Last news in Fakti

18 Февруари, 2013 13:00 5 406 15

Симеон Дянков и летящите идеи на един вицепремиер

  • симеон дянков-
  • ддс-
  • бюджет
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 година. През годините оставката на Дянков беше искана многократно от опозицията, от браншови организации в бизнеса заради

проблеми в здравеопазването, проблемите с финансирането на Българската академия на науките и т.н.

За втори път в най-новата ни история срещу политиката на Дянков протестираха и военните. Предложената от него реформа за пенсиониране в армията принуди част от най-добре подготвените ни офицери да подадат рапорти за напускане.

Бюджет 2010 г. е като малка, постна пица. Така финансовият министър Симеон Дянков определи финансовата рамка за първия си бюджет. Малката постна пица остана нарицателна за управлението на Дянков. През последните години той натика доходите във фризера, задуши бизнеса с нови регулации и България полетя надолу в класацията на Световната банка по икономическа свобода. Апропо тази листа е изготвена по вдъхновение на Дянков.

Междувременно бившият вицепремиер се скара и с БАН. Изглежда изнервен от подготовката на бюджета за 2010 г., през декември 2009 г. бившият финансов министър заяви, че в БАН не се прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там и събират заплати.

Емблеметични ще останат напъните на Дянков да се представи като „Брад Пит“ с очила. За целта той през 2012 г. позира във фотосесия за на списание „Макс Мегъзин”, на която той позира лежерно полегнал на диван с възглавници.

Бившият финансов министър ще остане в най-новата ни политическа история с поредицата от „крилати изказвания“. През 2012 г. във вихъра на скандала около АЕЦ „Белене“ бившият вицепремиер се закани, че ако трябва, пак ще напляскаме Атомстройекспорт.

В края на 2012 г. Дянков извади предложението за

различни минимални работни заплати в различните райони на страната.

Идеята беше отхвърлена от синдикатите и социалните партньори.

Сергей Станишев трябва да си подаде оставката при евентуален провал на референдума за АЕЦ, поиска Симеон Дянков. Той призовава цялото ръководство на БСП да си даде сметка дали не работи за банкрута на държавата. Дянков упрекна социалистите, че заради тях в момент на жестока икономическа криза се харчат огромни средства и по този начин страната се води към икономически крах.

Седмици преди подготвяния протест на фермерите бившият финансов министър обвини земеделците, че крадат най-много по веригата. Под натиска на премиера Бойко Борисов финансовото министерство намери парите с вътрешен заем, който ще трябва да бъде платен седмици след като новият кабинет след изборите положи клетва.

За четири години финансовото министерство не намери време за

решение с акциза за дизела за земеделските производители.

В съседна Гърция фермерите ползват както облекчения за дизела, така и по-ниско ДДС за селскостопанските продукти.

През 4-те си години като министър Дянков обичаше да обещава, че всеки момент ДДС-то може да падне. В разгара на кризата всички европейски страни имат по-ниска ставка от 5% за хранителните продукти, а у нас е 20%. С две думи Дянков падна – ДДС-то не.....

Решенията на Дянков за връзване на касовите апарати и в най-малката бакалия към НАП принуди много семейни магазинчета да хлопнат капенци. „Какво да чукам, след като пазаруват на вересия“, каза в репортаж по национална телевизия магазинерка от Северозападна България.

В желанието си да закърпи бюджета Дянков не се посвени да посегне и на резерва на НЗОК.

Правителството на ГЕРБ, по настояване на Дянков, направи

резервът на Касата част от общия фискален резерв на държавата.

Преди той стоеше по сметки на касата в БНБ, но през 2010 година беше преместен по сметки на републиканския бюджет.

В края на 2012 г. Дянков заяви, че не вижда нищо нередно пари от здравни вноски да остават неизползвани и в края на годината да отиват във фискалния резерв, вместо да се използват за лечението на хората, от чийто джоб са платени.

Позицията на Дянков принуди председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов да заведе лично дело срещу НЗОК в качеството си на здравноосигурено лице, заради отклоняването на средства от здравни вноски към общия държавен бюджет.

В жалбата се посочва, че става дума за близо 2 029 000 000 лв. не са използвани по предназначение.

В желанието си да закърпи бюджета Дянков обложи и лихвите по депозите с 10% данък. Списъкът може да бъде продължен .....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светослав филипов

    1 0 Отговор
    Това е началото на края на ГЕРП. Още няколко месеца и до изборите,но проблема е за кой да гласуваме,като всички партии само лъжат и крадат,а народа гладен и търпелив.

    Коментиран от #11

  • 2 Човек

    0 1 Отговор
    ТОЯ ХИТЛЕРИСТ,НЕ ТРЯБВА БЕЗНАКАЗАНО ДА ИЗБЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #6

  • 3 станишев

    0 1 Отговор
    аз Като дойда ще ви оправя всичките ...каква хубава АЕЦ ще ви дигна да я плащат пет поколения българи ....БСППППППП ние сме на всеки километър и сме гладни и чакаме да Ви управляваме че сме много добри в това ...ей го де сме в челните редици на света хаха

    Коментиран от #4

  • 4 Човек

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "станишев":

    Станишев,щом толкова много си го харесваш станишев,ВЗЕМИ СИ ГО У ВАС!!!
  • 5 Гост

    0 1 Отговор
    как да опише ДянкОФФ с една дума - ЛУД!
  • 6 адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Човек":

    Не обиждай Хитлер, той поне е желаел велика Германия, и се е стремял да го постигне на всяка цена. Нашите политици желаят да живият в супер лукс да се кефят на мизерстващея българин и да се имат за велики.

