Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 19:01 5 365 111

Дойче Веле и руската RT: вижте разликите

  • дойче веле-
  • rt-
  • русия-
  • германия-
  • медии-
  • свобода на словото-
  • журналисти-
  • руски медии-
  • пропаганда

Между двете медии има голяма разлика

Дойче Веле и руската RT: вижте разликите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Медиите бяха превърнати в мишена: в задълбочаващия се конфликт между Русия и Запада руското външно министерство отне лиценза на Дойче Веле за излъчване на телевизия на английски, руски и немски език. Освен това руските власти затварят кореспондентското бюро на Дойче Веле в Москва.

Тази строга мярка идва ден след като регулаторният орган в Германия забрани на руската телевизия RT DE да излъчва програмите си в Германия.

Сравнението не е уместно

Прилича на ответен удар. Но при по-внимателно вглеждане се вижда колко несъпоставими са двете неща - все едно да сравняваш ябълки с круши. Различията са огромни - както по отношение на действията на двете страни, така и на засегнатите медии. Най-добре това си личи в близостта, респективно тяхната отдалеченост от държавата. Заради лошия си опит от времето на нацистката диктатура, една от отличителните черти на медийния ландшафт в Германия е да не позволява на силните на деня да превземат или контролират вестниците, електронните и онлайн медиите.

Както Дойче Веле, така и RT (бившата Russia Today) са финансирани от държавата медии, чиито програми са предназначени за чужбина. Именно за да се гарантира тази отдалеченост от държавата и да бъдат спазвани журналистическите стандарти, Дойче Веле не е подразделение на федералното правителство (разбирай на Федералната пресслужба), а функционира на принципа на обществено-правните медии. Това означава, че средствата могат и да идват от държавния бюджет, но ръководството на медията се отчита пред специален, наречен Медиен съвет на ДВ (DW-Rundfunkrat), който го избира за 6-годишен мандат. И когато правителството на Германия се смени, както това стана наскоро, генералният директор на ДВ не си тръгва с него.

Медийният съвет се състои от 17 членове, които работят на доброволни начала, представители на гражданското общество, на синдикатите, на църквата и на политическите партии. Тяхната задача е да следят дали медията изпълнява поръчението, залегнало в закона за ДВ, а именно: "Да дава трибуна за германския и чуждия поглед към важните теми от политиката, културата и икономиката както в Европа, така и в останалите континенти, с цел да се насърчават разбирането и обменът между културите и народите." На английския уебсайт на RT пише, че "RT е независима организация с обществено полезна цел, финансирана публично от бюджета на Руската федерация". И само това. Повече нищо не се казва за бюджета, структурата или пък за надзорните органи. Но е ясно, че в случая изобщо не може да става дума за тази отдалеченост от държавата, каквато имаме в Германия.

През 2015 кореспондентът на "Тайм" в Москва Саймън Шустер се среща с главната редакторка на RT Маргарета Симонян. Той я посещава в кабинета ѝ, където вижда на бюрото ѝ един старомоден жълт телефон. Самата Симонян не крие, че той е пряката ѝ връзка с Кремъл, по който обсъждали "тайни неща". Тя е главна редакторка на RT от основаването на медията през 2005 година. Самата Симонян посочва, че се намира в информационна война срещу Запада и описва ролята на ръководената от нея медия така: "Да защитаваме страната така, както я защитава армията". Още през 2013 година руският президент заяви, че RT "трябва да предава официалната позиция на руското правителство към събитията в нашата страна и останалия свят". Експертът за Русия в Германското дружество за външна политика Щефан Майстер вижда в RT една пропагандна медия. Той я описва така: "Инструмент на руската външна политика, преследващ определени цели, направляван от външното министерство, но също така и от други държавни институции".

Разлики се наблюдават и в отношението към двете медии. То започва отново с отдалечеността от държавата, например относно забраната RT DE да излъчва програмите си в Германия, която беше издадена от един независим медиен надзорен орган - Комисията за лицензиране и надзор на Берлин-Бранденбург - на основание "липсващ лиценз" за такава дейност в Германия. Молба за получаване на такова разрешение изобщо не е подавана, а RT DE работи в Германия от декември миналата година. Може би заради това, че едно от условията е именно спазването на отдалеченост от държавата. Медийният закон в Германия не позволява дейност, която се основава на издадени лицензи в чужбина. Но явно в RT DE са си мислели друго: компанията майка на RT DE - ТВ Новости - разполага с лиценз за излъчване в Сърбия, за който изглежда се е смятало, че е достатъчен и за Германия.

Още една съществена разлика

Но и след забраната журналистите от RT могат да продължат да си работят, да посещават например пресконференциите на германското правителство, да поддържат убесайта RT DE или да разпространяват видеа, без такива с live stream. В Русия чуждестранните кореспонденти имат нужда от акредитация, а често процедурата за получаване на разрешително е доста непрозрачна. В Германия RT DE може да назначава журналисти и репортери и без акредитация. Затварянето на кореспондентското бюро на ДВ в Москва и забраната за излъчване в Русия бяха огласени от руското външно министерство - очевидно политическо решение. По този начин Русия реагира на "неприятелското отношение от страна на Федералната република" спрямо RT DE, се посочва в аргументацията.

В ранглистата за свободата на медиите по света Русия заема 150 място от общо 180 държави.

Автор Матиас фон Хайн


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цар Вова I

    70 81 Отговор
    "В ранглистата за свободата на медиите по света Русия заема 150 място от общо 180 държави."
    Това е лъжа.

    Коментиран от #37, #64, #77

  • 2 asd

    13 180 Отговор
    Никого не вълнуват разликите. Хайде да премахват всичките руски бълвочи в Германия...А в колхоза много важно че щели да забраняват вурстовете.

    Коментиран от #108

  • 3 DW-пропаганден машинен

    231 7 Отговор
    Ко ве DW швеcтеpи, умря циганката дет ви хвали ли ???
  • 4 Някой

    237 17 Отговор
    Определено РТ е по-качественатс медия. Поне с 5 класи.

    Коментиран от #11, #29

  • 5 Верно ли

    205 13 Отговор
    Хахаха, даже доста закъсняха рашките с дърпането на кепенците на Зелето! Време е и тука тия да ги разкарат - само тровят медийното пространство с долнопробната си пропаганда!
  • 6 Кво да гледаме

    199 17 Отговор
    РТ не ни облъчва всеки ден с простотии и фантазии на болни либе растки мозъци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДОИЧЕ ЗЕЛЕ

    131 11 Отговор
    ДОИЧЕ Е ЕВРЕЙСКА СБИРЩИНА ОТ БИВЩАТА ЩАЗИ,НАЛИ ИСКАТ САНКЦИИ ЕТО ИМ САНКЦИИ,НАЕСЕН ДА ВАДЯТ
    ПЕЧКИТЕ И ДА СИ ПИШАТ НА ТОПЛО

    Коментиран от #76

  • 9 Аз съм

    164 10 Отговор
    Фон Хайн, а каква е разликата между DW, радио Свободна Европа, BBB London и Гласът на Америка? Няма разлика! Това са радиостанции излъчвани на езиците на "пропаднали" и недемократични държави с цел пропаганда на западните капиталистически ценности!

    Коментиран от #13

  • 10 sss

    139 9 Отговор
    Дойче Зеле реват на умряло, че “тъпите руснаци” им зададоха доста интересен въпрос, който ги удар по болно място. Ама нали само в Русия медиите са под политическо влияние :)

    Коментиран от #15

  • 11 Верно ли

    139 10 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    РТ са новинари, а тия кви са? Долнопробни списвачи, дето навремето щяха да работят във вестник "Лична драма".
  • 12 123

    138 12 Отговор
    Дойче зеле са големи боклуци

    Коментиран от #38

  • 13 да питам

    15 96 Отговор

    До коментар #9 от "Аз съм":

    кои са демократичните държави - Русия и Китай ли?

    Коментиран от #25

  • 14 Мнение

    24 39 Отговор
    Дойче зеле и руските медии са двете страни на една монета. Ако ги четеш и двете трябва сам да решиш докъде е истина от цялата пропаганда.

    Коментиран от #110

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КРА

    119 10 Отговор
    ДВ е създадена от САЩ за лъжи, манипулации и пропаганда и няма нищо общо с журналистиката. Смешен плач за свобода на словото от най-големите му цензори.
  • 17 ДаЗдраПерМа

    86 12 Отговор
    в единия случай получаваме рафинирана информация от висши анонимни на които трябва да се вярва а при RT информацията излиза от окопите на място и може да се провери.
  • 18 3.14К

    118 8 Отговор
    Истината е, че преди да затворят RT в Германия, те бяха на четвърто място по рейтинг и пред DW. RT е пропагандна, но и информационна медия, а DW само пропагандна.
  • 19 Дуньо Веле

    51 6 Отговор
    Не сте интересни и актуални гледал съм въобще нищо което да привлече вниманието опитвате се да сте модерни разбирай да показвате онеправданите ама и това не ви се отдава
  • 20 ъхъмз

    90 5 Отговор
    Не знам за РТ, не ги следя. ДОЙЧЕ ССЕРЕ всички виждаме какво представлява. Работническо Дело от времената на Брежнев е бил по-интересен сигурно.

    Коментиран от #109

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гал

    82 3 Отговор
    ДВ огромен и гнусен пропаганден боклук, който скоро ще фалира.

    Коментиран от #28, #42

  • 24 ТеЛе зрител

    97 4 Отговор
    И в RT има пропаганда, но не е толкова елементарна като тази на DW. От RT могат да се научат и много неща, които няма да видите по другите медии. Там често участват и различни коментатори, които не са на едно мнение. Докато DW са си предвидими - прокарват изцяло линията на американската външна политика и еврейското лоби в САЩ.
  • 25 А може би най-демократична

    66 3 Отговор

    До коментар #13 от "да питам":

    е САЩ? Хуманистична? Антивоенна? Хайде да видим фактите - и ще си направим изводите. Например няколко хиляди прехвърлени по границата с Русия. Поредното убийство от полицай на човек в дома му. Поредица от лъжи и манипулации, и то такива, че и техният автор заяви, че се срамува от тях ...
  • 26 Смешници

    73 3 Отговор
    Имат една обаче много ясна прилика и това е пропагандата,и Дойче веле ме може да го отрече.Аз не съм виждал дял една статия в Дойче веле която да критикува запада и сащ, а това ясно говори че не е независим вестник,защото журналиста не може да заема само едната страна на конфликта или въобще на информацията.Така че разлики кой на кой е подчинен и на кой се отчита не е толкова важен,по важно е това че сте пропагандни вестници и това е факт.
  • 27 9689

    26 2 Отговор
    Фончо,има реципрочност.
  • 28 НЯМА

    44 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гал":

    да фалира, защото се финансира от германския данъкоплатец. Част е от първа и втора държавна програма на немската телевизия.

    Коментиран от #33

  • 29 Ха ха ха🤣

    11 80 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Разликата между DW и RT е като разликата между Mercedes Benz и Москвич...
  • 30 Аз.....

    24 11 Отговор
    Нещо не е .......
    Ленин идва със злато от Германия и пали октомврийската революция.
    Премахва цар Николай и обособява Украйна!
    Сталин дели Полша с Хитлер?
    Последно защо е създаден НАТО?
    "Да предотврати съюз м/у Германия и СССР"!!!!
  • 31 kkk

    74 3 Отговор
    Я сега от вкисналото дойче зеле (чиято помия не се хабя да чета изобщо) да ми разяснят коментара по случая от централата им у Швабия, че закриването на офиса и отнемането на акредитациите на служителите им в Русия (цитирам) "НЯМА ДА ПОПРЕЧИ НА ДЕЙНОСТТА НИ"- как става тоя номер? Нямаш офис, нямаш служители => не можеш да работиш. Поне това е логичният резултат. Единственият вариант при който за дойче зеле да няма реални последици е да си измислят сами новините както редовно правят...

    Което ме подсеща- как се казваше немският "журналист" работил за Шпигел (същата помия като дойче зеле) за който се ДОКАЗА, че 7-8 години си е ИЗМИСЛЯЛ И ПУБЛИКУВАЛ всякакви сърцераздирателни истории за които дори е получил 10-на награди? Клаас Релотиус ли беше тоя велик, независим и минимум 300 000% обективен немски "журналист"?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 kkk

    66 3 Отговор

    До коментар #28 от "НЯМА":

    Грешиш, финансира се директно от ЦРУ
  • 34 ииии

    75 2 Отговор
    Тази статия е плод на дойче-цру. Ама независими та дрънкат. От всяко едно предаване на дв се лее чиста пропаганда, представена нАучно, като единствената истина. Имам чуството, че чичко Сорос стои от зад, а не Германия. Жалко за Германия.
  • 35 Човек с памет

    62 2 Отговор
    Оставаше да чака човек истина от DW.... Квичете, квичете, платени лъжци.
  • 36 БПФ

    79 3 Отговор
    Разликата между Дойче Зеле и RT, по мнение на... Дойче зеле.

    Зеле, вие сте жалко подобие на медия, водите се германска, но сте на американски слугинаж. Нищо независимо няма във вас,, нито пък давате трибуна на различни мнения. Единствената ви специалност е пропагандата - и то толкова плитка и долнопробна, че общественото неодобрение срещу вас и в България е над 80%. Руснаците са абсолютно прави и дори много ви търпяха.
  • 37 Истината-винаги

    5 15 Отговор

    До коментар #1 от "цар Вова I":

    Това е истината.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 хХх

    49 3 Отговор
    За миналата година аудиторията на CNN е намаляла с 90%

    Коментиран от #49

  • 41 Директно:

    61 3 Отговор
    дойче зеле - най-фалшивата и пропагандна медия в света!9
  • 42 Кюмюр

    51 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гал":

    Няма да фалира, щото са на хранилката на пропагандния одтел на цру. Ако бяха на самоуздръжка още преди десетилетия да са фалирали.
  • 43 ДВ е ВРЕДЕН за здравето

    50 4 Отговор
    НЕ четете ДВ!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Миро

    45 2 Отговор
    Германските данъкоплатци са едни загубеняци пълни. Преди години като кажат Германия ... Боже мили. Сега Германия е станала за смях за всичко.
  • 46 Фют

    49 3 Отговор
    "Дойче Веле и руската RT: вижте разликите" Статия на Дойче зеле. Майкоооо. Ето точно това е разликата РТ дават винаги всички гледни точки,а не като Дойче зеле да се хвали сама себе си .Гьобелс пасти да яде пред Дойче зеле.

    Коментиран от #51

  • 47 ВЕРНО ЛИ

    43 2 Отговор
    МЕДИИНИЯТ СЪВЕТ НА ДВ Е ОТ 17 ЧЛЕНА НА ДОБРОВОЛНИ НАЧАЛА ВЕРОЯТНО ХОРА С ДОХОДИ ПОД 2000 Е НА МЕСЕЦ НО СОЦИАЛНО АКТИВНИ И СЕ ЗАНИМАВАТ С ДВ СЛЕД РАБОТА ИЛИ В ПЧИВНИТА СИ ДНИ / АМА ЧЕ ЕЛЕМЕНТАРНА НАГЛОСТ /
  • 48 Червеното канарче

    5 63 Отговор
    “Deutsche Welle” е една от най обективните и независими медии на този свят…Да се правят сравнения с руските фейкнюзпрожекции от типа на “RT“ е повече от смешно!
  • 49 kkk

    45 3 Отговор

    До коментар #40 от "хХх":

    И с основание е намаляла с 90% на CNN => тея са по-некадърни пропагандисти и от дойче зеле
  • 50 другарят

    53 4 Отговор
    Мръсни фашизоидни лицемери! Дойче веле е Гьобелсова анти-руска нацистка медия за насаждане на омраза към Русия! Това се отнася за излъчванията им в Германия, тук в България и тн.. Трябва да ги забранят и в България! Излъчванията им на руски бяха основно в подкрепа на предателите в Русия, което е груба намеса във вътрешно-политическият живот на Русия, но прикриваха нацистката си омраза за разлика от това което правят тук в България!
  • 51 kkk

    7 50 Отговор

    До коментар #46 от "Фют":

    Айде без глупости- RT си е чиста проба путинска пропаганда, но се стараят да пускат и критични материали за де на се забелязва от Юпитер, а само от Марс да си личи...
  • 52 нннн

    52 3 Отговор
    Не познавам добре и двете медии, но като чета тука написаното от.DW,, ми намирисва на кисело зеле през август.
  • 53 ама, г-н фон Хайн

    7 23 Отговор
    Безкомпромисно обективен сравнителен анализ между RТ и DW, от DW.
  • 54 Стефан Петров

    57 1 Отговор
    ДВ бе яко подиграна в немската преса от читателите,че била "обществена", особено когато член на правителството каза,че тя не била държавна . Ако погледнете 17 члена на ръководството на ДВ ще видите,че те са немски политици. ДВ се издържа от бюджета, респективно от данъкоплатците.
    Моето мнение е,че ДВ е силно пропагандна, а по отношение на България и антибългарска. Познавам човек, който над 20г. работи в нея и той ми е разказвал някои неща.Сравнително неотдавна ДВ каза,че по край гр.Русе тече река...Дон. Явно някои наши емигранти са забравили географията на България.
  • 55 Попа

    30 1 Отговор
    Вие ,,Дефекти веле " ли сте вече?
  • 56 1234

    35 0 Отговор
    Много отдавна трябваше да ви закрият.
  • 57 Ана

    44 1 Отговор
    Интересно защо до момента не публикувахте нито една статия на РТ ,докато Денис се уля с Дойче велевските лъжи фантазии!
  • 58 лично мнение

    41 2 Отговор
    РТ са доста добри новинари, те са едни от първите, които посмяха да пуснат репортажикак режими в западни евро държави изпращат полиция да бие протестиращи.

    Дойце веле пък са стигнали нивото на “ уикенд“ и грантаджиите на хранилка при шорош, чужди нпо- та , но явно много български медии са задължени да пробутват пропагандата им.

    Коментиран от #83

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 пфууу

    33 1 Отговор
    Автор Матиас фон Хайн. Това изчерпва всички коментари.
    Само дето никой не се връзва вече на западните "демократи" и тяхната "свобода" на словото.
  • 61 В.В.П.

    39 3 Отговор
    Русия днес,е супер телевизия,,с широк спектър..А пък ДВ е ,клоаката на журналистиката .Плюе нон стоп по Русия..Безинтересна.
  • 62 Sion

    40 2 Отговор
    Да, има разлика..В РТ има истинска информация, макар пречупена през призмата на пропагандата..В ДВ това е невъзможно..Това е чист долнокачествен пропаганден парцал..Спомняте ли си какви глупости писаха за Баташкото клане? А колко помия изляха по България по темата със Северна Македония?!
  • 63 Сивата чапла

    21 1 Отговор
    А кой прави ранклистата?

    ЦРУ-то са недовольны!
  • 64 ВЪН

    33 4 Отговор

    До коментар #1 от "цар Вова I":

    ВЪН ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ОТ БЪЛГАРИЯ,И ЩЕ ВИДИМ РАЗЛИКИТЕ ВЕДНАГА
  • 65 САТЪРА НА ХАНА

    4 11 Отговор
    КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ
    ... ГЬОРИНГ И РОКОСОВСКИ И ХИМЛЕР И ЖУКОВ:)
  • 66 Б.Делчева

    5 4 Отговор
    А мене Ме интересува да дарим пари и да спасим Телевизия Алфа.Телевизията на истината.Аз само Алфа гледам!!!
  • 67 БлаБлаБла

    19 1 Отговор
    Не са верни нещата в статията. Другаде е разликата. И двете ТВ ръсят пропаганда и фалшиви новини. Но докато РТ служи основно на интересите на Русия, то ДВ служи първо на интересите на САЩ и едва след това - на интересите на Германия.
  • 68 Егати наглеците са Дойче Веле

    30 3 Отговор
    Това е толкова профанно, нагло и подло... Да коментираш своята медия спрямо руската.
  • 69 стоян георгиев

    9 32 Отговор
    д сравняваш руска със западна медия е несъвместимо.руските държавни медии са подобни на баитошевите на времето.огромна порция лъжи и заблуди с цел изтъкване на величието на вожда.трябва да си много ама много отчаян за да гледаш и ползваш като инфо руските държавни медии.
  • 70 разликата ....е ?

    17 0 Отговор
    „Фьолкишер Беобахтер“по времето на наци дойч..............Deutsche Welle днес !
  • 71 Fakt

    34 4 Отговор
    Аз съм работил в Германия и следя доста от техните блогери. Новините в Германия са напълно диктирани, в стила на едновремешното наше "Работническо дело". Много малко, да не кажа почти никой в Геремания не вярава на техните медии. Справка, сайтовето на Дойче веле и германските телевизии са масово с блокирани коментари. На много от германците ще им липсва Раша тудей. Както ние едно време следяхме Свободна ЕВропа, така и германците се осведомяваха от руската медия.

    Коментиран от #73

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 САЩисан

    24 1 Отговор

    До коментар #71 от "Fakt":

    Не се коси. В САЩ е още по-зле. С малки изключения в някои щати
  • 74 Реквием

    23 3 Отговор
    Дойче Веле са достойни ученици на гения на пропагандата Паул Йозеф Гьобелс и творчески са усвоили неговите идеи за Дранг нах Остен. За посветените и непредубедените е ясно, каква ще е бъдещата им съдба. Мир на праха им!

    Коментиран от #82

  • 75 Някой си

    16 1 Отговор
    Разлика?
    Четем дойче зеле и в България..............
    Аре скрийте се!
  • 76 Така се случва

    1 17 Отговор

    До коментар #8 от "ДОИЧЕ ЗЕЛЕ":

    Нали знаеш, че ЩАЗИ е Путин, така че опорката ти не издържа
  • 77 АУУУУУ

    6 27 Отговор

    До коментар #1 от "цар Вова I":

    Амчи тъй де ...Русия е страната на "СВОБОДНОТО" СЛОВО.......дето се казва можеш да ИЗБИРАШ В КОЙ ЛАГЕР СИБИР ДА ТЕ ПРАТЯТ......Я виште НАВАЛНИ ........ един пенсионер се почувствал засегнат от думите му иииии .....ХОП ЗА 8 ГОДИНКИ........Направо ме е страх да не вземат РАДЕВ да приеме този СВЕТЪЛ ПРИМЕР....че както съм ядосал не един русофил.....сигурно ме чакат ....28 ГОДИНКИ .....

    Коментиран от #104

  • 78 Един там

    33 5 Отговор
    Наистина има разлика между двете телевизии. ДВ е соросоиден парцал, който прокарва либерастката политика и подкопава държавността. РТ от своя страна не се меси във вътрешни дела на съответната държава и по възможно обективен начин показва събитията. Няма я гьобелсовата пропаганда от неолиберален тип, която е омръзнала на нормалните хора, а точно тя в ДВ процъфтява. И какво пак се жалвате и ревете швестери при условие, че вие спирате без причина чужда телевизия и очаквате да няма едва ли не ответна реакция. Жалки сте с вашата евероатлантическа соросоидна пропаганда, лъжи и манипулации.
  • 79 ежко

    18 1 Отговор
    Щом за дадено събитие,с голяма вероятност знаеш мнението на една медия, преди да го е публикувале, то яжно има нещо гнило в медията!
  • 80 Gost

    23 0 Отговор
    Дв са пълна измет.
  • 81 Троянски Кон

    28 3 Отговор
    Във ранглистата по свобода на словото Дойче Веле е на първо място ,като най лъжливата медия във света.

    Коментиран от #84

  • 82 Троянски Кон

    4 2 Отговор

    До коментар #74 от "Реквием":

    По скоро са ученици на Уйлям Хърст и Робърт Конкуест .
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 8496

    7 20 Отговор

    До коментар #81 от "Троянски Кон":

    Покажи ни я тая ранглиста ,защото ситуацията е точно обратната.ДВ е един от най-достоверните сайтове според тази ранглиста.Такава ранглиста за лъжци можеш да я оглавиш единствено ти ,фaтмak
  • 85 9988

    7 27 Отговор
    Самия факт ,че RT има седалище в Германия ,говори достатъчно къде се позволява свобода на словото на медиите и къде не.В Русия има ли седалище на DW ? Няма ,защото в Русия има диктаторски режим който трябва да сее пропаганда ,чрез новините и няма как да се позволи прозрачност.В Ранлистата за достоверност на медиите RТ се счита за един от най-лъжливите сайтове изпълнени с пропаганда.Ето описанието за RT именно в тази ранглиста "RT - Руска пропаганда, конспирация, липса на прозрачност, някои фалшиви новини".Сайта RT има оценка за "достоверност" на новините 1/7.Това е възможно най-ниската оценка за новинарски сайт.Във въпросния сайт коато показва прозрачността и достоверността на медиите са дадени и доказателства кое ,как и защо сайтовете са достоверни или лъжлив,а не да се говори с празни приказки ,като русопродажните индивиди.DW от друга страна има оценка за достовернот 6/7 ,като има пълна свобода на словото.
  • 86 DW и Българския Слугинаж към него са

    20 2 Отговор
    най Голямия Маниполатор на Новини в България!! Лъжат и повтарят лъжи по 100пъти!!Тия нито имат мярка нито Срам!! Нашия СЕМ е Глух, Сляп и Ням!! А DW ежедневно ни Залива, с тяхната помия!!

    Коментиран от #111

  • 87 Олга

    19 3 Отговор
    Разликите в това,че DW до ден вчерашен спокойно, без проблем и с лиценз работил в Русия, има там седалишето,докато RT открай време се бори за съществуването си в Германия и на края е бил лишен от правото си да дава друга гледна точка на събитията.Русия доста време чакала с надеждата за разрешение на проблема, но без резултат.

    Разликата в това,че Русия дава свобода словото дори на неудобната за нея медия (не единствена такава) и не се страхува от дейността на DW на своя територия, а Германия се плаши, ако населението на Германия ще разбере истината за Русия и света. Други причини няма.Само страх.
    Това се казва “свобода” на словото с “демократични” стандарти. Има само един вид информация - удобна за тях пропаганда.

    Коментиран от #94, #96

  • 88 SSss

    18 3 Отговор
    Дойче Веле,трябва да бъде забранено и в България.Тази долна пропагандна машина на САЩ,всеки ден ни облъчва с поне 10 статии,които са абсолютен фейк.
  • 89 Ламбо

    1 5 Отговор
    Абсолютно никаква разлика, който плаща той поръчва музиката .
  • 90 Теодоро

    14 1 Отговор
    МАЗЕН ПАСКВИЛ
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Читатель

    3 11 Отговор
    Аз вярвам само на форумните списвачи на факти.бг . Те всичко научават първи. Даже знаят какво ще направи другаря Путин още преди той да си го е помислил.
  • 93 Гост

    11 1 Отговор
    Браво на Русия! Изцяло подкрепяме действията й.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 русия инперията на злото

    4 12 Отговор
    Дойче Веле е достоверен новинарски източник,докато RT е новинарски източник сеещ само пропаганда и лъжи. Това е истината колкото и да ги боли родните русофилски национални предатели.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 A50

    12 0 Отговор
    Дойчовците искат да ни втълпят, че само те притежават истината. А реално са фейкнюз
  • 98 Анонимен

    12 1 Отговор
    Хахаха - обективна статия написана от една от заинтересованите страни . Като чета материалите на ДВ в никакъв случай не оставам с впечатлението че е независима медия - това е един обикновен либерастко-сирисоиден източник . Това че имало 17 члена на управителния съвет ли е доказателство за независимостта - те всичките са назначени от един и същи център . И 100 да са "независимостта" ще е същата . И каква е разликата дали получават заповедите по жълт телефон или по мобилните си телефони ?
    А по отношение свободата на словото - тази класация си я пишете самите вие на принципа : либерално-сородиидните медии се вихрят свободно и разпространяват пропагандата ни - значи има свобода на словото. Ако не - значи няма свобода на словото . Няма никакво значение ако ограничаване други медии освен нашите - те не са "демократични"
  • 99 Мдаааа... забрана за коментари

    7 1 Отговор
    Резилтата според форумците между RT и DW е 85:15
  • 100 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Много правилно и отдавна трябваше.Как ще оставиш да ти правят под носа гьобелсовска пропаганда и да разколебават населението с лъжливи твърдения,повтаряни като латерна?Очаквам дори Русия и Китай да си направят отделен интернет и да минимизират западната истерична пропаганда.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 DW що ревете

    8 2 Отговор
    За закриване сте и лустрация!
  • 103 Камуфлаж

    4 1 Отговор
    Хайде бе, имало разлика. Колкото има мвжду вълк и чакал.
    Кога ще забранят ДВ и в България.
    И двете са пропагандни медии!
  • 104 Човека Коза

    3 0 Отговор

    До коментар #77 от "АУУУУУ":

    Виште, за да успеете да ядосате който и да е из форумите, е необходимо първо да се научите да пишете грамотно. В противен случай няма да постигнете желаният от Вас резултат, най-много да събудите присмех в сърцата на хората. 🙂🤭
  • 105 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Че ние си ги знаем разликите !! Ако мен ме финансира чичо Сам .....мога да плюя по-добре и по-надалеч от Инжев и Заимов- най-младши.....или пък някой стар руски познат се засили да ми дава по-вечко рубли / рубли - рубли , ама и то пара/ какви мога да ги плещя – ум да ти зайде !!
    Това политиката и пропагандата й са си долна работа - там и убийството го нямат за грях, камо ли кражбата и лъжата !!
    Аз си го харесвам Д.Веле-то. Прекрасно смесват истината с лъжата - Паул Йозеф Гьобелс не беше ли чистокръвен ариец ? Има си хас и Мечокът Миша да остане назад !?
    ДЖурналистиката е голяма работа - я вижте какви пари получават – зер отливат по тонове джилязо на месец у ДМЗ"Ленин" , у Перник !?
  • 106 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    " ДОЙЧЕ -ДУТЧШЕ -ШВЕЙНЕ-ШВАБЕН -ШВЕЛЕ - ГУТЕН " ---- Е ИЗЦАЛО ФИНАНСИРАНО ОТ ЦРУ !!!!!!!! ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ГО ЕЛИМИНИРАТ !!!!!!!!!!!
  • 107 Заради Дойч Зеле

    3 0 Отговор
    Вече и по IP адреси блокират, коментаторите тук :D
    Колко ви плащат за бездарна пропаганда тези шваби?
  • 108 че те немците руски не знаят бе

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "asd":

    те са кухари
  • 109 и цдф инфо по отношение на

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ъхъмз":

    политиката е същото говненце като дв понеже ги следя и винаги роснаците им срале угащите
  • 110 ние си гледаме покупателната

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    способност и решаваме не ни вълнува стакмистиката на тея дет се вихрят да крадат тук от 32 години
  • 111 той сем е като всяка

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "DW и Българския Слугинаж към него са":

    държавна службица не е там да работи а да слугинства и да си взима огромната заплата