Отидете към основна версия

525 2

Принц Хари: Смартфоните крадат детството на младите хора (ВИДЕО)

  • принц хари-
  • смартфони-
  • интернет-
  • деца-
  • детство-
  • младежи-
  • млади

Психолог потвърди думите на херцога на Съсекс, отбелязвайки, че тревожни бройки млади хора и тийнейджъри страдат от депресия и тревожност в наши дни

Снимка: БГНЕС/ EPA

На Световния ден на психичното здраве, четвъртък, 10 октомври, принц Хари се присъедини към автора и социален психолог Джонатан Хайд, в разговор за смартфоните, социалните медии и тяхното въздействие върху младото население.

Във видео, споделено с Fortune Well, херцогът на Съсекс, започна разговора им, като заяви, че “в много случаи смартфонът краде детството на младите хора."

Хайд се съгласи с наблюдението си, като отбеляза, че хората, родени след 1995 г., които живеят в англоговорящи страни, достигат пубертета с високи нива на тревожност, депресия, самонараняване и самоубийство като пряка последица от смартфона.

Но Хари го последва, като попита за често срещаното погрешно вярване, че "компаниите за социални медии сочат с пръст родителите" за нарастващата криза на психичното здраве. Позовавайки се на това, компаниите казват, "Е, знаете ли, това зависи от вас. Това зависи от вашето родителство.”

Но Хайд не е съгласен с този аргумент. “Ако имаше някои родители, които разбираха това погрешно и повечето родители го разбираха правилно, тогава аз щях да бъда много съгласен с този аргумент” каза той. “Но след като децата получат телефон и социални медии, останалата част от семейния живот се превръща в битка за времето пред екрана. И това се случва навсякъде.”

“Технологичните компании ни поставят в безизходица и след това се опитват да ни обвинят за това, което са направили”, добави Хайд.

Докато разговорът им продължи, херцогът на Съсекс, самият той баща на две деца - 5-годишния Арчи и 3-годишната дъщеря Лилибет, добави, че е научил от The Archewell Foundation Insight Sessions, че родителите искат децата им да имат телефон, особено в случай на спешност в училище.

След това Хайд отговори: „Дайте им телефон. Само не им давайте суперкомпютър, свързан с всички по света."

Хари също предложи общоприетото погрешно схващане, че Instagram, TikTok и Snapchat са “спасителни линии” и че социалните медии "дават помощ или допълнителен ресурс” на деца. Хайд обясни, че това е често срещан “мит” отбелязвайки, че решението децата да се чувстват по-свързани е да оставят телефоните си и да се свържат лично.

„Мисля, че изследването е много ясно: когато децата имат най-добър приятел или особено малка група от приятели, те обикновено се справят добре,” Хайд разкри. “Когато децата нямат близък приятел или близка група, е много по-малко вероятно да се справят добре. Когато имате 300 връзки, нямате време за никого.”

„Тази година, 2024 г., е повратната точка. Ужасни неща се случиха с нашите деца. Виждаме това сега... Не искам да обвинявам никой родител, защото не знаехме това преди 10 години," Хайд заключи.

Разговорът на двойката следва второто издание на Insight Report на Фондация Archewell на Хари и Меган Маркъл, което отразява „гледната точка на глобалната младеж относно развиващата се роля на технологиите," според сайта на фондацията. Докладът работи с млади хора от Колумбия, Грузия, Индия, Ямайка, Кения, Нигерия, Турция, Обединеното кралство и Съединените щати.

Миналия месец Хари говори за опасностите от социалните медии и децата, които консумират онлайн съдържание за Фондация Клинтън.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини