Last news in Fakti

13 Октомври, 2012 11:10 1 732 13

Данък и за печалбите от хазарт и фондова борса

  • дянков-
  • лихви-
  • данък

Може да се прокара и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще, смята Дянков

Данък и за печалбите от хазарт и фондова борса - 1
Снимка: БГНЕС

До края на годината може да се обложат и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса, заяви в предаването „Седмицата” на Дарик вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. В момента се работи и по тези текстове, като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета. „Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък”, смята Дянков. Той е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат.

„У нас плоският данък е най-нисък - 10%, но той трябва да е за всички”, смята Симеон Дянков.

Вицепремиерът прогнозира, че може да се прокара и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще. „Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции”, обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е „меко” против. Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.

По думите на Дянков във всички европейски страни се облагат лихвите по депозитите на хората, независимо, че в някои страни той е облечен в друга форма.

Симеон Дянков смята, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. „Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали”, каза още финансовият министър.

Данък „лихва” - затваряне на една преференция

Симеон Дянков е категоричен, че въвеждането на данък върху лихвите от депозитите не е налагане на нов данък, а „затваряне на една преференция”. На въпрос дали не е несериозно финансовият министър да не знае, че лихвите от спестявания не се облагат, Дянков отговори: „Аз съм експерт по макроикономика. Затова имам данъчни експерти, които - ако не ми го кажат, няма как да знам. Аз мога да чета данъчните закони, но ако не излезе тема, няма как”.

Вицепремиерът бе категоричен, че дебат за въвеждането на данък „лихва” ще има в парламента. 

В бъдеще - прогресивно подоходно облагане

България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години, каза още Симеон Дянков. По думите му плоският данък, въведен у нас през 2006 г., е бил верният ход за онзи момент и не е трябвало да се пипа в разгара на кризата, трябва да се отвори дебатът за промяна на данъчната и социалната политика. Дянков е категоричен, че тя трябва да се нагоди към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа. Дянков е категоричен, че максималният осигурителен праг трябва също да се премахне, но това отново е политика за следващото правителство.

„Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето”, допълни вицепремиерът.

Втора пенсия - от пенсионен стълб или НОИ

Аз не съм привърженик на втория стълб от пенсионната система (допълнително задължително осигуряване), заяви още финансовият министър Симеон Дянков. По думите му трябва да се въведе избор на хората - дали да прехвърлят парите си в НОИ или да останат в пенсионните фондове.

Дянков определи като „опорочена” идеята НАП да събира всички осигуровки и след това да ги преразпределя към пенсионните фондове. Европейската практика е показала, че ако има избор, каквато е и идеята на Дянков, повечето хора предпочитат парите им за втора пенсия също да се събират в НОИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахо

    4 1 Отговор
    Абе леке очилато, да вземем фондовата борса - загубил съм 10000 и после спечеля 5000. Според теб тези 5000 трябва да се обложат с данък. Е, да де, ама аз съм на -5000 и ще плащам данък?! Ми да взема да плащам данък и като не взимам заплата, а имам сметки за ток вода и т.н.?!?! Обикновен лихвар стана това правителство...кой къде кво прави, печалба-загуба - 10%....аси мишката....
  • 2 ggg

    4 1 Отговор
    б...ци ненаяли се, данък на хазарта, ами аз ако спечеля примерно, да не съм спечелил с твоя късмет та ще ми взимаш от парите...еййййййй данък колиба данък каруца данък въздух, данък живот. Това е България и нейното безумно и малоумно управление, ама в европа било така било иначе ама гледаме само данаците и таксите които се взимат от народа само това се гледа от нашите, а заплати, обслужване и много много други неща....ах за една атомна бомба сте докато си четете вестниците в парламента. "Аз не съм за високи данъци ама съм за много видове да си ви ч.кам по малко", дано народа избяга от страната на 100% да ви видя от кой член ще събирате данъци...
  • 3 Orlin

    1 0 Отговор
    Едно правилно и непопулярно решение, което ще гарантира на бюджета твърда сума - 120 млн лв плюс/минус незначителен процент. Това е и основната аргументация, а не идеята за справедливо данъчно облагане.

    Това решение повдига и въпроса за социалното и здравно осигуряване - защо не е индивидуално - т.е. колкото плащаш докато работиш, толкова ще получаваш след достигане на пенсионната възраст.

    В този смисъл щом ще премахват тавана на осигурителния доход, и ще налагат прогресивно данъчно облагане, трябва да се премине към индивидуални осигурителни партиди.

    Относно бъдещият данък върху финансовите транзакции - може би за министър Дянков ще е достатъчно да погледне оборотите на СФБ за да разбере че няма да се генерира паричен поток достатъчен да покрие административния разход за прилагането на този данък.
    --------------

    Що се касае осигурителната система - може би трябва да се помисли за тотална промяна на солидарния принцип. След като ще се премахва плоската данъчна ставка, трябва да се премахне и солидарния принцип при пенсионното и здравно осигуряване и да се премине към индивидуално.

    Би трябвало да има синхрон между данъчното облагане и осигурителната система.

    Щом ще се премахва тавана на осигурителния доход , нека преминем на индивидуални осигурителни планове.

    Това е справедливостта, а не някой да работи 10 пъти повече и/или да постига 10 пъти по-висока производителност и да носи на гърба си 5 или 10 човека.
    ----

    А иначе решението ще увеличи приходната част на бюджета със 120 млн лв., но ще отключи и други въпроси, които от много време е трябвало да се дискутират, а именно премахването на солидарния принцип.

    Това трябва да прави едно дясно правителство, според скромното ми мнение.



  • 4 кик

    4 1 Отговор
    американските господари на бойко искат то4но това обезлюдена територия за да се населят юдейте тук.......за кой мислите се строят лъскавите сгради тук?който все още нямат обитатели?всячески искат да ви изгонят или изтребят но ужким хуманно като ви карат да се самоубивате.....
  • 5 кик

    3 1 Отговор
    милисте ли 4е боко се е познавал с министрите си от екипа?преди да стане мин председател?не разбира се той е само пионка издигната от сащ и спуснати от тях министри......с цел прокарване на тяхната политика..омаскаряване на вси4ко руско и загробване и унищожение на населението.....станахме роби в собствената си родина.....не стадо сме 4е дори не се дигаме на бунт
  • 6 Пацо

    1 0 Отговор
    Икономиката Дянков, икономиката!
    Първо трябва да има кого да облагаш и после да мислиш с колко да го обложиш.
  • 7 той

    3 1 Отговор
    ЕЙ,ДЯНКОВ бастун нещастен погледни една Гърция дето е пред фалит какво правят бе очилат по 400 € коледни надбавки за пенсионерите ще дават а ти искаш пак само да вземаш клошар не се наяде......не мога да те гледам и слушам повече а те мислех за умен.........а се оказа поредният лапач.
  • 8 555

    1 0 Отговор
    еи,когато да набутам пари може а когато да взема от набутаните пари пак трябва да дам така ли?
  • 9 к.. за дянков

    1 0 Отговор
    К.. за Дянков !
  • 10 ГУРБЕТ

    1 0 Отговор
    ЕМИГРАНТИТЕ НЯМА ДА СИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА !!

    НИКОГА ПОВЕЧЕ !!

    НИКОГА !!! НИКОГА !!! НИКОГА !!! НИКОГА !!! НИКОГА !!!
  • 11 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    бойко и дянков ВСЕКИ БОЖИ ДЕН НИ ВИКАТ ОТ ТРИБУНАТА ЕЛАТЕ ДА НИ СМАЧКАТЕ ОТ БОЙ ,НО НИЕ ЯВНО СМЕ ОВЦЕ
  • 12 ukapyc

    1 0 Отговор
    misleh si 4e toq s dvata 4ifta o4i tryabva publi4no da go e*.t,ama qvno e za PSIHIATRIATA
  • 13 100 червено

    1 0 Отговор
    Тука вече няма да ти се размине.Тези от хазарта не прощават.Много загази.Те не са като нас беззащитни и края на безобразията които натвори се вижда.Народа и свещ няма да запали за тебе,даже ще си устрои малък празник с жалките подаяния с които ни се подигра!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове