21 Октомври, 2018 11:53 1 929 2

Кастрация, стрелба и една кралска покана

  • анкета-
  • мнение-
  • българи

Анкета

Кастрация, стрелба и една кралска покана - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 50% от българите не споделят притесненията на бившия президент Росен Плевнелиев, че ще купим изтребители Грипен, а не F-16. Близо 25% са на мнение, че България не трябва да купува никакви самолети, сочат резултатите от анкета на ФАКТИ.

Идеята за химическа кастрация на изнасилвачите е тема, по която българите се обединяват около мнение то, че такава е необходима. 88% са „за”, а едва 6% са „против” като обясняват отрицателния си вот с това, че „кастрацията няма да им попречи да изнасилват. Отрязването на члена ще има по-силен възпиращ ефект върху мъжката част”. За някой „всякаква форма на целенасочено здравословно увреждане е недопустима. Това, разбира се, не означава, че присъдите за подобни деяния не трябва да са тежки, има много варианти за това”.

И тази седмица имотните теми не ни подминаха. След сагата около изкупуването на „Дупката” в центъра на Варна от общината, подобен казус възникна и с къщата музей на Пейо Яворов в центъра на София. Имотът беше обявен за продажба от частен съдебен изпълнител, след което търгът беше спрян. Един от вариантите за запазване на това българско културно наследство е общината да я купи с пари от държавата. 44% от анкетираните са на мнение, че къщата трябва да остане музей, а други 26% са за това имотът да бъде изкупен от общината, тъй като тя разполага с достатъчно пари. „Освен че пази спомени за личността на поета, за личния му живот и така нататък, това място е историческа ценност, спомен от една отминала епоха, към която малко или повече изпитваме носталгия. Така че добре би било да се съхрани, а самата къща има и архитектурна стойност. Евентуалният купувач би префасонирал това скъпо за българите място”, коментира анкетиран.

Поредното избиване на невинни деца привлече погледите към Керч. Коментарът на руският президент Владимир Путин по темата беше кратък, но ясен. „Виждаме, че в социалните мрежи, в интернет, са създадени цели общности, всичко започна с известните трагични събития в училища в Съединените щати“, заяви президентът. Това мнение на руският президент споделят 52% от респондентите. Едва 26% не са съгласни с Путин. „Глобализацията най-вероятно не е причина за конкретната случка, но при всички положения тя е нещо доста гадно в повечето аспекти”, коментира анкетиран. За 15% не само глобализацията, но и други фактори са причина за случилото се в Керч.

Седмицата завърши с покана от страна на президента Румен Радев към Елизабет II да посети България. Дали ще видим кралицата на родна земя? 43% дават отрицателен отговор на този въпрос. За 22% страната ни няма полза от подобно посещение. 15% са на мнение е, че по-добре да не идва, защото това ще затрудни движението в центъра и на без това пренатоварената ни столица. Едва 7% са на мнение, че Кралицата ще дойде у нас.

Какво мислите по темите на деня, може да видите ТУК

Публикувано във факти.бг: Какво мисли по темите на деня, може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    18 1 Отговор
    Нека забравим и никога повече не споменаваме Плювньо!

    Коментиран от #2

  • 2 антрашпиц

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Така е. Все пак трябва да поддържаме някаква хигиена..