13 Юли, 2020 11:30 3 080 32

В Русия: Жената винаги сама си е виновна!

  • дойче веле-
  • русия-
  • жени-
  • конституция-
  • референдум-
  • владимир путин-
  • семейство

Основната цел е ясна: оставането на Путин още дълго във властта. Но има и скрити последици от промените в руската конституция: те допълнително ще влошат положението на жените в Русия.

В Русия: Жената винаги сама си е виновна! - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин подписа указа за влизане в сила на конституционните поправки. Сега остава и самите руснаци да се превърнат в онези хора, които са си измислили законодателите по кремълските коридори. Същото беше и когато се обсъждаше въпросът за домашното насилие. Този комплексен проблем го имало навсякъде по света, само не и в Русия, където семейството просто било „много силно“.

За "здравото руско семейство"

Путин не случайно поставя акцент върху думата „ценности“. След като се върна на президентския пост през 2012 с една съмнителна процедура, той трябваше наново да стартира държавната идеологическа машина чрез консолидиране на образа на „бащицата на нацията“. Това закономерно доведе до възникването на една натрапчива патриархална рамка, в която са вписани най-важните ценности: преклонение пред историческите победи на Русия, страх от възможно завръщане към хаоса на 1990-те години, опазване на териториалната цялост, защита от външна агресия, православният културен код, и накрая – семейството като основна клетка на обществото, като идеализирана конструкция, която няма нищо общо с реалността в Русия.

Решението, с което през 2017 година беше декриминализирано домашното насилие, изглежда стряскащо, но изобщо не беше случайно: в „здравото руско семейство“ няма и не може да има насилие, което налага държавна намеса. Такова насилие би влязло в противоречие с фундаменталната конструкция за огромните успехи на Русия в нейното морално съревнование със Запада: ония там се занимават с разводи и ЛГБТ, докато ние си имаме семейни ценности, достатъчни както за вътрешния пазар, така и дори за износ.

Държавата или все пак родителите възпитават децата?

Новата конституция продължава да вае този образ на руското семейство като една от ключовите идеологеми на режима. Политическата воля в това отношение отдавна е налице, но сега тя вече придобива конституционна тежест: бракът трябва да се укрепва, независимо от случващото се вътре в реалните семейства, а на дискриминация подлежат всички, които не се вписват в измисления шаблон „семейство от мъж и жена плюс деца“.

От конституционните поправки отпадна формулировката „децата са достояние на държавата“, но юристите въпреки това смятат за актуален въпроса дали при възпитанието на децата държавата няма да има надмощие над семейството. Впрочем, държавата вече от няколко години гледа на децата като на своя „собственост“. Нека да припомним, че когато се върна власт през 2012 година, Владимир Путин утвърди забраната за осиновяване на деца от родители-чужденци.

"А ти какво направи, за да не те бият?"

Държавата напористо се бърка във възпитанието на децата и чрез други законови формулировки, например – за „уважението към възрастните“ и за „патриотичното възпитание“. По този начин тя се опитва не само да си отглежда послушен бъдещ електорат, но и да надстроява фалшивата конструкция за семейството като постижение на режима. Към усърдно сглобявания пропагандистки шаблон от властта трябва да се добави само още един елемент: доказателството, че семейство означава брак между мъж и жена.

Все още не можем да прогнозираме какви други законодателни стъпки ще бъдат предприети. Дали ще забранят абортите, както настоява Патриаршията? Дали ще въведат „ергенски данък“ за разводи, несемейни или бездетни, както вече предлагат консерваторите? Всичко това не е ясно. Ясно е обаче, че с промените в конституцията положението на жената само се влошава. Защото в рамките на патриархалната идеология именно от нея ще се изисква да опазва семейството. И пак нея ще наказват в случаите на домашно насилие, когато полицаите обикновено питат пострадалата жена: „А ти какво направи, за да не те бие?“

"Ще си поплачат, а утре ще простят" 

Всичко това като в капка вода се отразява в изказването в Държавната дума на Тамара Плетньова, председателка на Комисията по въпросите на семейството, жените и децата: „Нашите жени са различни от европейските и американските. Днес ще си поплачат, а утре ще простят.“

Тази законодателна логика, която постепенно се налага след 2012 година, сублимира в следния извод: в Русия жената винаги сама си е виновна.

Авторката Лола Тагаева е политически наблюдател и организатор на проекта за повишаване информираността на гражданите относно джендър-тематиката MoscowFemFest


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 656

    22 14 Отговор
    Новина от хибридната война срещу Русия. Срам за Факти.бг
  • 2 Слагам бидоня

    18 6 Отговор
    за зелето, дойчето.
  • 3 Дойче Веле

    19 4 Отговор
    Трябваше отдавна да бъде разформировано. То се финансира в момента от Сорос и нищо смислено не може да пропагандира освен "цветни революции".
  • 4 Сандо

    19 4 Отговор
    Стига с това ДВ.Истински срам за българските журналисти!Толкова ли не можете да сътворите нещо за Русия,та непрекъснато препечатвате фалшификациите им.Ами кажете им,че ако имат някакви проблеми с Путин и руснаците,това са си техни,да си ги решават,да не ни набъркват в техните игри!Или май грантовете са сладко нещо?
  • 5 Алфа Вълкът

    10 17 Отговор
    Единственото хубаво нещо на исляма е, че мъжете и жените си знаят ролята в живота. Този закон може сега да е малко суров за жените, но след 20-30г, когато Русия се превърне от федерация в ислямска република ще си е на мястото.

    Коментиран от #8, #15

  • 6 другарят

    20 4 Отговор
    Поредната гнусна статия на Гьобелсовата анти-руска медия дойче веле! В Русия има държава и обществено съзнание, които стоят зад жената! В Западаща Европа на милионите изнасилени жени /вероятно и хиляди българки/ от емигранти, когато все пак някоя от тях се осмели да се оплаче в полицият ..я принуждават да приеме вината върху себе си и случеят да бъде прикрит! Да не говорим за това, колко деца стават жертва на сексуално насилие. Така че джендъри по-добре си затворете мръсните усти докато все още можете да си показвате голите задници на гей-паради по улиците!!
  • 7 Тони Мигусмукаро

    11 0 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ,.Всичко е ясно!
  • 8 Обикновена Вълчица

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    Вън от прайда бе гейзер!

    Коментиран от #13

  • 9 👍👍👍

    5 3 Отговор
    след тези нововъведения рускините ще станат вече свестни жени, съответно мъжете им ще се държат като истински мъже, а децата ще имат истинско семейство и вместо да залитат по наркотици и алкохол, ще мислят за бъдещето си. Браво на Путин! Вече го харесвам.
  • 10 Гейзер Мейзер

    11 0 Отговор
    Хахааа ..и какъв е проблема на жените в Русия бе!?!Изобщо руснак виждали ли сте?Семейните ценности нещо не ви кефят нали меркел аккбар!

    Коментиран от #14

  • 11 Хаххахаххах

    0 9 Отговор
    Там боят на жени е "образователно средство".
  • 12 За съжаление.

    5 6 Отговор
    То и в Турция е така. Тука жената има право само да мълчи, и да робува, а в провинцията още по страшно, даже и съседите да те убият пред тях, няма да ти помогнат, защото мъжът имал "право" А путин добре попива от турското приятелство с ердоган.
  • 13 Алфа Вълкът

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Обикновена Вълчица":

    Значи вълците са на глутници, не на прайдове. Тъй че, въобще не ме касае твоя прайд 🏳️‍🌈 в който си вълчица. Ако щеш бъди и мисирка.

    Коментиран от #17

  • 14 Хаххахаххах

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гейзер Мейзер":

    Ох какви семейни ценности им раздавам по Черномориетоо...много обичат българските СЕМЕ-йни ценности.

    Коментиран от #16

  • 15 Ще те разочаровам

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Алфа Вълкът":

    но дори и в Иран са дигнали ръце от свободията на жените. И там се излагат ежедневно, ислямът уви не е никакво решение. В Библията е истината! Жената трябва да служи за упора и утеха само на мъжа си, а не да командничи, щото всички знаем какво става, когато Ева се налага.
  • 16 Гейзер Мейзер

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хаххахаххах":

    Аз също,но това какво общо има бе!То по твойта логика в света жените са най страдашите същества.Това че ти е излезнал късмета няма общо с традициите на едно общество.Значи аз кво да кажа,чехкини полякини украинки англичанки японки молдованки перуанки гъркини ,да не съм ги колил бе момче!,те да не са ми СЕМЕ йствоТрадиционните ценности са въпроса.

    Коментиран от #22, #23

  • 17 Обикновена Вълчица

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа Вълкът":

    Ти наистина си от глудница ,на комплексираните виещи хиени,които им се иска да са вълци..по народному,мастиии
  • 18 Обикновена Вълчица

    0 3 Отговор
    И думата прайд не е това което си мислиш,ти явно си изотзадзе промит,и като ти кажат амбреаж се сещаш за гей парад..ех..алфата той...хахаа

    Коментиран от #26

  • 19 :-):-):-)

    7 1 Отговор
    Русия е една от държавите, отхвърлили Истанбулската конвенция, затова реват от ,,Дойче Веле".

    Коментиран от #21

  • 20 Много е хубаво в Русия

    1 1 Отговор
    Или поне ще стане след промените. Сега вече хиляди българки ще зарежат всичко тук и ще хукнат като полудели за Русия за да си дават и най-милото на всеки срещнат руснак само и само да останат в руския рай, нещо което рускините правеха до сега като стъпят тук. Велик е Путин, как само с един ход преобърна тренда...

    Коментиран от #32

  • 21 А другите две са

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от ":-):-):-)":

    Армения и Папуа Нова Гвинея.
  • 22 Хаххахаххах

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гейзер Мейзер":

    Семейните ценности у русия са "всичко наред".Мъжа й спи мъртво пиян,а тя помпа СЕМЕ-йната ценност.Не ми ги хвали
  • 23 Хаххахаххах

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Гейзер Мейзер":

    Като хванеш унгарка или словакиня,или чехкиня,дори полякиня,ще разбереш разликата с рускините.Ония от Азия са диваци и половина,няма грам цивилизованост.

    Коментиран от #25

  • 24 Калоян

    2 0 Отговор
    Гнойчето ще пуснат ли статия за ония години засилените германки в Кьолн? Немците дълго ги криха и не говориха за тях, а когато се разбра се оказа че германките сами са си виновни че ония новозаселените арабски инженери лекари и лаборанти са ги изнасилили...
  • 25 Гейзер Мейзер

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хаххахаххах":

    Момче,време е да пробваш и с жена.И явно приказваш без опит.Аз съм написал по горе с какви съм бил.Рускиня и молдовка са ми биле най добрите в леглото.10от 10точки.Аз искам секс,не да ми цитира Хуняди.Каква азия,..изобщо приказваш наизуст.А рускините са наистина най красиви,и украинките..но рускинята се раздава на 100%.

    Коментиран от #27, #28

  • 26 Алфа Вълкът

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Обикновена Вълчица":

    Още 5 коментара напиши да ни обясняваш как не си обратен. Виж, че се пишеш с женски ник е... Ахахахахаха 😆😆😆
  • 27 Хаххахаххах

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гейзер Мейзер":

    Е явно ти е такова нивото.Аз имам в предвид и интелектуалното ниво,реакции в определени ситуации и т.н.Ти си още на ниво тъпкане,развивай се
  • 28 Лол

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гейзер Мейзер":

    А молдовците спят на морето без чаршафи.Щом ти е тая най-добрата ми е ясно,що за стока си.
  • 29 Яверт

    0 1 Отговор
    Блудкави разсъждения над фрази а дори не на цели изречения. Ако прочетете целите текстове в новата им конституция ще видите разликата от нашият новоприет закон за социална помощ. В нашият закон децата не са на семейството нито на държавата. С бъдещето на нашите деца имат право да се разпореждат частни организации от чужди страни а нашата държава се задължава да им плаща когато ни ги отнемат. Не гледайте в руското канче а погледнете във нашето защото 240 национални предатели го напълниха с отрова.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Извънредно

    1 0 Отговор
    Преди всичко мъж за да защити жена , всъщност трябва да е наред с мускулатурата и психиката !
    Ако 1 рускиня си е харесала някой руснак, ем да ходи при него ! Няма значение той какъв е - за украса ли е , кокиче ли е, роза ли е, бебчо ли е , важно е щастие, любов и реализации да има !
  • 32 Извънредно

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Много е хубаво в Русия":

    Значи българка се срамува да е с българин ли ?
    Всъщност няма от какво да се срамува, даже няма от какво да се страхува !!!