Отидете към основна версия

4 476 70

ТАСС: Досие на Далечната авиация на Въздушно-космическите сили на Русия

  • русия-
  • бомбардировач-
  • досие
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 1 август 2015 година далечната авиация (ДА) на Военновъздушните сили на Русия влиза в състава на Въздушно-космическите сили (ВКС) на страната. Тя е стратегически резерв на Върховното главно командване и е една от трите (заедно с Ракетните войски със стратегическо назначение и морските стратегически сили) компонента на стратегическите ядрени сили на Русия, отбелязва агенция "Фокус".

Командващият на далечната авиация е генерал-лейтенант Сергей Кобилаш (на 16 септември 2016 година смени на този пост генерал-лейтенант Анатоли Жихарев).

Техника и въоръжение

В строя на ДА влизат:

• Стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-160 (16 единици) и Ту-95МС (повече от 30 единици).

• Далечни свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М3 (не по-малко от 14 единици)

• Далечни самолети-разузнавачи Ту-22МР и самолети-горивозареждачи Ил-78

Основното въоръжение са авиационните крилати ракети с голяма далекобойност и ракети с оперативно-тактическо назначение в ядрено и обикновено изпълнение, както и авиобомби с различно назначение и калибър.

През ноември 2017 година в Казанския авиационен завод демонстрираха опитен образец на Ту-160М2, построен в рамките на възобновеното производство на този стратегически бомбардировач-ракетоносец. Неговият първи изпитателен полет е планиран за началото на 2018 година. Министерството на отбраната на Русия очаква повишаване на бойната ефективност на модифицирания вариант с повече от 2,5 пъти в сравнение с базовия модел.

Според състоянието от 2017 година, в състава на ДА влизат управлението на командването на Далечната авиация, две тежки бомбардировъчни дивизии, Центърът за боева подготовка и преподготовка на летателния състав, както и свързочни военни тилни и осигуряващи части. Според информация от руското военно ведомство, през 2017 година общият показател за летателни часове в ДА е преминал 20 хиляди часа, а средният показател за отделните екипажи е 120 часа.

Далечната авиация на Русия е взела участие в съвместните военни учения „Запад 2017“, „Бойно съдружество 2017“, учения на страните от ОДКБ, показ на авиационната техника по плана на Международния военно-технически форум „Армия 2017“, както и в конкурса за въздушни умения на летателните екипажи от обединенията на ВВС на Русия „Авиодартс 2017“ (заключителният му етап се проведе в Китай, в рамките на „Международните армейски игри“, когато руските и китайските екипажи показаха еднакви резултати по точки).

На едно от летателно-тактическите учения, далечните бомбардировачи Ту-22М3 изпълниха задачи в акваторията на Берингово море, като полетите в арктическите райони са се осъществявали с кацане на летището Анадир. През декември 2017 година два стратегически ракетоносеца Ту-95МС са извършили полети с презареждане в далечни райони на Азиатско-тихоокеанския регион и за първи път са се приземили на летището Биак в Индонезия. В течение на годината, екипажите на ДА са извършвали въздушно патрулиране в акваториите на Черно, Балтийско, Каспийско и Баренцово морета, Северния ледовит , Атлантическия и Тихия океани.

Бойно използване

Самолети от далечната авиация са участвали във Втората световна война 1941-1945 година, в бойните действия в Афганистан през 80-те, в Северен Кавказ през 90-те и в операцията по принуждаване на Грузия към мир през 2008 година.

На 17 ноември руските стратегически и далечни бомбардировачи, излетели от летищата в Русия, нанесоха масирани удари с нови крилати ракети Х-101 и авиобомби по обекти на терористите от „Ислямска държава“ на територията на Сирия.

По данни от медиите, това е било първото използване в бой на Ту-160 и самолети от семейството на Ту-95. През 2015-2017 година самолетите на ДА нееднократно нанасяха удари по обекти на терористите в Сирия. В зоната на ударите влизаха защитени командни пунктове на джихадистите, оръжейни складове и др. Високоточното оръжие се е използвано с максимална дължина – след пускането, ракетите са преминавали по няколко хиляди километра. Според оценки на медиите, в рамките на сирийската кампания, ВС на Русия са задействали общо шест ракетоносци Ту-160, до шест Ту-95МС и до 14 Ту-22М3.

План за развитие

В момента в Русия се разработва перспективният авиационен комплекс на далечната авиация (ПАК ДА). Очаква се, че към началото на 2020-те години ще бъде готов проекта и ще бъде събран първият летателен прототип. Освен това, се води дълбока модернизация на намиращите се в състава на ДА самолети: замяна на въоръжението, радиоелектронното оборудване и двигателите.

Историята

• На 23 декември 1913 година е извършен първият полет на най-големия (в този момент) самолет в света – четиримоторният тежък бомбардировач „Иля Муромец“ на конструктора Игор Сикорски.

• На 23 декември 1914 година по указ на император Николай II е сформирана първата в света ескадра такива самолети. Прието е тази дата да се счита за деня на създаване на руската далечна (стратегическа) авиация. Началникът на ескадрата е Михаил Шидловский (генерал-майор, председател на съвета на акционерите на Руско-балтийския вагонен завод, на който са се строили бомбардировачите „Иля Муромец“.

• През 30-те години на XX век сред военните на много страни става популярна т.нар. „доктрина Дуе“, наречена на името на нейния автор, италианският генерал Джулио Дуе и предполагаща даването на приоритет на „въздушното настъпления“ и най-вече на действията на стратегическата бомбардировъчна авиация. Във Военновъздушните сили на Работническо-селската червена армия (РККА) са създадени отначало тежки бомбардировъчни авиационни корпуси, а след това авиационни армии със специално назначение. На въоръжение в тях са самолетите ТБ-3 и ДБ-3.

• В годините на Втората световна война, Авиацията с далечно действие, командвана от Александър Голованов, е подчинена непосресдтвено на Ставката на Върховното Главнокомандване. Основните бойни самолети в този период са бомбардировачите Ил-4, Ер-2 и Пе-8.

• През 1946 година в СССР е създадена Далечната авиация, състояща се от три въздушни армии (впоследствие – корпуси). Стратегическите бомбардировачи ставата носители на ядрено оръжие. На въоръжение в ДА постъпват отначало Ту-4, след това турбиновинтовите (Ту-95) и реактивните (Ту-16, М-4, 3М, различни модификации на Ту-22 и Ту-160) самолети.

• През 1998 година ДА е преобразувана в 37-а въздушна армия на Върховното Главнокомандване (със стратегическо назначение).

• На 17 август 2007 година по заповед на президента на Русия и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия Владимир Путин за първи път от 1992 година са възобновени бойните дежурства на стратегическата авиация – редовни полети в региони на активно мореплаване и икономческа дейност на Руската Федерация.

• През 2009 година отново е създадено Командване на Далечната авиация на руските ВВС, на което е предадена ракетоносната авиация на Военноморския флот.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини