Отидете към основна версия

11 674 77

"За" или "против" притежанието на оръжие

  • оръжие-
  • за-
  • против-
  • притежание
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случката с бившия военен от столичния квартал „Надежда”, който простреля единия от двамата си нападатели, отново изкара на преден план дебата за правото за притежаване на огнестрелно оръжие. Поне така явно мислят читателите на Факти.бг, които написаха повече от 60 коментара под статията за случилото се.

Въпросът дали да се разреши притежанието на лично оръжие нееднократно се е „вихрил” в медиите и в частни разговори. Окончателно решение засега не е намерено, но дали е и нужно?

Фактите

Общо регистрираните огнестрелни оръжия у нас са 340 хиляди, показа проверка на прокуратурата през април 2014 г.  За самоохрана оръжията са са 122 455, за охранителна дейност - 13 300, за лов - 180 958, 3856 са за спортни цели.

В графата други са 2984 броя, които са предимно колекционерски екземпляри.

Процедурата

за разрешително за оръжие е продължителна и сложна, а кандидатът трябва да докаже, че отговаря на редица условия – не е осъждан, не е следствен, не се води на отчет в психодиспансер, да премине лицензиран курс по стрелба и да се яви на изпит, който да премине успешно. Последна дума имат органите на МВР, който трябва да преценят „необходимостта” му от притежаване на оръжие.

За и против

Като повечето дебати у нас, въпросът за или против притежаването на оръжие, предизвиква остри спорове и, в крайна сметка, никога не стига до някакво общо решение. Привържениците и на двете тези имат добри аргументи. И двата лагера охотно ползват статистики, които са изгодни за тях. Отборът „за притежаване на лично оръжие” често се позовава на американски статистики, които показват, че когато се ограничи притежанието на оръжие, убийствата се увеличават и обратно – когато рестрикциите се отменят – убийствата намаляват. Отборът „срещу притежаване на оръжие” пък цитира статистика от България, която сочи, че увеличеният брой притежатели на лично оръжие в страната през 90-те години на ХХ в. е довел до увеличаване на броя на убийствата.

В интерес на истината, случаят с който започнах – човек със законно притежавано оръжие се е защитил от бандити, е доста рядко срещан. Доста повече са случаите, в които срещу крадци се стреля с незаконно или незаконно преправено оръжие. Това обикновено са пенсионери по селата, които след това пък имат проблем със закона, нищо че реално са жертви на ширещата се битова престъпност в малките населени места.

Аз лично, се колебая по въпроса. Не мога да забравя обаче думите на един приятел, който твърдеше, че ако на българите им дадеш да притежават оръжие, в най-скоро време нацията ще намалее с поне един милион души. Той, човекът, се шегуваше, знам, ама се замислих...

А, вие, как смятате?

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини