8 Май, 2020 10:20 19 595 59

Македонски политолог: Историците ни трябваше да признаят, че сме българи

  • северна македония-
  • българи-
  • история-
  • политолог-
  • денко малевски-
  • гоце делчев

Това трябваше да го направят много отдавна македонските учени и историци

Македонски политолог: Историците ни трябваше да признаят, че сме българи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Статията на професора по международни политически отношения от скопския юридически факултет Денко Малевски, че Гоце Делчев и Кръсте Петков Мисирков са били македонски българи и че в миналото сме били един народ с българите, разбираемо се натъкна на остри реакции. Професор Малевски постъпи като родител, който казва истината на осиновеното си дете след 30 години. Нормално е то да бъде в шок, да не я приема. Но това, което направи Денко, трябваше да го направят много отдавна македонските учени и историци. След падането на комунизма и гласуването на нашата независимост трябваше да започнат наново да изучават македонската „забранена“ история“, пише македонският политолог Благойче Атанасовски в материал за скопското електронно издание „Фактор“.

Прекалено дълго се мълчеше!, посочва той в статията, цитирана от агенция "Фокус". Защо нашата историография мълчи и крие историческите събития от вече далечната 1945 година, когато през януари около 20-30 хиляди македонци, които се смятали за етнически българи и били служители и функционери в периода 1941-1944 година, когато България анексира Вардарска Македония, са убити за само няколко седмици от страна на новата комунистическа власт в новоформираната македонска държава, както се разбира, по заповед и със знанието на Маршала (Тито)? Защо въобще не се знае кои са Димитър Гюзелов и Димитър Чкатров и каква е била тяхната роля в македонската политика във вихъра на Втората световна война? Защо бягаме от това и се плашим? След това, ако нашите възрожденци от средата на XIX век Кузман Шапкарев, братя Миладинови и редица други са се смятали за етнически българи, защо нашите историци и учени не са обяснили това на нашата общественост, както и кои са причините и ситуацията, в които те са се обявявали за такива? Нашият председател на комисията за добросъседски отношения и решаване на историческите проблеми с България, професор Драги Георгиев, е заявил, че и според мемоарите на вече легендарния Андон Янев – Кьосето, обявяването на интелигенцията в Македония като етнически македонски българи е било под конфесионална (религиозна) конотация, понеже са били част от Екзархията, намирайки убежище в нея, за да не попаднат под гръцкия натиск на Патриаршията за погърчване на славянското население. Ето, подобна аналогия изнесе в своето съобщение и бившият дългогодишен депутат и острие на ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски, който заяви, че, „както македонците са се писали българи заради принадлежността си към Екзархията, така и етническите българи са се писали като гърци в Патриаршията, в десетилетията, в които са нямали държава! Еврика!

Но тогава какво правиха нашите историци и политици през тези 30 години? Добре, през комунизма не сме имали самостоятелна държава, друг е бил центърът на властта, който е дирижирал политико-историческите наративи, но защо през целия период на независимостта не отворихме „болните исторически рани“ и не намерихме логично обяснение на всичко? Трябваше ли да се изложим като циркаджии пред целия свят и трябваше ли нашите исторически фрустрации и комплекси, че сме последно създадената политическа нация на Балканите, да ги лекуваме и да търсим хиляди години назад, да търсим утеха и легитимация за съществуването на нашата отделност в античността? Или да снимаме шизофренични видеоклипове, които вървяха по държавната МРТ, че Господ е създал македонците и че от тях произхожда бялата раса? Не е ли това поражение на една нация и една история, не е ли това заблуждаване и манипулация на собствения народ?

Историята има логично обяснение!

Бъдете спокойни, не сме българи. Историята е сложна наука, с много преплетени релси, но си има свой път и коловоз. През 1870 година, близо 8 години преди създаването на Санстефанска България, българската екзархия е призната с ферман от Султана и същата беше институционализирана на територията от Охридското езеро до Морава и Дунава на север, до Черно море на изток и до Егейско море на юг. Нормално, тя имаше „образователно-политическа“ задача да вдъхне български национален дух на цялото население, като всичко това с цел да се създаде Голяма българска държава. Тя съществува три месеца, от 3 март до 31 юни 1878 година. От този момент, когато етнографската територия на Македония беше върната отново в рамките на Османската империя, започна вековната борба на българската държава за присъединяване и връщане на македонските територии към майка България, като те ги смятат за изконно български. Как смятате, че е мислел един Гоце Делчев, който е учил в Солунската мъжка екзархийска гимназия, в офицерското училище в София и е учителствал в българското екзархийско училище в Ново Село, Щипско? Абориген? Македонски българин, но „българин“, който е смятал, че борбата за освобождение на Македония е чисто вътрешна и че всяка намеса от съседните България, Гърция или Сърбия е вредна за самата Македония и нейните интереси. И накрая какво ще се договорим, че е бил Делчев: българин с македонско национално самосъзнание? Труден въпрос, биха казали братята от другата страна на Осоговието. Кръсте Петков Мисирков, всепризнатият баща на македонизма, който е наясно, че е част от „българското племе“, дава основите на езиковия и националния сепаратизъм, тъй като е достатъчно съобразителен да разбере, че обединението на Македония с майка България никога няма да се случи заради интересите на Великите европейски сили и тяхното изрично противопоставяне по този въпрос. За да се запази териториалната цялост на Македония и компактността на нейното славянско население, той посажда семето на македонизма: създава отделна политическа нация – македонци, с отделен македонски език, т.е. той казва, че първо трябва да създадем отделния от българския език – македонски, а след това да пледираме за създаване на македонска политическа нация и македонска политическа общност. По стечение на историческите обстоятелства, точно така се случва няколко десетилетия по-късно.

Не хвърляйте дървета и камъни по Денко, той обича Македония повече от всички вас!

Професор Денко Малески разказа частични истини, без задълбочено обяснение, което в крайна сметка послужи за истеризация на местната общественост и за задоволяване на капризите на българските политици. Идеята на Малевски е съвсем друга: той винаги се е противопоставял на фантасмагориите на пробутваната македонска истина, тъй като е знаел, че същата ще бъде само препъни камък в бъдещето на Македония. Денко първи застана на стълба на срама в началото на 90-те, когато казваше, че времето работи против нас в спора с гърците, а не за нас, както ни убеждаваше целият корумпиран политически елит. Накрая Малевски се оказа прав. Смятам, че като човек той е много по-напред във времето, със своя опит и познанията си за функционирането на международните отношения и колко са сурови те. Денко пробва да отвори Кутията на Пандора с нашите съседи, надявайки се, че от нея ще излязат всички исторически злини, които обременяват нашите отношения и накрая ще остане надежда за по-добър утрешен ден и изграждане на истински добросъседски-братски отношения.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 109 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мой

    163 3 Отговор
    Северна Македония е страхотен пример за това какво се случва като отцепиш милион българи за 100 години и ги подложиш на промивки на мозъка. Да им се присмиваме е все едно да се присмиваме на себе си.

    Коментиран от #50

  • 2 БЪЛГАРИН

    63 87 Отговор
    В ГЪРЦИЯ ЖИВЕЯТ ГЪРЦИ
    В МАКЕДОНИЯ - МАКЕДОНЦИ
    КЪФ ВИ Е ПРОБЛЕМА БЕ ,ТЕ ИБЕЗ ТОВА НИ МРАЗЯТ В ЧЕРВАТА ВИЕ СЕ НАТИСКАТЕ - БРАТЯ ДА ИМ КАЗВАТЕ ,АКО ИМ ПАДНЕМ ,ЖАЛНА НИ МАЙКА

    Коментиран от #24, #40, #59

  • 3 аз съм Веска

    91 15 Отговор
    МАКЕДОНЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ .МЛАДИТЕ ПЪРВИ ЩЕ СХВАНАТ , ЧЕ МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК Е ПРИМИТИВЕН БЪЛГАРСКИ , И ЩЕ СЕ НАСТРОЯТ НА ЕВОЛЮЦИОННА ВЪЛНА .ОСТАВЕТЕ ГИ НА МИРА .ТОВА , КОЕТО ИМА ДА СЕ СЛУЧВА , ЩЕ СЕ СЛУЧИ .

    Коментиран от #6, #35

  • 4 Covid

    88 18 Отговор
    Не се тревожете, братя македонци! Скоро ще бъдете албанци.

    Коментиран от #46

  • 5 Тити

    40 49 Отговор
    Зорлан хубост не става.Стига с този македонски въпрос.Те са си отделна държава и обединение няма да има.Пък и никой няма да го позволи.Другото е бла бла .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мим

    49 6 Отговор
    Денко казва не полуистини,а самата истина,но на сегашните макета с промити мозаци,много трудно ще им се набие в мозака това.Голям проблем ще е с тях и ако си държим на целостта,когато това стане,ще ги пуснем в преговори за Европа..
  • 8 Генерал 🇧🇬

    41 4 Отговор
    Кпментар - 1, го казал много точно!
    Не им се сърдете! Не са виновни само ТЕ - българите в област Македония , така наречените "македонци".
    След въстаническите действия през 1876 г. в Цариград се събрали дипломатическите представители на великите сили, които се занимали с назрелия български въпрос. В Цариградската конференция, заседавала през декември същата година, участвували посланиците на Русия, Англия, Германия, Франция, Австро-Унгария и Италия. Тук граф Игнатиев предложил проект за създаване на българска автономна държава от всички български земи — Мизия, Добруджа, Тракия, Македония и българското Поморавие. Никой не оспорил, че в тези райони живеят българи. За съжаление Цариградската конференция се е правалила.

    Следва и в резултат на Руско-турската война България била освободена от османско иго, а нейните граници - определени от Санстефанския мирен договор по етническия принцип, залегнал в решенията на Цариградската конференция. В границите на Санстефанска България влизала и Егейска Македония. Това не било в интерес на големите западноевропейски държави по онова време — Англия, Австро-Унгария,Франция и Германия..., и отделят област Македония от майка България на Берлинския конгрес-1878 г

    Наченките на този процес( Македонският въпрос) са някъде през последната четвърт на 19 век, когато една , макар и много малка част от интелигенцията в Македония започва да се кипри с наследството на античните македонци на Александър Велики. Именно тази интелиг
  • 9 Генерал 🇧🇬

    41 5 Отговор
    Продължение...
    Именно тази интелигентска мода се използва от сърбите, които в антибългарската си политическа доктрина още от времената на сърбина Стоян Новакович възприемат мотото " като не можем да сърбизираме македонските българи, нека ги отродим от останалите чрез македонизма!".
    Това е смисълът на станалото в Македония - повече от 100 години на македонизъм, щедро спонсориран от сърбите и - ето я новата нация: македонската. Титовата политика е просто върха на сладоледа.

    Преди Втората Светона война, никой не е говорил за македонците като народ, с изключение на няколко революционери като Кръсте Мисирков, които искаха да се откъснат от други българи и са търсили безнадеждно за ново име, но не можаха да убедят мнозинството на техните предци, че са смятали себе си за българи. Идеята за Македонски народ е създаден в съзнанието на родителите на българите в Македония по времето на бивша Югославия, там където е управлявал този силния мъж и главен архитект на една желязна диктатура, маршал Йосип Броз Тито. Тито е бил този, който е въвел с постановления идеята за „Македонците“ които са обитавали южната част на Югославия, и това го е направил заради три причини:
    -Да ги разделя от българските роднини, така че България да не предявява никакви претенции в югославската територия в основа на родство.
    - Искал е да бъде способен да предяви претенции над цялата географска област на Македония, тъй като той е твърдял (а после и те) че е „населявана от македонци“.
    - Д
  • 10 Генерал 🇧🇬

    43 3 Отговор
    Продължение...
    - Искал е да бъде способен да предяви претенции над цялата географска област на Македония, тъй като той е твърдял (а после и те) че е „населявана от македонци“.
    - Да намери начин да дойде близо в Егейско море, след като обедини целия географски регион на Македония и да я направи провинция на Югославия.

    Той успя само в първите две цели. Но техните родители, индоктринирани в комунистическия режим на Тито, са глътали цяла стръвта, и вярвали, че са „македонци“ и не българи. И те, деца на тези хора, са израснали интокринирани, че са „македонци“ и нищо друго. Тенденцията на тогава на комунизма да промени миналото е добре известна.
    Но човешката интелигентност е по-силна от всяка идеология. Така че, те - новите българи от Македония, като интелигентни хора, могат да се опитат да учат историята си, но от независими източници.
  • 11 Митев

    17 5 Отговор
    ЕС ще ни обедини, стига да не се разпадне преди това......
  • 12 Времето ще оправи

    44 5 Отговор
    глупостите на политиците. Берлинската стена падна и Българо-Македонската ще се срине. Не се дели туй що е едно
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кирил

    39 3 Отговор
    Нищо необичайно не е от един народ,етнос да се формират различни нации.Например австрийската и германската или гръцката и кипърската.Има и обратно примери,от различни етноси да се формира една нация,като швейцарската.
    Поради тежка комплексарщина,провинциализъм и простотия,македонците се вкараха в пълен тупик и цирк.Клоуни и палячовци се правиха на Александър Велики.Наритаха ги.Сега са се хванали за средновековието и по новото време,обаче и там ги няма.Всичко можеше да е по коректор и точно ако бяха казали,да,млада нация сме и се гордеем с това.Така както направиха словенци,словаци,беларуси,босненци,украинци и д-р.
    Няма нищо срамно в това,но пустите му комплекси и простотия....

    Коментиран от #19

  • 15 Кирил

    32 6 Отговор
    ......И трябва да разберат,че никой не иска да ги прави българи,никой не иска да се забърква в л.йняните македонски истории,които са низ от беди,предателства,разруха.Сега има две ментета ВМРО,по едно в държава и двете паразитират от див национализъм и шовинизъм.Отлично осребряват простотията на хората.На балканите,ако сме 50 години изостанали икономически,по манталитет сме 150 години назад
  • 16 Дългият

    43 3 Отговор
    Така е...колкото и да боли,признайте веднъж завинаги че в миналото сме били един народ и всичко ще си дойде на място...Браво Денко....истината не трябва да се премълчава...
  • 17 Ядосан

    34 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хората не искат да се наричат беге":

    Тогава ти си господин Никой,щом те е срам да се наречеш Българин...
  • 18 Политиците(тулупите) са виновни

    15 5 Отговор
    Дайте им на който иска и се чувства български паспорти и да си живеят в Македония. Херо Мустафа разрешава
  • 19 Панов

    28 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кирил":

    Ако бяха направили като словенците,да кажат,да,,млада нация сме и не се срамуваме от това,отдавна щяха да са в ЕС.Сега,са като оня дето смърди и пита,кой ми с.а в гащите.
  • 20 Маке

    43 4 Отговор
    Македонските граждани допускат голяма грешка като се връзват на игрите на македонските политици. Ясно е защо политиците държат да имат самостоятелна държава, защото ако се обеденим за 2/3 от тях няма да има държавни постове. Но македонския народ само губи като се отрича от корените си. Първо ако се присъединят към майка България няма да им се налага да влизат в НАТО и ЕС.Ще бъдат граждани на истинска държава с хилядолетна история и т.н.
  • 21 вуйчо Ваньо

    35 5 Отговор
    Един език говориме, една вяра имаме, един живот живееме, България цяла да е всякой да я знае.............
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 непознат

    7 24 Отговор
    Когато ми дойдоха приятели от Македония,тук в София ги гледаха като треснати,когато говореха нищо не им разбираха , а само казваха,какво ,какво?

    Коментиран от #56

  • 24 Българофил

    39 6 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    Майката няма право да мрази децата си, освен ако не е ментално увредена! а детето рано или късно ще намери правилният път към майката и братята , и сестрите си! Дерзайте братя и сестри от Македонска България!!!
  • 25 непознат

    11 32 Отговор
    Г-н Малески.Македонският език е припознат като самостоятелен от Енциклопедия Британика и Езиковата енциклопедия на Кембридж, както и учени от международната общност. В декларацията от 22 февруари 1999 г. и в договора от 14 февруари 2018 между България и Северна Македония, литературната норма е указана като „македонски език съгласно Конституцията на Република Македония“.В лингвистиката не съществува универсален критерий, по който да се решава дали два диалекта принадлежат на един език или не. Обикновено се приема, че два диалекта принадлежат на един език, ако хората, които ги употребяват, могат да се разбират взаимно.Това не означва че двата езика не са различни.

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 26 Гост

    30 3 Отговор
    Да ние ги признаваме като отделна държава и нация,пройзтичаща от българският народ и територии.Но сега те имат претенции ние ги признаваме. А за езика скоро наистина няма да имаме претенции защото там ще се говори език,който никой българин или славянин няма да разбира,а именно албанският.Сърбия така им проми мозъка ,че мразят собственият си народ от другата страна на границата повече от всичко.Ще се осъзнаят ,но ще е много късно.
  • 27 Антично Маке

    27 3 Отговор

    До коментар #25 от "непознат":

    Дам....... така, а Американците, говорят Американски език..

    Коментиран от #48

  • 28 Арим

    27 3 Отговор

    До коментар #25 от "непознат":

    Според теб излиза,че всички диалекти в България са различни езици.Тогава ,кой е български език?
  • 29 Арим

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "непознат":

    Според теб излиза,че всички диалекти в България са различни езици.Тогава ,кой е български език?

    Коментиран от #47

  • 30 стоян георгиев

    29 4 Отговор
    поредния македонски автор разкрил ужаса ,че е българин!!!!само че автора на тази статия пропуска поради незнание или удобство един много важен детаил.екзархията господин македонец е дело основно на енергията на македонските българи.демек няма как екзархията да е претопявала македонците,когато тя е тяхно дело.борбата за българска православня църква се водин с огромна енергия от македонските българи неискащ никаква друга църква.стига се до там македонските българи да започнат масово приемане на протестанството за да запазят етническата си принадлежност.мнозина от тях плащат с живота си къвто е случая с братя миладинови.та няма кво да се върти ситуацията тя е повече от ясна!
  • 31 Абсурдистанска реалност.

    17 6 Отговор

    До коментар #13 от "Хората не искат да се наричат беге":

    Има за за какво ВСИЧКИ да ни е срам !
    Псевдопатриотчетата са ти напраскали минуси,като,че ли с това ще променят реалноста.
    Само че патриотизма НЕ Е вид мода,а лукс който всяка една държава трябва да заслужи.
    А това с плюене в лицето на бг.данъкоплатец и геноцид вече 30години не се постига.
    Държава сме от 3тия свят където 70% от населението все още се отоплява на дърва просто защото сметките за ток са непосилни и където тротоари и асфалт са все още лукс.
    Да не говорим за неща минали през абсурдистан транзит като читава инфраструктура.
    Не успяхме да си защитим киселото мляко,лютеницата.
    Света ги познава като гръцки специалитети докато гърците ги купуват от нас.
    Една Румъния стана като Зап.Европа в сравнение с Бг.
    ама иначе сме голЕма работа.

    Коментиран от #33

  • 32 стоян

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хората не искат да се наричат беге":

    До 13 ком-Тогава какво търсиш тук =майка си ли
  • 33 стоян георгиев

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "Абсурдистанска реалност.":

    и дори да е така както казваш,нормално ли е да приемем чуждата лъжа?
  • 34 Геш

    9 8 Отговор
    Абе, нас ни нарича мисирки, тулупи и маргинали собственото ни управление дори в 21 век в ЕС и то по време на епидемия, при положение , че единствено в Европа не оказа помощ на останалите без препитание, сега се чудите и настройвате , що македонците не искали да са българи и що държат да имат отделен език . Ами като ги карахме да вдигат Илинденско въстание подкрепихме ли ги военно . Не. Дали не са се чувствали тогава като мисирки. Преди балканската война се споразумяхме да ги делим със сърбите, през войната дори и безспорните територии не направихме труда вземем , изпратихме три армии в Одринско и срещу Цариград, където българите са малцинство, а на македонския фронт изпратихме само една дивизия, която вместо да вземе безспорни и спорни български земи, драпаше само към Солун, който не беше български. Ами квото сме взели това е с българско самосъзнание, в Гърция са гърци, в Македония -македонци .Като ги спираме за Европа само ги втърдяваме като македонци. Езикът. Ами книжовен език не се признава и се именува от тези които пишат на него, не от съседите. Да не говорим , че българският е нетолерантен към отделните говори, той не само не ги отчита писменно , но и задължава да се чете задължително по определен начин, а още Кузман Шапкарев казва, че в Македония трудно го разбират. Английският е английски навсякъде, но си го четат по ирландски, шотландски американски, австралийски, българският няма такава толерантност, четенето според диалекта провин
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН

    22 2 Отговор
    ГОРДО ВДИГНЕТЕ ГЛАВА И КАЖЕТЕ АЗ СЪМ БЪЛГАРИН ,СИНОВЕ ДЪЩЕРИ НА БАТ ОРГАНА И КАН КУБРАТ

    Коментиран от #52

  • 37 Бугар

    20 3 Отговор
    Язе съм бугар от северно македонска България😉
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 3 Отговор
    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa.... Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.

    Коментиран от #57

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 AdiBas

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    Май не си много българин, малко си май циганин 😁
  • 41 Иван

    22 0 Отговор
    Ако македонските българи са се обявявали за българи заради Екзархията (основана 1870 г.), защо примерно братя Миладинови издават "БЪЛГАРСКИ народни песни" през 1861-ва, т.е. 9 години по-рано?
  • 42 Иван

    17 0 Отговор
    Отделно самата Екзархия е дело до голяма степен именно на македонските българи!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ПОМНЯ КАКВО НАПРАВИ 1944г.СТАЛИН

    11 0 Отговор
    ДА ГЛЕДАТ ФИЛМА НА ИВАН ГЕОРГИЕВ,, БТВ ,,В ЮТУБ ,,МАКЕДОНИЯ-ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ НА КОМИНТЕРНА

    Коментиран от #51

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Кокъл

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Covid":

    Виж колега не можеш така да ги гледаш нещата.Същото е и тук ,те ще кажат споко скоро ще бъдете или турци или роми,защото българите се топим по-бързо отколкото сладолед на слънце.
  • 47 непознат

    2 13 Отговор

    До коментар #29 от "Арим":

    Така,колега едно е диалект друго е език,аз съм убеден че ако македонец говори литературно македонски език ,пример във Пловдив,90% няма да могат да го разберат,другото много си не запознат колега,всеки има право сам да се определя на какъв език да говори,и ак се самопределя.Аз съм бил в гр.Гевгелия,толкова различно говорят че нищо не разбрирах,и се чудех колко им е странен езика.Със сигурност не е диалектен български език.Македонският език съществува от поне 1 век.Да,той е нов език не е стар,но е реалност
  • 48 непознат

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Антично Маке":

    Колега доста си назад,просто пишеш глупости.Първо се образовай,после пиши.Разликите между АМЕРИКАНСКИ VS. БРИТАНСКИ АНГЛИЙСКИ са огромни.Като се вземе предвид на колко много места по света се говори английски, нормално е различните култури да използват различни думи за едно и също нещо. Въпреки че САЩ са взели директно езика от Великобритания, има достатъчно разлики между двете версии на английския език. Има случаи, в които двама души от двете държави не се разбират напълно.Говорещите американски английски често използват минало просто време в ситуации, в които говорещите британски английски използват сегашно перфектно време.
  • 49 Извънреден коментар на македонофил

    3 0 Отговор
    Македония трябва да знае че знамето й не й отива, трябва да е друго чисто визуално !
  • 50 Мнение на човек от морската столица

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мой":

    Македония или трябва да си "махне" границата с България, както и ние нашата с нейната , или да стане такава, каквато трябва и й отива да бъде !
    Въпрос на интереси !
  • 51 София

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "ПОМНЯ КАКВО НАПРАВИ 1944г.СТАЛИН":

    Само истината може да освободи македонците/ българите. Ще търся лично този филм в мрежата и ще слагам линк в всички македонски форуми.
  • 52 Любен Стойков

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ НАРЕЧЕШ БЪЛГАРИН":

    С тия руски измишльотини като "БАТ ОРГАНА" и "КАН" Кубрат македонистите ни бият по простите тикви. Сами си го навираме, а после пищим срещу тях. Колкото техните историци и учебници са скопени от истината, толкова са и българските. Изчистете нашите учебници и официални исторически писания от сърбо-руските измишльотини като "КАН", "орда", "тюрки", "монголци" "иранци", "алтайско племе", "Тангра", "славяни", "измрели, изпарили се, безписмени траки", "тракийски племена/Омир е писал "цар Резос" какви племена?!/"и тогава всичко ще си дойде на мястото." За да стане това савеЦките историци и даскали трябва да се махнат!!

    Коментиран от #55

  • 53 Не умувайте

    0 1 Отговор
    Правилното в тази ситуация е да помогнем на макетата да влязат в ЕС по най бързия начин, след това се премахват границите подобно на Германия и Австрия. Постепенно ЕС ще наложи реформи в образованието и в други сфери от обществения живот, така истината ще се разбере от всички македонци. Ще разберат колко са били заблудени, някой от тях могат да станат българи, но най важното е че ще бъдат част от нашата обща територия без граници
  • 54 Опълченец

    0 0 Отговор
    Браво!
  • 55 Крсто

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Любен Стойков":

    Прав си , никога хората в Македония не са се идентификовали с тези турко монголски характери и в това е най голямия проблем , един владетел със кой би искали нещо да имат и друг няма е Самуил , защото е бил син на Бърсяачкия княз Никола от западна Македония , всички останали ги считат за чужди -Турки, Татари и слично те не могат да се помрият с имената как Кан Кубер, Кубрат, Аспарух или Омуртаг , прави ли са или не аз не мога да ги суда, а за хората в България общо взето няма лошо мислене
  • 56 Йо Несбьо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "непознат":

    Напълно непознати от РСМ, срещнати в Прага, Чехия - говореха диалектно, но разбираемо като селски хора. Ползвахме заедно обществена пералня и си поговорихме без въобще никакво затруднение. Все едно савоковски или копривщенски говор. С други също съм говорил, бяхме колеги в една фирма, съвсем дребни разлики от рода на "кАща" "исто", на български "къща, "също". В момента, в който казах на македонеца, че езикът е все български, той се прехвърли на чешки... А някои може и да не разбират днешния говорен език в РСМ, но това са предимно хора без контакти на село, в чужбина и т.н. Човек с баба и дядо на село, няма как да не разбира какво му приказват в Сърбия или РСМ...
  • 57 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Защо да нямат алтернатива “македонците”,след като БГ им признава правото да се определят като каквито си искат, след 1945 г. Въпроса е да признаят историческата истина за произход,език и история за предното време,нищо повече.
  • 58 Перо

    3 0 Отговор
    Най-смешно ми е,когато роднини от Петрич и Струмица се наричат татари и антички “македонци”.Зомбирането и дресирането в РСМ е било жестоко!
  • 59 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "БЪЛГАРИН":

    А в Далмация и Моравия, далматинци и моравци ли живеят,а в Тракия - тракийци сигурно.
Новини по държави: