Last news in Fakti

18 Февруари, 2013 13:56 4 607 19

Експерти: Оставката на Дянков не говори добре за държавата

  • симеон дянков-
  • оставка

Из социалните мрежи: С габровец за финансов министър, ще плачете за Дянков

Експерти: Оставката на Дянков не говори добре за държавата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Точно три или четири месеца преди изтичането на мандата финансовият министър да си подаде оставката заради груб натиск от страна на министър-председателя не говори добре за която и да е държава. Но тук това е достойна постъпка, ако действително основната причина за оставката е натискът за изплащане на субсидиите на земеделците, тъй наречените преки плащания. Ако погледнете какво се случва в бюджета в момента, там нещата са много смущаващи.

Това коментира за радио „Дарик“ заместник-министърът на финансите в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев Любомир Дацов.

Според него грешка на Дянков е това, че не е взиман постепенно дълг, който да позволи да бъдат изплатени натрупалите сега плащания към зърнопроизводителите.

Симеон Дянков е изкупителна жертва - това е мнението на икономиста Владимир Каролев. Той е категоричен, че икономисти са критикували досегашния финансов министър. Според него призивите за национализация на ЕРП-тата на фона на протестите срещу високите сметки за ток са пълен абсурд.

Каролев припомни за радио „Дарик“, че Дянков не е успял да стартира истинска пенсионна реформа и сега се стигнало до „абсурда" БСП да обещава увеличение на пенсиите, което ще доведе автоматично до 9 на сто дефицит и намаляване на пенсионната възраст, при положение че в документ на ЕС страната ни е показана като една от страните с най-ниска пенсионна възраст, а пък ефективната пенсионна възраст е около 57 години заради ранното пенсиониране.

Той допълни, че проблемът у нас не е в цените на тока, а в това, че през последните три години и половина са загубени 400 000 работни места. Загубата на работни места се дължи на кризата и намаляването на чуждите и местните инвестиции, а другата причина е, че правителството на ГЕРБ не е подобрило бизнес средата и не е създало възможност за нови работни места.

Критика на Каролев към Симеон Дянков е, че въпреки предизборното обещание на ГЕРБ, че няма да увеличават данъците, те са се съгласили на „натиска на синдикати и популисти" и са увеличили осигуровките, въвели са нов данък върху лихвите по депозити, не са намалили почти никакви регулации за бизнеса, а по думите на Каролев много бизнеси се оплакват от политически натиск и корупция от страна на герберски структури.

Според Каролев на фона на протестите срещу високите сметки изходът за хората, които не могат да ги платят, е да се образоват и да изкарват повече пари, а втората посока е да се пести.

„Сега ще видите: с габровец финансов министър, ще плачете за Дянков”. Това гласи един от най-колоритните коментари от социалните мрежи, направен веднага след оставката на вицепремиера Симеон Дянков, а премиерът предлага мястото му във финансовото ведомство да заеме министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Следвайки примера на Борисов, потребителите също дават свои предложения за това кой да седне в креслото на Дянков: „Стига толкова - идат избори, рейтингът пада. Време е да извадим финансов министър социалист от задния джоб”. Добра идея било това да е Пламен Орешарски.

Онлайн активистите отбелязват, че Дянков явно „неслучайно си е купил еднопосочен билет за САЩ още миналата седмица”.

Духовит потребител пък предлага на премиера Борисов "да се разходи по новите си магистрали и да намери усмихващ се заместник на Дянков", както това стана при избора на някогашния министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова, припомня Нова ТВ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    1 0 Отговор
    То що за икономист е "Владимир Каролев", че да си дава мнението!? Никой не му го иска!!

    Коментиран от #8

  • 2 БГ

    1 1 Отговор
    Бойко много отдавна трябваше да смени некъдърния Дянков. Това забавяне ще коства властта на ГЕРБ. Каква е тази фалшива стабилност, когато икономиката е загубила 500 000 работни места. За каква гордост става въпрос. След като бизнеса е съсипан и има голяма безработица, беше само въпрос на най-малка искра да избухне пожара. Преди много години дори Япония изпадна в 10 годишна рецесия с такава политика. За да избегнат кризата страни, като САЩ и Япония наливат пари в своите икономики, а ние правехме точно обратното. Дянков ни го пратиха от САЩ. Сега да си го вземат обратно и да го направят шеф на федералния резерв! Всички мафиоти и некъдърници се изредиха да управляват България!? Явно свестните българи ще се наложи да се изнасяме от тази безпереспективна държава.
  • 3 Хан Кубрат

    1 0 Отговор
    И Королев е същия смешник, като Дянков!!! За съжаление системата в БГ е такава, че най-голямите некадърници отиват на най-високите управленски постове. Каква ти демокрация, когато 23 години едни и същи мафиоти управляват и няма как да се появи алтернатива, поради липса на финансов ресурс в ръцете на свестните българи.
  • 4 Баба смарайда

    0 0 Отговор
    Проблема не е Дянков а ГЕРБ
  • 5 баш майстора

    1 0 Отговор
    Наистина оставката на Дянков не е в полза на сегашното правителство на Бг. Дянков е икономист с добро име и репутация по света но не у нас!
  • 6 Антон

    0 0 Отговор
    Само комунистите ще ни оправят!!!
    Те (Станишев,Овчаров,Петков и компания)заедно с (Доган,Местан,Лютфи)и предателите(Бисеров,Костов и др.)ще ни "оправят" пак по същия начин (отзад) както винаги са го правили!!!
    Лъжци и предатели!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Антон":

    ГЕРБ си получава заслуженото за некадърното управление и никоя партия или коалиция не им е виновна. Провалиха се заради некадърност, алчност, простотия и простащина. Никога не е имало партия която да се оправдава четири години с предните правителства. Може би те им назначаваха калинки. Като нямат кадърни хора къде са тръгнали да управляват.
  • 8 Насо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Каролев е един много добър икономист,да те светна! А ти ако знаеш по-добър -просто го напиши тук,да го научим и ние. Ако ли пък не знаеш такъв,по-добре просто да си замълчиш!
  • 9 САВС

    0 0 Отговор
    Дянков спаси нашата държава от сценарият, който ни сполетя през 1997-1998г.
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    Karolev e mnogo dobar ikonomist,no e zainteresovan!a i na vsi4ki omraznaha tezitemu!!!samo privatizaciq,privatizaciq....
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    напално сам сагласен с баи хои!

    Коментиран от #12

  • 12 Жоро

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Какво си съгласен такива като теб,и бай хой понятие си нямате от ръководство на партия.Напиши нещо по времето на МИШОКА Станишев НЯКЪКВА ПРОМЯНА НА БЪЛГАРИЯ....пример една отсечка магистрала колко години я строяха 10,ДЕСЕТ год.Безхаберни българчета който пишат форуми със ............АКО ЗАМИНЕ БАТ БОЙКО БЪЛГАРИЯ Е ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ. Цял свят ни се сме е една шепа народ с 240 депотати ГЕРБ,БСП,ДПС, и тн. каде го има по света това нещо.НАПИШЕТЕ................
  • 13 Жоро

    0 0 Отговор
    БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ДПС,и Станишев
  • 14 GOST

    0 0 Отговор
    BOIKO DA NE BI DA KRADE PO-MALKO OT STANIFEV???TI OSVEN PARTIQ NE6TO DRUGO RAKOVODIL LI SI???PRIMERNO DREBEN BIZNES S 2-3 RABOTNIKA???BALGARIQ NE6TO DA NE BI DA SE E RAZPADNALA KATO GO NQMA6E BAT BOIKO?
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Дянков трябваше да си отиде още в началото а не да го оставим да слага касови апарати със сим карти в кафе автоматите. С неговите глупости задуши цялата икономика и унищожи дребния и среден бизнес.
  • 16 gost

    0 0 Отговор
    de da bqha samo kafe avtomatite!a tova distancionno podavane na informaciqta v NAP?koi spe4eli ot tova?mai samo mobilnite operatori !ili za benzinostanciite-pak samo golemite verigi !!!deto ne bili se dogovarqli za ceni !!!dqnkov ne vidq po dale4 ot budjeta si,a vse pak ikonomi4eskite subekti mu panqt budjeta,a ne svetovnata banka...kadeto mejdu drugoto ne go prieha sega obratno!
  • 17 ЛЕВСКИ

    0 0 Отговор
    Хайде на Митинг СЪБОДИ СЕ НАРОДЕ
    Пълни джобовете със камъни и атом,атака.....
  • 18 Долу изедниците

    0 0 Отговор
    Кой не скача е от ГЕРБ!!!
  • 19 некой си

    0 0 Отговор
    Що бе уважаеми експерти комуняги това не говори добре за държавата.Май най ми намирисва на това,че загубихте троянския си кон в кабинета на ББ.Тъпи комунисти и кво си мислите,че пак ще яхнете държавата,гьон сурати сте вий комуняги, щот който не разбира от политика той не знае,че всички партии ги е раждала една проститутка.Ние вече разбрахме,че българин България не може да управлява тъй,че давайте да ставаме република на Русия или да обявяваме война на Турция и да се върнем към щастливите стари времена когато имаше и работа и пари и средна класа.То дори във времената които се водят,че са били робски е имало развитие и прогрес, а сега кат сме свободни кво е,само упадък и разруха.