Last news in Fakti

10 Октомври, 2012 17:28 2 519 32

Всички срещу Дянков и идеята за данък на лихвите от депозите

  • лихви-
  • депозити-
  • дянков-
  • данък
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мощен отпор отляво и отдясно срещна идеята на финансовия министър Симеон Дянков да се обложат с данък от 10% лихвите по депозитите на физическите лица.

Това е поредната екстравагантна идея на Симеон Дянков, която цели да бръкне в джоба на българските граждани. Това коментира председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

Идеята удря не само богатите хора с големи влогове, но и бедните българи, допълни той. Лидерът на социалистите категорично възрази срещу обяснението на Дянков, че това е едва ли не данък върху богатството. Станишев подчерта, че ще се облагат депозитите и на хората с ниски доходи, които пазят бели пари за черни дни.

Сергей Станишев коментира още, че ако беше искрен, Симеон Дянков трябваше да предложи да се освободят от данъчно облагане лихвите, които хората плащат по ипотечните и потребителските си кредити. Това е логиката на данъчното облагане на лихвите - щом се облагат лихвите за депозити, трябва да се освободят от облагане лихвите по кредити, които са ползвали хората.

Предложението на правителството за данък върху лихвата от депозитите ще доведе до поскъпване на лихвата по кредитите и ще удари малкия бизнес, големия бизнес и гражданите. Това в криза е неразумно. Това заяви пред журналисти депутатът от Синята коалиция Мартин Димитров. По думите му възможен ефект от приемането на данъка е хората да пренасочат депозитите си в нещо друго. Другият пряк ефект ще е поскъпването на кредитирането и кредитите и ще има ефект от намаляване на спестяванията, което е неблагоприятно.

Изключително некоректно е да се посяга на спестяванията на българските граждани. Това каза пред журналисти депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той заяви, че стои въпросът - дали трябва да се облагат спестявания, защото ако това са доходи от труд, те веднъж вече са обложени с данък и как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане. Вторият въпрос, според депутата, е дали българските граждани са в състояние да понесат в условия на криза такъв данък – крайно непопулярна мярка. Според Хасан Адемов вероятно предложението за облагане на лихвите по депозитите ще отпадне между първо и второ четене на Проектобюджет 2013.

Министър Дянков моментално да се откаже от всякакви идеи за облагане на лихви по депозити. Това заявяваха от ВМРО минути, след като финансовия министър изказа идеята си за облагане на доходите от  лихви  от началото на следващата година. Всяко облагане с подобен данък ще изведе хората на улицата и дните на това правителство са преброени. ВМРО има готовност да поведе протестиращите. Партията ще започне консултации с други политически сили за общи протестни действия.

КНСБ настоява за допълнително обсъждане за данъка върху лихвите от депозитите, съобщиха от синдиката. Националният съвет за тристранно сътрудничество трябваше да обсъди данъка върху лихвите от депозитите преди да се приеме от правителството. От синдиката с изненада са установили, че на заседание на Министерски съвет днес в преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за ДДС е приета идеята за данък върху лихвите от депозитите, при положение, че подобно предложение не е било обсъдено между социалните партньори на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Българската народна банка не е информирана предварително за такова решение, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите, съобщиха от БНБ.

Следователно всички въпроси би трябвало да се отправят към вносителя на законопроекта. Длъжни сме да отбележим, че това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания като източник на финансиране на инвестициите в икономиката, и следва да се обсъжда от тази гледна точка.

Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система.

БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло. От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас, заявяват още от банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    нагъл!
  • 2 nikito

    1 0 Отговор
    е кажете ми как да гласувам пак за герб. това правителство всякакси се опитва да бракне в джоба на народа.

    Коментиран от #22

  • 3 кик

    1 0 Отговор
    закопават ни все пове4е......как да има икономика тук?пройзводство?абсурд...боко краде за последно
  • 4 кик

    1 0 Отговор
    нали искахте боко ето ви го ....предишните каквото и да правеха поне оставаха и фандък за народа
  • 5 перко наумов

    1 0 Отговор
    E mandata svarshva,tryabva da se vzeme pove4e,no shte ima naroden sad, za tezi razsipnici.....
  • 6 васил стаменов

    1 0 Отговор
    Това е пладнешки грабеж,защо-много просто-тези средства които гражданите влагат в депосити са ВЕДНЪЖ обложени,в резултат на някъкъв труд-и сега отново се облагат-Е ТВА Е
  • 7 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    "Боят настана, тупкат сърца ни, ето ги близо наще душмани"
  • 8 ГОШО

    1 0 Отговор
    Да си ги харчат тези пари за лекарства и хемодиализа.
  • 9 гост

    0 0 Отговор
    Мръсна гадина Д........
  • 10 Пореден Гост

    1 0 Отговор
    Добре, Данък в/у лихвата по депозита -ОК, НО при признаване на платената лихва по кредита като разход който да се приспада от облагаемият доход за който вече си платил10% данък и възстановяване на появилата е данъчна разлика! ЗАЩО - Защото със средствата от кредита въпросният субект на данъчно облагане е създал потребление на стоки и услуги за които е платен 20% ДДС и 10% корпоративен данък. Мисля че логиката е много ясна.
  • 11 draivermen

    1 0 Отговор
    това нещо ако се приеме -тия си отиват....почти сьм сигурен....

    Коментиран от #21

  • 12 Пацо

    1 0 Отговор
    "...банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас..."
    Вярно е, наистина нямат алтернатива.
    Но след влизането на този данък банковата система на всяка друга държава ще стане алтернатива.
  • 13 ндрангента

    0 0 Отговор
    Вие какво очаквате от БГ мафията, да ви цепи басма ли ?
    http://www.dw.de/dw/article/0,,16056946,00.html
  • 14 yellow

    0 0 Отговор
    След като не могат да измислят никакъв растеж или увеличаване на производсво и износ - давай да пребъркаме пак джобовете на народа! Но идват избори и ще ги сложиме там, където им е мястото
  • 15 wise

    0 0 Отговор
    Дянков да си ходи там отдето е дошъл. Тая Америка нищо свястно не създаде...
  • 16 снежа

    0 0 Отговор
    или Дянков е пета колона на БСП или Борисов иска да загуби изборите и затова го толерира
  • 17 момбаса

    0 0 Отговор
    още какво трябва да направи този некъдърник за да разберете и вия че е пълен идиот може би когато ви сложи и данък на данъка
  • 18 Моне Моне

    0 0 Отговор
    ако цената която трябва да платим за да отрезвеем и ги махаме е тази - готова съм да я платя,
  • 19 внук

    0 0 Отговор
    Баба има спестени пари за погребение.Дянков иска да я остави без кръст на ковчега.Но в интерис на просперитета на държавата баба е съгласна да я погребът с питолъчка.
  • 20 Милчев

    0 0 Отговор
    Г-н Дянков,чуйте добре какво ви казва Мартин Димитров по BTV тази сутрин и се вслушайте в неговите думи...!Човека ви говори истински неща !!!
  • 21 ...........

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "draivermen":

    @11
    Това и да не се приеме тия пак си отиват.Бъди спокоен.
  • 22 .............

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "nikito":

    @2
    Ти си си прост поначало и затова си гласувал за герб.Може би си забравил ,но си гласувал сигурно и за царя.-за 800 дни ще ви оправя.
    ЩЕ ЛАПАМЕ БУБАТА ЯКО.
  • 23 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Правителства са си отивали и за къде по дребни неща.Гербаджиите сами си копаят гроба.
  • 24 3456

    0 0 Отговор
    Защо просто не намали лихвите по депозитите ефекта е същия

    Коментиран от #26

  • 25 ангел

    0 0 Отговор
    много обширни коментари тук,а нещата са прости,имам пари в банка,един път съм платил данак защото са от заплата,и сега както казва б.борисов имам финансова дисциплина и сам си заделил пари,сега пак да им плата данак на същите тези пари,ами вдигнете данаците върху заплатите и чиста работа,но нали се сещате че това ще подразни още повече хората,просто и ясно се вдигат данаците в наща държава и всичко става между редовете
  • 26 Рижия

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "3456":

    Защото така или иначе банките намаляват лихвите по депозитите... ама по кредитите - НЕ ;)
  • 27 КараКолю

    0 0 Отговор
    Кой е прост и кой умен - сега няма да се обиждаме ;)
    А царя не го разбрахме правилно. Той искаше да каже "за 800 ще СЕ оправя" демек ще си върне имотите, а не "за 800 ще ВИ оправя" :)))
  • 28 SALZER

    0 0 Отговор
    Тои не само на народа но е и уништожител и на партията ГЕРБ на следващите избори съмняваме да хванат и 4%
  • 29 Грую

    0 0 Отговор
    Има едно много точно определение за подобна ситуация - "ДЕМАГОГИЯ" . Лихвите, които банките дават не покриват реалната инфлация на парите и никога не са я покривали. Държавната администрация пък дава значително занижени стойности по статистически данни на същата тази инфлация и ето къде е демагогията - обикновения човек си слага парите в банка, понеже не е в състояние при тази умряла икономика да ги инвестира в нещо без да ги изгуби, там парите му се обезценяват с реалната инфлация, но държавната статистика е дала за реална инфлация много по-малка стойност и затова излиза господин Ви финансовия министър и вика: "Тези хора печелят от лихви дайте да ги обложим". В тази категория не влизат богопомазаните по най-различни схеми и надарените с щедри бюджети от правителството. Та нали заради тях се правят тези напъни да се намерят пари, за да им се вдигнат бюджетите. Ама то когато няма пари от големия напън може да стане едно голямо наси.....не сещате се. Тя и без това работата отдавна е тръгнала натам.
  • 30 До КараКольо

    0 0 Отговор
    Ако питаш мен царя добре че не ни оправи, че виж колко деца е направил. Явно я може тази работа и голям зор щяхме да видим ами нейсе размина ни се.
  • 31 3456

    0 0 Отговор
    До коментар 26. Значи проблема е в банките лихва по кредитите 16 по депозитите 6 процента. Имал съм кредит в Испания но там маржа е 4 а не 10 процента.
  • 32 той

    0 0 Отговор
    ей затова ще си държа парите извън БГ лихвата ми може да е малка но пък никой не ми ги пипа!!!а ДЯНКОВ да ду*а супата.
    http://i-banka.banka-koper.si/info/cgi/infobanka.exe?F=3&SITE=O&LANG=SL