Отидете към основна версия

9 955 12

Как (не) ще ги стигнем тайванците

  • тайван-
  • тайпе-
  • тайпе 101

Дори да познавате най-известните местни марки и компании може и да пропуснете същността, защото Тайван е нещо много повече

Снимки: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще ви издам една тайна! Обиколил съм целия свят, но нищо друго не може да се сравни с Тайван. По тази причина, ако имате време, желание и възможност, отскочете за няколко дни до острова. Директните полети от Европа до Тайпе потеглят от няколко точки. Препоръчвам ви през Истанбул. На отиване се лети около 10 часа. Връщането отнема 2 часа повече, но времето в небето си струва и изобщо не е загубено.

Съмнявам се, че има много потребители, които да не са чували някога за Giant, HTC или Asus. Много българи използват ежедневно продуктите им и се съмнявам силно, че са недоволни. Това обаче е миниатюрна част от постиженията на тази малка по размер страна, която трябва задължително да се изучава в университетите, защото тайванските постижения са действащ учебник по икономика, финанси и геополитика.

Дори да познавате най-известните местни марки и компании може и да пропуснете същността, защото Тайван е нещо много повече.

Малкият тихоокеански остров е един от четирите азиатски тигъра и на практика една от най-примамливите и успешни бизнес дестинации на планетата. Известните местни марки може и да са ракетата-носител за тайванската икономика, но в Тайпе съвсем не разчитат само на тях, защото отдавна знаят, че в бизнеса размерът най-често няма значение.

Тайванците убедително доказват на света, че не е задължително рецептата за успех да бъде сложна. Напротив, както обикновено се случва, простите, но ефективни модели работят най-добре.

Успехът на Тайван се дължи на две стабилни основи – качествено образование и иновации. Почти половината от населението над 15 години е със средно или висше образование и забележителното е, че промяната настъпва само за десетилетие.

Според експерти формулата на двете "и“-та е другото обяснение за успеха на Тайпе – институции, създаващи най-добри бизнес условия и концепция на развитие, насочена към нововъведения. Това осигурява чудесна среда за първи стъпки и бързо развиване на бизнес. Въпреки жестоката конкуренция в днешния икономически свят Тайван не изпуска доминацията си на пазара на технологични продукти.

Тайван попада в неособено голямата компания на най-развитите икономики в света не от вчера. Бурното развитие на острова започва още през 60-те години на миналия век. За пет десетилетия на усилена работа и стабилно финансово и икономическо управление Тайван се превръща от неразвит земеделски остров в икономическа сила, ключов производител на високо технологични продукти.

Водещите отрасли са информационните и комуникационните технологии, все по-модерните в 21 век фотоволтаични продукти, производството на велосипеди и машини. Днес тайванските супертехнологии владеят голяма част от глобалния пазар. От смартфона, през лъскавия ноутбук или докато говорите по телефона си, вероятно всеки ден използвате нещо, което е проектирано, произведено и експортирано от Тайван.

Това обаче съвсем не е всичко. Бурното развитие на острова повишава в пъти жизнения стандарт на местното население. Днес тайванците имат възможност да карат кола родно производство, но и да си купят чисто ново Ferrari или Maclaren. Затова не се учудвайте, ако видите един до друг на оживена търговска улица магазин на местната автомобилна гордост Luxgen, a до нея шоурум на скъпа италианска марка.

Следват малко цифри. Тайван е в Топ 20 в света по обем на участие в международната търговия (импорт и експорт), както и на 25-а позиция по Брутен вътрешен продукт. Тайванската икономика е отворена, силно индустриализирана и иновативна, с изключително развит IT сектор, включващ повече от седем хиляди компании. На острова произвеждат солидна част от електрониката, която се продава по света – от отделните елементи до завършените машини.

Тук се произвеждат невероятните 89 процента от преносимите компютри в света и 75% от настолните им събратя. Електронното оборудване заема 42 на сто от износа на страната. Едва ще има учудени, ако кажа, че водещите тайвански компании се оценяват на милиарди долари и цената им постоянно се покачва.

Успоредно с промишленото производство страната не само изнася своите продукти и опит навън, но и е домакин на повече от 50 чуждестранни компании. Всички те са добре дошли в Тайван, създали са и постоянно развиват свои централи на острова.

Местната власт им е осигурила богата палитра от различни държавни стимули и облекчения. Те могат да използват и още нещо. В него на практика се крие друго голямо предимство на Тайван – качествената работната сила, която неотклонно държи страната на челни места в класациите по конкурентоспособност.

Търговските и инвестиционните рискове в Тайван са ниски, заради отворената икономика, сравнително ниските данъци, липсата на търговски бариери, както и сведената до минимум бюрокрация.

Но стига толкова числа. Време е за разходка. Кои са местата в Тайпе, които не искате да пропуснете за нищо на света?

Тайпе е столицата на Тайван. Той е най-големият град - политически, търговски, медиен, образователен и културен център на един забележителен остров.

Политиката не е тема на този разказ, но трябва да кажем, че българската дипломация приема принципа "За един Китай“ и възприема Тайван като част от най-многолюдната държава в света.

Тайван е често атакуван от природни бедствия, като земетресения и тайфуни, но местните хора не се оплакват и все по-успешно побеждават стихиите. Най-подходящо време за пътуване до Тайпе е пролетта или есента – така ще избегнете прекалено горещото време или по-хладното.

1. Тайпе 101!

Невероятният небостъргач Taipei 101, разположен в центъра на столицата на Тайван. Има 101 етажа, височината му е 508 метра. На ниските са разположени търговски центрове, на високите – офиси. От 2004 до 2010 година е най високият небостъргач в света.

Строителството започва през 1999 година. Официалното откриване е на 31 декември 2004 г.

В този небостъргач се намират някои от най-бързите асансьори в света. От 1-ия до 89-ия етаж се изкачват за 39 секунди със скорост 63 км/час. Гледката от върха е повече от зашеметяваща, вярвайте ми.

2. Гранд хотел!

Yuanshan Great Hotel е забележителност, разположена в квартал Zhongshan. Хотелът-музей или музеят-хотел, ако ви харесва повече, е създаден през май 1952 г., а основната сграда е завършена на 10 октомври 1973 г.

Гранд хотел е любим домакин на много чуждестранни високопоставени лица, които кацат в Тайпе.

3. Тайванската кухня!

Не си и мислете да потегляте към България без да опитате местната кухня! Няма да съжалявате и ще си оближете пръстите.

Забравете китайските ресторанти в България. Нямат нищо общо с това, което ще видите и похапнете в Тайван. Ориз, морски дарове, гореща супа и всички видове месо, приготвени пред очите ви по зрелищен начин от майстори готвачи.

Добър апетит и лек полет към дома!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини