Last news in Fakti

15 Юни, 2018 14:45 3 428 19

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

  • дойче веле-
  • deutsche welle-
  • глобален медиен форум-
  • петер лимбург-
  • садек зибакалам

"Неравенствата по света" беше темата на 11-ия Глобален медиен форум на DW в Бон

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ) - 1
Снимки: Факти/DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Неравенствата по света“ - това беше темата на 11-ия Глобален медиен форум (ГМФ) на Deutsche Welle в Бон. Участниците обсъждаха как медиите могат да решат проблема и да покажат какво може да се направи за облекчаване на все по-сложната ситуация.

Екип на ФАКТИ, медиен партньор на DW за България, присъства на събитието в бившата столица на ФРГ.

Журналисти, политици и активисти дебатираха три дни по темата на форума в Бон.

През последното десетилетие Глобалният медиен форум категорично утвърди позицията си на най-голямата международна медийна конференция в Германия и една от най-значимите в Европа. Тази година взеха участие около 2000 гости от 120 държави.

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

Генералният директор на DW Петер Лимбург заяви на откриването, че ГМФ е "уникална платформа за обмен между журналисти и медийни мениджъри - партньори на DW от целия свят - както и с хора, които се занимават с поддържането на свободата на печата и медиите“.

Тази година форумът включваше в своята натоварена програма около 60 различни събития.

Политическият фронт беше представен от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел, както и от бившия президент на Афганистан Хамид Карзай.

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

Последният предизвика раздразнение преди началото на конференцията, като обвини в интервю остро Пакистан и САЩ за критичната ситуация в страната си.

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

DW направи чудеса, за да могат въпросите и идеите, повдигнати по време на дебатите, да бъдат бързо заредени в Twitter и Facebook и така гарантира, че онези, които не можаха физически да стигнат до Бон, успяха да станат виртуални участници. Според домакините около 50 000 души са гледали на живо конференцията в Германия тази година.

Другата новост беше, че последният ден на конференцията не се занимава с основната тема за глобалните неравенства. Вместо това фокусът беше изцяло посветен на "предизвикателствата и възможностите, които цифровизацията представя за журналистите".

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

Участниците разговаряха в аудиториите, представиха и дискутираха различни идеи в 30-минутни слотове. Освен това имаше и редица семинари, в които журналистите научиха нови неща, получиха идеи и бяха във вихъра на най-добрите медийни практики - неща, които са в центъра на работата във всяка медия.

Друго важно събитие в програмата на ГМФ беше връчването на традиционната награда на DW за "Свободно слово" (Freedom of Speech Award). Тази година тя беше присъдена на иранския политолог Садек Зибакалам.

През януари 2018 политологът дава интервю за DW по повод размириците в Иран. По онова време десетки хиляди граждани са излезли на улицата, за да протестират срещу иранската икономическа политика и цялата политическа система.

В интервюто Зибакалам изразява разбиране за демонстрантите и опровергава обвиненията на иранското правителство. "Заявих, че протестите са организирани и проведени от иранския народ и че не съществува никакво външно влияние. Заявих, че в тях не участва никоя външна сила", казва Зибакалам.

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)

Заради това 69-годишният преподавател по политология може да лежи 18 месеца в затвора. Присъдата му беше обявена през март от Иранския революционен съд. Ако тя бъде потвърдена, Зибакалам не само ще лежи в затвора, но и ще му бъде наложена забрана за изява в медиите. Това означава, че той няма да има право да дава интервюта и да публикува свои коментари. Няма да има и право на достъп до социалните мрежи.

Зибакалам обжалва присъдата. Все още обаче няма окончателно съдебно решение.

Наградата се присъжда на лице или инициатива, която се отличават в застъпничеството си за правата на човека и свободата на словото.

През 2015 г. осъденият саудитски блогър Райф Бадауи е първият награден. През 2016 г. лауреатът е турският журналист Седат Ергин. Миналата година наградата бе връчена на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом (WHCA) във Вашингтон.

ФАКТИ на гости на Deutsche Welle (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    13 20 Отговор
    Обяснихте ли на DW с каква патос упорствате да ни наложите руската пропаганда тук, факти.ру?

    Коментиран от #7, #13

  • 3 соросоидни кърлежи

    23 7 Отговор
    да, да, видяхме тази свобода в германската преса след изнасилвания на гарата в Кьолн- тишина и покой,всичко е купено...от тях само фалшиви новини очаквайте. Интересна практика в техните медии ,всеки ден убийства и гавра с местните жители от техните гости цигани и "бежанци", но за това случайно ще разберете чак след няколко месеца ,защо ли? ами в интерес на жертвите и службите ,които не правят нищо по случая. Примерно ако престъпник бял ,веднага снимка по тв---търсят го , но ако е мюслиманин ,не може това е дискриминация. Последния случай ,когато едно мюслиманско семейство ,спокойно напусна Германия ,след като синковеца на тези изроди уби момиче.
  • 4 goni

    6 3 Отговор
    Сега разбрах защо DW си премахнаха коментара!:) За разлика от тях сте много забавни!:) Не се опитвам да ви свалям!:) Само пийте по едно кафе!:) Отнася се за Вени!:) Нея специално никой не може да я свали!:) Особено, ако изглежда като като на снимката!:)
  • 5 Патето Яки

    12 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Неравенствата по света" беше темата на 11-ия Глобален медиен форум на DW в Бон

    Ами германските фирми за които работим тука чаркове за коли и др да плащат както в Германия е те тва ще е равенство, а те плащат 10 пъти по малко.

    Коментиран от #14

  • 6 дддд

    13 7 Отговор
    Тези в DW само само девственици със сини честни очи. Четете ли нещо от тях веднага да проверете от къде изгрява и на къде залязва слънцето да не се окаже, че ви пада върху главите
  • 7 МЪРТВАТА БГ. НАЦИЯ

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    БЛАГОДАРИМ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЧЕ ШИЙСЕ ГОДИНИ НА ПРИСПИВАХА ОМАЙВАХА ЗА КРАСОТАТА ДА СИ ЧОРБАДЖИЯ В СТРАНА НА 95^/^ БЕДНЯЦИ .АБСОЛЯТНО ДЕМОКРАТИЧНО НЕРАВЕНСТВО......
  • 8 краставичар

    8 3 Отговор
    Краставите магарета през девет баира се надушват.
  • 9 толерастията е вредна

    8 6 Отговор
    DW е Меркел пропаганден машинен !!!!
    Не рзбирам,защо се гордеете с това, че са ви канили на гости !?!?
    Или сте на принципа "и шамар да е на аванта да е"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ВИКТОР ОРБАН

    11 4 Отговор
    DW е нищо повече от една соросоидна терористично-медийна пропагандна организация вървяща срещу всички човешки ценности !
  • 13 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Абе ти в ред ли си?
  • 14 кучето шаро

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Патето Яки":

    Е то от неравенство до неравенство разлика има голяма .
  • 15 плевен

    2 1 Отговор
    Нали Ви е ясно, че независимо от различните пристрастия,ни обединява презрението към DW ?Щом като сте партньори ,кого от Вас публикуват в Германия?Кой остана да бачка тук, и кой отиде на обучение при немците?За какво са Ви реклами, след като си имате DW ?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 браво краво

    1 1 Отговор
    хубаво че има и други медии , гледайте, сравнявайте, и ще намерите истина,която в 99% различна от тази ,особено когато говорим за продажни западни медии, след изнасилвания на гарата в Кьолн , и поведение на германски медии, отвратих са от тяхна медийна демокрация..свобода на словото..жалки огризки.