Last news in Fakti

8 Май, 2020 19:00 6 221 19

В Скопие започна лов на вещици ....*

  • северна македония-
  • македония

Разумната позиция на София не означава мека позиция - или отстъпчива позиция

В Скопие започна лов на вещици ....* - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Огнян Минчев във "Фейсбук"

В Република Северна Македония се води лов на вещици срещу македонски интелектуалци и граждани, които огласяват публично позиции за близост на българи и македонци, разделени от драматичните балкански конфликти от 20 век.

Докато юго-милиционерщината върлува в предизборната атмосфера на Скопие, българските държавни мъже и лидери на обществено мнение трябва много внимателно да прецизират своите позиции, за да избягват наливане на вода в мелницата на удбашкия антибългаризъм и за да създават предпоставки за неотклонно подобряване на отношенията между България и тази част от македонското общество, която разумно и откровено се стреми към сближаване между двете държави и техните граждани.

Всяка ескалация на позиции от страна на София в настоящата ситуация подкрепя истерията на антибългаризма в Скопие. Това не се случва за първи път.

Разумната позиция на София не означава мека позиция - или отстъпчива позиция. Тя означава ясно разбиране за приоритети и за тяхното разполагане във времето на най-благоприятни условия за постигането им в двустранните отношения.

Ако някой смята, че сме заинтересовани от връщането на власт в РСМ на антиквичарския популистки национализъм и неговото обслужване на източни имперски интереси - нека продължава да поставя ултиматуми без ясна представа за последващите ги стъпки в двустранните отношения.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Другия с коня

    33 8 Отговор
    Добре де.Какво им Пречи да кажат Истината.Да ....Езика е Българския език с неговата Граматика....Да Комунистите отцепиха Македонския регион от България и ние сме част от. БЪЛГАРСКИЯ Народ ....Не боли...Това е Истината....Никой няма да анексира Територии....Държавата им си е Държава а народа е Един....Български....И продължаваме заедно Напред.....Комунизма е най-голямото Зло на Планетата....

    Коментиран от #5, #8, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 onq s konq

    7 23 Отговор

    До коментар #3 от "Другия с коня":

    Езика ме е български но прилича на бълфарския и нямат но общо комунистите с Ньойския договор от 1919г кога отстъпваме западните покрайнини на Сърбия като компенсация затова че заради дружбата си с Германия излизаме губещи от 1 СВ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ффффффффф

    35 3 Отговор
    Е, много се извинявам ама ми се повръща от македонците.
    Моля не го трийте!
    То може, може да си продажник на дедите си ама толкоз не може.
    И сега да не смеем да кажем на висок глас това!
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 9 Отговор

    До коментар #3 от "Другия с коня":

    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
  • 9 Фффффф

    19 2 Отговор
    Българските държавни мъже са мафиоти комунисти и хич не им дреме за България и българския език
  • 10 БОКЛУЦИ

    9 22 Отговор
    Тия изобщо не ни трябват.Ако искат да говорят и на патагонски.Никакви братя и сестри не са ни тия.По-близки по роднинство сме с турците и това е заради кървавия данък по време на робството.
  • 11 Българина

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Македонски":

    Признахме Северна Македония, и че говорите северно македонски, а нащ'те тукашни шопи, говорят шопски.😂

    Коментиран от #13

  • 12 Георги Димитров

    5 21 Отговор
    Цяла пиринска Македония разправят че били македонци дори на днешно време сами го твърдят, че защо 1945 г да е работа на БКП да нарушава Ньойския мирен договор който е писан 1919г от западните държави ?
  • 13 Македонски

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    Не е луд този дето яде баницата, а този който му я дава!
  • 14 pepy

    29 2 Отговор
    Ти да видиш... Руското посолство в Северна Македония честити на страницата си "Денят на македонския език" - 5 май /предава скопското електронно издание „Локално“/ от което се разбира:
    - "съвременната „македонистика“ в Москва има своята история още от далечната 1948 година";
    - "редовното преподаване на „македонски език“ в руските университети започна преди повече от половин век“.

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 0 Отговор

    До коментар #14 от "pepy":

    Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Неини платени агенти допринасят за включването на българите към "славянското семейство". По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на "Академии наук СССР" за отродяването на Българите от Македония и създаването на македонски език е излишно да се споменава.
  • 16 В .В.

    3 10 Отговор
    Тези противоречия са изключително неблагоприятни и неконструктивни за държавите в Балканския район...Затова Демократичния запад налива и налива масло в огъня..И ний там обедняваме ,и изпростяваме.и т.н.Това между Германия,, Франция, и др .в района е забранено за обсъждане,писане ,четене, коментари и пр..Вината е в пресата , която е невидимата ръка на врага..
  • 17 Хоро

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Другия с коня":

    Пречи им, че по-зли от нашите политици, няма нийде из света. Там много добре знаят, как го е рекъл Антон Страшимиров - "клаха народа си така, както и турчин не го е клал. Да дойде денят, когато някой мигрант ще хвърли бомба в парламента и ще видиш, че ще се побългарят.

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хоро":

    Бойко Борисов с един въпрос към Македонски журналист реши спора между двете държави за Езика им.....Попита го- Добре де,ние на какъв Език говорим сега без ореводач.....Ми тва е....
  • 19 гост

    7 0 Отговор
    До кътъра знаеш ли клко диалекта на българският език има в българия и че някои от тях немжеш им разбра ништо в сравнение с македонският.