Отидете към основна версия

27 589 93

Ружа Райчева за ФАКТИ: Видях, че Слави е свободен човек

  • ружа райчева-
  • има такъв народ-
  • слави трифонов-
  • парламентарни избори-
  • антиправителствени протести

"В парламента не виждам хора, които да се борят за правата на гражданите", каза Райчева

Ружа Райчева; Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ружа Райчева, освен дъщеря на социолога Андрей Райчев, е едно от лицата на антиправителствените протести от лятото на 2020 година. Когато станаха ясни кандидатските листи на ПП "Има такъв народ", стана ясно още, че Райчева е и кандидат-депутат от листата на Слави Трифонов за 25 МИР в София.

За да говорим за протестите срещу Борисов и Гешев, за решението да се включи в изборната листа на „Има такъв народ“ и за промените, необходими в управление на държавата, от ФАКТИ се свързахме с Ружа Райчева. Разговора ни четете в следващите редове:

- Г-жо Райчева, участвахте активно в протестите през лятото – какви бяха причините Ви?

- 2020 година дойде като една лавина в живота на повечето хора, включително и в моя. Животът ми се обърна надолу с главата, промениха се приоритетите и посоката ми. Осъзнах, че единственото смислено нещо, което мога да правя с бъдещето си, е да участвам в промяната доколкото мога и да се боря за идеите си. Събуждах се и усещах, че съм в безизходица и реших да променя това.

- Какво е необходимо да се промени в сегашното управление на държавата?

- Да се дават реалистични и изпълними обещания. Да не се краде, да се инвестира в образованието и културата... Харесва ми фразата "Не може да се случи нещо ново, ако не правиш нещо ново."

- На протестите имахте изказвания от трибуната на „Отровното трио“ - как дойде решението да се включите в листите на ПП „Има такъв народ“?

- От „Отровното трио“ ми предложиха да говоря именно защото бях непратийно лице. Отивайки да протестирам за първи път, аз вече бях започнала да се ориентирам към ПП "Има такъв народ" и Слави Трифонов. С него се запознахме през лятото именно покрай протестите, дори ме покани на 2 септември, т. нар. Кървава сряда, на живо в предаването си по 7/8 ТВ. Тогава видях, че Слави е свободен човек и съм сигурна, че той ще се бори за опазването на свободата в България.

- Къде в политическия спектър са политическите Ви възгледи?

- В днешно време, като че ли понятията "ляво" и "дясно" са се размили, но бих се определила между центрист и социалдемократ. Ако погледнем БСП или ГЕРБ, не знам дали бихме могли чистосърдечно да кажем, че първата е лява партия, а втората дясна. Има елементи и от двете крайности на спектъра в техните политики.

- Спомням си една снимка, в която настъпвате маска с обувката си – какво е мнението Ви за управлението на пандемията у нас?

- Пандемията даде възможност на властта да нарушава базови човешки права, да се увеличи контрола върху животите ни до степен, която хората не биха позволили в нормални условия. Има опасност властта да свикне с това. В България опита за управление на пандемията щеше да бъде комичен, ако не беше трагичен. Мерките са парадоксални, истерията се насърчава, ваксинацията не върви както трябва и между хората настъпи тежко разделение.

- Още по време на протестите имаше сравнения между Вас и баща Ви – Андрей Райчев, продължават в някаква форма и до днес – смятате ли, че има основания да не се занимавате с политика заради дейностите на баща си?

- Не, разбира се, ние сме отделни и различни хора. Тези сравнения винаги ще ги има, хората знаят баща ми, не знаят мен и пренасят своето отношение. Това не ме притеснява. Надявам се с времето да изградя собствен образ.

- Какво е отношението Ви към опозицията в България – разделена ли е?

- Да, защото между опозиционните групи имат идейни различия и лидерите следват масите, а не обратното. Следват предразсъдъците на избирателите си и внимават да не ги отблъснат. Компромисът у нас се възприема като отстъпление и предателство, а ролята на политикът е именно да постига компромиси с разномислещите.

- При хипотетично участие в следващото Народно събрание, в коя сфера ще бъдат действията Ви?

- Тук от мен се очаква отговор като за предизборна програма, но аз ще ви отговоря много просто - едва ли, но ако случайно това се случи, ще се боря за свободата, която става все по-фиктивна и пожелателна. В парламента не виждам хора, които да се борят за правата на гражданите, а виждам служители, които предпочитат да се занимават с подробности. Следващите 4 години ще бъдат определящи за посоката на целия свят, не само България.

- Защо трябва хората да излязат и да гласуват на 4 април?

- Трябва да гласуваме, защото иначе гласа ни ще бъде откраднат. При ниска избирателна активност статуквото остава все така силно, ако не и укрепва.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 107 гласа.

Свързани новини