Подутият корем е често срещано явление, повече при малките деца, но и при възрастните... Неприятното оплакване се появява по-силно през топлото полугодие. На какво може да се дължи този проблем и във възможностите ни ли е да се справим с него?
Подуването на корема може да бъде причинено от лошо храносмилане, висока концентрация на натрий или в дните около месечния цикъл. Според експерти хората могат сами да се справят с този проблем, ако обърнат внимание на храненето си.
Вода с лимон
Много хора намаляват приема на вода през деня, защото си мислят, че тя е виновна за подуването на корема. Тялото ви задържа течности, защото се опитва да остане хидратирано. Ако имате проблеми с подуването на корема, нормализирайте приема на течности, а не го ограничавайте. Подходяща комбинация е вода с лимон, защото от една страна приемът на течности спомага за намаляването на солта в организма, а от друга, лимонът има леко слабително действие. Само не забравяйте да пиете от чашата, а не от сламка, тъй като така поемате въздух.
Целина
Консумацията на целина има регулиращо действие върху червата и образуването на газове в тях. Този зеленчук има детоксикиращо действие и помага на тялото да изхвърли отровите навън. Целината, краставиците, тиквите и магданозът спомагат за намаляване на задържането на вода в тъканите.
Кисело мляко
Млякото често е причина за подуване в червата, тъй като много хора имат непоносимост спрямо лактоза. Тя може да се премахне като се похапва не прясно, а кисело мляко, в което част от съставките са частично преработени от ферментацията, а лактозата е разградена. Полезните бактерии подобряват храносмилането още повече.
Тиквички
Тиквички на скара са много добър вариант за вашето меню. Те са нискокалорични, а ниското им съдържание на целулоза ги правят подходящи за лечебно хранене при смущения и заболявания на храносмилателните органи. Високото им съдържание на калий пък е полезно за сърдечно-съдовата система и поддържа оптималния баланс на вода в тялото.
Пъпеш и Диня
Всички сортове пъпеш и диня са много полезни за здравето. Водата в динята е 92% от нейното съдържание. Освен това тя е естествен диуретик и е много добър източник на калий. Балансът между калия и натрия в организма е ключов момент, когато става въпрос за контролиране на подуването. Пригответе си много ефективна напитка като смесите лимон, краставица, диня и розмарин. Имайте предвид, че сместа има диуретичен ефект и може да ви се наложи по-често да посещавате тоалетната.
Авокадо
Богатото на здравословни мазнини авокадо подобрява перисталтиката, а редовната му консумация води до значително намаляване на коремната обиколка.
Розмарин и куркума
Розмаринът се използва за лекуване на повишена киселинност в стомаха, главоболие, зъбобол и високо кръвно налягане. Също така подобрява храносмилането и редуцира газовете в червата. Куркумата подпомага разстроения стомах, бори се с възпалението и редуцира подуването на корема.
Боб и леща
При голяма част от хората подуването на корема се дължи на голямото количество натрий и малкото количество калий и фибри в организма. Увеличаването на калия веднага води до намаляване на подуването. Лещата и варивата имат високо съдържание на фибри и подпомагат процеса на храносмилане. За да премахнете трудните за обработка захари, които образуват газове, кипнете бобовите храни в достатъчно вода и ги изчакайте да покиснат поне 5- 6 часа, преди да смените водата и да ги сварите.