Отидете към основна версия

3 435 19

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

  • дойче веле-
  • deutsche welle-
  • глобален медиен форум-
  • петер лимбург-
  • садек зибакалам

"Неравенствата по света" беше темата на 11-ия Глобален медиен форум на DW в Бон

Снимки: Факти/DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Неравенствата по света“ - това беше темата на 11-ия Глобален медиен форум (ГМФ) на Deutsche Welle в Бон. Участниците обсъждаха как медиите могат да решат проблема и да покажат какво може да се направи за облекчаване на все по-сложната ситуация.

Екип на ФАКТИ, медиен партньор на DW за България, присъства на събитието в бившата столица на ФРГ.

Журналисти, политици и активисти дебатираха три дни по темата на форума в Бон.

През последното десетилетие Глобалният медиен форум категорично утвърди позицията си на най-голямата международна медийна конференция в Германия и една от най-значимите в Европа. Тази година взеха участие около 2000 гости от 120 държави.

Генералният директор на DW Петер Лимбург заяви на откриването, че ГМФ е "уникална платформа за обмен между журналисти и медийни мениджъри - партньори на DW от целия свят - както и с хора, които се занимават с поддържането на свободата на печата и медиите“.

Тази година форумът включваше в своята натоварена програма около 60 различни събития.

Политическият фронт беше представен от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, както и от бившия президент на Афганистан Хамид Карзай.

Последният предизвика раздразнение преди началото на конференцията, като обвини в интервю остро Пакистан и САЩ за критичната ситуация в страната си.

DW направи чудеса, за да могат въпросите и идеите, повдигнати по време на дебатите, да бъдат бързо заредени в Twitter и Facebook и така гарантира, че онези, които не можаха физически да стигнат до Бон, успяха да станат виртуални участници. Според домакините около 50 000 души са гледали на живо конференцията в Германия тази година.

Другата новост беше, че последният ден на конференцията не се занимава с основната тема за глобалните неравенства. Вместо това фокусът беше изцяло посветен на "предизвикателствата и възможностите, които цифровизацията представя за журналистите".

Участниците разговаряха в аудиториите, представиха и дискутираха различни идеи в 30-минутни слотове. Освен това имаше и редица семинари, в които журналистите научиха нови неща, получиха идеи и бяха във вихъра на най-добрите медийни практики - неща, които са в центъра на работата във всяка медия.

Друго важно събитие в програмата на ГМФ беше връчването на традиционната награда на DW за "Свободно слово" (Freedom of Speech Award). Тази година тя беше присъдена на иранския политолог Садек Зибакалам.

През януари 2018 политологът дава интервю за DW по повод размириците в Иран. По онова време десетки хиляди граждани са излезли на улицата, за да протестират срещу иранската икономическа политика и цялата политическа система.

В интервюто Зибакалам изразява разбиране за демонстрантите и опровергава обвиненията на иранското правителство. "Заявих, че протестите са организирани и проведени от иранския народ и че не съществува никакво външно влияние. Заявих, че в тях не участва никоя външна сила", казва Зибакалам.

Заради това 69-годишният преподавател по политология може да лежи 18 месеца в затвора. Присъдата му беше обявена през март от Иранския революционен съд. Ако тя бъде потвърдена, Зибакалам не само ще лежи в затвора, но и ще му бъде наложена забрана за изява в медиите. Това означава, че той няма да има право да дава интервюта и да публикува свои коментари. Няма да има и право на достъп до социалните мрежи.

Зибакалам обжалва присъдата. Все още обаче няма окончателно съдебно решение.

Наградата се присъжда на лице или инициатива, която се отличават в застъпничеството си за правата на човека и свободата на словото.

През 2015 г. осъденият саудитски блогър Райф Бадауи е първият награден. През 2016 г. лауреатът е турският журналист Седат Ергин. Миналата година наградата бе връчена на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом (WHCA) във Вашингтон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини