2 Април, 2021 14:30 7 224 30

Ето кога бе началото на саботажа срещу референдума на Слави Трифонов

  • слави трифонов-
  • референдум

"Паметта е хубаво нещо. Добре е да се помни". Особено сега, когато ни предстои толкова важен избор

Ето кога бе началото на саботажа срещу референдума на Слави Трифонов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

29 октомври 2016 г. Слави Трифонов и ИК провеждат митинг-концерт на площад “Орлов мост”. В студената вечер на площада и на бул. “Цариградско шосе” присъстват около 100 000 души, подкрепящи референдума. Дни наред медиите коментират предимно темата с ограничения достъп на автомобили в района на „Орлов мост“. Това припомня в профила си във „Фейсбук“ Слави Трифонов.

03 ноември 2016 г. След цяла година мълчание за референдума и почти никаква кампания на политическите партии по въпросите от допитването, над 30 български политолози излизат с отворено писмо колко е вредна мажоритарната избирателна система в два тура.

6 ноември 2016 г. - Провежда се националният референдум – първият в историята на България, иницииран от граждани. След 19 ч. излизат първите резултати на социологическите агенции и на ЦИК – и трите въпроса получават категорична подкрепа от българските граждани. Около 2,5 млн. български граждани (!) (над 70% от гласувалите) са „за“ мажоритарна система в два тура и за партийна субсидия от 1 лев на глас, а 2,1 млн. са „за“ задължително гласуване (над 60% от гласувалите). Референдумът бележи огромна избирателна активност, като след първите резултати става ясно, че неговите решения са на път да станат задължителни. За да има допитването по трите въпроса задължително действие, първото условие е да са гласували не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание (3 500 585 души). Второто условие за задължителност на резултата е с "да" са отговорили повече от 50% от гласувалите (без съмнение – изпълнено).

Със сигурност обаче е минат законовият праг, при който въпросите задължително трябва да бъдат разглеждани и гласувани в Народното събрание.

В деня на допитването Вежди Рашидов казва, че няма да гласува за референдума, защото политиката не била шоу. Красимир Каракачанов казва, че мажоритарният вот е вреден за България. „Не мога да разбера защо е този овчи възторг от мажоритарния вот – мога да ви кажа поименно от Видин до Кърджали кой ще купи изборите. Следващият парламент ще е пълен с лъскави коли и костюми. Затова не гласувах за този референдум“, казва Каракачанов.

Корнелия Нинова заявява, че БСП е призовала за активност на референдума. По думите ѝ резултатите показват, че народът е проявил волята си и е казал мнението си. Според нея самият акт на гласуване и високата избирателна активност показвали, че политиците трябва да се вслушват все повече и все по-сериозно в хората.

8 ноември 2016 г. ЦИК съобщава, че при 100% обработени протоколи не достигат около 13 000 гласа, за да станат резултатите от допитването задължителни. Слави Трифонов обявява, че ЦИК е извършила „чудовищна манипулация с гласуването за референдум“. „Общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220. За да е задължително решението на референдума, са необходими 3 500 585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона.

ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик. Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност. А отчита всички гласове. А всичките гласове са 3 501 220. И те са над необходимият брой. Такъв е законът“, казва Трифонов. Той обвинява ЦИК, че е прекратила изборния ден и преди да успеят да гласуват всички желаещи.

11 ноември 2016 г. 5 дни след референдума, ЦИК излиза с решение, че допитването няма задължителен характер, защото не достигали 12 027 гласа.

13 ноември 2016 г. Провежда се втори тур на президентските избори. След като гласува, министър-председателят Бойко Борисов заявява: „В ГЕРБ много ясно разчитаме сигналите. Разчетохме сигналите и на референдума, ще продължа и по-нататък - 0 лева партийна субсидия! Защото и с този един лев негодниците и олигарсите, които влизат в политиката сега, ще си изпират парите и ще казват: „Тези са от партийната субсидия. Нека да играем на чисто. Никакви субсидии." Той коментира и другите два въпроса от референдума: "Щом се отдаваме на популизма - добре. След като 3.5 млн. го искат, аз по-умен ли съм от 3.5 млн.? Щом хората го искат, ще стане".

14 ноември 2016 г. Бойко Борисов подава оставката на правителството, което означава и скорошно разпускане на 43-то НС и свикване на нови избори. Така съдбата на решенията от референдума става напълно неясна.

В същия ден Слави Трифонов подава първа жалба от името на Инициативния комитет във Върховния административен съд. „Смисълът на жалбата е, че не приемаме ЦИК да поправя избирателни протоколи, така както си иска, при положение че това въобще не им влиза в правата. А това директно влияе на крайния резултат, защото така изтриха гласа на близо 14 хиляди българи“, казва Трифонов.

21 ноември 2016 г. Омбудсманът Мая Манолова и членове на Инициативния комитет за референдума внасят в Народното събрание общ законопроект за избор на народните представители с мажоритарна избирателна система в два тура. Законопроектът обаче трябва да бъде внесен и от действащ депутат, за да може да бъде обсъждан и гласуван.

24 ноември 2016 г. Членове на ИК провеждат публична среща с лидери на парламентарно представените партии. Основна тема на срещата е как партиите смятат да се отнесат към категоричната воля на народа.

"Поздравявам екипа на Слави за презентирането на това, което обществото очаква", казва зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заявява, че ГЕРБ е представила своята принципна позиция в подкрепа на референдума, но и добавя, че въпроси като изборното законодателство не бива да се пипат преди предсрочните избори.

Жельо Бойчев от БСП заявява, че партията ще се съобрази с резултатите от допитването, но и че прилагането на мажоритарна система технически няма как да се случи бързо, защото трябва да се преначертае цялата изборна карта на страната.

Румен Петков от АБВ казва, че партията е подкрепила въпросите на референдума, но с някои уговорки - партийната субсидия да се намали на 3 лв. за глас, а мажоритарността в избора да се увеличи, без да се променя фундаментално избирателната система. В отговор членът на ИК Иво Сиромахов контрира Петков, че явно подкрепата на АБВ за референдума е била "предизборен трик" (АБВ бе единствената парламентарна сила, която се регистрира за участие в референдума и агитира със „за“ и по трите въпроса).

Радан Кънев заявява, че имаме референдум, който е успешен, но не е задължителен. Той казва, че не е гласувал на референдума, с цел той да не бъде задължителен и по него да има дебат. „В рамките на този парламент ние няма да подкрепим 240 избирателни района“, казва Радан Кънев. Той напуска срещата, като се обосновава така: „Дойдох на дебат, тук виждам шоу. Аз смятам да го напусна и да остана отворен за всякакъв дебат в професионална среда и с грамотни хора от тук нататък.“

29 ноември 2016 г. Тошко Йорданов и Филип Станев от ИК на референдума участват в дискусия в правната комисия на НС. Тема на дискусията са резултатите от референдума. На обсъждането няколко социолози и политолози заявяват, че хората не са знаели за какво гласуват.

1 декември 2016 г. При гласуването на Бюджет 2017, по закон депутатите трябва да гласуват и размера на партийните субсидии за следващата година. Без обсъждане и без да бъдат взети предвид резултатите от референдума, народните представители гласуват да се запази партийната субсидия от 11 лева на получен глас. За запазване на размера на субсидията гласуват 71 депутати, 10 гласуват „против“, 21 гласуват „въздържал се“, а 138 народни представители просто отсъстват.

След това гласуване председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заявява, че намаляване на държавната субсидия ще има с последваща актуализация на бюджета. До такава актуализация обаче така и не се стига. Менда Стоянова от ГЕРБ пък заявява, че темата за субсидиите ще бъде обсъждана и занапред, когато в Парламента ще се дискутират и 3-те въпроса от референдума. До ден днешен в НС въпросите от референдума не са обсъждани в тяхната цялост.

Очаквайте част 3.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 stefan kocev

    8 23 Отговор
    vlast imashtite nikoga nese sluvshvat v naroda prosto izmeniat zakona za tiax kakto e udobno.vinagi ebilo taka taka shte bade

    Коментиран от #2

  • 2 Малоумен

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "stefan kocev":

    Ти българин ли си, на какъв език пишеш и коментираш и малка буква започваш?!?
  • 3 против мафията

    59 0 Отговор
    Партиите в парламента не желаят да се съобразят с волята на народа! Те са паразити, ползващи държавни субсидии каквито няма никъде по света! Но, те ползват и много други привилегии. Те не могат да се издържат от членски внос, зщото нямат достатъчно членове - т.е. те не представляват интересите на големи групи от населението, както би трябвало да е! Партиите обслужват само върхушките си и "обръчите от фирми", които после ги спонсорират.
  • 4 Политик

    18 36 Отговор
    До сега Слави се подиграваше с нас,а сега се оказа,че няма чувство за хумор,когато Ние му се подиграем!:):):)Шоуто му нека си продължи,не ни пречат неговите шеги!Когато някой шегаджия се вземе със сериозни дела, резултатите са трагикомични!:):):)
  • 5 Стъкмена

    19 14 Отговор
    патерица в бяла риза и костюм ! Шоу !
  • 6 Българка

    27 3 Отговор
    ЦИК е придатък на управляващата ОПГ!
    Искам да попитам Слави и хората му от ИТН защо не решиха проблема с отстраняването на мутрите с присъствието си на протестите миналата година? И питам на 05.04. хората на ИТН ще излязат ли на площада в знак на протест срещу всички манипулации и фалшификации? А може и за празнуване изхвърлянето на мафията от властта

    Коментиран от #23

  • 7 Надежда

    11 12 Отговор
    Имам предчувствие,че и от тебе нищо няма да излезе.
  • 8 Истина ви казвам

    27 5 Отговор
    Нема по голем Боклук от Бойко!

    Коментиран от #29

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Име

    2 2 Отговор
    Платена
  • 11 Сандо

    12 15 Отговор
    Въпросите на Слави обслужваха най-вече управляващата клика и нанасяха удар по опозицията.Макар и да не успяха изцяло,те свършиха немалко от мръсната работа на властта.

    Коментиран от #19

  • 12 Някой си

    8 13 Отговор
    ДОЛУ БСП и производните им!
    кУрнела за ква се мисли?!
    Нямало да се коментира под излиянията и,.....
    БойкУ номер 2!
  • 13 Баче Кико

    13 1 Отговор
    Всичко което преди 33 години не можеше да се купи, и се наричаше "дефицит", сега се нарича "всякакви боклуци"!

    Коментиран от #21

  • 14 Subaru STI

    11 6 Отговор
    Поредният нарцис, запътил се към властта.... Освен да е патерица на банкянската мутра, друга роля не може да има.
  • 15 Край

    11 2 Отговор
    Враговете на българсикя народ се наричат БСП ГЕРП ДПС и всичко що е партия. Демокрация без мажоритарен избор на депутати е лъжа и измама.
  • 16 Все още българин

    3 8 Отговор
    Българите се саботират сами, след като за 4 път ще изберат да са последни по всички показатели, и ще е така до последния етнически българин на тази прокълната зема! Само миграцията е истината, не си губете времето тук, вашето и на децата ви.
  • 17 И Ко ся?

    7 6 Отговор
    "Шоуто" срещу статуквото?!Статуквото до болка ми е известно и ретроспекция та в статията го показва-никой от досегашните не иска да пуска кокала,та най-добре шоуто!!!Като се има на впредвид,че Роналд Рейгън е бил лош актьор преди да бъде най-успешните президент в световната история,аз гласувам за ИТН!

    Коментиран от #20

  • 18 Ливърпуул Х

    13 3 Отговор
    ИМА ТАКЪВ НАРОД , а Бою кърлежа ще бъде изваден от народното тяло , за добро на всички ни!

    П.п - То толкова мразен беше само кабинетът на Виденов , само дето той поне не беше крадец.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Георги

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "И Ко ся?":

    Да и аз ще им дам шанс , прави ми впечатление , че най-много агресия има срещу тях , което говори доста добре , явно досегашните и техните фенове се страхуват , имат какво да губят. В ИТН поне са нови хора , трябва да пробваме , ако не стават , камъни и после пак.....
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Баче Кико":

    Едно време Дефицит-означаваше КАчество!!!
  • 22 Баче Кико

    11 0 Отговор
    Предизборна кампания из македонския краи. Агитират един дядо да гласува за тяхната партия:Кажи, дедо, що сакаш да ти дадем, като спечелим изборите.Е, па, едни м”де.Немой така бре, за що са ти?Да си ги чифтосам со к“рецо, дека ми го дадохте след миналите избори.
  • 23 Георги

    7 9 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Здравей! :) Права си не беше на площада , но протестът беше граждански , а не партиен. Ицо Иванов се появяваше , въпреки , че се бяха разбрали да няма политическо присъствие. Както и да е , ИТН , и Демократична България са ми фаворити срещу онова нещо от Банкя.
    Поздрави и дано имаме успех срещу мафията !
  • 24 Славе ти от кой страна си

    4 7 Отговор
    И какво стана накрая, от протеста остана само БСП всичко останало е потенциална ПАТЕРИЧКА на байХ0я.... А уж всички искаха да го свалят!!!!!
    Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...
    И вие от към кой бряг на реката сте!!!!!

    Колкото и да не им се иска на много хора и партийки, но изхода е един..... Да се подкрепи за момента най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП(добра или лоша), която да победи на изборите ГЕРП и да състави коалиционно правителство с ясна и кратка цел.....СВАЛЯНЕ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ....пък после кой от къде е...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП И ДОГАНЯ..... иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
  • 25 слафчо, за пореден път се отказвам от ре

    6 3 Отговор
    Гласувах за референдума защото съм против ШАЙКАТА, но въпросите му са Нефелни и не работещи....и за това се отказвам за кой ли път вече!!!!
    Сигурен съм, че са милиони като мен!!!!
    Не реж на тая кълка, нали помниш колко народ дойде при теб до стола пред НС, където седна и ни чакаше!!!!
    А имам и опасения, че ще се гушне с Тиквата!!!!
  • 26 ГЛАВАНАК БАНКЯНСКИ

    4 0 Отговор
    Празната кратуна на толупа ражда само мошенгии.
  • 27 Стършел

    4 0 Отговор
    Я да видим дали чалгаря след като е толкова честен дали ще се откаже от субсидията, ако влезе във властта?! Тогава ще се види, колко струва! Може да поиска и от другите същото, но нека да даде пример със себе си. А защо не и от многото други привилегии, които са си гласували " народните " избранници!? А дано, ама надали!
  • 28 източник

    3 2 Отговор
    Точките на референдума бяха написани от мафията, а Трефонов беше избран за да ги предложи, като се впрегна цялата машина правителствена да заглушава истината за референздума докато мине, а чак след това започнаха да допускат по медиите тези, които направиха точките от Референдума на пух и прах, обяснявайки буква по буква как е било заложено да бъде закотвена мафията във власта завинаги.
    Единствения референдум, който беше нагласен от властта да съвпадне с изборите за да бъде манипулиран заедно с тях, но не успяха да го постигнат.
  • 29 sbs

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истина ви казвам":

    НЕ БЪДИ ПЕСИМИСТ -----ИЗЛЕЗ ОТ КАЗАНА И СЕ ПОГЛЕДНИ В ОГЛЕДАЛОТО
  • 30 Шердан Българов

    2 0 Отговор
    Слави кючека боклук си беше като ученик такъв си остана и за цял живот!