Отидете към основна версия

3 Юли, 2016 08:00, обновена 3 Юли, 2016 08:00 1 819 2

Британците нямаха представа какво е ЕС

  • британците-
  • brexit-
  • ес-
  • представа

Някои от евроскептиците вече съжаляват

Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата “Brexit” подлуди Европа. Британците гласуваха против оставането на страната в Европейския съюз, решавайки, че не искат идеите на подобен проект да ги теглят надолу, да ги заливат с имигранти от „не знам си къде“ и да прахосват благата им. Със сигурност подобни мисли са се въртели в главата на всеки един средностатистически поданик на Нейно Величество, „отказал се“ от Съюза.

Критиките на евроскептици като Найджъл Фарадж и Борис Джонсън дадоха своето сериозно отражение. Лидерите на опозиционните сили сипеха огън и жупел по политиката на Европейския съюз, твърдейки колко силно ощетена е Великобритания, а народът сякаш им се „върза“. Голяма част от избирателите, заблудени от собствената си емоция и некомпетентност, гласуваха против оставането в ЕС, макар и да не знаеха кой и какво наказват. 

Двете големи партии в британския парламент, които работеха за оставането в Общността също не сториха много, за да предотвратят обратното, макар че бяха усетили що за сътресения ще последват. Те се отчетоха най-вече със своето бездействие или по-точно казано - късно действие.  

Но най-вече, когато дадоха своя вот, британците нямаха представа какви са ползите и негативите от членството в ЕС сега и какви ще бъдат те в бъдеще. Интернет-търсачката „Google” ясно потвърди това, изваждайки статистика с петте най-често задавани въпроси по темата в Обединеното кралство след референдума. Второто най-срещано запитване в интернет на Острова бе „Какво представлява ЕС?“, гарнирано, разбира се, с „Какво значи да напуснем ЕС?“ и „Какво ще стане, след като сме напуснали ЕС?“.

Наистина, какво ли ще стане? Google няма как да отговори...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Brexit без парламента е незаконен

    Реномирана британска адвокатска кантора твърди, че парламентът на Великобритания трябва задължително да гласува за излизане или оставане в ЕС. Юрис ...
    04.07.2016
    2 035
    0