Last news in Fakti

12 Февруари, 2018 14:08 9 942 12

Как (не) ще ги стигнем тайванците

  • тайван-
  • тайпе-
  • тайпе 101

Дори да познавате най-известните местни марки и компании може и да пропуснете същността, защото Тайван е нещо много повече

Как (не) ще ги стигнем тайванците - 1
Снимки: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще ви издам една тайна! Обиколил съм целия свят, но нищо друго не може да се сравни с Тайван. По тази причина, ако имате време, желание и възможност, отскочете за няколко дни до острова. Директните полети от Европа до Тайпе потеглят от няколко точки. Препоръчвам ви през Истанбул. На отиване се лети около 10 часа. Връщането отнема 2 часа повече, но времето в небето си струва и изобщо не е загубено.

Съмнявам се, че има много потребители, които да не са чували някога за Giant, HTC или Asus. Много българи използват ежедневно продуктите им и се съмнявам силно, че са недоволни. Това обаче е миниатюрна част от постиженията на тази малка по размер страна, която трябва задължително да се изучава в университетите, защото тайванските постижения са действащ учебник по икономика, финанси и геополитика.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Дори да познавате най-известните местни марки и компании може и да пропуснете същността, защото Тайван е нещо много повече.

Малкият тихоокеански остров е един от четирите азиатски тигъра и на практика една от най-примамливите и успешни бизнес дестинации на планетата. Известните местни марки може и да са ракетата-носител за тайванската икономика, но в Тайпе съвсем не разчитат само на тях, защото отдавна знаят, че в бизнеса размерът най-често няма значение.

Тайванците убедително доказват на света, че не е задължително рецептата за успех да бъде сложна. Напротив, както обикновено се случва, простите, но ефективни модели работят най-добре.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Успехът на Тайван се дължи на две стабилни основи – качествено образование и иновации. Почти половината от населението над 15 години е със средно или висше образование и забележителното е, че промяната настъпва само за десетилетие.

Според експерти формулата на двете "и“-та е другото обяснение за успеха на Тайпе – институции, създаващи най-добри бизнес условия и концепция на развитие, насочена към нововъведения. Това осигурява чудесна среда за първи стъпки и бързо развиване на бизнес. Въпреки жестоката конкуренция в днешния икономически свят Тайван не изпуска доминацията си на пазара на технологични продукти.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Тайван попада в неособено голямата компания на най-развитите икономики в света не от вчера. Бурното развитие на острова започва още през 60-те години на миналия век. За пет десетилетия на усилена работа и стабилно финансово и икономическо управление Тайван се превръща от неразвит земеделски остров в икономическа сила, ключов производител на високо технологични продукти.

Водещите отрасли са информационните и комуникационните технологии, все по-модерните в 21 век фотоволтаични продукти, производството на велосипеди и машини. Днес тайванските супертехнологии владеят голяма част от глобалния пазар. От смартфона, през лъскавия ноутбук или докато говорите по телефона си, вероятно всеки ден използвате нещо, което е проектирано, произведено и експортирано от Тайван.

Това обаче съвсем не е всичко. Бурното развитие на острова повишава в пъти жизнения стандарт на местното население. Днес тайванците имат възможност да карат кола родно производство, но и да си купят чисто ново Ferrari или Maclaren. Затова не се учудвайте, ако видите един до друг на оживена търговска улица магазин на местната автомобилна гордост Luxgen, a до нея шоурум на скъпа италианска марка.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Следват малко цифри. Тайван е в Топ 20 в света по обем на участие в международната търговия (импорт и експорт), както и на 25-а позиция по Брутен вътрешен продукт. Тайванската икономика е отворена, силно индустриализирана и иновативна, с изключително развит IT сектор, включващ повече от седем хиляди компании. На острова произвеждат солидна част от електрониката, която се продава по света – от отделните елементи до завършените машини.

Тук се произвеждат невероятните 89 процента от преносимите компютри в света и 75% от настолните им събратя. Електронното оборудване заема 42 на сто от износа на страната. Едва ще има учудени, ако кажа, че водещите тайвански компании се оценяват на милиарди долари и цената им постоянно се покачва.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Успоредно с промишленото производство страната не само изнася своите продукти и опит навън, но и е домакин на повече от 50 чуждестранни компании. Всички те са добре дошли в Тайван, създали са и постоянно развиват свои централи на острова.

Местната власт им е осигурила богата палитра от различни държавни стимули и облекчения. Те могат да използват и още нещо. В него на практика се крие друго голямо предимство на Тайван – качествената работната сила, която неотклонно държи страната на челни места в класациите по конкурентоспособност.

Търговските и инвестиционните рискове в Тайван са ниски, заради отворената икономика, сравнително ниските данъци, липсата на търговски бариери, както и сведената до минимум бюрокрация.

Но стига толкова числа. Време е за разходка. Кои са местата в Тайпе, които не искате да пропуснете за нищо на света?

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Тайпе е столицата на Тайван. Той е най-големият град - политически, търговски, медиен, образователен и културен център на един забележителен остров.

Политиката не е тема на този разказ, но трябва да кажем, че българската дипломация приема принципа "За един Китай“ и възприема Тайван като част от най-многолюдната държава в света.

Тайван е често атакуван от природни бедствия, като земетресения и тайфуни, но местните хора не се оплакват и все по-успешно побеждават стихиите. Най-подходящо време за пътуване до Тайпе е пролетта или есента – така ще избегнете прекалено горещото време или по-хладното.

1. Тайпе 101!

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Невероятният небостъргач Taipei 101, разположен в центъра на столицата на Тайван. Има 101 етажа, височината му е 508 метра. На ниските са разположени търговски центрове, на високите – офиси. От 2004 до 2010 година е най високият небостъргач в света.

Строителството започва през 1999 година. Официалното откриване е на 31 декември 2004 г.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Как (не) ще ги стигнем тайванците

В този небостъргач се намират някои от най-бързите асансьори в света. От 1-ия до 89-ия етаж се изкачват за 39 секунди със скорост 63 км/час. Гледката от върха е повече от зашеметяваща, вярвайте ми.

2. Гранд хотел!

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Yuanshan Great Hotel е забележителност, разположена в квартал Zhongshan. Хотелът-музей или музеят-хотел, ако ви харесва повече, е създаден през май 1952 г., а основната сграда е завършена на 10 октомври 1973 г.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Гранд хотел е любим домакин на много чуждестранни високопоставени лица, които кацат в Тайпе.

3. Тайванската кухня!

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Не си и мислете да потегляте към България без да опитате местната кухня! Няма да съжалявате и ще си оближете пръстите.

Забравете китайските ресторанти в България. Нямат нищо общо с това, което ще видите и похапнете в Тайван. Ориз, морски дарове, гореща супа и всички видове месо, приготвени пред очите ви по зрелищен начин от майстори готвачи.

Как (не) ще ги стигнем тайванците

Добър апетит и лек полет към дома!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    46 60 Отговор
    Имат късмет че са далече от Русия- Империята на злото,ако бяха ,или са били под тяхно влияние сега щяха да се гърчат като нас,то източен Берлин все още не може да достигне нивото на западен,та направете си сметка за какво става въпрос!
  • 2 no name no face no number

    32 1 Отговор
    Добри са и мотопедите SYM доволен съм от качеството за разлика от Vespa, скъпа за поддръжка и чуплива. Обичам Италия., но истината си е истина
  • 3 Шпек Салам Народен

    18 0 Отговор
    Даже ги и задминахме !
    В състезанието на шейни на Олимпиадата.
    И то по атрактивен начин- по корем.

    Анатоли,дайте нещо и за Испания- фиести,кориди,фламенко. Нещо типично испанско.Места,които са интересни и през зимата,че на лято всеки знае.Щом сте обиколил света,вероятно знаете ,кое и къде ще ни впечатли.
    Храна и напитки също.
    Благодаря!
  • 4 синковеца

    2 0 Отговор
    а откъде им е ноухау-то? висшите технологии им ги даде запада, за да им ползва евтината работлива малка ръчичка! нямат много ресурси, но им се внасят, а от тях се иска само да бачкат здраво... тясно обвързани са с китай относно търговията... инак са едни от най-много консумиращите риба на ден :) всеки ден всеки тайванец яде риба! табаета им е такъв :) за предпочитане е made in taiwan вместо made in china :) спор няма! авторът хуб'о ни праща да идем да видим, но аз да го попитам: "с к'о да ида? с 5лв дет' имам ли?"
    на автора кой му плати екскурзията? медията? някоя полит партия? или със заплатката от няколко мижави стотачки? там в тайван не управлява мафията! мафията там си няма държава! има гангстерчета на дребно там! тяхната държавна сигурност работи за народа си, а нашата ни пороби и ограби!
  • 5 незнайко

    49 6 Отговор
    Аз бях десет дни в Япония, всичко ми беше непознато и завладяващо- чистота, посрещане в магазини и ресторанти , транспорт,храмове. Всяка снимка беше като пощенска картичка, дъщеря ми беше с висока заплата . Но до тук - тя беше разбрала за 12 години, че не я осигуряват и сама си правеше вноски за нея и съпругът и/ българин / който 10 години не го приеха на работа, че не повече от половината японци ползват у дома интернет, че пътуват по около 2 часа средно до работа и толкова обратно, че градския транспорт в Киото и Осака е по- на редко от София, че много от тях не доживяват до 65 години, а по- възрастни се самоубиват.И там все повече стават бездомните и безработни, преспиващи под мостовете в Осака.
    Още много има за писане, тя сега не е там, но трябваше да минат 12 години за да разбере какво става в държавата.
    Вярно ,че не е за Тайван написаното, но това ,че сме ходили за десет дни, месец ,дори половин година , не значи ,че сме разбрали точно какъв е живота в една страна.
    Така и авторът на статията , ходил, обиколил света, но е видял вероятно само бляскавите неща , но не е разбрал същността на живота на всички тези отрудени хора там.
  • 6 РеАлист

    24 3 Отговор
    С този Балкански манталитет никой няма да стигнем.Ще си останем малки мишлета.
  • 7 SAAB

    12 0 Отговор
    Глупости........огне-борецо , като пусне една бърза железница и докато ги нахрани с кокошки / които НЕ можаха да изядат в Катар .....щот са гладни нашите и просо сънуват ....:) и сме ги стигнали ! Я как ги минахме и румънците...
  • 8 Володя Руснака

    13 6 Отговор
    Бил съм в Тайван пълна дупка е, мръсотия и беднотия. За който не е излизал в чужбина може и да му се види хубаво

    Коментиран от #10

  • 9 Радо

    7 0 Отговор
    Момчета, не бъркайте туризма с емиграцията.
  • 10 ahaaa

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Володя Руснака":

    Така е, брат. Който е бил само на нялко места по света там ще му е супер модерно и хубаво всичко.
  • 11 Радев

    2 2 Отговор
    Всичко си е ген няма византийци няма турци няма руснаци няма американци няма цигани, гена ни е лош на българите и за това нищо читаво не става у нас
  • 12 безработен

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ако имате време, желание и възможност, отскочете за няколко дни до острова...Как да отскочим след като сме с най-ниски доходи в Европа?