Отидете към основна версия

21 014 56

Трябва ли да се рискува война с Русия

  • русия-
  • война-
  • рискува-
  • сащ-
  • обама

Решението на Турция да свали руския самолет беше провокативен и злокобен акт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението на Турция да свали руския самолет беше провокативен и злокобен акт. Това пише Патрик Джей Бюканан, който е бил старши съветник на трима американски президенти, в материал, публикуван в The American Conservative.

Руският Су-24, за който турците твърдят, че е нарушил тяхното въздушно пространство, се разби и изгоря в Сирия. Един от руските пилоти бе убит, докато се приземяваше с парашут. Един руски военен хеликоптер бе разбит от бунтовници, използващи американски ракети. Един руски морски пехотинец бе убит.

„Нож в гърба от съучастници на терористите.“ Така определи руският президент Владимир Путин първото сваляне на руски военен самолет от нация в НАТО през последните 50 години. Путин има своето право, тъй като Русия бомбардира бунтовниците в северозападна Сирия, някои от които са свързвани с Ал Кайда.

Едва ли е възможно да повярваме, че пилоти на турски изтребители биха изстреляли ракети по руски самолет без разрешение от президента Реджеп Ердоган. Така че трябва да се запитаме, защо той го направи? Защо рискува сблъсък с Русия?

Отговорът: Ердоган вероятно е по-малко възмутен от посегателството над турското въздушно пространство, отколкото от успеха на Путин в подсигуряването на режима на Башар Асад. Също така и от безмилостните руски въздушни удари над туркменските бунтовници, които искат да свалят Асад,

Застрашените стратегически цели и етническа принадлежност могат да обяснят поведението на Ердоган. Какво обаче турският президент видя в края на този път? Дали правителството на САЩ беше наясно, че Турция може да атакува руски самолет? Дали то е дало зелена светлина за действия на Ердоган? Това не са маловажни въпроси.

Турция е съюзник на НАТО. Ако Русия реши да отвърне на удара, има възможност Анкара да активира член 5 на НАТО и да поиска САЩ да застанат на турска страна във всеки сблъсък с Русия. А Путин въобще не е уплашен, Само 24 часа след инцидента руски кораби и артилерия стреляха по същите туркменски бунтовници и техните съюзници – джихадисти.

Може би атаката над Су-24 саботира плановете Русия да се присъедини към Франция и САЩ в техните удари срещу Ислямска държава. Картината започна да се изчиства и в конфликта в Сирия Турция е на страната на бунтовниците и джихадистите около тях, а Русия, Иран и Хизбула подкрепят режима на Асад.

На коя страна обаче е САЩ? В момента е загадка какви са стратегията и решенията, които Барак Обама предлага. Това не е краят на тревожните новини.

Според The Times of Israel, от Дамаск съобщават, че през миналата седмица Израел е извършил четири удари, убивайки 5-ма сирийски войници и 8 бойци на Хизбула. Свързаността между Асад и Хузбула може да направи Израел по-отворен към сирийската война. Ако Израел е нападнат, това увеличава натиска върху САЩ да подкрепи страната в атаките срещу Сирия и Хизбула. Този натиск може да въведе САЩ в пряк конфликт с Русия, която е пряк съюзник на Асад. Американските президенти всячески избягваха военен конфликт със САЩ през 45-те години на Студената война. Сега това е реална възможност. Дали от Белия дом разбират как ситуацията се разгръща?

В Южната част на Украйна линиите, които поддържат електропроводите, доставящи електричество на Крим са били саботирани, според сведения на националистите. Това доведе до спирането на тока в голяма част от полуострова.

Ремонтните екипи са били стопирани от кримските татари. В знак на солидарност с татарите, Киев заяви, че камионите, превозващи стоки до Крим ,няма да бъдат допуснати да преминат границата. Русия отвърна, че няма да купува продукция от Украйна и подчерта възможност за спирането на доставки на газ през зимата.

Украйна е толкова зависима от Русия, когато става въпрос за горива, колкото Крим е зависим от Украйна за електроенергията. Крим получава 85% от своята вода и 80% от своето електричество от Украйна.

Така изглежда, че надеждите на Москва за вдигането на санкциите на САЩ и ЕС започват да избледняват. Путин обаче не остава без опции. Руската армия и проруските бунтовници в Югоизточна Украйна могат да заемат Мариупол на Черно море и да създадат земен мост до Крим за две седмици. В Сирия 4000 руски войници могат да нагнетят обстановката много повече от САЩ или техните френски съюзници.

Днес Путин може и да подкрепя американските и френските атаки срещу Ислямска държава. Ако обаче САЩ подкрепят Турция и започнат да подпомагат бунтовниците, които се борят със сирийската армия , страната може да се намери в центъра на конфликт с Русия, в който съюзниците от НАТО може и да не са склонни да участват.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини