Отидете към основна версия

6 225 19

В Скопие започна лов на вещици ....*

  • северна македония-
  • македония

Разумната позиция на София не означава мека позиция - или отстъпчива позиция

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Огнян Минчев във "Фейсбук"

В Република Северна Македония се води лов на вещици срещу македонски интелектуалци и граждани, които огласяват публично позиции за близост на българи и македонци, разделени от драматичните балкански конфликти от 20 век.

Докато юго-милиционерщината върлува в предизборната атмосфера на Скопие, българските държавни мъже и лидери на обществено мнение трябва много внимателно да прецизират своите позиции, за да избягват наливане на вода в мелницата на удбашкия антибългаризъм и за да създават предпоставки за неотклонно подобряване на отношенията между България и тази част от македонското общество, която разумно и откровено се стреми към сближаване между двете държави и техните граждани.

Всяка ескалация на позиции от страна на София в настоящата ситуация подкрепя истерията на антибългаризма в Скопие. Това не се случва за първи път.

Разумната позиция на София не означава мека позиция - или отстъпчива позиция. Тя означава ясно разбиране за приоритети и за тяхното разполагане във времето на най-благоприятни условия за постигането им в двустранните отношения.

Ако някой смята, че сме заинтересовани от връщането на власт в РСМ на антиквичарския популистки национализъм и неговото обслужване на източни имперски интереси - нека продължава да поставя ултиматуми без ясна представа за последващите ги стъпки в двустранните отношения.

* Заглавието е на ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини