Last news in Fakti

26 Май, 2024 08:51 2 454 48

Китай плаши със сила. Тайван има умна стратегия

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток-
  • уилям лай

За да подобри отбранителните си способности, през последните години Тайпе увеличи значително разходите за отбрана и разшири възможностите си за водене на война

Китай плаши със сила. Тайван има умна стратегия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай отново се опитва да плаши остров Тайван с демонстрация на военна сила. Тайван обаче не е неподготвен, нито беззащитен. Страната има готова стратегия как да се защити успешно от евентуални агресии.

Тайван осъди започналите в четвъртък китайски военни маневри в региона като "ирационална провокация" и мобилизира морските, въздушните и сухопътните си части. Пекин смята Тайван за китайска територия, която трябва да бъде "обединена" с континенталната част на страната – включително и със сила.

За да подобри отбранителните си способности, през последните години Тайпе увеличи значително разходите за отбрана и разшири възможностите си за водене на война. Островът разчита в голяма степен на стратегия, при която с по-малки, но ефективни оръжия да се накара Пекин да разбере, че евентуално нахлуване на острова би било за него изключително скъпо и рисковано.

Какво означава асиметрична отбрана?

Тайван залага на способности, които ще му позволят да предотврати китайски десант на острова чрез комбинация от противокорабни ракети, морски мини и други малки и сравнително евтини оръжейни системи. Това включва и използването на безпилотни летателни апарати, включително разработения в страната дрон "Албатрос II". Освен това евтините боеприпаси и мобилните крилати ракети за брегова отбрана биха могли да унищожават скъпите кораби и оборудване на китайските военноморски сили.

Бързите нападателни катери с покритие „Стелт“, затрудняващо засичането им с радари, както и малки плавателни съдове, от които могат да се нанасят бързи ракетни удари, са част от това сравнително евтино, но доста ефективно оборудване. Морските мини и бързите катери за поставяне на морски мини също могат да затруднят евентуален десант на Китай на острова.

Географски предимства

Друго предимство на Тайван е неговото географско положение: едно мащабно нахлуване на острова би изисквало разполагането на стотици хиляди войници в Тайванския проток, което би представлявало продължителна и трудна операция с участието на хиляди уязвими кораби.

Освен това дългият мусонен сезон прави дебаркирането на острова възможно само през няколко месеца от годината. То ще бъде затруднено и от липсата на повече дълбоководни пристанища или достатъчно големи пространства по крайбрежието, необходими за разтоварване на сила и техника. Източното крайбрежие на Тайван пък е прекалено скалисто и представлява естествена преграда за мащабна инвазия. А плитките води по западното крайбрежие биха принудили корабите да хвърлят котва далеч от брега.

Морските мини в комбинация с бързоходни лодки, оборудвани с ракети, могат да ударят нападателите в най-уязвимата им точка. Военноморските части на Тайван могат предварително да складират боеприпаси по крайбрежието и на близките острови. А това означава, че китайската армия трудно ще успее да си осигури надежден плацдарм за широкомащабна инвазия на острова. Но дори и да успее, планинският терен на острова ще затрудни максимално придвижването на частите, а столицата Тайпе се намира в долина, заобиколена от всички страни с планини, което създава идеални условия за организирането на надеждна отбрана.

С методите на партизанска война

В случай че китайската армия успее да нахлуе на острова, Тайван е подготвил градовете си за партизанска война: преносимите системи за противовъздушна отбрана (MANPADS) и мобилните противотанкови оръжия, например ракетните системи (HIMARS) могат да бъдат използвани за водене на война в градски условия.

Тайван обаче разполага и с по-мощни оръжейни системи. Споразумението, сключено със САЩ, позволява само доставки на отбранителни оръжия. В момента Тайван очаква доставка на американско военно оборудване на стойност 19 млрд. долара, включващо изтребители, танкове, ракети и по-малки оръжия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕ Е РЕШИЛ КИТАЙ

    29 31 Отговор
    НЕ Е ПРЕГАЗИЛ ТАЙВАН ЗА 48ч..........А АМЕРИКАНЦИТЕ САМО ЩЕ ЗЯ ПАТ.

    Коментиран от #10, #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТОЛКОВА УМНА

    22 6 Отговор
    1ФРОНТ УКРАИНА-2ФРОНТ ИРАН -3 ФРОНТ ЮЖНА АМЕРИКА 4 ФРОНТ ТАИВАН 5 ФРОНТ СПЕИС -6 ФРОНТ НОРД КОРЕА 7 ФРОНТ ЕВРОПА 8 ФРОНТ САМАТА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ
  • 4 Ццц

    18 13 Отговор
    А къде са бодигардите на Тайван? Мислех, че те са най-силното им оръжие? И тук ли се наприказваха как ще помагат колкото и докато е нужно? Няма как да не се гордеем и да се чувстваме спокойни, че същата фирма ни нае и нас да защитава!
  • 5 Сесесере

    23 22 Отговор
    Колкото блатника за три дня в Киев !

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    18 18 Отговор
    САЩ "подклаждат", не могат да повярват - че Китай - изцяло социалистически и подреден - са световна сила, нали социализмът беше равнозначно на разруха, на еднотипност, в момента в Китай имат всичко, хранят се - бедността е нулева, тук сутринта имаше клошар на улицата, това е ежедневната Европа, това е и в САЩ.

    Няма агресия в Китай, те си знаят, точно пък - Китай да са "слепи" котки.

    Коментиран от #11, #12, #27

  • 9 много

    17 7 Отговор

    До коментар #5 от "Сесесере":

    много ти е искривена игличката на грамофона и стържи на едно и също място!Иди на сервиз да ти я настроят!Сервиза го знаеш-Козяк!!!
  • 10 Говорит Москва

    15 9 Отговор

    До коментар #1 от "НЕ Е РЕШИЛ КИТАЙ":

    И Киев ще прегазите и Лисабон, червенушки

    Коментиран от #29

  • 11 Сиганин

    7 10 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    В Китай няма бедност и агресия, ужас, а хем имаш модерен телефон с интернет...

    Коментиран от #14

  • 12 Петьо

    21 7 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Докато Китай беше социалистически, китайците буквално умираха от глад. Китай тръгна нагоре чак след като прегърна капитализма.

    Коментиран от #39

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Факти

    20 7 Отговор

    До коментар #11 от "Сиганин":

    Разбира се, че в Китай има бедност, бездомни, агресия и всякакви други мизерии. Просто не можеш да ги видиш в интернет защото тоталитарната власт не допуска проблемите да се разкриват пред света. На Запад това е позволено и кирливите ризи са на показ в ютюб и социалните мрежи.
  • 15 Пишман Воевода

    13 3 Отговор
    И на нашата армия и трябва подобна отбранителна тактика и подобни евтини и ефективни оръжия ! Но далаверата за началниците е другаде …

    Коментиран от #22

  • 16 Механик

    7 3 Отговор
    Тайванската стратегия по-умна ли е от украинската?
  • 17 Просто човек

    13 8 Отговор
    Слава на Тайван!

    Коментиран от #19

  • 18 Сандо

    8 11 Отговор
    Рекламен материал на новата война,която в скоро време Хегемона /бивш/ ще подпали в света.Да му мислят прокситата,урока от унищожението на укронацията е пред очите ни,но явно никой не го учи.Това в пълна степен се отнася и за българите,които отново ще гласуват с някоя друга част от тялото си,но не и с ума си.
  • 19 Сандо

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Просто човек":

    Вечна слава на падналите в боя тъпи проксита!
  • 20 Фен

    13 13 Отговор
    Никой, който е смятал, че САЩ са му приятели, и ще го защитят, не е прокопсал! И Тайван ги чака тежко разочарование, ако на това разчитат.

    Коментиран от #28, #42

  • 21 Бай той Толстой

    6 9 Отговор
    Какви са тия глупотевини бе🤗?Китайците ще ги затрупат за секунди с полупроводници!
  • 22 Бай той Толстой

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пишман Воевода":

    🤗.Чесън-на връзки.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Да, бе, да, знаем,

    12 6 Отговор

    До коментар #1 от "НЕ Е РЕШИЛ КИТАЙ":

    Киев за три дни...
    ,🤣🤣🤣
  • 25 уие бонке

    16 10 Отговор
    Китай няма полза от разрушен Тайван, там ресурси няма.
    Значението на морската икономическ зона на Тайван също не е от голямо значение.
    Така че има да обикаля наоколо с надеждата тайванците да се уплашат и да свалят гащите.
    Това няма да стане.
    Освен това ако крадците от Пекин се превъзбудят много, щатите ще ги наритат и бързо ще си седнат на жълтите задници.
    Русия, а от там Китай, Иран, сев. Корея, хуси, муси и т.н. НЯМАТ никаква защита от междуконтинентални балистични ракети.
    С ххх са слабо ефективни и то само срещу апарати с "мек корпус"(самолети, дронове).
    Бойните глави на балистичните ракети, които трябва да влезнат отново в атмосферата с първа космическа скорост са силно бронирани и могат да бъдат унищожени САМО с директен сблъсък.
    Единствените с-ми, които са способни на това са ТААД и останалите и западни аналози.
    Ядрен апокалипсис скоро НЯМА да има.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нулева бедност в Китай???

    13 5 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Ти прекаляваш тежко с РТ1, ватниче. В Китай има над 100 милиона крайно бедни, на север предимно в планинските райони, ама компартията не обича да се споменава това, дрОгарю..Тя и Тянанмън не помни, ами ние, некрепостните помним!

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Говорит Москва":

    квот решим,карол дед, вива дъ ню уан
  • 30 факуса

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "Нулева бедност в Китай???":

    а в сащ са 50мил.,сравни спрямо населението центавос

    Коментиран от #43

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Порно

    1 8 Отговор
    А не ви ли идва на ум че могат само да ги блокират по въздух и море. Колко време ще издържат?

    Коментиран от #41

  • 39 Вале-каро

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "Петьо":

    Нямаш никаква представа какво е капитализъм, какво е социализъм , какво е комунизъм. Така ,че карай напред като кон с капаци.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 МаДа

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Порно":

    И как точно ще стане това?

    Не ви ли идва на ум че има съществена разлика между тъпа идея и реализацията и?
  • 42 Изтриха ме, ама пак да питам:

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Фен":

    Дай един пример, само един, на страна, която е приятел на САЩ и е по-непрокопсала от страна, която е приятел на Русия... Само Китай не казвай, защото там отношенията са господар - слуга, не в полза на блатная!
  • 43 Мдааа, емигранти

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "факуса":

    От Китай се опитват да избягат, в САЩ се опитват да влязат! Остана ли нещо сиво в тежко индоктринираните ви глави, което да направи извод, или само повтаряте в стила на пропагандата заучени клишета от 50-те години ма миналия век?
  • 44 Мнение

    3 7 Отговор
    Глупости пише Дойче веле както винаги! Не е тръгнал Китай! Тръгнг ли , никакви дронове и ракети на Тайван, не може да го спре! Същото пишеше и за Украйна и видяхме докъде стигна!
  • 45 На остров Тайван, Живеят Китайци! Нация,

    0 5 Отговор
    Народност Тайванци Няма!! Тези Китайци на Острова не са по Умни от останалите 1,300 000 000 Китайци!Ще се върнат при роднините си на Материка!! Дошло е Време!!

    Коментиран от #46

  • 46 Куравял си онанист

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "На остров Тайван, Живеят Китайци! Нация,":

    Тайванците са МНОГО по-Умни от останалите 1,300 000 000 Китайци!
    Личи си по това какви хора ги управляват и как живеят.
    На 1,300 000 000 Китайци им е през оя за Тайван.
    За Тайван точат лиги само управляващите с Ви не в Пекин.
  • 47 Хежэжж

    5 0 Отговор
    Примрели са " тайванците" да са крепостни за 50- 100 долара на псевдокомунистите дето гонят броя но милиардерите от лошия Фащ
  • 48 крис

    0 0 Отговор
    Вашингтон се опитва да тласне Тайпе по пътя на Косово. А по-късно да превърне Тайван в един анти-Китай по подобие на Украйна, която бе превърната за относително кратък срок в анти-Русия. Нищо ново под Слънцето.