Last news in Fakti

11 Октомври, 2012 09:28 1 250 7

Менда Стоянова защити данъка върху лихвите

  • данък-
  • лихви-
  • менда стоянова
Менда Стоянова защити данъка върху лихвите - 1
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2013 е консервативен и не е повлиян от предстоящите парламентарни избори. Това каза в студиото на «Денят започва» по БНТ председателят на комисията по финанси в парламента Менда Стоянова.

Тя защити идеята да се облагат лихвите от депозитите и обясни, че очакваните приходите от новия данък, които ще са около 120 милиона лева, вече са заложени в параметрите на държавната хазна. Ако идеята бъде отхвърлена, ще се наложи промяна и в разходната част на бюджета, каза още Стоянова.

България има ниско данъчно облагане, плосък данък - 10% върху доходите на физическите лица, при тази данъчна система е много важно да има широка данъчна основа и да се облагат всички доходи. Данъкът върху лихвите всъщност запълва един пропуск, защото доходите от лихви по депозити само в банките бяха освободени от данъка върху общия доход - това се отнася за физическите лица, защото фирмите и в момента са облагаеми, обясни Менда Стоянова.

Според нея от икономическа гледна точка защита за този данък има - това е плоският данък. Стоянова е категорична, че е нормално всички доходи да се облагат, още повече че доходите от лихви са пасивен доход. Ние облагаме доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, от всякакви източници, а до момента те бяха без такова облагане. Допълнителен аргумент в тази посока, каза Менда Стоянова, е и това, че България беше единствената страна от ЕС, която няма облагане върху лихвите. Нещо повече - в редица европейски страни данъкът върху лихвите е доста по-висок от ставката за облагане на доходите от труд, заяви Стоянова.

По повод увеличението на пенсиите с 9,3 % през следващата година Менда Стоянова обясни, че възможностите на бюджета са такива и на практика ръстът е компенсация за натрупаната през последните 3 години инфлация. По думите й заплатите на държавните служители могат да повишават, но на база на икономиите, които ще реализират бюджетните организации.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янчо Костов

    3 1 Отговор
    Ами то това остава... Сега данък върху лихвите... Утре данък въздух... После следват данъци за гражданство, за съществуване, данък риск от емиграция, такса за подпомагане на малцинствените групи, такса работоспособност, държавна такса за риск от смъртност... Какво ли още ще измисли това правителство, за да унищожи коренното население на страната? Това си е чист ГЕНОЦИД. То е ясно, че хората няма какво да направят освем или да си изтеглят парите от банките в знак на несъгласие, или както обикновенно да наведат глава и да замълчат. Истината е, че за 20 години нашите родни любими политици се научиха, че могат да правят каквото си поискат с ОВЦЕДУШНОТО население на България. И сега ние пак чинно ще се подчиним на тирана... АМИН!
  • 2 XXX

    3 1 Отговор
    Кой ти декларира наеми???? Облагали се всички доходи, ама друг път. Когато задължите наемодателите да си декларират страничните доходи, и започнат да се правят регуярни проверки - тогава ми облагайте мизерния депозит!!!! Със сигурност, ако всички наеми в София са облагат, ще се получи сума равна на поне 1/4 от тази, която залагате от депозитите. А, ако това се приложи ФИКТИВНО за цялата страна!!!!

    Още нещо: "България има ниско данъчно облагане, плосък данък - 10% върху доходите на физическите лица..." >>> чакай малко г-жо Стоянова! При тези ниски нива на доходите в страната и високите стойности на режийните разходи, на къде повече от 10 % искаш????? 10 % били малко! Айде сектир! Малко са за теб, където вземаш по 3 хилки на месец. Но за мен, където съм с 700 лв. и на квартира в София - хич не са ми малко.
  • 3 ХХХ

    1 0 Отговор
    Друг е въпроса, защо банките цедят хората с толкова високи лихви, когато изтеглиш кредит. А когато им преотстъпваш парите си – ти дават нищожно малко. Вярно риска е по-малък за теб (от фалит на банката напр., а и до 196 хил. си застрахован), но това, че се лишаваш от тези средства и то за дълъг период от време, смятам за редно да бъде по-добре платено!!! Нека банките започнат да дават по 10 % годишна лихва! Стига вече оправдания с тази криза. Когато горното се случи – нека държавата удържа по 10 % за себе си.
  • 4 123

    3 1 Отговор
    Защо, все трябва да се изравняваме по данъци и вземания с ЕС? Защо най-накрая не се изравним и по заплати, здравеопазване, образование - средно, висше и т.н.. Защо министър Дянков мисли само как да ВЗЕМЕ, защо не използва мозъкът си (ако има такъв) и за даване? Интересно ми е дали всички министри и управляващи (не само от това правителство), когато се пенсионират ще успеят да се чувстват достойни, като живеят с по 300 лв. пенсия на месец (не с максималната)? Но те няма да го разберат, защото имат много спестено в БУРКАНБАНК а?
  • 5 Васил Василев

    1 1 Отговор
    Драги управляващи,стадото/което представлява народа за вас/ има нужда и от зоб.Ако продължавате по този начин,много скоро ще останете сами и тогава се облагайте с каквито искате данъци.Не забравяйте:изборите наближават и тогава се сърдете на онова НЕДОРАЗУМЕНИЕ Дянков и Бащицата Бойко.

    Коментиран от #6

  • 6 ВИП АМГ

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Васил Василев":

    plachko zashto malcha pred Stanishev be?klaniash se na tvoiat gospodar Stanishev.
  • 7 трезво мислещ

    0 0 Отговор
    Кажи ма сестро аз кат си изтегля всички депозити от банката ти кви сметки ще си правиш първо,второ мойте пари кат отлетят в една държава където ценят паричния ресурс и не са такива хюмлета на какви лихви ще си продават банковите продукти и трето никоя банка майка не налива пари във филиалите си а ги оставя на самотек и варди банковата система на страната в която е учредена.Ей мендебур вашта работа е :Докато се опитваш вежда да оправиш око изкарваш.Ей сега вече да им е яко дупе на всички които са с кредити щот още при първо забавяне на вноска на ЧСИ.Кат няма пари в трезора тъй майка,няма как да ловиш маймуни с трици,а кат нямаш пари кво правиш изкарваш целия материален актив на продан.Жалко е сега кат се правят сметки за 120млн. ще ускорим неизбежната катастрофа.Тъпунгерско правителство как толкова сред вас няма поне един истински икономист или финансит за да ви разясни последствията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове