14 Октомври, 2018 11:00 2 328 5

Едно убийство не може да събори властта

  • анкета-
  • убийство-
  • газ-
  • автомобил
Едно убийство не може да събори властта - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва ли през последните 30 години има българин, който да не е казвал изречението „Ще отида да работя в чужбина”. Една от най-често спряганите дестинации е Германия. След бежанската вълна част от чуждестранните кандидат-работници проявяват колебание относно това дали биха отишли да работят във ФРГ. Анкетата на ФАКТИ показва, че 43% биха отишли, а 37% - не. 16% признават, че ще го направят, ако съвсем закъсат. „Ако имаш образование и личностни качества можеш да си докарваш 1200-1500 лв. в провинцията и 2500-3000 лв. в София без да си компютърен програмист. С тези пари в България ще поддържаш стандарт, за който в Германия ще са необходими поне 3000 EUR. А кажете ми колко българи в Германия са обикновени работници и изкарват над 3000 EUR. Познавам хора, които тук взимаха над 1000 лв. в провинцията като служители на големи фирми и отидоха в Германия да мият чинии и прислужват за 1200-1500 EUR на месец. Аз не бих живял на едно място с африканска и азиатска измет с каквато е пълно на запад”, казва анкетиран.

Не липсват и противоположни мнения: „Бих отишъл да работя не само в Германия, все ми е едно какво - бих мил чинии или нещо подобно, само, за да мога да се издържам и да живея с достойнство. Да не съм принуден по цял ден да слушам глупости, да търпя крясъците, лъжите, умишленото напрежение в държавата, което безмилостно създава така наречената опозиция, ниско културна, с махленски похвати, насъскваща тълпи да протестират за какво ли не. Бих отишъл да живея навсякъде другаде, да работя с достойнство, да си плащам данъците и сметките, без това да е смисълът на живота ми. Тук не се издържа, невъзможно е!”.

Българинът е раздвоен относно това дали журналистка Виктория Маринова е убита заради работата си. Почти еднакъв (около 40% от анкетираните) е броят на тези, които дават отговори „да” и „не”. Въпреки, че обществото беше шокирано от убийството, то определено няма да събори властта. На това мнение са 58% от анкетираните. 27% не ги интересува кой е на власт и съжаляват, че един млад човек си е отишъл от този свят по такъв нелеп начин.

Друга гореща тема от седмицата беше новината, че собствениците на коли вече ще плащат по-висок данък. Въпреки това 44% няма да се откажат от това удобство и са готови да си плащат. 29% биха се отказали, но за съжаление, но не могат, защото това ще обърка драстично ежедневието им. Едва 12% заявяват, че ще слязат от автомобилите си, но няма да платят на държавата по-висок налог.

Дали да е лятно или зимно часово времето у нас? Дилемата е голяма – 46% искат лятно време, а 43% - зимното. „Преди 1979 не е имало лятно часово време. Дали тези, които са избрали часовия пояс за България преди повече от 100 години са били глупави? Просто са избрали най-подходящото за здравето на хората време. Така че е нормално да се върне зимното време. Има много по-важни неща от пиенето на бира вечер. Не че отказваме”, коментират анкетиран.

Несъмнено въпросът колко ще плащаме, за да ни е топло през зимата вълнува всеки. От Русия дойде новината, че „България е ключова за транзита на руски газ”. Думите са на Владимир Путин. Над 30% от респондентите се надяват това е от полза за България и шепа играчи да не напълнят джобовете си. Други 23% смятат, че българските политици са длъжни да разберат какво е имал предвид Путин. Едва 12% са оптимисти, че България се връща на европейската газова карта. „Ако имахме истински българи министри и народни представители (не значи че като е депутат или министър и политик) до сега да са били изградени и "Южен поток" и АЕЦ "Белене", за да влизат пари в бюджета, а не сега да ни измислят увеличения на старите данъци и нови такива. Народът няма пари как да си ги плати”, заключава анкетиран.

Какво мисли българинът по темите на деня, може да видите ТУК

Едно убийство не може да събори властта

Едно убийство не може да събори властта

Едно убийство не може да събори властта

Едно убийство не може да събори властта

Едно убийство не може да събори властта

Едно убийство не може да събори властта


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Orthodox

    24 0 Отговор
    "Едно убийство не може да събори властта." А убийството на цял един народ?
  • 2 СаламАлеко

    20 1 Отговор
    А мислиш ли че е по-добре да живееш с ултравиолетовите, по-добре ли е в страна в която полицаите не могат да спрат музиката вечер без да бъдат бити, или да се трудиш като куче, и да виждаш пред теб хора които никога не са работили ,да карат Поршета, и всяка вечер да пръскат по две твои заплати! Мога още много да ти изброявам, но сигурно няма смисъл!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 XxxN

    4 0 Отговор
    ГЕРБ и ТиквочЪ и всички 240 Олигарха в БГ-Парламента на съд за ГЕНОЦИД срещу България и Българския народ. Във затвора Белене до живот и до гроб без право на замяна. Разсипаха България 2.5млн българи зад граница , за 3те ГЕРБ мандата според статистиката: 1.2млн са емигрирали завинаги , 13 човека всеки ден напускат България завинаги. ТиквочЪ продължава да управлява България - даже английски не знае смее се като анимационен герой на Меркел и Юнкер и т.н. и да не ги изброявам всичките и винаги е със преводач или е Р.Бъчварова или е ФиданкЪ Павлова, загледайте се по репортажите от визите на ТиквочЪ в Европа отразени в медиите. Ние българските данъкоплатци му плащаме совалките по Европа и света.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.