Last news in Fakti

7 Май, 2020 21:50 6 066 63

Северна Македония и България са приятели

  • българия-
  • зоран заев-
  • северна македония

Зоран Заев вярва, че има решение

Северна Македония и България са приятели - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Очаквам в бъдеще България да продължи да е най-близък приятел на македонската страна. Това заяви председателят на Социалдемократичния съюз Зоран Заев, цитиран от Нова Македония.

Македонският представител заяви, че сегашното македонско правителство е доказало, че е приятелски настроено към България. Отново беше обявена подкрепа за споразумението за добросъседство.

Заев обяви, че са били намерени решения на общи въпроси, които са сприятелили двете страни. Той заяви, че последните противоречия са дошли след позиции на опозицията в страната.

Според него могат да се намерят решения на историческите въпроси, които да направят всички горди. Заев призова решения в духа на общата история.

Той очаква България да демонстрира приятелство. Определи двете правителства като близки.

ЕС вече обяви, че споразумението за добросъседство е основно за преговорите със Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi е македонско девойче хихи

    31 2 Отговор
    Според мен наденицата е македонска маке ;)

    Коментиран от #3, #37

  • 2 Ахххххх

    21 2 Отговор
    Бре, не думай !

    Коментиран от #10

  • 3 El boko

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi е македонско девойче хихи":

    А според мен са гадженца ХАХА :D
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Браво

    53 2 Отговор
    Щом сте приятелски настроени, излезте и кажете"Гоце Делчев е Българин"!

    Коментиран от #7

  • 6 Вие сте долни

    34 2 Отговор
    Северомакедонски м*сти*
  • 7 Гоце Делчев е българин

    3 37 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    Точно колкото Ботев и Левски са османци

    Коментиран от #11

  • 8 Заев е българин

    17 1 Отговор
    Живее в пограничните села и паланки.
  • 9 Ръмпези

    22 2 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ СА ПРИЯТЕЛИ...НЕ МОЖЕ БРАТ И СЕСТРА ДА СА ПРИЯТЕЛИ...Я ПО ЛОГИЧНО ЗАЕВ...ДАЖЕ В ЕВРОПА СЕ ПОДХИЛКВАТ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Трудна е историята

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гоце Делчев е българин":

    И Кемал Мустафа е българин, ама на други се обрече! Мюсюлманин дето е пил люта ракия, пиел е опиум, и е пръскал пари по леки жени в Константинопол! А това е исторически доказано!

    Коментиран от #14, #29, #38

  • 12 Борче

    27 3 Отговор
    Има версия, че Ататюрк е от български произход. Това е записано дори в енциклопедията на братя Данчови, отпечатана през 1936 г. Там се казва, че родителите на създателя на турската република са българомохамедани от Солунско. В този край още има хора, които заявяват, че са рода с Ататюрк. В Гърция Кулов е срещал българи мохамедани, които също твърдят, че са му роднини.

    Коментиран от #60

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тоже

    11 7 Отговор

    До коментар #11 от "Трудна е историята":

    Кемал Мустафа македонец от албанската махала в Скопие
  • 15 Македонски

    7 30 Отговор
    Приатели сме ама бугарите няма да ни крадете Гоце Делчев и ше признавате че говорите у бугарско на развален македоски език!

    Коментиран от #20, #24, #52

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 11 Отговор
    Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
    Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.
  • 17 Горд Българин

    28 3 Отговор
    ПРИЗОВАВАМ ВСЕКИ УВАЖАВАЩ ПЪРВО РОДИНАТА И НАРОДА СИ КАКТО И САМИЯ СЕБЕ СИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ДА ИЗЛЕЗЕ НА СВЕТОВНАТА СЦЕНА И ВСЯКАКВИ СВЕТОВНИ ФОРУМИ И ЯСНО ДА ЗАЯВИ, ЧЕ ДОКАТО ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НЕ ПРЕСТАНЕ ДА НИ НАПАДА ВЕРБАЛНО, ДА ЛЪЖЕ, ЧЕ ЕЗИКА И Е НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ БЪЛГАРСКИЯ И ДА НИ КРАДАТ ИСТОРИЯТА И НАЦИОНАЛНИТЕ ГЕРОИ НЯМА ДА ДАДЕМ СЪГЛАСИЕТО СИ ЗА ВЛИЗАНЕТО ИМ В ЕС, НАТО И КЪДЕТО И ДА Е ДРУГАДЕ.



    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ МАКЕДОНИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА, А ГЕОГРАФСКА ОБЛАСТ, КОЯТО ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА Е БИЛА НАСИЛСТВЕНО OТКЪCНAТA ОТ БЪЛГАРИЯ И ПРЕДАДЕНА НА СЪРБИЯ.

    ДЪРЖAВA МAКEДOНИЯ НИКOГA НE E CЪЩECТВУВAЛA, НЯМA, НЯМA И ДA ИМA, КAКТO НE CЪЩECТВУВA И МAКEДOНCКИ EЗИК. ДOКAТO ТEЗИ "CEВEРOМAКEДOНЦИ" НE ПРИЗНAЯТ ТOВA ПРEД CВEТA НЯМA ДA CИ ДAДEМ CЪГЛACИEТO И ТEЗИ НЯМA ДA CE НAМЪРДAТ В EC.

    CAМO CПИРAЧКA, CПИРAЧКA И ПAК CПИРAЧКA ЗA ТEЗИ ДOКAТO НE CИ КAЖAТ ИCТИНAТA, ЧE CA БЪЛГAРИ.
  • 18 Голям праз

    19 3 Отговор
    Колкото и да ти е мъчно, българин е.
    Това го каза той, а какво казваш ти, е без значение, така че пътувай.
  • 19 Александър Северномакедонски

    23 2 Отговор
    В северна македония ,се говори югозападен Български.
  • 20 Българите

    30 3 Отговор

    До коментар #15 от "Македонски":

    Когато идват българите на Балканския полуостров, изселват македонците(гърците) и заселват Македония с "верни люде", след толкова векове като българи, за 40 години сърбите ви промиха мозъците! Нещо което турците не успяха да направят за 5 века! На Гоце Делчев в документите му пише БЪЛГАРИН

    Коментиран от #30

  • 21 ЕС ли???

    24 3 Отговор
    Докато не признаят ,че говорят български --ВЕТО!
  • 22 САШШ

    16 1 Отговор
    СКОРО- ДЪРЖАВАТА МАКЕЛБАНИЯ!!!!!!!!
  • 23 ВМРО терористична организация

    5 22 Отговор
    Гоце Делчев е бил терорист организирал множество атентати из Европа.
    Тарашил и ограбвал бегалците македонци.
    Имал тесни връзки с Италиянската мафия заедно са държали нарко каналите за Европа.
  • 24 Голям праз

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Македонски":

    Съгласен. Ама и Гоце е говорил на развален македонски език, щото по това време още не са го измислили, езика де .
    Шо ке праиме ?
  • 25 Зайко Байко многознайко

    27 1 Отговор
    Какви приятели, какви пет лева? Още помня, как Драгалевския натурален индоевропеец им подари танкове а те эа благодарност не спряха да ни плюят, да раэрушават паметници на българските войни на Каймакчалан и т.н. Раэберете теэи с добро не раэбират , бой эа да те уважават, балканците раэбират само от тояга!
  • 26 оня с коня

    14 3 Отговор
    Заев би трябвало да знае бълг. поговорка "Приятелството си е приятелство,но сиренето е с пари":)НО:Независимо Гоце дали е бил Българин или Македонец,СЪС СИГУРНОСТ не би желал да бъде Повод за Раздор между БГ и Македония.
  • 27 ЯСНОВИДЕЦ

    21 1 Отговор
    БЪЛГАРИ, НА ВЯРВАЙТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ В,, СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ,, ТЕ СА СРЪБСКИ КУ, */"" Р# :* ВИ. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТЯХ!
  • 28 Мери

    12 1 Отговор
    Лицемер македонски !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Асан

    6 3 Отговор

    До коментар #20 от "Българите":

    И на мен ми пише българин в документите

    Коментиран от #40

  • 31 Дядо Иван

    20 1 Отговор
    ЗАЕВ ТИ Я ГИ РАЗПРАВЯЙ НА ШАПКАТА МИ . НАЙ МРАЗЕНАТА ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИЯ ЗА СЕВЕРНО МАКЕДОНЦИТЕ .

    ТАКИВА КОЛОСАЛНИ ЛЪЖЦИ НЯМА НИКЪДЕ . КАКВА ОБЩА ИСТОРИЯ ИМАМЕ НИЯ С ВАС . УГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ СЪЗДАДЕНА 1945 год . АЛО НИЕ СМЕ ДЪРЖАВА ОТ 681 год. КАКВО ОБЩО ИМАМ АЗ С ВАС .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хммъм

    5 2 Отговор
    Вероватно пасиансот веке е нареден: ситуацията стига уж до безизходица, Зайко се пръква на бел конь и нещата се решават по "приятелски", с мазни изкуствени усмивки и крайно неизбежни отстъпки и от двете страни...
  • 34 Голяма грешка Заев

    14 1 Отговор
    Не сме приятели. Брат е повече от приятел.
    Не принизявай отношенията. Гоце се е борил и загинал за нашите братя в Македония, а не за македонци, македонски язик и отделна държава Македония.
  • 35 Не се косете

    15 1 Отговор
    Македонците се пеняват, ама тоя път сме ги стиснали за кайсийките и нема мърдане. От международно правна страна също сме ОК, каквито и да ги дъвчат десетки хиляди са с БГ гражданство и са заявили официално, че имат такъв произход. Това не само подкрепя исканията ни, но и задължава да ги поддържаме. Това е аргумент, който абсолютно никой не може да обори. Нема беганье от това.
  • 36 Македония

    1 3 Отговор
    е племе/област от времето на Тракия, после новосъздадена Гърция, после Тракийска-България/България. В днешните времена, племена няма. Всички са извоювали правото си да се наречат държави. Македонците също-Александър Македонски и владенията му. На всеки образован и цивилизован човек, всички тези неща са ни 100% ясни и елементарни. Няма място за каквито и да било спорове. Не знам кой ги пали тия фитили постоянно в медиите и правителствата, но нямам съмнения в това, че са злобни, завистливи и амбициозни да грабят територии, да устоновяват влияние чрез създаване на всекидневни конфликти между всички ни. А има и много хора в днешно време, които чисто и просто искат да видят света да гори. Откачалки всякакви, виждани в правителства, бизнес сектора и медии,най-често срещани в днешно време. Другите,очевидно няма как да повлияят на който и да е с каквото и да е. Според психолозите - това са хора: бити, изнасилвани, живяли в бедност или тормозени психически и физически, затова израстват в това, което виждаме днес. Празни обвивки, търсещи внимание и изгода.

    Коментиран от #61

  • 37 Лазар

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi е македонско девойче хихи":

    Всяко маке трябва да препише 100 пъти четирилогията на Димитър Талев. Може би тогава ще разберат кои са. Що се отнася до ЕС- вето от България.
  • 38 Друже

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трудна е историята":

    Пиел е опиум? А лепило дишал ли е?

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Не друже

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Друже":

    Не е бил патладжан и не е дишал лепило, но много е обичал свинско и сланина с праз!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ооч де

    8 0 Отговор
    Как ги броите 2.3 мил.македонци, като 1.3 милиона са албанци и на паспорта им пише албанец.
  • 47 смешника

    6 0 Отговор
    борисоф иска да остане в историята, присъединил сев. македония към европа, а дали нее продал българските интереси ??? нека се поучи от гърците !!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Мим

    3 0 Отговор
    Ама какво повече България да демонстрира,че е приятелска и дружелюбна от това повече.
  • 50 Кръстю

    3 0 Отговор
    Ти колко си хитъррр.
  • 51 Гост

    4 0 Отговор
    Какви приятели сме? Ние сме един народ едно цяло. Обединявайте се докато е време след това ще е късно.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Христо Ботев

    0 0 Отговор
    Трийте, трийте...
  • 56 Ros

    3 0 Отговор
    От Черно море да Черна гора не ни е нужно чреводач защотодиаспорите са съхранени въпреки Сръбския фашизъм, Албанци, черногорци, Македонци на говорят език които нашите баби и дядовци са говорили преди 500години. За това разбират и Майчиния си език. Всичко друго е политика... Или друго Казано-ЛЪМТЕЖ ЗА ПАРИИВЛАСТ. Балканите разбират само от бои и свирепи санкции.
  • 57 незнайко

    1 0 Отговор
    Едно нещо не можах да разбера толкова време ! Къде са намират източна, западна и южна МАКЕДОНИИ !!!
  • 58 Олелеле

    2 0 Отговор
    Задайте си въпроса защо, неискат ида чуят, че са Българи.Аз знам отговора.
  • 59 гледай това

    1 0 Отговор
    ДА ГЛЕДАТ ФИЛМА НА ИВАН ГЕОРГИЕВ,, БТВ ,,В ЮТУБ ,,МАКЕДОНИЯ-ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ НА КОМИНТЕРНА
  • 60 Мдаааа!

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Борче":

    Никога Кемал Ататюрк не късал връзката си с България. Как да не се кефиш на такъв човек?
  • 61 Да еааа!

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Македония":

    Нищо не си разбрал. Племе и народ са различни понятия, различни категории. Същото важи и за страна и държава, вожд и владетел (цар, крал, император). Езикът е живо създание, през епохите се променя, но си остава език. Затова хасковлии и граовци се разбират трудно но говорят един и същ език.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: