Last news in Fakti

7 Май, 2020 07:59 11 768 72

Драги северни македонци, с лъжи истинска история не се прави

  • северна македония-
  • македония-
  • македонски jaзик-
  • български език-
  • българска история

Позиция на археолога проф. д.и.н. Николай Овчаров

Драги северни македонци, с лъжи истинска история не се прави - 1
Снимка: БГНЕС

Драги северни македонци, с лъжи истинска история не се прави, рано или късно истината излиза наяве. Познаваме „душицата“ и номерата на македонските историчари и лингвисти, които, за съжаление, са подхванати и от северомакедонските политици в навечерието на изборите им. Така българският археолог проф. д.и.н. Николай Овчаров коментира готовността на Северна Македония да се откаже от членство в Европейския съюз, уж за да запази своя „македонски jaзик“.

„Предварително се извинявам за войнствения израз, макар може би той е подходящ за Гергьовден. Извинявам се също, че се налага на използвам един призив от Отечествената война на руснаците, но той най-пълно отразява положението, в което се намираме в момента. Тези думи са произнасяни, когато немците са се намирали на 20 км от Москва и русите не са имали накъде да отстъпват. До голяма степен те отговарят на ситуацията в момента между България и ѝ Северна Македония“, убеден е професорът.

„С проф. Пламен Павлов нееднократно предупреждавахме за омайната „песен на сирените“, идваща откъм територията край Вардар. Предупреждавахме, защото и двамата отлично познаваме „душицата“ и номерата на македонските историчари и лингвисти, които, за съжаление, са подхванати и от северомакедонските политици в навечерието на изборите им. Но ето че сега картите са на масата. И президент и външен министър, да не говорим за опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, в един глас се провикнаха, че българите газят „тяхната“ история и език. Че за какво им било да влизат в Европейския съюз, ако загубят своя свиден „македонски jaзик“ и „македонска историjа“. Които, както всички знаем, са откраднати от българската история и език“, категоричен е проф. Овчаров.

„Никога не съм вярвал, че другата страна наистина иска решаване на въпросите. Това би означавало край на една политическа и интелектуална върхушка, която изцяло е изградена върху омразата към България. Работата на т. нар. Българо-македонска комисия бе да протака доколкото може и докато Северна Македония се намърда в европейските институции. Но, драги северни македонци, с лъжи истинска история не се прави! Рано или късно истината излиза наяве и не може да бъде скрита!“, добави той.

„Уважаеми български политици! Сега сме изправени пред финалния рубеж, зад който не може да се отстъпва по никакъв начин. В противен случай вие ще трябва да обяснявате на нас и на своите деца защо цар Самуил и неговите приемници са издялали върху камък за вечни времена, че са „българи“ и „самодръжци български“. Защо основоположникът на нареченото т. нар. от тяхната пропаганда Македонско Възраждане Кирил Пейчинович от Тетово отбелязва на първата страница на своето „Огледало“, че пише на „препростейши български език“. Защо Братя Миладинови твърдят, че събират българските песни. И още стотици други неща.

"Но аз се надявам и вярвам във вашия здрав разум. Това бе доказано от решенията на Парламента от есента, както и от изявленията на членовете на правителството в последно време. И не вярвайте на шепата кресливи безродници, които наливат вода в северомакедонската мелница за лъжи. Защото – „Зад нас е България!“, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 103 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    127 4 Отговор
    Пред фактите дори и боговете мълчат.

    Коментиран от #10, #47, #59

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нова

    99 12 Отговор
    Когато се подписваше договора много историци предрекоха какво ще последва, но тогава Боко сипеше суперлативи за него и брата Зоран Заев. Е забиха ни един по голям ама не на Боко а на България.
  • 6 Мим

    112 9 Отговор
    За съжаление е много прав Овчаров,че македонците са подмолни и крадливи както на личности,така и на историята.Те ни мразят,а искат от нас подкрепа,но няма да допускаме да стане на тяхната.Щели да се откажат от Европейски съюз,ами да се откажат,прав им път,да не сме ги канили,да бегат при сърбите и албанците,ама Албания ще я приемат,а те ще си пеят песнички за велика Македония..

    Коментиран от #51

  • 7 goni

    95 4 Отговор
    В цялата история най-интересна е позицията на Гърция. Тя се съгласи с името Северна македония и седи и гледа сейр!:) Просто знаят че няма как измислените северно-македонци да се разберат с България!:) Мдаа! Византииците са си византиици!:) Толкова години са ни учили, а ние нищо не сме научили!:)

    Коментиран от #22

  • 8 Горд Българин

    90 6 Отговор
    ПРИЗOВAВAМ ВCEКИ УВAЖAВAЩ ПЪРВO РOДИНAТA И НAРOДA CИ КAКТO И CAМИЯ CEБE CИ БЪЛГAРCКИ ПOЛИТИК ДA ИЗЛEЗE НA CВEТOВНAТA CЦEНA И ВCЯКAКВИ CВEТOВНИ ФOРУМИ И ЯCНO ДA ЗAЯВИ, ЧE ДOКAТO ТAЗИ ИЗМИCЛEНA ДЪРЖAВA МAКEДOНИЯ НE ПРECТAНE ДA НИ НAПAДA ВEРБAЛНO, ДA ЛЪЖE, ЧE EЗИКA И E НEЩO РAЗЛИЧНO OТ БЪЛГAРCКИЯ И ДA НИ КРAДAТ ИCТOРИЯТA И НAЦИOНAЛНИТE ГEРOИ НЯМA ДA ДAДEМ CЪГЛACИEТO CИ ЗA ВЛИЗAНEТO ИМ В EC, НAТO И КЪДEТO И ДA E ДРУГAДE.

    КРAЙНO ВРEМE E ДA CE РAЗБEРE, ЧE МAКEДOНИЯ НE E ДЪРЖAВA, A ГEOГРAФCКA OБЛACТ, КOЯТO ПO ВРEМEТO НA КOМУНИЗМA E БИЛA НACИЛCТВEНO ОТКЪСНАТА OТ БЪЛГAРИЯ И ПРEДAДEНA НA CЪРБИЯ.
    ДЪРЖАВА МАКЕДОНИЯ НИКОГА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА, НЯМА, НЯМА И ДА ИМА, КАКТО НЕ СЪЩЕСТВУВА И МАКЕДОНСКИ ЕЗИК. ДОКАТО ТЕЗИ "СЕВЕРОМАКЕДОНЦИ" НЕ ПРИЗНАЯТ ТОВА ПРЕД СВЕТА НЯМА ДА СИ ДАДЕМ СЪГЛАСИЕТО И ТЕЗИ НЯМА ДА СЕ НАМЪРДАТ В ЕС.
    САМО СПИРАЧКА, СПИРАЧКА И ПАК СПИРАЧКА ЗА ТЕЗИ ДОКАТО НЕ СИ КАЖАТ ИСТИНАТА, ЧЕ СА БЪЛГАРИ.

    Коментиран от #12, #19

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТтТ

    21 12 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    А ти знаеш ли, че твойте хора създадоха македонска та нация??? А сега те накова ват срещу тях!!! В Русия съм в Русия съм
  • 11 Тиквоч

    5 56 Отговор
    Къде го намериха тоя пияндур?
  • 12 Лили

    54 4 Отговор

    До коментар #8 от "Горд Българин":

    Къде виждате уважаващ Родината си политик! 30 години такова животно няма, няма и да има защото всички първо гледат първо личното си благополучие.
  • 13 ТтТ

    33 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хасане пак ли ти ве":

    Това всичко идва от създатилите на македонката нация, а имено комунистите! А сега ни настройват срещу тях
  • 14 Шкембе чорбъ

    39 10 Отговор
    Няма ли вече да се потърси съдебна отговорност на Красимир Каракачанов затова че продаде бг.лични карти на 300 000 македонци

    Коментиран от #72

  • 15 Абориген БГ

    35 10 Отговор
    Щом НАТО ги подкрепя, а БГ е васал на НАТО, ще си развяват македонския кон до Вавилон и Месопотамия, а Окраинския до Шумер.

    НАТО не е виновна, а партийния мутренски слугинаж заличаващ историята на БГ 30 г., и БГ народ позволил гаврата със същата.

    Докато народът на БГ не осъзнае новото си робство, свобода и исторически истини не могат да съществуват.
  • 16 Йозеф

    42 0 Отговор
    Ние нямаме зор Мацедония да влиза в ЕС. Ако искат.
  • 17 Сандански

    11 67 Отговор
    Ха-ха, този ли беше открил граф Дракула вампира че е бил българин ..ха-ха Мижи да те лажа такива са му всички истини

    Коментиран от #26, #46, #55, #61

  • 18 Лекар БГ

    39 2 Отговор
    Абсолютно вярна теза на професора.
    Но,всичко е в главите и ръцете на нашите политичари. Стига лигавщини и остъпление =не го заслужават.Македонците да вземат пример от народа на бившата съветска република Молдова.
  • 19 хахахахахабахахахахахахахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Горд Българин":

    говориш за духове такива политици тук няма от 15-20години незнам къде живееш но не е тук със сигурност...

    Коментиран от #23

  • 20 дедо Гошо

    18 5 Отговор
    По принцип е прав професора,но има една съществена неточност в изложението му-немците никога не са стигали на 20 км от Москва през 2 СВ,а на около 80-90 км.

    Коментиран от #41

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Горд Българин

    32 4 Отговор

    До коментар #19 от "хахахахахабахахахахахахахаха":

    Няма значение къде живея. Важното е да си отстояваме нашите български интереси и да не позволяваме някакви "марсианци" да ни крадат историята и националните герои. Това е важното.
    Всеки българин трябва да носи България в сърцето си независимо къде се намира пък дори и в Папуа Нова гвинеа.
    НИЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА ЧУЖДО НЕ ЛАМТИМ, КАКТО ТЕЗИ "македонци" СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ИЗКАРАТ, НО И СВОЕТО НЕ ДАВАМЕ.

    Коментиран от #32

  • 24 Фикус

    25 3 Отговор
    Северна Америка и Нова Зеландия също са яко мАкедонски.

    Коментиран от #25

  • 25 Нова

    19 1 Отговор

    До коментар #24 от "Фикус":

    А забравяте АВСТРАЛИЯ
  • 26 Ха ха

    33 4 Отговор

    До коментар #17 от "Сандански":

    Той не го е открил а просто повтори отдавна известни факти. В Румъния до1850 та се е говорело на български. После измислят румънския език и нация както става и в Македония.
  • 27 Реално

    8 42 Отговор
    Историята си е история , НО фактите са си ФАКТИ и македонската идентичност не може да бъде повече поставяна под съмнение от България и дa e обект на преговори, защото Сев.Македония от 1991г е ОТДЕЛНА самостоятелна суверенна държава, със своя собствена идентичност и свой език, който е официално признат от ООН още през 1977г., така че е безсмислено македонския език повече да се оспорва че произхожда и е диалект на българския, така както и не се оспорва руския или украинския език...!!! Сега Българското правителство може само да приеме че има някакво общо историческо и културно наследство със Северна Македония останало от миналото и толкова, така както Турция след 500 години присъствие не оспорва чe имa общо историческо и културно наследство с българите...!!!

    Коментиран от #42, #63

  • 28 Дядо Иван

    23 2 Отговор
    СЕВЕРНО македонци ще простим но няма да ЗАБРАВИМ .

    Който иска геогравската област Македония в пределите на Майка България НЯМА ГЛАВА . А КОЙТО НЕ МЕЧТАЕ ЗА ОБРАТНОТО НЯМА СЪРЦЕ .
  • 29 Бау

    9 20 Отговор
    С опасност да се изсипе цялата омраза на форума върху главата ми трябва да попитам: Какво значение имат всичките исторически олигофренизми идващи от Македония за нашата държава и народ? Това какво те си говорят реално няма никакво обективно влияние нито върху нашата култура нито история. За да се членува в ЕС и да има свободно движение на стоки, хора и капитали въобще не е необходимо историци да одобряват обща история между две страни. Това е един абсурден националистически кретенизъм. Искат да не са българи? Прав им път! Искат да бъдат абсолютно отделени по всички параметри от нас? Ми хубаво. Ще ги третираме по същия начин като гърците и сърбите. Точка. За какво са нужни всичките дърпания чий цар е Самуил? Ако щат Марсианци да се пишат.

    Коментиран от #39, #40, #64

  • 30 Behemoth

    4 28 Отговор
    Голям праз ,занимавате ни с глупости....история ала бала ...това са приказки на хора дето гледат назад щото нямат сега та камо ли и бъдеще....
  • 31 О пак ли

    18 4 Отговор
    Потъна Титаниче, перлата на нашио флот, това е най големата трагедия за македонскио народ от 8000 години насам, след потъването на македонска атлантида
  • 32 Стрелата

    16 3 Отговор

    До коментар #23 от "Горд Българин":

    Няма такава държаваааа да си ги пребираме и толкова щто да Северна те са Западна Наша Провинция.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гост

    17 3 Отговор
    Епа они българите погазват и шопскио език дека го викат ке бил български. Язе се борам за шопска историа за шопскио език бит и тва как му викаха - колтура. И ние шопите сакаме целио свет да ни има за ора со наш си отделен език и да си сопретнем наша си отделна нация со Бокича начело.
  • 35 Кой68

    15 6 Отговор
    Но кой е кукловода на цялата тази история?Северна Македония бе асоциирана в NATO и започна да краде,а какво ще бъде като влязат във EU?Но за жалост каквото и да се говори и прави,първо зависи какво са решили отвъд океана.Толкова ни е независима "политиката"че нищо независи от нас.Всичкото това е да се "затвори"Сърбия и да се спре Русия на Балканите.Но ние ще го отнесем.......
  • 36 Дежавю

    16 2 Отговор
    Накрая ще се окаже, че САЩ определят кой да влезе в ЕС! Задължително условие-първо да влезе в НАТО! Нас никой не ни пита.

    Коментиран от #43

  • 37 Дългият

    21 3 Отговор
    Браво,Професоре,Вие сте хората които трябва да защитите българското.Приложете необходимите исторически документи били те у нас или по света и веднъж завинаги затворете устите на тези които крадат чужда история.Не спирайте докато няма краен резултат и възтържествува Истината...
  • 38 За всичко са виновни ГЕРБ

    5 7 Отговор
    Те водят неправилна политика 3 мандата последователно.
  • 39 Горд Българин

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бау":

    Не си прав.

    Има огромно значение в това да ги признаем като отделна държава, нация и език. Повтарям ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ. И това е така, защото след някой друга година като знаем колко са нагли тези промити мозъци ще предявят претенции, че и ние сме македонци и говорим техния език и трябва да се присъединим към тях. Другият вариант е да предявят претенции към другата наша географска област Пиринска Македония и току виж са поискали да им я дадем. ЕТО ТОВА Е ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ. Сега разбра ли? За това никакъв фандък не трябва да им се отпуска на тези. И милиметър не трябва да отстъпваме пред каквито и да било техни претенции. Ще им налагаме вето или както там се казва и няма да ги допускаме да влязат нито в ЕС, нито където и да било. Да стоят сами или ако искат да си се присъединят отново към другите наши омразни врагове сърбите, които винаги са ни удряли в гръб. Да географската област Македония някога е била българска, но с това население в момента там с промито самосъзнание и насадена омраза към нас от сърбите е безвъзвратно загубена.
    Така тази изкуствено създадена държава наречена Македония до 20 години няма да съществува, защото ще бъдат асимилирани и присъединени от албанците и към Албания или ще им се случи същото, но към Сърбия. По вероятното е да ги лапнат албанците. Както предполагам, вече знаете, че в Македония вече втори официален език е албанския. Албанците са и парламентарно представени в македонския парламент. Така, че всяка надежда те да се вър
  • 40 Горд Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Бау":

    Така, че всяка надежда те да се върнат при нас според мен вече е невъзможна.
  • 41 КонТрол

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "дедо Гошо":

    Всъщност стигат на 29км от центъра на Москва, на 16км от табелата.
  • 42 Справедлив

    22 4 Отговор

    До коментар #27 от "Реално":

    Нещо бъркаш...никой не оспорва вашата идентичност и не прави сравнения с Турция.Османлиите са били завоеватели а Македония си е била българска.От вас се иска да признаете българската си история до отделянето ви в отделна държава и че ...езикот ...ви е диалект на българският.А после може да се самоопределяте и като ..марсианци...
  • 43 Кой68

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Дежавю":

    Така е.........EU е създаден за да прокарва по-лесно и бързо политиката на САЩ.Това отдавна го бях писал......NATO и те приемат в EU.....Като се опълчиш и санкций за щяло и нещяло......
  • 44 Колю Добруджански

    4 4 Отговор
    И когато Бог сътвори света.Каза да бъде Македония.Ако не знаете и Той е МАКЕДОНЕЦ.!
  • 45 Червената шайка-терористи.

    9 3 Отговор
    Безродната сволач БКП/БСП и предателят Георги Димитров, направиха това престъпление, съзфавайки 'Македония', последният проект на коминтерна.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Професор Маменков

    2 11 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Не е лицето Н.Овч ,който трябва да говори за българската история.То е продажно,алчно и много лъжливо.Отгоре на всичко не е и професор.Престанете да го препечатвате.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Професор Маменков

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Мим":

    Не е лицето Н.Овч ,който трябва да говори за българската история.То е продажно,алчно и много лъжливо.Отгоре на всичко не е и професор.Престанете да го препечатвате.
  • 52 Тихомир Българин

    8 2 Отговор
    Браво,професоре, трябват повече, истински мъже като вас да заявят това което другите не смеят да кажат и се дупят само като евтини ку__и.Не може да продаваш родът и историята си ,трябва да отстояваш истината,каквато и цена да има, иначе как ще се наречеш българин.Браво,достоен човек.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Петър

    7 1 Отговор
    Твърде дълго сърби и руси им промиваха мозъците, та забравиха произхода си. Неблагодарни македонци!
  • 55 Виж коментар 26

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Сандански":

    Човека ти го е написал кратко и ясно.
  • 56 Митев

    9 1 Отговор
    Ако за един български диалект като македонския може да се говори за език на една измислена държава то България си има и други диалекти като шопски,родопски, русенски чудя се защо още не са ни признали като отделни държави,затова мислете господа политици какво да правите с република Северна Македония а Гърция пак си мина тънко с византийските си мръсни номера........
  • 57 брее

    10 2 Отговор
    Тия па макета, Гоце си е българин от Кукуш, учил в София. Борил се е за свободата на Македония - като за част от България, като българин, както Яворов, както много други!
  • 58 Много Долен Тип

    1 0 Отговор
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Много Долен Тип

    0 0 Отговор
    Линкът по долу според мен слага точка на спора,що е това македония.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Хаос

    3 2 Отговор
    Само писаници,ще признаете и езика и ,че са македонци факт.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бобчо(помияра)

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Бау":

    Много елементарни и повърхностни разсъждения, на човек, който не познава материята.Какво ще стане , ако германците заявят , че не те са започнали ВСВ, а американци , англичани и французи?И, че холокоста са го извършили същите с помощта на самите еврей?Най- вероятно Германия ще престане да съществува.Ето това правят македонистите.Обръщат истината на 180 градуса, за да докажат някаква лъжа.Помисли, преди да пишеш глупости.

    Коментиран от #65

  • 65 Бау

    1 6 Отговор

    До коментар #64 от "Бобчо(помияра)":

    Веднага ще ти кажа какво ще се случи. Едно голямо нищо. Руснаците никога не са поели отговорност за зверствата в Полша или Холодомор. И какво от това? Иран отказва да признае съществуването на Израел. И какво от това? Ако утре Германия каже че не са те започнали ВСВ ще стане дипломатически скандал, никой няма да ги пипне. Същото е и с макетата. Какво като си твърдят че са отделна нация с отделна история и език? Прав им път. Това по никакъв начин не променя нито фактите нито влияе на нас по какъвто и да било начин. Казвате че така могат да си поискат територии от нас. Ами нека пробват.

    Коментиран от #66

  • 66 Бобчо(помияра)

    7 1 Отговор

    До коментар #65 от "Бау":

    Аа, значи ще стане дипломатически скандал.Много вероятно и нещо повече , ако германците много се напъват.Така, нали!А ние да се правим на лудото Ленче и да даваме и другата буза , ако кажеш и гащите да събуем.Къде ти е логиката?
  • 67 Orthodox

    5 1 Отговор
    Не го харесвам този масон, но в случая е прав.
  • 68 доброволец

    0 1 Отговор
    Нека дойдат фантомите след 5 г. и ще ги насерем свръхзвуково/ако ги има на картата де/
  • 69 Пламен

    3 1 Отговор
    Има ли такава Държава
  • 70 Кирил и Методи

    9 1 Отговор
    Македонски език = Български език писан на сръбска пишеща машина
  • 71 Защо

    1 0 Отговор
    ли "Северна Македония" ми звучи като част от Гърция ?
  • 72 МАГИ

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Шкембе чорбъ":

    Ами браво на него, но трябва да даде повече 500 000, след това една партийка с депутати в тяхният парламент, за да можем да ги контролираме!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове