Отидете към основна версия

23 234 58

Френските шофьори няма да изместят българските

  • шофьори-
  • пакет мобилност-
  • божидар чеков-
  • превозвачи
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има един покварен начин да се посяга на свободата на словото - това е чрез дезинформацията. Французите имат един лаф - ако напълните една чаша с вода, в нея шампанско не влиза. Това се отнася и за информацията за българските шофьори.

Преди години видях репортаж по френската телевизия за изоставени български шофьори, които нямаше какво да ядат. Хората, живеещи около тях, им носеха храна. Аз тогава отидох и купих в един ресторант 100 кюфтета, 50 бири и им ги занесох. От тогава следя съдбата на българските превозвачи. Опитах се да намеря синдиката, да помогна с юридически съвети, но те отказаха. Един по един ми се обаждаха да ги заведа до автогарата, да бягат в България. Казаха, че ги е страх за техните семейства.

Това сподели журналистът Божидар Чеков в предаването "Студио Хъ" по телевизия "7/8". Запитан какво предлага Макрон в интерес на работещите, независимо дали са българи или французи, той отговори:

"Няма разлика във Франция между българи и французи. Има шофьор, има доктор, има шлосер. Не е Макрон в основата на това положение, то е от 10 години. Но Макрон е много по-зрелищен и медиен политик. Българските депутати, които го нападат, те го нападат в България. Това е популизъм, който се използва за вътрешно политически цели. Докато в европейския парламент те се молят да бъде продължен... тази френска дума "дерогация", което значи да се отпусне още малко привилегията да се спи в кабината, да се кара два часа повече на ден, да се ядат сандвичи, за сметка на шофьорите, да не се мият, да не приличат на другите. Още малко ако може тази дерогация. Но това не е насочено срещу българските превозвачи, защото Макрон каза - равен труд, равно заплащане. Кой е против това нещо? Българските евродепутати? Защо? Така ли се защитават интересите на българите? За да бъдат сочени с пръст като най-бедните и най-унижените работници в Европа?"

Той разкри и при какви условия работи един френски международен шофьор. "Например те карат 7 часа на ден, известна почивка, известен брой километри - всичко това го има. Българите искат да имат повече километри, да почиват по-малко, да карат повече, и да бъдат платени по-малко. Но най-важното е, защото никой не може да каже колко са платени българите? Най-важното е, че ги хващат за ушите за осигуровките. Българските шофьори са осигурени на минимална заплата - да кажем 300 евро. Французите, холандците, германците, са осигурени на 3000 евра. Имаме 10 пъти разлика. Няма ли място някъде за споразумение между 300 и 3000? Защо трябва да правим протести, защо трябва да се заканваме на Макрон, че бил убиец на българския бизнес? Може ли някой нормален човек да си представи ситуацията - 200 000 души да бъдат на улицата в България и съответно 200 000 семейства да гладуват заради Макрон. Може ли някой да си представи 200 000 френски шофьори да се качат на камионите и да заместят българите? Такова нещо е невъзможно! Както е невъзможно англичаните да си берат ягодите сами. Има неща, които са невъзможни икономически и практически. Това е тежък труд, специфичен, с висока квалификация и уважаван. Българските шофьори са уважавани навсякъде. Никой не иска да ги изхвърли, те са необходими. Обаче са унижени. От кого? От българските работодатели. Те карат Maserati, BMW, спортни коли, и не знам какво си. Френските работодатели нямат такива коли. Те плащат ДОД до 70 процента, ако много печелят. Българските работодатели колко плащат - 10 процента. Е, няма ли място за споразумение. И сега в тази криза, която започва, България има страхотна нужда от Европа. Трябва ли да размахваме юмруци срещу Европа сега, когато имаме най-много нужда от нея? Тези, които обвиняват Макрон, че е убиец на българския бизнес, те работят против интересите на България.

Българите изнасят хора. Когато се изнасят хора, това е много чувствителна част от икономиката най-вече по време на една криза, защото икономиката може да е гладка като езеро, но може и да има вълни, а се задават вълни с 9 метра височина. Тогава, когато има работещи в чужбина, те страдат най-много, защото всяка страна си гледа първо своите. Стеснява се пазара и активността, следователно за шофьорите ще има проблеми и за всички, които работят в чужбина. Виждате колко детески хиляди се завърнаха. Колко от тях имат здравни осигуровки? Защо България изпуска хора навън без да ги подготви. Пълно е с разни посредници, които наемат български работници и ги продават в Европа", смята журналистът.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 94 гласа.

Свързани новини