Отидете към основна версия

3 699 24

Велизар Шаламанов: Не на хибридната война срещу България

  • велизар шаламанов-
  • хибридна война-
  • българия

Къде и как някои български политици и анализатори видяха слабост в НАТО

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е публикувано във фейсбук профила на Велизар Шаламанов

България е член на НАТО и ЕС - два от основните приоритети на национално съгласие от 1997, заедно с третия - финансова стабилност чрез валутния борд.

Това са трите стълба на свободна и демократична България.

 Много естествено е да сме обединени около това, но като слушам последните дни какво се говори и чета какво се пише съм доста учуден - първо допуснахме да се срине КТБ и бюджета ни се готви за проблеми в банковата система, второ - изказвания за слабостта на ЕС се обявяват за стойностна позиция на истински български политик ... Това което най-силно ме поразява обаче са думите за НАТО.

Най-активната част от живота си посветих на подготовката и присъединяването на България към НАТО като най-важния стълб за свободата, просперитета и развитието на България, а от 2009 работя в НАТО и виждам ежедневно - НАТО се развива, разширява, адаптира от 4.4.1949 до ден днешен, а догодина предстои поредната среща на върха - може и между 29 страни с фокус върху адаптацията на НАТО по формулата "Едно/единно НАТО" - политически и военни структури, агенции, структура на силите, 29 страни.

 Всички операции досега са били успешни

 (за сравнение Варшавския договор е от 1955 и приключи през 1991 г. и единствените му операции са срещу народа на Унгария и Чехословакия) и в повечето случаи с участие на партньори от целия свят - например в Афганистан от над 45 страни.

След Плана на действие за готовност и ангажимента към повишени разходи за отбрана / за модернизация от Уелс, във Варшава може да се вземат решения за ангажимент към кибер отбраната, към многонационалните подходи в модернизацията, към повишаване на устойчивостта към заплахите на хибридната война. Най-важното е, че всички решения се изпълняват, резултатите са във фокуса на усилията и всеки ден се прави стъпка напред. Всъщност България е част от този успех - центъра на компетентност на НАТО в София работи, догодина центъра за интеграция на силите ще работи, полигона в Ново село е едно от най-модерните тренировъчни съоръжения в Европа, управлението на противовъздушната отбрана ще се модернизира и интегрира в единната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО, вероятно системата за морска сигурност ще се интегрира още по-силно, специалните сили и кибер отбраната се развиват, ...

Къде и как някои български политици и анализатори видяха слабост в НАТО,

те не са ли ангажирани с укрепване на НАТО като гарант за сигурността и свободата ни (НАТО - това са страните членки и всеки допринася и ползва за/от силата на НАТО)? Да не би да е точно обратното - те са загрижени за успехите и развитието на НАТО, защото служат на страни извън алианса, които във военните си доктрини са определили НАТО за противник?

Скъпи приятели, честит Стефанов ден, деня на първия християнски мъченик за вярата, за единството, за истината –

нека не допуснем манипулацията и активната хибридна война

 срещу свободата и достойнството на България да ни отклони от пътя напред. Силата се пробужда и да я използваме за добро на нашата България, на свободните българи! Нека се стремим към успех за България, за НАТО като гарант на свободата и сигурността в сложния свят на XXI век и да помогнем на хората около нас да видят, разберат и участват в промяната към добро!

 

*Заглавието е на редакцията

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини