Отидете към основна версия

2 344 5

Едно убийство не може да събори властта

  • анкета-
  • убийство-
  • газ-
  • автомобил
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва ли през последните 30 години има българин, който да не е казвал изречението „Ще отида да работя в чужбина”. Една от най-често спряганите дестинации е Германия. След бежанската вълна част от чуждестранните кандидат-работници проявяват колебание относно това дали биха отишли да работят във ФРГ. Анкетата на ФАКТИ показва, че 43% биха отишли, а 37% - не. 16% признават, че ще го направят, ако съвсем закъсат. „Ако имаш образование и личностни качества можеш да си докарваш 1200-1500 лв. в провинцията и 2500-3000 лв. в София без да си компютърен програмист. С тези пари в България ще поддържаш стандарт, за който в Германия ще са необходими поне 3000 EUR. А кажете ми колко българи в Германия са обикновени работници и изкарват над 3000 EUR. Познавам хора, които тук взимаха над 1000 лв. в провинцията като служители на големи фирми и отидоха в Германия да мият чинии и прислужват за 1200-1500 EUR на месец. Аз не бих живял на едно място с африканска и азиатска измет с каквато е пълно на запад”, казва анкетиран.

Не липсват и противоположни мнения: „Бих отишъл да работя не само в Германия, все ми е едно какво - бих мил чинии или нещо подобно, само, за да мога да се издържам и да живея с достойнство. Да не съм принуден по цял ден да слушам глупости, да търпя крясъците, лъжите, умишленото напрежение в държавата, което безмилостно създава така наречената опозиция, ниско културна, с махленски похвати, насъскваща тълпи да протестират за какво ли не. Бих отишъл да живея навсякъде другаде, да работя с достойнство, да си плащам данъците и сметките, без това да е смисълът на живота ми. Тук не се издържа, невъзможно е!”.

Българинът е раздвоен относно това дали журналистка Виктория Маринова е убита заради работата си. Почти еднакъв (около 40% от анкетираните) е броят на тези, които дават отговори „да” и „не”. Въпреки, че обществото беше шокирано от убийството, то определено няма да събори властта. На това мнение са 58% от анкетираните. 27% не ги интересува кой е на власт и съжаляват, че един млад човек си е отишъл от този свят по такъв нелеп начин.

Друга гореща тема от седмицата беше новината, че собствениците на коли вече ще плащат по-висок данък. Въпреки това 44% няма да се откажат от това удобство и са готови да си плащат. 29% биха се отказали, но за съжаление, но не могат, защото това ще обърка драстично ежедневието им. Едва 12% заявяват, че ще слязат от автомобилите си, но няма да платят на държавата по-висок налог.

Дали да е лятно или зимно часово времето у нас? Дилемата е голяма – 46% искат лятно време, а 43% - зимното. „Преди 1979 не е имало лятно часово време. Дали тези, които са избрали часовия пояс за България преди повече от 100 години са били глупави? Просто са избрали най-подходящото за здравето на хората време. Така че е нормално да се върне зимното време. Има много по-важни неща от пиенето на бира вечер. Не че отказваме”, коментират анкетиран.

Несъмнено въпросът колко ще плащаме, за да ни е топло през зимата вълнува всеки. От Русия дойде новината, че „България е ключова за транзита на руски газ”. Думите са на Владимир Путин. Над 30% от респондентите се надяват това е от полза за България и шепа играчи да не напълнят джобовете си. Други 23% смятат, че българските политици са длъжни да разберат какво е имал предвид Путин. Едва 12% са оптимисти, че България се връща на европейската газова карта. „Ако имахме истински българи министри и народни представители (не значи че като е депутат или министър и политик) до сега да са били изградени и "Южен поток" и АЕЦ "Белене", за да влизат пари в бюджета, а не сега да ни измислят увеличения на старите данъци и нови такива. Народът няма пари как да си ги плати”, заключава анкетиран.

Какво мисли българинът по темите на деня, може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини