10 Октомври, 2024 15:58 844 17

Защо хората са убедени, че са прави, дори когато грешат? Психолози отговарят

  • спор-
  • скандал-
  • аргументи-
  • психология-
  • комуникация-
  • право-
  • грешки

Психолозите дори дават име на това явление в човешките взаимоотношения

Защо хората са убедени, че са прави, дори когато грешат? Психолози отговарят - 1
Снимка: Shutterstock

Ново изследване разкрива защо вярата ви, че сте прави по време на спор, може да е заблуда. Учените са открили, че хората са склонни да вярват, че разполагат с цялата необходима информация, за да вземат решение или да обосноват позицията си, дори това да не е така. Това явление се нарича „илюзия за адекватност на информацията“. Проучването е публикувано в PLOS ONE.

"Откриваме, че хората рядко се замислят дали имат нужда от повече информация, за да вземат по-информирано решение. Ако на хората се дадат няколко данни, които създават привидно съгласувано впечатление, повечето от тях ще кажат „Да, това изглежда вярно“ и ще вземат решение въз основа на това“, отбеляза един от авторите на изследването, Ангъс Флетчър от Държавния университет на Охайо.

В проучването са участвали 1261 американци. Всички субекти бяха разделени на три групи. Всеки беше помолен да прочете статия за измислено училище с недостиг на вода. Първата група прочете само причините, поради които едно училище трябва да се слее с друго училище, което има водоснабдяване; втората - само причините училищата да останат разделени и да се надяват на други решения; а третата — всички аргументи за и против обединението.

Резултатите показват, че участниците, на които е дадена само половината от информацията, са по-уверени в решението си от тези, които са получили пълната картина. Нещо повече, първите вярвали, че повечето хора биха направили същия избор.

Когато обаче запознатите с ограничената информация по-късно се запознават с аргументите на другата страна, мнозина са показали готовност да променят мнението си.

Това изследване допълва концепцията за „наивен реализъм“ — убеждението, че субективното разбиране на дадена ситуация е обективната истина. Ученият съветва да се уверите, че познавате всички аспекти на дадена ситуация, преди да заемете позиция или да вземете решение.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    2 0 Отговор
    Мммда ,и вие сте права но грешите г-жица Събина Андреева.
  • 2 БеГемот

    4 2 Отговор
    Блажени са нишите духом!

    Коментиран от #4

  • 3 мдааа

    3 4 Отговор
    Същото беше и когато властите караха хората да се ваксинират с ковид "ваксини" за които не знаеха нищо, но убедено и насилствено задължаваха народите да се боде!
    Така че обосновано мога да преположа, че американските власти страдат от „илюзия за адекватност на информацията“ и разбира това за сяга по веригата надолу и техните робски държави, включително и България!

    Коментиран от #13

  • 4 Идън

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "БеГемот":

    ниЗшите Низшите духом са отчаяните хора- хората , които не намират смисъл да живеят.

    Коментиран от #5

  • 5 БеГемот

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Да и за това са блажени ниЗшите щот са отчаяни....кухар...незнанието ги прави щастливи бе граматики...

    Коментиран от #10

  • 6 Идън

    3 4 Отговор
    С тъп човек е загуба на време да се спори. Чудя се защо мухите са създадени с крила...

    Коментиран от #14, #15

  • 7 фейк нюз

    4 0 Отговор
    Медиите често се възползват от "наивния реализъм"...

    Коментиран от #11

  • 8 Пич

    5 3 Отговор
    Само истинските глупаци са вечно уверени в своята правота ! Умните хора се обогатяват от различните гледни точки по даден въпрос !
  • 9 Абе

    1 2 Отговор
    Май визират женския пол в тази статия
  • 10 Идън

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "БеГемот":

    Бъркаш духовна нищета с бедните духом- в оригинал е бедните. Това са хора, съкрушени и страдащи- за които единствената им надежда е Бог.По мои наблюдения това са най- интелигентните и нямащи достатъчно самочувствие в себе си.Виждаш какво е напоследък- колкото е по- нискинтелигентен- толкова е по- нахален и пробивен с всички средства...
  • 11 Идън

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "фейк нюз":

    ,,Диоген излиза с фенер от празната бъчва и търси хора. Ако живееше днес- щеше да бяга от празни хора и да търси с фенер пълна бъчва.,,
  • 12 Блез Паскал

    5 0 Отговор
    Понякога просто трябва да оставите хората да грешат.
    Не всеки е готов за истината.
    Да слушате как човек повтаря погрешно твърдение отново и отново може да е непоносимо.
    Но ако поправите събеседника си веднъж или два пъти, а той откаже да приеме истината,
    определено трябва да спрете да си губите времето!
  • 13 Аааа не

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "мдааа":

    Неможе да се каже че незнаеха нищо за ковид ваксините. Имаха информация че не пазят нито от заразяване , нито от предаване на вируса. Знаеха също че не само че са с много странични ефекти, но и смъртоносни. Но въпреки всичко натиснаха хората за ваксинация. Тъй че, сега не може да се оправдават че не са знаели.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Една

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    За да летят от л на л. И пчелите не си губят времето да спорят с мухите, че меда е по-добър от л.......
  • 16 Факти

    3 0 Отговор
    Защото егото никога не пада по гръб. Да признае, че греши, за него е самоубийство. Колкото по-голямо е егото на човек, толкова по-заблуден е той. Такива хора не виждат грешките си и не ги признават. Те не могат да бъдат убедени с думи. Единственият учител за тях е болката. Те започват да проглеждат чак когато грешните им убеждения им донесат достатъчно страдание.

    Коментиран от #17

  • 17 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Факти":

    Някои не проглеждат дори и тогава- те нямат капацитет да разберат къде грешат Дори и тогава те са всезнайковци и винаги прави- защото са създали за себе си един идеализиран образ.Те насочват пръста си към другите- карайки ги да се чувстват глупави и объркани и дори да се съмняват в себе си.,,Затъмнителят,,може да извърти разрушителните си думи в своя полза.