Last news in Fakti

17 Март, 2023 08:52 6 922 130

Проф. Татяна Дронзина пред ФАКТИ: В Украйна руската победа на бойното поле се оказа непостижима

  • татяна-
  • дронзина-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • дрон-
  • крим-
  • оръжие-
  • китай

Според Путин „специалната военна операция“ се е превърнала във война срещу НАТО и Запада, казва експертът по решаване на конфликти

Проф. Татяна Дронзина пред ФАКТИ: В Украйна руската победа на бойното поле се оказа непостижима - 1
Колаж: Личен архив/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот заради необходимостта на ЕС за спешно увеличаване на производството на боеприпаси. Но какво се случва в Украйна… Как да гледаме на инцидента със сваления американски дрон... Пред ФАКТИ говори проф. Татяна Дронзина, преподавател в Катедра “Политология” към Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски", експерт по разрешаване на конфликти.

- Проф. Дронзина, в каква фаза се намира войната в Украйна. Как гледате на случващото се там?
- В техническо отношение френското издание „Льо Монд“ раздели войната на шест фази: битката за Киев, битката за Мариупол, опит да се завземе Източна Украйна, битката за Харков, битката за Херсон и битката за Бахмут, която окачестви като позиционна война с големи загуби от двете страни. В края на януари високопоставен европейски чиновник заяви, че руснаците довеждат войната до нова фаза чрез безразборните бомбардировки на граждански обекти и избиването на цивилни в отговор на решението на НАТО да изпрати танкове на Украйна. Русия вече не се фокусира върху военни цели, а извършва безразборни атаки срещу градове и хора. Според Путин „специалната военна операция“ се е превърнала във война срещу НАТО и Запада. Путин започна войната, залагайки на кратка и решителна кампания. Очакваше се Русия да я спечели бързо. Година по-късно Путин залага на обратното - да води дълга война срещу Украйна, използвайки предимствата, които размерът на Русия и относителната устойчивост на нейната икономика дават. В Украйна руската победа на бойното поле се оказа непостижима. Контраофанзива в Донбас, съчетана с продължаващата кампания на терор срещу украинските градове и унищожаването на инфраструктурата на страната, е следващата му най-добра възможност. Затова бих казала, че войната се намира в стадия на взаимното изтощение като нито една от страните не е в състояние да проведе решителна операция, която да сложи край. Освен ако страните от колективния Запад не премахнат глупавото самоналожено ограничение за доставка на ракети с далечен обсег на действие и военна авиация. Ако продължава така, ще трябва да наречем колективния Запад късогледия Запад. Един Запад, който забравя, че представлява само 20% от общото население на планетата, че глобалният Юг също се консолидира, като много е трудно да се предскаже какви точно сили ще надделеят в кипящите му недра. Ако Западът не използва предимствата, които в момента има, а именно, една решена да се бие Украйна и един решен да умре за независимостта си народ, много бързо ще ги загуби. Тогава човечеството ще се окаже в период на дълга авторитарна зима с неизвестен край.

- Русия обяви големи територии за свои, но как се защитават те?
- Русия не може да спечели тази война в смисъл на постигане на първоначалните си цели – окупиране на източната половина или даже на 2/3 от територията на Украйна. Малцина сериозни анализатори вярват, че руската армия е способна на това сега. Както и да приключи войната, независима и суверенна украинска държава ще остане на картата на Европа и ще бъде много по-голяма от тази, която Русия си представяше първоначално. Разбира се, какво ще остане под контрола на Русия и какво не, зависи от позициите на великите сили. Силно обезпокоена съм от това, което чухме от претендента за Белия дом на републиканската партия Рон Десантис, който каза, че по-нататъшното "замесване в териториалния спор между Украйна и Русия" не спада към жизненоважните национални интереси на САЩ. Завой към една изолационистка политика ще е пагубен за Европа.

- Ние как се държим. Ще изпратим оръжие, но не казваме какво…
- Не ми се ще да отговарям на този въпрос. Истината е, че се държим като троянски кон на Русия в НАТО. Такова е поведението както на президента, така и на назначеното от него временно правителство. Не може човек, който искрено желае защитата на страната си, да дрънка стари съветски оръжия, които и без това ще станат на скраб следващите няколко години и които само увеличават зависимостта ни от Русия, тъй като само тя разполага с резервни части за тях. Можем само да си представяме колко ненадежден съюзник изглежда нашата страна в очите на другите членове на НАТО и ЕС. И колко незащитени са младите мъже и жени, които са избрали да служат в българската армия. С какво точно да защитават страната си, с кухненски ножове ли?

- Как гледате на позицията на Китай…
- Предложението на Китай за това как да се постигне политическо споразумение за Украйна, публикувано в деня на първата годишнина от руската инвазия, стимулира известна дипломатическа активност около прекратяването на войната. Киев не прие предложението, но не го и осъди. Документът от 12 точки е малко вероятно да допринесе за каузата на мира поне поради три причини. Първо, защото Пекин не се смята за безпристрастен актьор от повечето страни, включително Украйна. Въпреки че Китай се представя като неутрална държава, неговите симпатии и действия опровергават това, разкривайки трайна и твърда проруска позиция. Второ, предложенията на Китай са неясни, противопоставящи се и лишени от конкретика. Трето и най-важното, малко вероятно е Пекин да последва тези предложения със сериозни или съгласувани усилия, защото не желае да изразходва политически капитал или да поема геополитически разходи. По-скоро това предложение има за цел да придаде на Китай аурата на отговорна велика сила, но без никакъв сериозен ангажимент да следва високопарните си изявления. Пекин се надява то да бъде чуто от по-широка аудитория - от Глобалния Юг като доказателство за статута и идеологията на Китай, като алтернатива на „хегемонния“ Запад. В тази връзка мисля, че много зависи от това как ще изиграе САЩ картите си в Азиатско-тихоокеанския регион, където се надига един нов, сериозен конкурент на Китай - Индия. На срещата си на Г 20 Индия заяви претенциите си да бъде лидер на глобалния Юг, който наброява повече от 6 милиарда жители. Но сътрудничеството с тази страна, която по население надмина Китай, и която продължава да купува петрол от Русия, също не е лесна работа. Изборът и тонът на новия външен министър на Китай прозвучаха доста агресивно към администрацията на Байдън, което аз разчитам като заздравяване на връзките с Русия и продължителен конфликт със САЩ.

- Мир между Русия и Украйна... При какви граници – тези, при които започна войната, или при сегашните, когато имаме окупирани територии?
- Ако приемем, че това е война на изтощение, въпросът опира до следното: кога страните ще достигат състояние на взаимно изтощение, което може да отвори път за преговори? Засега обаче Москва не показва готовност за сериозен диалог. Руското ръководство ескалира исканията си към Киев, докато армията му губеше позиции на бойното поле. Американският институт за войната изчисли, че ако бойните действия се водят с тази интензивност, с която се водят сега, то военните запаси на Русия ще стигнат за две години. За да има мирно споразумение, едната или другата страна трябва да отбележи решителна победа или трябва да стигнат до преговори. Москва има предварителни искания, които са неприемливи за Киев. Украинците в началото на март 2022 г. се опитаха да преговарят за край на войната и предложиха да приемат неутралитет. Позицията на украинското правителство обаче се втвърди по-късно през март, след като освобождаването на градове като Буча и Ирпин разкри мащабни руски зверства. Днес проучванията показват, че огромен брой украинци подкрепят борбата за победа и се противопоставят на преговорите. Дългата война не носи предимства за никого. Моите притеснения идват от това, че помощта, от която Украйна се нуждае в дългосрочен план, може да се окаже предизвикателство за някои западни съюзници. Затова смятам, че Западът трябва да предостави на Украйна значителна военна помощ сега, включително ракети с далечен обсег на действие и военна авиация, така че украинската армия да може или да изтласка руснаците, или най-малкото да постигне такъв напредък на бойното поле, че изчисленията на Кремъл да се променят и Москва да договори споразумение при условия, които Киев може да приеме. В крайна сметка, онова, което не може да се постигне на бойното поле, трудно се постига и на дипломатическото. Дори и с такова споразумение, Украйна ще продължи да се изправя срещу враждебен руски съсед. От гледна точка на трайното поддържане на мира, най-добрият изход би бил пълната капитулация на Русия, която ще позволи не само освобождаването на Украйна, но и демократизацията на самата Русия. Освен това, ако бъде договорен мир, разбиран като просто спиране на военните действия, кой ще плаща за възстановяването на Украйна и всичко причинено от Русия? Изплащането на репарации е правилното послание, което светът следва да изпрати към агресорите. Другото би било покана за нови агресии. След края на войната Западът ще трябва да продължи да работи и с Киев, и с Москва. С Киев, за да може да поддържа стабилна модернизирана армия, способна да възпре ново руско нападение в бъдеще, с Москва, за да бъде такова нападение изключено и страната да поеме по пътя на преодоляване на наследството на Путин.

- Как виждате бъдещето на Крим?
- Полуостровът, анексиран незаконно от Русия през 2014 г., представлява най-важното геополитическо постижение на Путин. Той никога не беше оспорван военно от украинците, докато не стана част от Руся. През последните осем години руснаците свикнаха да гледат на него тъкмо като на такава част. Ето защо загубата му не би била приемлива опция за Путин, да не говорим за разменна монета, която да се използва при договарянето на условията за прекратяване на войната. Черноморският полуостров е домакин на няколко важни руски военни бази и беше една от стартовите площадки за пълномащабната военна агресия. Задържането на Крим, както и превзетия сухопътен мост от Запорожие, позволява на руската армия да заплашва украинските позиции от юг и дава на Черноморския флот на Русия предна база в Севастопол за извършване на атаки на далечни разстояния. Киев многократно е подчертавал необходимостта да си върне полуострова, потвърждавайки, че няма да изостави усилията си да си възвърне контрола над региона заедно с частта от Източна Украйна и други територии, които силите на Москва завзеха от 24 февруари. От началото на инвазията регионът беше атакуван няколко пъти – най-зрелищно миналото лято, когато поредица от експлозии унищожиха група бойни самолети в руска военноморска база. През последните месеци украинските сили предприеха контранастъпление на юг към Крим и си върнаха Херсон, столицата на южната територия, граничеща с анексирания полуостров. На Киев обаче липсва едно нещо за постигане на стратегическата цел - ракети с голям обсег западно производство, които могат да стрелят от 150-300 километра директно в целта. Бившият командир на американските войски в Европа генерал Бен Ходжис твърди, че Украйна трябва първо да превземе Крим – още тази година, преди Донбас. Той смята, че Украйна никога няма да бъде защитена или да може да възстанови икономиката си, докато Русия е в състояние да изстрелва от самолети ракети и да пуска дронове. С присъствието на Черноморския флот на Русия в Крим Украйна няма да може да използва пристанищата в Мариупол и Одеса. Противно на това, което казват някои скептично настроени политици и анализатори, Ходжис вярва, че украинска военна кампания за освобождаване на Крим не е изключена. Според него, ако западните съюзници осигурят всички необходими оръжия, предимно ракети с голям обсег, Киев може да освободи Черноморския полуостров до края на лятото. Мнозина обаче се опасяват, че в сценария на руската рулетка поражението на Путин и особено освобождаването на Крим може да представлява „червена линия“ и да го подтикне да използва ядрено оръжие. Няколко европейски членки на НАТО са предпазливи по въпроса, като по-специално западноевропейците са скептични относно това, което може да се постигне на бойното поле. Много дипломати от НАТО не желаят да говорят дали Крим ще бъде включен в подобни планове. В същото време, Съединените щати не признават и твърдят, че никога няма да признаят предполагаемата анексия на полуострова от Русия. „Украйна няма да бъде в безопасност, ако Крим не бъде най-малкото демилитаризиран“, каза заместник-секретарят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нуланд пред фондацията „Карнеги“ за международен мир преди дни. Според нея военните съоръжения, поддържани на полуострова, са легитимни военни цели и право на украинците е да ги атакуват.

- Станахме свидетели на "сблъсък" между Русия и САЩ, след като беше свален американски разузнавателен дрон близо до Крим?
- Няма да се спирам на разликите между позициите на САЩ и Русия, защото те вече са добре известни. Нито една от страните не отрича, че инцидентът е станал след опит на Русия да прихване дрона. Има разногласие дали това е станало умишлено, или случайно. САЩ твърди, че непрофесионализмът на руския пилот едва ли не е причинил повреда в дрона. Американската страна не е оповестила дали на борда на безпилотния самолет е имало оръжие, или не. Руските официални лица заявиха, че дронът е летял с изключени комуникационни транспондери и че е нарушил ограниченото въздушно пространство. След като беше призован да говори с официални лица във Вашингтон, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов каза, че Москва възприема инцидента като "провокация“: „Неприемливата дейност на американските военни в непосредствена близост до нашите граници е причина за безпокойство“. Русия потвърди, че се опитва да извади останките от дрона, който може да е потънал на дълбочина до 1500 м. Генерал Марк Мили, висш американски военен, на свой ред заяви, че са взети мерки, за да се предотврати попадането на чувствителни данни в ръцете на Русия. Той подчерта, че макар да нямат кораби в Черно море, САЩ ще работят със съюзниците си, защото дронът е американска собственост. Създалата се ситуация само потвърди колко лесно е да се предизвика световен конфликт тогава, когато армиите на две големи военни сили се намират в непосредствена близост.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    161 23 Отговор
    Къв е тоя вампир!Стреснах се!

    Коментиран от #31, #78, #84

  • 2 Българин

    29 146 Отговор
    нелепи ватенки

    Коментиран от #80

  • 3 Петьо Петров

    31 162 Отговор
    една година ушанките драпат да влязат в Бахмут и не им се получава

    Коментиран от #16, #79

  • 4 гого

    33 154 Отговор
    няма по-смешна армия от руската

    Коментиран от #34, #38, #89, #128

  • 5 Сталин

    23 142 Отговор
    Русия свърши

    Коментиран от #77

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 попара

    91 9 Отговор
    Малко, като че ли е Бронзина тая.
  • 8 от една

    147 11 Отговор
    организацийка ме помолиха да дам интервю... Подлогииии, подлоги... професори подлоги, полицаи подлоги, политици подлоги, медии подлоги... ПОДЛОГИ .

    Коментиран от #14

  • 9 сирене

    129 8 Отговор
    аз ако бях студент в университета, вече да съм почнал подписка този педагог да го уволнят... кво ми политизира, дет не му е работата.. за боклука горе Българин, Гого и други производни нямам коментар.. вие си знаете за кво ставате и за кво не .

    Коментиран от #30, #56

  • 10 Хахахха

    98 7 Отговор
    Български професор
  • 11 руZофилията V шOк!

    16 108 Отговор
    Няма вече Русия, сега е MоZкоVия.

    Коментиран от #15

  • 12 мдаааа

    12 53 Отговор
    Заглавието е вярно ... Но липсва едно ЩЕ "се окаже непостижима"
  • 13 Проста краварска пътя и в Укрия!

    115 12 Отговор
    Защо смятате че ни интересуват фашистите от Укрия? Да ви няма прости краварски марионетки!

    Коментиран от #28

  • 14 👍👍👍👍👍

    83 7 Отговор

    До коментар #8 от "от една":

    👍👍👍👍👍👍............НОРМАЛНО ВАСАЛНО ПОВЕДЕНИЕ....!
  • 15 Хахаха

    55 7 Отговор

    До коментар #11 от "руZофилията V шOк!":

    Че кой ти пречи? Украинци и България наричат Бъл Хартия. Почвай и ти.
  • 16 русенец

    48 6 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    те по добре че не кажат ау че тогава и тебе няма да те има да пишеш простотий
  • 17 Русофил

    12 53 Отговор
    На кого ще остави Пу империята като има само момичета. Това е въпросът.
  • 18 Много

    68 4 Отговор
    преди да падне Украйна ние ще сме фалирала държава. До това положение ни доведоха алчните и корумпирани управници.
  • 19 Никой не се стреми

    74 6 Отговор
    Да окупира цяла Украйна- но и това е напълно реална опция. Що се отнася до военното поражение- сериозни анализатори като Скот Ритър и Дъглас Маккрегър определят украинските загуби до момента на над 300000 убити. Ранените- отделно. Така че тече утилизация на боеспособното население и разрушаване на градините осем години отбранителни линии. Мине ли следващият последен опит на украинците за настъпление( при който ще се унищожат окончателно останалото оръжие и бойци), оттам нататък просто Украйна няма да има какво да противопостави, и това е краят за нея. А нашите лелки- измислени пропагандни " анализатори", дето не са виждали на живо автомат, ряпа да ядат пред горепосочените ветерани от армията, с дългогодишен боен опит и военна пенсия.

    Коментиран от #108

  • 20 хахахахахаха

    55 5 Отговор
    и аз искам така да не мога да побеждавам но територията ми да се увеличава… от неуспехите на русия не останаха украинци и натовски наемници
  • 21 Раша е на бунището

    11 59 Отговор
    Украина се превърна в Афганистан за раша,където талибаните така ги наритаха,че като бягаха простите руснаци си изоставиха оръжието

    Коментиран от #32, #33, #59

  • 22 един от многото

    57 6 Отговор
    Рошава пирожке , ако излязат от градовете на един нормален фронт , колко си мислиш , че ще издържи украинската армия.
  • 23 ТаУмВзе

    36 7 Отговор
    Хигиената на пациентите от хранилката!
  • 24 Копейкин чорай.бето

    8 42 Отговор
    Само Възбуждане и копейки е истината
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пирожкин🌭

    5 26 Отговор
    Отварям предизборен офис в Киев на партия "У агне" търсят се доброволци и по възможност симпатизанти на калZата
  • 27 Жа омра

    41 8 Отговор
    Що не вземете мнение и от доцент Наталия Кобилкина или от професор Сашо Роман ,по въпроса.
  • 28 ха ха хааа

    2 20 Отговор

    До коментар #13 от "Проста краварска пътя и в Укрия!":

    Щом отговаряш , явно много се интересуваш ...🤭
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 те са един и същ

    28 3 Отговор

    До коментар #9 от "сирене":

    пише по 5 коментара под всяка статия за войната и винаги е в първите коментари за да може да се чешат езици лека тънка схема на факти…
  • 31 Таня Дончева

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Убавец си ти .💓
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 дядо поп

    35 7 Отговор

    До коментар #21 от "Раша е на бунището":

    Да не бъркаш нещо , защото аз си спомням една друга армия , която висеше по колесниците на самолетите като джигер на ченгела в месарница!
  • 34 ИВАН

    32 7 Отговор

    До коментар #4 от "гого":

    Гого, "смешна", но удържа на войските на ЕС и НАТО, нали?!!!
  • 35 Антитрол

    18 9 Отговор
    Коментари 2, 3, 4, 5 и 6 са на един и същи трол - под всяка статия ги има и са едни и същи.

    Коментиран от #45, #49

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Щом някакви измислени

    38 6 Отговор
    ПрофесорКИ вече се включват в анализите нещата ме вървят добре за уркофашистите. КозякПодлогите колкото по-отчаяни са, толкова по-големи идиотщини поместват тук.
  • 38 Саса

    29 6 Отговор

    До коментар #4 от "гого":

    За сведение на неграмотните, в боевете при Бахмут не участва редовната руска армия, а предимно затворници от частната армия на Пригожин...

