Българските учени зарадваха тези, които обичат вкуса и аромата на узото, но им се налага да шофират. А по празниците човек иска да отпусне душата си и да се порадва на някои изкушения. Е, родните изследователи имат решение - безалкохолно узо.
„Преди години това беше разработено като капки за храносмилателната система. След това отвориха едно заведение и с приятел решихме да го изпробваме като напитка за шофьори”, каза д-р Николай Солаков, главен асистент в БАВ, цитиран от Блиц.
Той посочи и как се приготвя чудатата напитка: „Накапваме от екстракта. След това наливаме вода. Узо ефектът се проявява като наноемулсия. После добавяме и лед”.
По думите му в капките има 5 вида екстракта – звездовиден анасон, екстракт от карамфилово дърво, мастиково дърво, прополис и див кестен.