Last news in Fakti

27 Декември, 2015 17:46 3 695 24

Велизар Шаламанов: Не на хибридната война срещу България

  • велизар шаламанов-
  • хибридна война-
  • българия

Къде и как някои български политици и анализатори видяха слабост в НАТО

Велизар Шаламанов: Не на хибридната война срещу България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е публикувано във фейсбук профила на Велизар Шаламанов

България е член на НАТО и ЕС - два от основните приоритети на национално съгласие от 1997, заедно с третия - финансова стабилност чрез валутния борд.

Това са трите стълба на свободна и демократична България.

 Много естествено е да сме обединени около това, но като слушам последните дни какво се говори и чета какво се пише съм доста учуден - първо допуснахме да се срине КТБ и бюджета ни се готви за проблеми в банковата система, второ - изказвания за слабостта на ЕС се обявяват за стойностна позиция на истински български политик ... Това което най-силно ме поразява обаче са думите за НАТО.

Най-активната част от живота си посветих на подготовката и присъединяването на България към НАТО като най-важния стълб за свободата, просперитета и развитието на България, а от 2009 работя в НАТО и виждам ежедневно - НАТО се развива, разширява, адаптира от 4.4.1949 до ден днешен, а догодина предстои поредната среща на върха - може и между 29 страни с фокус върху адаптацията на НАТО по формулата "Едно/единно НАТО" - политически и военни структури, агенции, структура на силите, 29 страни.

 Всички операции досега са били успешни

 (за сравнение Варшавския договор е от 1955 и приключи през 1991 г. и единствените му операции са срещу народа на Унгария и Чехословакия) и в повечето случаи с участие на партньори от целия свят - например в Афганистан от над 45 страни.

След Плана на действие за готовност и ангажимента към повишени разходи за отбрана / за модернизация от Уелс, във Варшава може да се вземат решения за ангажимент към кибер отбраната, към многонационалните подходи в модернизацията, към повишаване на устойчивостта към заплахите на хибридната война. Най-важното е, че всички решения се изпълняват, резултатите са във фокуса на усилията и всеки ден се прави стъпка напред. Всъщност България е част от този успех - центъра на компетентност на НАТО в София работи, догодина центъра за интеграция на силите ще работи, полигона в Ново село е едно от най-модерните тренировъчни съоръжения в Европа, управлението на противовъздушната отбрана ще се модернизира и интегрира в единната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО, вероятно системата за морска сигурност ще се интегрира още по-силно, специалните сили и кибер отбраната се развиват, ...

Къде и как някои български политици и анализатори видяха слабост в НАТО,

те не са ли ангажирани с укрепване на НАТО като гарант за сигурността и свободата ни (НАТО - това са страните членки и всеки допринася и ползва за/от силата на НАТО)? Да не би да е точно обратното - те са загрижени за успехите и развитието на НАТО, защото служат на страни извън алианса, които във военните си доктрини са определили НАТО за противник?

Скъпи приятели, честит Стефанов ден, деня на първия християнски мъченик за вярата, за единството, за истината –

нека не допуснем манипулацията и активната хибридна война

 срещу свободата и достойнството на България да ни отклони от пътя напред. Силата се пробужда и да я използваме за добро на нашата България, на свободните българи! Нека се стремим към успех за България, за НАТО като гарант на свободата и сигурността в сложния свят на XXI век и да помогнем на хората около нас да видят, разберат и участват в промяната към добро!

 

*Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Суверенът

    0 0 Отговор
    Г-н Шаламанов,
    Може би сте искрен, но не виждатели , че НАТО е имало смисъл по време на студената война между два военно-политически блока, а сега е друго време и всички примери , които могат да се дадат се вижда , че НАТО води военна политика единствено в полза на САЩ и в противовес и налагане на Американските интереси в държавите от ЕС. Не напразно ЕС се опитва да създаде собствена армия и да се откъсне от Американската зависимост. Не се заблуждавайте, че НАТО е международна трансатлантическа военна организация, в която членуваме и България. Всичи държави членки са сомо за параван и осигуряване на гласове, когато САЩ искат да проведат дадена операция с корисна цел в тяхна полза, а ние сме само за масовка.
    Така, че Вашето наивно мнение си го запазете за себе си.

  • 2 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Щом тоя шаламанов получава пари от нато, напълно нормално да ги подкрепя.И като всеки служител е с промит мозък за "идеалните цели"на смешните моряци с памперси от доналд кук!нато вече не струва, руснаците го доказват постоянно!
    А новите демократи са по-надъхани от старите комсомолски секретари.В тях гори пролетарски плам и еврогейски ценности!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Хибридна война срещу България е унищожаването на икономиката, индустрията,образованието , културата, армията, прогонването на Българите в чужбина, задължението ни да харчим по няколко милиарда за интегриране(развъждане) на паразити, подмяна на историята и т.н.

    Господин шаламанов подменихте историята не си позволявайте да ни подменяте и настоящето.
  • 4 3цкб

    0 0 Отговор
    Тоя хитрец си е направил камуфлаж на мнението под формата на поздравление за Стефановден?! Някой знае ли по-долно същество?!
  • 5 нашия

    0 0 Отговор
    Велизарий , продажен,армия ли имаме като армия,че да сме РАВНОПРАВЕН член на НАТО или пък икономика като икономика,че да сме РАВНОПРАВЕН лен наЕС.Бългаеия е само територия присъединена към тези организации,благодарение на подобни на теб продажници,България е без право на глас,само може да е ЗА.Така че две от колоните за които си"отдал своя живот"са имагенерни,по същия имагенерен начин се крепи и валутния борд,така че по добре си мълчи ,ако не се обаждаш никоъ няма и да се сети за тебе ,че и ти си един от измамниците,трй си бе човек,като не те закачат
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    постовете долу показват колко е прав шаламанов.в българия има огромна група хора дето биха се радвали ако русия бомбандира страните от нато,макар че ще пострадат и те.тва е остатъчен рефлекс от турското робство и последвалото съветско,така наречената робска психика.това наше отрицателно качество е в основата и на провала на развитието ни.двоикаджиите искат да повлекат всички в собственото си блато ,жалко,но факт !

    Коментиран от #13

  • 7 нашия

    0 0 Отговор
    Десислава..Десиславааааа......за какво говорим???ама ти си бръмчиш каквото си знаеш...а пробвай да прочетеш,ако имаш желание и капацитет даосмислиш за какво иде реч-весели празници
  • 8 крайно десен

    0 0 Отговор
    Аз също навремето мечтаех за НАТО,също като г-н Шаламанов. По-късно вече разбрах истинската му същност. Това беше в съседна Югославия-:( И по нашите лозя тогава падаха киселинни дъждове,младежи заболяха от онкологични заболявания у нас,а в Сърбия и Косово,направо не искам и да си помислям, има и филмчета,а те все са филми на ужасите,за съжаление-:( Някои неща в Сърбия,видях с очите си на място и то след известно време,а не мога да си представя какво е било на място по време на натовските атаки...-:( Гледах всяка вечер по телевизията ехидната усмивка на Барозу ли беше,или кой там,който след поредните убийства казваше "сори" и се усмихваше нежно,мило..демократично някак...! Следваха много други държави -Либия,Ирак,Афганистан (понеже талибаните унищожиха всички макови насаждения),сега Сирия (интересно,че все избират точно най-светските,най-демократичните (относително,разбира се,доколкото тази дума има значение в ислямския свят) ислямски държави. А с най-ретроградните и консервативни ,се целуват с принцовете и шейховете от залива,където даже политически партии няма,а за избори няма какво и да говорим,където всеки ден се извършват публични убийства на жени с камъни,а на мъже с отсичане на главата...Аз,като миролюбив човек ,или пацифист ако искате,няма как да погледна с добро око на такава агресивна организация,създаваща постоянни проблеми,за да създава оборот на военно-промишления комплекс на САЩ ,и също не забравят да ни подканят всички да увеличаваме бюджетите си за отбрана...!Поне досега НАТО е било използвано единствено за агресия! Иначе,ако беше така,както автора казва,то и Кипър щеше да си е цял,ама натовска Турция не се изтегля,нали? Няма как ние да се чувстваме защитени и свободни от това,когато до нас е толкова агресивна натовска държава,то НАТО се задейства,само ако неин член бъде нападнат от трета страна.Ами тогава? Значи нищо-:( Турция е в НАТО,значи няма кой да ни защити-:( От съседите ни,само Сърбия и Македония не са в НАТО ,само от тях биха ни защитили,но тази мисъл някак не ме успокоява. Знам,че моята Родина попада на една открито публикувана карта,станала национална доктрина на съседна натовска държава,където България е част от една нова Османска империя...Нито аз,нито някой от моите познати се чувства по някакъв начин защитен или свободен като член НАТО ,дори напротив -сега нашата мила Родина е превърната в ролята на едно бедно сираче,което си няма нищо и никой и няма кой да го защити.За жалост-:(((

    Коментиран от #15

  • 9 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Никога не съм вярвал на лозунги няма да повярвам и на
    дрънканиците на този затлъстял министър.
  • 10 справедлив

    0 0 Отговор
    НАТО отдавна не е гаранция за нац.сигурност на членките и-по-скоро е гарант за слаб суверенитет на членките и.НАТО отдавна се е превърнало в офицялната терористична организация на САЩ.За Е.С. даже няма смисъл да говорим-видя се че е най-голямата измама в европейската история...Остава валутният борд-да той донякъде спасява страшното икономическо положение у нас--НО това е довреме...Та така аФторе...нещо трите ти "стълба " май излизат че са колци в задника ни......
  • 11 234

    0 0 Отговор
    Ей такива хора като Кайно десния трябва да се министри в България, а не объркани хора като автора на статията. Несвързаните приказки на последния говорят или за психическо разстройство или за добре платен пиар. Последното е по-вероятно, особено когато някой сравнително интелигентен човек казва на очевадното бял - черно....

    Коментиран от #14

  • 12 Боклуков

    0 0 Отговор
    Едно си знае баба - едно си бай! Избий си от главата тази хибридна война, в която и сам не вярваш, защото не сме аборигени без мозък... Що се отнася до "приносът" ти за процъфтяването на България и Българската армия - последствията от него са очевидни и ще ни тежат докато сме живи... Съветски възпитаник с натовска ориентация -очаквано опасна комбинация .... Шаламанов - Тагарев - Рачев и ред още раболепни празнодумци.... Поне си мълчи там и си вземай заработената за сметка на Родината ни лепта в долари и евро...
  • 13 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Ако беше Българин щеше да знаеш че Русия никога не е бомбардирала България. Това сториха сащ през 1944година и сега продължават затриването на нацията ни и държавата ни.

    Жалко е наистина че това се харесва на някои. Дори съм сигурен че вътрешно те не са толкова жалки а просто не знаят честен начин за изкарване на прехраната си.
  • 14 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "234":

    те такива като краино десния са министри в доста правителства на българия и затова сме на тоя хал, плитката ви интрижка да пишете един пост после да го хвалите е интересна само за вас групата пропутинови тролове!
  • 15 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "крайно десен":

    по вашите лозя още падат киселини тролчо щото не ги гледате .мързела е основната ви кисилина дето ви разяжда лозята .натовските бомби спряха един престъпен режим в центъра на европа с цената на под 1000 жертви,макар че милошевич бе изтрепал стотици хиляди то този момент.що не провери как демократично деистваха сръбските четници в болницата на вуковар или по пазарите на сараево?що не направи статистика на онези дето умряха там ,а?сърбите трепаха по същия тертип и нашите дядовци ,клаха ги ,хвърляха ги в пещи за хляб или им промиваха мозъците така че днес като идеш в македония и те захвърлят с камъни само щото си българин.тва що не го сметна в статистиката ?нато да не би да е девически клуб?сърбите не искаха да спрат с геноцида и получиха по главата ,тва дето си заслужиха.гледам и за кои страни си се загрижил хуманно. за либия на кадафи,за афганистан на талибаните и за ирак на садам :),да ти си демократ и хуманист ,а ние от нато сме презряни убиици.хвърляи българския паспорт и заминаваи за северна корея .там ще си точно на мястото си.
  • 16 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    русия е бомбандирала българия .ти като българин обаче би трябвало да ги знаеш тези работи ако обаче не ги знаеш може да питаш кога са се слуцили .ще помагам знаеш,на двоикаджиите трябва да се помага!

    Коментиран от #17

  • 17 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Десислава Димитрова":

    През месец юни на 41г. русите бомбардират Добрич. На 12-13 септември същата год. нощни бомбардировки на Русе, Казанлък, Г.Оряховица и Ст. Загора. За справка сам сравни жертвите от тези и онези-англоамериканските. Виж откъде идва израза "от играчка- плачка". Какво е казал Чърчил, когато Рузвелт е предложил да се спрат бомбардировките над България. Имаше нещо там за пациент, лекарства и да се продължат даването на лекарството. Разбери какво е казал Чърчил за София, нива, картофи и т.н. Няма да ти давам сдъвкано. Виж колко месеца са бомбардирали страната ни и София твоите любими. Една от бомбардировките е била с наполовината по брой самолети от тези над Дрезден (знаеш какво става с него), добре, че над нашето небе е имало български пилоти, които не са получавали болезнен оргазъм, като са виждали американец пред тях, за разлика от теб. И така тролче платено. А от "Козяк" следят сайта и казаха, че който ги подкрепя ще получи зелена карта след томбола, за неспечелилите, утешителна награда-американски, голям в цвета на националното знаме.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Той":

    я ,значи си знаел?:))))))))поне те накарах да попрочетеш ,макар и да гледа ,че си всъщност един и същи убавец ,писал от различни никове.да, излъга в предния пост после попрочете и сега се поправяш, обичайно за теб почваш да избиваш в друга посока след като си се издънил.има още бомбандировки и от царска русия провери кво се случва на варнар балчик и каварна по време на първата световна война!
    шо се касае за изтрепаните от запада българи ,да около 2000-3000 човека са убити в бомбандировки над българия като отмъщение за това ,че българия е част от хитлеровата коалиция има и убити около 1500 сърби,макета и други ,но ако искаш да видим колко народ изтрепа ссср в бг то без да ни са обявили война и след като ни освободиха?тва определено не е информация от козяк или овчак.
    нека почнем с финансирането на терористи в българия ,тяхното пращане тук и подпомагането им в подривна деиност с матеряли и специалисти.това се случва в периода 1920-1944 година.загиват хиляди вследствие атентати ,комунистически метеж ,провокиране на вътрешен конфликт във вмро и създаване на вътрешна комунистическа съпротива.
    следва съветска окупация ,терор избиване на довоенния ни елит и налагане на лумпени начело на страната ни,а също така и създаване на порядки неадекватни с нормалното човешко развитие довели ни 45 години по- късно до пълна икономическа ,политическа,морална и социална разруха,следват 25 години кукловодство и потдържане на система на посткомунизъм удобна за задържа

    Коментиран от #20

  • 19 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Той":

    следват 25 години кукловодство и потдържане на система на посткомунизъм удобна за задържане на руския интерес у нас.та казваш чърчил бил опасен :)??????георги димитров ни нанесе поне 1000 пъти по-големи щети от опасния чърчил бе руска подлого!!!!

    Коментиран от #21

  • 20 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Десислава Димитрова":

    Ми не, нещо се бъркаш. Пък и аз не напирам за центове, зелени карти или рубли. Доволно обезпечен съм.
  • 21 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Десислава Димитрова":

    "бе руска подлого!!!!"
    Я, нерви, пяна на устата. Тичкай с розовата рецепта за хапчетата. И споко, пази се. Във всеки сайт трябва да има няколко заека по които кучетата да лаят. Просто това е в интерес на всеки модератор. Хайде, цунки, да си вземеш хапчетата и весело посрещане на НГ.

    Коментиран от #22

  • 22 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Той":

    я,знаеш кви са хапчетата :))).поне се разбра че си един и същи човек.хапчета,козяк и празни приказки като те хванат в лъжа.иначе единствения начин да си обезпечен е някои да ти дава щото с този ти манталитет си обречен на мизерия.другото е абсолютно вярно че си подлога на един диктатор пишеш от няколко ника явни лъжи в негова подкрепа и спамиш когато няма кво да направиш.преди мислех че сте поне няколко човека ,но истината е още по -семпла сам си ,но си шизофреник!

    Коментиран от #23

  • 23 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Десислава Димитрова":

    Ей такава невротичка не бях срещал, ти и пращаш целувки, обръщаш и внимание да не си забравя хапчетата, пожелаваш и весело посрещане на НГ, тя ти вика подлога и шизофреник :). Десоууу, приличаш ми на бит уличен пумияр- подаваш му ръка с кокал, той се вре в ъгъла, джавка, като обезумял, подвива опашка между краката и я препикива няколко пъти. Десоууу, един съвет-дори и бесните кучета не лаят в мъглата, защото не знаят откъде ще им се стовари тоягата. Айде със здраве, виждам, че си почнала с щурутиите и тази година.

    Коментиран от #24

  • 24 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Той":

    ще мучиш ей така друго няма да пишеш щото пишеш само глупости и лъжи.може да правиш синтактични разбори на писаното от мен,но не се опитвай да анализираш щото не ти се отдава.чети образовай се и мучи!