    Коментиран от #100

  • 39 русенец

    36 8 Отговор
    а тая е толкова противна и проста че незнам с какъв ъкъл се снима че и мозаци ръси дето ги няма
  • 40 Убеди ме

    29 5 Отговор
    Раздават професорските титли политически и цял живот мажат политически опорки, ни акъл, ни мисъл. За едната заплата......
  • 41 Смешница

    31 8 Отговор
    И тази лелка не живее на тази планета .
  • 42 Алекс

    8 12 Отговор
    Боли не боли, това е истината😂😂
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 русенец

    16 3 Отговор

    До коментар #35 от "Антитрол":

    възможно ли е човек да е толкова долен и прост или им дават пари как не набарам един на улицата ама да няма хора и камери
  • 46 БАРС

    30 7 Отговор
    Нищо вярно почти няма в това което казва.Първо ако ЫРусия не гледаше мирното население досега да е превзела источна Украина.Освен това Русия не използва забранени бомби както украинците ако беше използвали то до сега украина да е предала богу духу .Даже едни вакумни бомби да беше им пратила край с укрите.Друго срещу укрите се бие много по малко руски солдати от колкото украинските.Всеки ден на бахмут загиват по 200-300 укр.солдати.Друго има достатъчни сведения че укрите използват мирното населени като жив щит особенно в Бахмут .Там има мирни граждани които чак рашките да ги освободят а една част насила от укрите са отправени украинска територия.Украина и до ден днешен не иска да признае че от 2014 до 2022 год се водеше гражданска война от руското население в украина срещо незаконната власт на Турчинов и Порошенко .Те постоянно говореха че Воюват срещу росия през този периот а там руска армия не е имало.Даже нашият загинал българин от Плевен го казва по видио че се води гражданска война.И путин исам казваше че искат да ни въвлечат във война.Да тая война е запланувана от англосаксонците и американците и тя започна.А украина не и остава нищо друго освен да лъже по новините.А то що рашките се бият срещу НАТО като се използват укро солдати то е вярно пълное с поляци латвийци англичани и т.н.
  • 47 Иван

    8 20 Отговор
    Кви пропаганди, кви 5 леа.....
    Вторая в мире повече от година тъпче на едно място
  • 48 СУ льо

    14 3 Отговор
    Това обяснява ниското ниво на телевизионните политолози и тв социологическите проучвания тип баба Ванга.
  • 49 стария моряк

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "Антитрол":

    Мисля , че малко грешиш , това си е от медията , за вдигане на коментарите по дадена лъжлива новина!
  • 50 избирател

    27 4 Отговор
    колкоти платиха за този буламач ма ,, професорке " ????? не ни мислете за толкова невежи , титлите , които си придобила си ги изхвърли на боклука .
  • 51 Кучето

    24 4 Отговор
    Поредният пасквил изсмукан от пръстите!
    Нали се явява някакъв експерт тази, а ми цитира амерския институт за войната?!?! Какъв експерт е тогава щом не може сама да направи анализ??????
    Ще ви отговоря! Точно никакъв. Не прочетох статията. Няма смисъл!
    Лошото е, че точно такива, като тази, ще са от първите, които ще носят рози, питка и медец на Орлов мост...
  • 52 Киро Канадски

    21 4 Отговор
    Освен срам от такива "професори", друго не ми се вижда въобще смислено да се каже. Повече глупости е трудно да се изкажат, а и журналистчето с въпросите си и отива.
  • 53 Руски цървул

    9 21 Отговор
    Руския цървул сега е сложил памперса и се е снишил,че много шамари отнесе,морския им флот беше унищожен,на фронта русомахите горят като факли,нямат икономика,а имат огромни дългове,целия свят им би шута

    Коментиран от #88, #120

  • 54 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Ха ха ха
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 КАШКАВАЛ

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "сирене":

    Ама не си студент,А студен
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    18 4 Отговор
    Боже колко кухи преподаватели има в СУ. Кухи, но правоверно. Ама оу, офсоу, кой стреля ракети за милиарди безразборно ма?
  • 59 Госта.

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Раша е на бунището":

    Пишеш глупости ,има филм как минават моста-под строй,с развети знамена.Навярно споменът ти за бягство от Авганистан е за любимата ви армия.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сталин

    26 4 Отговор
    Такива като тази при Тодор Живков щяха да бъдат само доячки в кравефермата,а сега всякакви такива нищожества станаха соросоидни "аристократи"
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    24 4 Отговор
    ВЪВ ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ СТАЧКИ , ФАЛИРАТ
    АМЕРИКАНСКИ И ШВЕЙЦАРСКИ БАНКИ ,
    ЕС ФИРМИ ЗАТВАРЯТ ГОЛЕМИ ЗАВОДИ
    .....
    И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТВЪРДЯТ ЧЕ ПУТИН ГУБИ
    ВОЙНАТА :)
  • 64 крис

    22 5 Отговор
    „Всеки украинец, който сега е на бойното поле, ще умре, ще бъде ранен или заловен през следващите месеци. Говорим за стотици хиляди хора. Това е тяхната съдба“, казва пенсионираният офицер от морската пехота на САЩ.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Т Дрознина, Поредната Грозила от тоя,

    17 3 Отговор
    Факултет! Колкото Грозни, толкова, и Злобни!! Кухи лейки с титли!! Произвидство на Недоразумения с такива, преподаватели!! СО отиде на1300 място в Световната класация!!
  • 67 Стоян Александров

    21 4 Отговор
    Еееее как бе другарко професор и амерска подлого победата на Русссия на бойното поле е недостижима ? Хайде да видим фактите и тогава да говорим... Ееее то бива, бива амааааа Нас ни направихте насила АНТИАМЕРИКАНЦИ, АНТИЕВРОПЕЙЦИ, МРАЗИМ ИСТИНСКИ ВЕЧЕ СМЕШНИЯ И РОБСКИ ЗАПАД. Да другарко Ние вече знам все по- добре за осттттта на злото : САЩ, АНГЛИЯ И ИЗРАЕЛ. ОСТТТТТА НА ЗЛОТО Е НЕИЗБЕЖНО ДА БЪДЕ ПОБЕДЕНА. ДОРИ ОСТТТА НА ЗЛОТО САМИ СЕ ИЗЯЖДАТ ОТВЪТРЕ.... А ЗА РУСССИЯ НЕ БЕРИ ГРИЖА ТЯ НИКОГА НЕ Е ГУБИЛА ВОЙНА И СЕГА ЩЕ Е ТАКА, ОЩЕ МАЛКО ОСТАНА ПРОСТО ПАЗЯТ МАКСИМАЛНО БРАТЯТА СИ УКРАЙНЦИ, ТОВА Е ЦЯЛАТА ИСТИНА. И последно ТИ НЕ СИ ПРОФЕСОР, ПРОСТО НАКАВА ЖЕНИЦА ОТ УЛИЦАТА, ТОЛКОЗ
  • 68 Някаква лелка

    22 3 Отговор
    си мисли, че е по-умна от Путин, но не е ясно защо е ако толкова умна е живее в мизерия в най-бедната страна в Европа.
    Не искам да слушам човек, който тежи 200 кг и прилича на грозна планина от мазнини.
  • 69 Павел пенев

    20 4 Отговор
    Знанията на нашите студенти са плачевни, точно заради такива примитивни преподаватели.
  • 70 байХЪ

    19 2 Отговор
    Ей големи професори, големи военни разбирачи.

    Коментиран от #97

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Фен на ОСРАЙНА?

    17 4 Отговор
    Ще я "ТАКОВА" Дронзина. Навсякъде по дупките и.. Тази НЕ ЗНАЕ НА КОЙ СВЯТ СЕ НАМИРА, ЩОМ ТВЪРДИ, ЧЕ "РУСНАЦИТЕ БОМБАРДИРА ЛИ БЕЗРАЗБОРНО ГРАЖДАНСКИ ОБЕКТИ, А НЕ ВОЕННИ..".
  • 73 Дрон

    15 2 Отговор
    Експерт по разрешаване на конфликти.....
    Недоразумение от където и да погледнеш.

    Коментиран от #117

  • 74 Професорайкюзиро

    19 3 Отговор
    Късай си дипломата антипрофесорке чудя се дали можеш да разделиш на две магарета плявата
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Фен на ОСРАЙНА?

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Не Русия свърши, а аз свърших.. Зад тебе...
  • 78 Те на това

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    му викат изкукуригал професор
  • 79 Фен на ОСРАЙНА?

    8 7 Отговор

    До коментар #3 от "Петьо Петров":

    Руснаците си влизат вече в Бахмут, ОТВСЯКЪДЕ, а аз - във тебе.. За да те ограмотявам по най-лесния и бърз начин.. С внасяне на генетичен материал..
  • 80 Ха ха

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    а укрите са в офанзива - превзеха Крим, след малко и Москва. Нямат спирка - подминават вече Марс.
  • 81 Козяка

    19 4 Отговор
    Спрете се платени драскачи и грантаджии ... ужас. Ако това което ни залива от телевизия, интернет, радио и тн. е журналистика, то аз съм трамвай.
  • 82 Тая

    14 2 Отговор
    Татяна Дрон зина да не я препикае пак някой МИГ
  • 83 КВО СТАНА С БАХМУТ БРЕ

    1 11 Отговор
    До Никулден ша го превземат ли....
  • 84 А за пък си помислих,че кат цъфнат налъм

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Всъщност на север има едни руски сандали,дет ги правят от брезови изрезки.Та победата ще е кат цъфнат тия брезови изрезки.

    Коментиран от #92

  • 85 С 10 хаймърса и 200 гаубици

    3 11 Отговор
    Зеленски спря Путлер....
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Мимч

    11 2 Отговор
    Тая нещо я е ударило по мозъку или деменция,нещо подобно.Ами много агресивна е и накрая ще,, риве,,.Истината е,че Русия никога ,ама никога няма да отстъпи завоюваното,да не говорим изобщо пък за Крим.Тая искала далекобойни ракети.Ще превзема Москва ли или Владивосток.Смехотворница,трябва Путин да и изпрати едно дронче или ракетка над голаво...та тогава да види какво иска...
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 дааа

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "гого":

    украинците умират от ... смях...
  • 90 Про ФЕСор

    8 1 Отговор

    До коментар #86 от "Безруски фронт":

    Това от дядовия ли си го изсмука? Само едноклетъчни тролове тука.

    Коментиран от #94

  • 91 хаха

    16 2 Отговор
    Това чудовище на снимката имитиращо жена ли е професор? Хора който нямат елементарно отношение към себе си , грозни и нечистоплътни нямат право да изказват мнение.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ама друг път

    14 2 Отговор
    Другарката политолог , от кога разбира от военно дело или защото е професор я бутаме на всякъде ?!?!?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Про митак

    14 2 Отговор
    добре, баби, добре, колективният се продъни да праща оръжие в Украйна и файда йок, ама ти разправяй на кухиге лейки, че Русия не побеждава аха аха ахахахахахахохоххохахахахааа
  • 96 Българин

    16 3 Отговор
    Лельо ма, докато избълваш тоа бълвоч руснаците напреднаха на запад от Артьомовск и са на 20 км от Славянск ма. Западните мозъчни тръстове не вярваха, че ще стигнат Славянск тази година.
  • 97 проста

    10 1 Отговор

    До коментар #70 от "байХЪ":

    От ПРОФЕСОРИ и ГЕНЕРАЛИ в БЪЛГАРИЯ повече няма???
  • 98 Азиим

    9 1 Отговор
    Горките студенти!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 А къде е

    2 11 Отговор

    До коментар #38 от "Саса":

    тогава тази редовна армия? В казармите ли си стои повече от година? Защо беше тази 300 000 мобилизация при наличието на обучена редовна армия? Коя война се води с 20% от личния състав при условие, че отстъпваш цяла година?
  • 101 YYззз

    2 12 Отговор
    Бабата предлага решителна трета световна, като изход от конфликта.
    По-добре да е война на изтощение. Да не падат бомби в Русия. Тогава руснаците ще потърсят сметка на самозабравилия се диктатор, който ги праща на смърт, а икономиката се задъхва. Тогава доводите му, че някой нападал Русия няма да минат пред населението.

    Коментиран от #119

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 ами

    7 2 Отговор
    май украинската перемога е недостижима въпреки ежедневните напъни на сащ и колективния запад и заплахите на украйна към страните които не й помагат
  • 104 значи

    14 2 Отговор
    забелязал съм, че всички жени, коя министър на отбраната, коя ,като тая простфесорка, са по-големи войнолюбци от мъжете в униформа...на какво се дължи това, не мога да си обясня.
  • 105 ИНЖ

    2 6 Отговор
    Т.нар. КНР е подстрекателят на тази война. Няма какво да се "крият"!!! Само че на Путин и Си не им излязоха "сметките". А сега - накъде???
  • 106 Продължение

    10 2 Отговор

    До коментар #102 от "Българин":

    - Чух, че Китай нападнал САЩ?
    - Така е, пуснаха им едно хвърчило.
    - И как е?
    - Паниката е огромна, цялата американска армия е вдигната под тревога.
    - Битка имаше ли?
    - Да, едноседмична, 200 изтребителя изстреляха ракети за 100 милиона долара и свалиха хвърчилото.
    - А Китай?
    - Китайците още не са дошли.

    Коментиран от #121

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Корекция

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Никой не се стреми":

    Посочените военни анализатори се позовават на данни от Мосад (разузнаването на Израел). Има си служби, на които им работа да знаят истината. Ако са в настроение, може и да споделят нещо с населението.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 наблюдател

    10 0 Отговор
    Чакаме "ексклузивни" коментари и от останалите 50 000 "професори" в България....
  • 111 Ххххххх

    4 1 Отговор
    А защо външно лице се разхожда в държавен обект, който е от изключителна важност за националната сигурност? В други държави това дали ще се допусне?
  • 112 Аман от

    13 1 Отговор
    войнолюбиви професори и професорки - нека изпратим на окраина един полк от такива войнолюбци, и без това файда от тях никаква, само плямпат
  • 113 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    9 0 Отговор
    Госпожо, защо не си гледате работата в университета , а се занимавате с въпроси далеч от научното Ви поприще. Аман от експерти. може би това е стъпка към политическа кариера, защото от професорство аванта няма и пенсията Ви ще е доста ниска. Но като знаем как вашия ректор се провали на изборите за президент, краха Ви в политиката е сигурен.

    Коментиран от #122

  • 114 Един

    8 0 Отговор
    Бабката сериозно ли вярва, че руснаците не могат да се справят в Украйна? Тези хора са превзели половината от Европа преди 70 години и са размазали германската армия. А преди това - тези на Наполеон, тевтонците, шведския крал . Руската армия се е разхождала 3 пъти до Берлин за 200 г, по един път до Париж, Рим и Пекин. Това, което виждаме е просто игра на шахматната дъска. Сякаш и двете страни тупат топката и никой не предприема нищо за промяна на положението. Какви са целите - не зная, но вземе ли се политическо решение - руската армия ще стигне полската граница за броени седмици.

    Коментиран от #118

  • 115 М3 голд

    11 0 Отговор
    Браво! Заработи си сериозен хонорар от чичко Сорос!
    Ако и професурата ти е такава като това изложение, разбираме колко струва. Тя цялата катедра е на заплата на НПО.
    Искаш ракети с далечно действие за Киев. Те са на САЩ. А ако в отговор на тяхното ползване се задействат Посейдони с близко действие? Ааа? Кандидатът за президент на САЩ вдява, нашата ПРОФЕСОРКА си чопли носа.
    Половината от написаното в изложението е лично мнение в, другата половина са грешни тълкования. Най вероятно госпожата се показва и се предлага за подходяща работа, като една нейна ограничена колежка.
  • 116 Макробиолог

    10 0 Отговор
    Закривай .....,това е професор от университет който твърди че Русия не само не може да завземе източна Украйна, но даже и 2/3 от територията и.........доколкото изт Украйна е по малко от 1/2 от Украйна смятам че тази женица е елементарно неграмотна.
  • 117 М3 голд

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Дрон":

    Абсолютно вярно. Тази не разрешава конфликти, тя ги създава. С простотиите си. Много такива професори се навъдиха. А в главите им - простотии, нагаждачество и корист. Имаме нужда да минем още веднъж по пътя на книгата на Ж. Желев: диктатура и тогава демокрация.
  • 118 Ако англо-американците

    0 4 Отговор

    До коментар #114 от "Един":

    не воюваха срещу Хитлер, СССР нямаше да спечели войната. Победиха Италия, Япония, воюваха с Германия в Африка, надводния и подводен флот на Вермахта в Атлантика, Тихоокеанския японски флот, помагаха с конвои СССР и накрая - Втори фронт. Така, че СССР е победил половин Германия с англоамериканска помощ.

    Коментиран от #124

  • 119 М3 голд

    7 0 Отговор

    До коментар #101 от "YYззз":

    Абсолютно вярно. Тази не разрешава конфликти, тя ги създава. С простотиите си. Много такива професори се навъдиха. А в главите им - простотии, нагаждачество и корист. Имаме нужда да минем още веднъж по пътя на книгата на Ж. Желев: диктатура и тогава демокрация.
  • 120 В грешка си

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Руски цървул":

    Написал си пълни глупости! Нищо вярно. Дай линк
  • 121 Китайската

    1 6 Отговор

    До коментар #106 от "Продължение":

    армия е същата бутафория като руската. Биха ги японците ВСВ, виетнамците 1978г., руснаците на о. Дамански, сега индийците по границата ги бият с камъни и тояги.
  • 122 М3 голд

    8 0 Отговор

    До коментар #113 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    Прав сте! Понеже професурата й е с качеството но написаното от нея, затова са я пуснали да обучава децата. Задачата е да излизат тъпи и промити абсолвенти. С обратни реакции. Пример: професор по разрешаване на конфликти проповядва активно по създаване на конфликти. Козак такива търсят и тя правилно се е насочила. За подобаващ допълнителен приход.
  • 123 Ха Ха ХА

    5 0 Отговор
    тъй ли.......нещо НАТО издиша.....много професори ,много пожарникар-гИнИрали !
  • 124 Един

    7 1 Отговор

    До коментар #118 от "Ако англо-американците":

    Може би е така, но в битката за Ардените 200000 германци замалко да скъсат тр.трите на 800 000 американски и британски войски. Затова се налага Чърчил да пише писмо до Сталин с молба за помощ. Руснаците откликват и започват широко настъпление по целия източен фронт. Другото е история. Япония пък капитулира след като Съветската армия разбива тотално Квантунската японска армия в Манджурия. Двете атомни бомби дори не са били необходими.
  • 125 Атлантическата Харта

    0 9 Отговор
    САЩ и Великобритания спасяват Русия от Адолф ,иначе сега щяха да говорят на немски,останалата е история
  • 126 Точен

    6 0 Отговор
    Четете заглавието така: Дори грантаджийката Дронзина прозря, че Украйна губи войната.
  • 127 лолю

    6 0 Отговор
    много умни лесбийки,явно са гледали Полският филм от 1980 год
  • 128 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "гого":

    има - украинската...добре ,че я подпира колективния запад и сащ
  • 129 ZAСВОБОДА

    6 0 Отговор
    САМО КАКВИ ГЛУПОСТИ ВИ КАРА ЗАПАДА ДА ПИШЕТЕ :D
  • 130 Въх!

    2 0 Отговор
    Въх! И тая леля гуда Иксперт по конфликитите! Ми то икспертите повече от воюващите.