Отидете към основна версия

2 556 32

Всички срещу Дянков и идеята за данък на лихвите от депозите

  • лихви-
  • депозити-
  • дянков-
  • данък
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мощен отпор отляво и отдясно срещна идеята на финансовия министър Симеон Дянков да се обложат с данък от 10% лихвите по депозитите на физическите лица.

Това е поредната екстравагантна идея на Симеон Дянков, която цели да бръкне в джоба на българските граждани. Това коментира председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

Идеята удря не само богатите хора с големи влогове, но и бедните българи, допълни той. Лидерът на социалистите категорично възрази срещу обяснението на Дянков, че това е едва ли не данък върху богатството. Станишев подчерта, че ще се облагат депозитите и на хората с ниски доходи, които пазят бели пари за черни дни.

Сергей Станишев коментира още, че ако беше искрен, Симеон Дянков трябваше да предложи да се освободят от данъчно облагане лихвите, които хората плащат по ипотечните и потребителските си кредити. Това е логиката на данъчното облагане на лихвите - щом се облагат лихвите за депозити, трябва да се освободят от облагане лихвите по кредити, които са ползвали хората.

Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно. Това заяви пред журналисти депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров. По думите му възможен ефект от приемането на данъка е хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитирането и кредитите и ще има ефект от намаляване на спестяванията, което е неблагоприятно.

Изключително некоректно е да се посяга на спестяванията на българските граждани. Това каза пред журналисти депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той заяви, че стои въпросът - дали трябва да се облагат спестявания, защото ако това са доходи от труд, те веднъж вече са обложени с данък и как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане. Вторият въпрос, според депутата, е дали българските граждани са в състояние да понесат в условия на криза такъв данък – крайно непопулярна мярка. Според Хасан Адемов вероятно предложението за облагане на лихвите по депозитите ще отпадне между първо и второ четене на Проектобюджет 2013.

Министър Дянков моментално да се откаже от всякакви идеи за облагане на лихви по депозити. Това заявяваха от ВМРО минути, след като финансовия министър изказа идеята си за облагане на доходите от  лихви  от началото на следващата година. Всяко облагане с подобен данък ще изведе хората на улицата и дните на това правителство са преброени. ВМРО има готовност да поведе протестиращите. Партията ще започне консултации с други политически сили за общи протестни действия.

КНСБ настоява за допълнително обсъждане за данъка върху лихвите от депозитите, съобщиха от синдиката. Националният съвет за тристранно сътрудничество трябваше да обсъди данъка върху лихвите от депозитите преди да се приеме от правителството. От синдиката с изненада са установили, че на заседание на Министерски съвет днес в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за ДДС е приета идеята за данък върху лихвите от депозитите, при положение, че подобно предложение не е било обсъдено между социалните партньори на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Българската народна банка не е информирана предварително за такова решение, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите, съобщиха от БНБ.

Следователно всички въпроси би трябвало да се отправят към вносителя на законопроекта. Длъжни сме да отбележим, че това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания като източник на финансиране на инвестициите в икономиката, и следва да се обсъжда от тази гледна точка.

Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система.

БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло. От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас, заявяват още от банката.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини