Отидете към основна версия

11 711 44

Кулминацията на саботажа срещу референдума на Слави Трифонов

  • слави трифонов-
  • референдум-
  • хронология

14 юни 2017 г. ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за промяната на Изборния кодекс по отношение на въвеждане на мажоритарна система

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

11 май 2017 г. Сигнал за бомба отлага заседанието на ВАС по делото за референдума.

Вечерта гост в предаването на Слави Трифонов е председателят на парламентарната група на ГЕРБ – Цветан Цветанов. На въпроса на водещия как така с партия ГЕРБ са се оказали „от едната страна на барикадата“, Цветан Цветанов отговоря: „Два милиона и половина български граждани, когато дадат гласа си за промяна, надали има български политик, който би могъл да отстои.“ На друг въпрос на Трифонов - дали позицията на ГЕРБ не е театър, Цветанов отговаря: „Не“. „Това, което се случи на референдума, смятам, че политиците нямат право да го коментират“, допълва Цветанов.

30 май 2017 г. Петчленен състав на ВАС окончателно решава, че референдумът не е задължителен. ВАС потвърждава решението на тричленния състав, с което бе постановено към преброените от ЦИК гласове да се добавят 492. Така, според решението 11 505 гласа не достигат, за да бъде референдумът задължителен. Окончателните резултати според ЦИК са следните: 3 489 080 българи участват в референдума. За мажоритарен вот в два тура са обявяват 2 509 955. За задължително гласуване на избори и референдуми се обявяват 2 158 908. А за намаляване на държавната субсидия на партиите на 1 лев гласуват 2 516 957.

7 юни 2017 г. Парламентът започва обсъждането на мажоритарния изборен кодекс.

13 юни 2017 г. С 12 на 10 гласа правната комисия В НС приема промените в Изборния кодекс, с които пропорционалната избирателна система се заменя с мажоритарна в два тура. Против гласуват ОП, БСП и „Воля“. Изненадваща е подкрепата на ДПС за законопроекта. В дебатите депутатът Хамид Хамид заявява, че ДПС не е взела окончателно решение за законопроекта, но той ще се опита да убеди колегите си да подкрепят мажоритарния вот. „Чуват се гласове, че нека един път ДПС да подходи откъм партийния си интерес. Има неща, които ни харесват, има и неща, които не ни харесват - длъжни сме да опитаме и тази система. Затова ние ще подкрепим законопроекта на първо четене с г-н Цонев (Йордан Цонев, ДПС, също член на правната комисия)“, заявява Хамид Хамид.

14 юни 2017 г. ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за промяната на Изборния кодекс по отношение на въвеждане на мажоритарна система. Позицията на партията се е променила за един ден след разгорещени дебати в парламентарната група. Това обяснява зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Корнелия Нинова обявява, че БСП ще внесе свой законопроект – за смесена избирателна система. Свой законопроект за избирателна система обявява, че ще внесе и Веселин Марешки от Воля. (До ден днешен законопроекти на БСП и "Воля" за нова избирателна система не са внасяни официално и не са гласувани в зала).

На тази дата Централната избирателна комисия уведомява официално Народното събрание за оконачателните резултати от националния референдум. По закон, в тримесечен срок НС трябва да гласува решение дали приема резултатите от референдума и дали да започне процедура по законодателни промени, свързани с резултатите.

15 юни 2017 г. Депутатите с 121 гласа отхвърлят законопроекта за мажоритарна система в два тура. Против законопроекта гласуват БСП, ДПС и ОП. След гласуването, в писмо до медиите Слави Трифонов заявява: „На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел – собственото си благо." Трифонов завършва писмото си с две поговорки: "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша – зъл прът".

По закон мажоритарна избирателна система може да се обсъжда в НС отново след 3 месеца, след направени съществени промени спрямо отхвърления законопроект за мажоритарна система.

14 септември 2017 г. Народното събрание нарушава закона, след като не взима решение за резултатите от референдума в тяхната цялост в този последен ден от законовия срок.

25 септември 2017 г. Слави Трифонов създава своя лична страница във фейсбук и обявява, че започва търсене на морални и качествени българи, които да заменят сегашната политическа класа.

6 ноември 2017 г. Навършва се една година от референдума. В медиите почти не се говори за това.

23 октомври 2017 г. Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Чл. 65 от законопроекта предлага да се запази размерът на държавната субсидия за партиите, който е 11 лева на получен глас. Слави Трифонов реагира пръв с гневен пост във фейсбук.

23 ноември 2017 г. Партия „Воля“ на Веселин Марешки предлага субсидията за партиите да бъде намалена на 1 лев, но...само за извънпарламентарните партии. Партиите, които са в Парламента да продължат да получават по 11 лева на получен глас, предлага Марешки. Бюджетната комисия в НС приема скандалното предложение. Впоследстие обаче Марешки оттегля предложението си.

30 октомври 2017 г. Народното събрание заседава до 3 часа след полунощ, за да дебатира и гласува законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. С 103 гласа „за“, 8 „против“ и 37 „въздържал се“ НС гласува субсидията за партиите и през 2018 г. да остане 11 лева на глас.

През деня финансовият министър Владислав Горанов дава брифинг и заявява: „Аз не съм сигурен, че ако се намали субсидията за политическите партии демокрацията ще укрепне, напротив – има аргументи за обратното.“

Цветан Цветанов също коментира запазването на размера на субсидиите: „...Това е тема, която трябва действително да бъде дискутирана, за да се вземе правилното решение, защото ако погледнем реално как се финансират кампаниите на участниците в парламентарни, президентски, местни избори, много по-добре е да извадим от зависимост партиите или участниците в този процес. (...) Смятам, че ние сме политически партии, които са на България, политици, които работим за България и смятам, че по-добре е държавата да осигури необходимия финансов ресурс за субсидии, отколкото определени бизнесмени или кръгове да финансират една кампания...“

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 47 гласа.

Свързани новини