    Коментиран от #7

  • 7 Човек

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "адолф":

    Извинявай,съгласен съм,много си прав!
  • 8 Цар Болг

    1 0 Отговор
    Моля правете обективни коментари.
    Нека коментираме отговорно.
    Положението е наистина тежко.
    С некомпетентно говорене на глупости не си помагаме с нищо.
    Трябва да се обединяваме а не да се делим на комунисти-гербисти или българи и турци.Погледнете къде е светът сега .Тези деления са от много по предишни векове.Само заедно ще вървим напред.С хубавото и лошото.
  • 9 Цар Болг

    1 0 Отговор
    Резултатите са видни:
    1.Производителноста на всеки от нас е три пъти по-малка от тази на белгиеца.От там и заплащането.
    2.Предпоследни по раждаемост в света.
    3.Предпоследни в Европа по качество на здравеопазването.
    4.На последните места сме и в Европа по качество на образованието.
    Сега трябва да сме градивни плодовити повече от всякога.

    Коментиран от #10

  • 10 раджеб

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Цар Болг":

    абе с промит мозът или там каквото ти е останало!Дянков ти бил виновен!Ти не разбра ли че проблемът на българина е, че търси вината първо в някой друг, а не в себе си за сегашния си хал и мизерия.Правителството било виновно,монополите били виновни,циганите били виновни, мафията някой друг!Погледнете се първо себе си!
  • 11 Преходящ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "светослав филипов":

    Само Вашият коментар показва, че някой вижда цялата безиизходност в страната. Не ни проблема нито Дянков, нито ГЕРБ, а преди това НДСВ и БСП, а още преди това всички дето ни се изредиха през последните 23 години. НЯМА АЛТЕРНАТИВА и това е страшното. Дянков си хукна към америха с чисти ръчички и "достойна" според някои постъпка (дадената оставка). Пука му, че му дреме, какво ще става след него. А куп гладни псета вече се навъртат наоколо преди изборите. И изтерзания народ ще се втурне да "вярва" или "верва" на тоя, който го идлъже най-успешно. Мразя и себе си за това, че виждам само какво не трябва да се прави и кой не трябва да го прави, виждам и това, което трябва да се направи, но не виждам КОЙ ЩЕ ГО НАПРАВИ. Бях на 34 като започнахме да прехождаме, а сега вече като погледна назад виждам един пропилян живот и само децата ми дават повод за радост, но те за жалост вече не са в тази страна и няма да се върнат. Не са от "мозъците", дето изтекоха навън, но са работна ръка, която можеше и трябваше да съзидава тук, а не в Германия и Щатите. А вие се наричайте цървули и каквото там ви роди злобата дето сте я натрупали от скотския живот, после пийте една ракия и си легнете с чувството, че сте дали нещо на света. ДА, ама НЕ!
  • 12 муспи

    0 0 Отговор
    Да не допускаме бунта да се превърне в протест против тока, и после в борба между Циганина и Сладуря! Ние сме еврейска колония - на бунт срещу жидоотоманската империя! В чифутските способи на владеене влизат и протести за това онова, и ако се окажат продължителни, ще забележим че на ръководните постове на народния гняв са все евреи. Когато те ни унищожават трябва да ги убиваме! Друг начин за съществуване няма! Ако ни е страх да убиваме мъртва кал, правим греха на самоубийството. Огън по това племе, и това ще е началото на края им, - защото няма народ който да не ги мрази до безпредел! България е Ботев и Левски а не приспособили се чорбаджии, - те не са хукнали да преговарят със султана за намаляване на данъците, а са приели войната и са се саможертвали в нея.
  • 13 Stoyan

    1 0 Отговор
    Има два варианта:

    - бедни сме но в относително стабилна финансово държава

    - бедни сме но в пропаднала държа без финансова дисциплина.

    или по добре беден но здрав, отколкото беден и болен.


    Това, че Дянков си беше поставил някакви загубени цели

    - да въведе някаква дисциплина
    - да изразходва изключително пестеливо обществените пари (нашите)
    - да дава пари само за реформирани сектори (другото е каца без дъно)
    - да се опитва да накара всички да си плащат данъците
    - да харчи толкова с колкото разполага

    Му спечели много врагове.

    Сега ще ви остане разочарованието, че без него и скоро със следващият кабинет на БСП, ще сме пак толкова бедни.

    БСП се управлява от богати олигарси, вижте и ръководството.
    Но основно за нея гласуват бедни хора или такива избрали бедността за начин на живот.

    Защо БСП да се опитва да намали бедните ?


    И не мога да не се въздържа от коментар един пример:
    ---
    „Какво да чукам, след като пазаруват на вересия“, каза в репортаж по национална телевизия магазинерка
    ---

    Не се издава касов бон, ако не се плаща в брой.
    При вересията няма плащане и не се издава касов бон след като не влизат пари в чекмеджето.

    Ето още две причини за бедността - простотията и нейното тиражиране.




  • 14 Dragan

    0 0 Отговор
    Има и трети Соянчо - тъкмо се научи магарето да яде камани и то взе та умря. Трай бабо за хубост се изтърка. Бабата вече няма време...Че и за пред свети Петър приготвеното й обложиха с 10%...
  • 15 Войводата

    0 0 Отговор
    През комунизма, пардон през социализъма, много хора, Драганчо, пазаруваха на вересия. Ама нали всичко беше табу, пък и ти може да не си бил роден тогава и затуй не знаеш. Виктори!!! След бунта мафията победи!!!