Отидете към основна версия

12 747 127

Стъпка по стъпка: как полицаите-насилници могат да бъдат установени точно за два дни. Росен Миленов за ФАКТИ

  • росен миленов-
  • полицейско насилие-
  • мвр-
  • служби за сигурност

"Точно за два дни хората, посегнали на деца, могат да се установят. Всичко друго е лъжа и измама", поясни бившият служител на службите за сигурност

Росен Миленов; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Това поведение е позорно. Излиза извън рамките на морала и както на общоприетите правила, така и на нормативните правила. Като бивш служител на почти всички служби за сигурност мога да кажа, че е много ясно разписано какво трябва да върши всеки служител при определени процеси. Само психичноболни хора могат да посегнат на деца и да правят такива извращения”.

Това каза в интервю за ФАКТИ гражданският активист Росен Миленов. Разговаряхме с г-н Миленов относно полицейското насилие срещу протестиращи граждани от 10 юли 2020 година както от позицията му на активно протестиращ гражданин, така и от позицията на бивш дългогодишен служител на службите за сигурност.

“Нещата в това видео излизат извън всякакви граници. Няма място за никакъв компромис и отстъпление. Нещата трябва да се наричат с истинските им имена. В последните години в тези служби - особено в МВР, назначиха такива главанаци на ръководни постове, че те нямат нищо общо с полицейската работа. Те са едни рекетьори, които облякоха в униформи. Само психичноболни хора могат да извършат тези извращения. Това е извращение”, категоричен е Росен Миленов.

“В последните 30 години подборът на кадри е на политическа основа в цялата държавна администрация, не само в службите - политически и на принципа “мой човек, моя фирма, мой интерес, мои корупционни практики”, допълни той.

Росен Миленов обясни принципите на охраняване на обществени мероприятия, каквито са протестите. “При охрана на обществения ред на обществени мероприятия има специална инструкция, в което е разписано, че преди началото на мероприятието се провежда инструктаж, подписва се от всички участници - тоест служители, и там ясно са разписани правилата - тоест инструкциите и наредбите, които трябва да се спазват. В тези наредби е посочено кога при охрана на обществения ред на обществени мероприятия, каквито са протестите, се използва физическа сила и помощни средства. Много ясно и точно границата е посочена там. При всяко преминаване на границата се влиза в рамките на Наказателния кодекс, където са посочени престъпленията - тоест деянията от най-висока обществена опасност”, каза той и поясни, че действията на полицаите от видеото би следвало да се наказват не с дисциплинарно производство, а с наказателно.

“В Наказателния кодекс има текстове, които говорят за нанасяне на телесна повреда. Това е престъпление. Дисциплинарно наказание би било, ако нарушиш етиката, морала, ако бездействаш. При такъв вредоносен резултат - в случая е нанесена телесна повреда без основание, имаме престъпление и трябва да имаме наказателно преследване и произнасяне на съда за виновност на лицето, служителя”, каза още Миленов.

Той обясни и как би могло да се случи установяването на полицейските служители, участници във видеото: “Към настоящия момент проверката в МВР може да се извърши точно за два дни. Единият ден да се пусне заповед, за да се установят служителите до всички ресорни институции на МВР. В звеното, което е отговаряло за организацията на охраната на мероприятието - СДВР, има списък към коя дата, кои хора са участвали в охраната на мероприятието. Всеки се е подписал собственоръчно. Въпросът е в единия ден да пуснеш заповедта с изисканата информация и на следващия ден да получиш цялата информация кой е участвал в състава на екипа, охранявал мероприятието на тази дата, на кого какви функции са възложени, кой е организирал и провел инструктажа и кой е ръководил екипа на място. Това като документи го има. В МВР нито една документална следа не се губи”.

“Който казва, че се унищожава информация - това са глупости. В МВР някоя информация може да се скрие, но тя никога не се губи. Всяка информация там се отразява поне в три регистъра, независимо дали е по отношение на СРС, по отношение на кадрова политика, по отношение на ежедневните доклади от различните служители. В рамките на два дни може да се установи в какво мероприятие е участвал всеки служител, каква е била неговата роля, съгласно инструктажа и съгласно плана. Специално за тези мероприятия има и подробно разписани планове кой служител какво да прави. Категорично го казвам - точно за дни служителите могат да се установят, с оглед наличните документи, които се правят по Закона за МВР и останалите подзаконови нормативни актове. С допълнителните доказателствени средства, каквито са видеозаписите на държавните институции - в случая НСО, защото те охраняват държавните институции, може да се повдигне обвинение и да се търси наказателна отговорност, за да се превъзпитат всички останали служебни лица и в бъдеще да не извършват такива опасни деяния. Всичко друго е лъжа и измама. Един фарс, с който се прави политическа кампания”, категоричен е Росен Миленов.

“Хората искат резултат, а резултатът означава прилагане върховенството на закона. От страна на вътрешния министър съдържателно би било досега да беше направил необходимата задълбочена проверка, която е в неговия ресор и в неговите възможности. Обясних каква е процедурата, няма място за никакви въпросителни. Въпрос на два дни е да се направи пълна задълбочена проверка, да се изяснят всички факти и обстоятелства по конкретния случай. Документална следа има и тя ясно посочва конкретните служители, натоварени с конкретните действия за конкретното мероприятие в конкретния ден”, категоричен е Миленов.

“Допълнително това, което виждаме от камерите дава достатъчно данни. В самото МВР разследващите полицаи имат разследващи функции по Наказателно-процесуалния кодекс. Ясно е, че в прокуратурата е престъпникът Гешев. Да не се оправдаваме с нея. Разследващите полицаи обаче могат да се самосезират и да започнат разследване точно както прокурорите”, каза още Росен Миленов.

“На това видео ние виждаме факти. Тези факти касаят нарушаването на обществените отношения. Това е във всякакъв разрез не само със закона, а и с морала, с човещината в едно общество - да посягаш на деца. Каквото ще да са направили, те не работят срещу Републиката, не са извършили корупционно действие, не са извършили убийство. Те са излезли да упражнят конституционното си право на протест. Въпросът е дали ще има наказани, защото от цялото беззаконие в последните 30 години стигнахме дотук. Ако за тези 30 години имахме вкаран в затвора министър, премиер, шеф на служба или регулаторен орган, никой от останалите членове на обществото нямаше да си помисли да извърши престъпление, независимо дали става въпрос за корупция, за налагане на някого по мутренски на улицата, на площада”, категоричен е Миленов.

На въпроса дали очаква наказания за полицаите, които виждаме във видеото, Миленов отговори: “Ако няма наказание, значи има поредната подмяна, поредния грабеж на надеждата на хората. Когато откраднеш надеждата на хората, ги убиваш. Гражданите искат промяна, но все не я получават. 30 години са на площадите и след като са набити, получават фалш и лъжа".

“Хората трябва да се замислят над поведението си, например когато са на пътя и изпадат в истерия, посягат физически, изкачат с бухалка, с бокс, вадят оръжие. Ние сме едно общество в 21 век. Такова ежедневно поведение говори, че обществото има проблем и този проблем идва от неспазването на закона. Останалите членове на обществото няма как да се превъзпитат, докато не видят някой с ефективно наказание. Основната цел на наказанието е да превъзпита както извършителя, така и останалите членове на обществото. Когато хората виждат премиер или министър, който трябва да служи за пример за подражание, а той дава точно обратната логика на поведение - че трябва да мачкаш закона, трябва да си грубиян, да не спазваш правата на останалите членове, стигаме дотук”, завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 105 гласа.

Свързани новини