Отидете към основна версия

5 420 15

Симеон Дянков и летящите идеи на един вицепремиер

  • симеон дянков-
  • ддс-
  • бюджет
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 година. През годините оставката на Дянков беше искана многократно от опозицията, от браншови организации в бизнеса заради

проблеми в здравеопазването, проблемите с финансирането на Българската академия на науките и т.н.

За втори път в най-новата ни история срещу политиката на Дянков протестираха и военните. Предложената от него реформа за пенсиониране в армията принуди част от най-добре подготвените ни офицери да подадат рапорти за напускане.

Бюджет 2010 г. е като малка, постна пица. Така финансовият министър Симеон Дянков определи финансовата рамка за първия си бюджет. Малката постна пица остана нарицателна за управлението на Дянков. През последните години той натика доходите във фризера, задуши бизнеса с нови регулации и България полетя надолу в класацията на Световната банка по икономическа свобода. Апропо тази листа е изготвена по вдъхновение на Дянков.

Междувременно бившият вицепремиер се скара и с БАН. Изглежда изнервен от подготовката на бюджета за 2010 г., през декември 2009 г. бившият финансов министър заяви, че в БАН не се прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там и събират заплати.

Емблеметични ще останат напъните на Дянков да се представи като „Брад Пит“ с очила. За целта той през 2012 г. позира във фотосесия за на списание „Макс Мегъзин”, на която той позира лежерно полегнал на диван с възглавници.

Бившият финансов министър ще остане в най-новата ни политическа история с поредицата от „крилати изказвания“. През 2012 г. във вихъра на скандала около АЕЦ „Белене“ бившият вицепремиер се закани, че ако трябва, пак ще напляскаме Атомстройекспорт.

В края на 2012 г. Дянков извади предложението за

различни минимални работни заплати в различните райони на страната.

Идеята беше отхвърлена от синдикатите и социалните партньори.

Сергей Станишев трябва да си подаде оставката при евентуален провал на референдума за АЕЦ, поиска Симеон Дянков. Той призовава цялото ръководство на БСП да си даде сметка дали не работи за банкрута на държавата. Дянков упрекна социалистите, че заради тях в момент на жестока икономическа криза се харчат огромни средства и по този начин страната се води към икономически крах.

Седмици преди подготвяния протест на фермерите бившият финансов министър обвини земеделците, че крадат най-много по веригата. Под натиска на премиера Бойко Борисов финансовото министерство намери парите с вътрешен заем, който ще трябва да бъде платен седмици след като новият кабинет след изборите положи клетва.

За четири години финансовото министерство не намери време за

решение с акциза за дизела за земеделските производители.

В съседна Гърция фермерите ползват както облекчения за дизела, така и по-ниско ДДС за селскостопанските продукти.

През 4-те си години като министър Дянков обичаше да обещава, че всеки момент ДДС-то може да падне. В разгара на кризата всички европейски страни имат по-ниска ставка от 5% за хранителните продукти, а у нас е 20%. С две думи Дянков падна – ДДС-то не.....

Решенията на Дянков за връзване на касовите апарати и в най-малката бакалия към НАП принуди много семейни магазинчета да хлопнат капенци. „Какво да чукам, след като пазаруват на вересия“, каза в репортаж по национална телевизия магазинерка от Северозападна България.

В желанието си да закърпи бюджета Дянков не се посвени да посегне и на резерва на НЗОК.

Правителството на ГЕРБ, по настояване на Дянков, направи

резервът на Касата част от общия фискален резерв на държавата.

Преди той стоеше по сметки на касата в БНБ, но през 2010 година беше преместен по сметки на републиканския бюджет.

В края на 2012 г. Дянков заяви, че не вижда нищо нередно пари от здравни вноски да остават неизползвани и в края на годината да отиват във фискалния резерв, вместо да се използват за лечението на хората, от чийто джоб са платени.

Позицията на Дянков принуди председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов да заведе лично дело срещу НЗОК в качеството си на здравноосигурено лице, заради отклоняването на средства от здравни вноски към общия държавен бюджет.

В жалбата се посочва, че става дума за близо 2 029 000 000 лв. не са използвани по предназначение.

В желанието си да закърпи бюджета Дянков обложи и лихвите по депозите с 10% данък. Списъкът може да бъде продължен .....

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини