Отидете към основна версия

4 644 63

Александър Симов, БСП за ФАКТИ: ДБ правят стратегическа грешка с това, че не идват на срещата

  • александър симов-
  • бсп-
  • демократична българия-
  • дб-
  • трети мандат-
  • правителство-
  • има такъв народ-
  • итн

"Надявам се здравият разум в ИТН да надделее, защото те държат ключа към съставянето на редовно правителство", каза Симов

Александър Симов; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Демократична България” няма да отиде на срещата си с представители на “БСП за България”, в която трябваше да бъдат обсъдени възможностите за съставяне на правителство с третия мандат. Това стана ясно по-рано днес. Срещата трябваше да се проведе в 10:00 часа отново в днешния ден.

“Рeшихмe, чe oт cрeщa c БCП имa cмиcъл eдвa кoгaтo тe вeчe ca cи ocигурили пoдкрeпaтa нa “Имa тaкъв нaрoд”. На всички ни е ясно, че без подкрепата на ИТН няма как да се сформира правителство”, коментира по-рано днес пред ФАКТИ заместник-председателят на парламентарната група на “Демократична България” Цецка Бачкова. “Ниe изнaчaлнo имaмe мнoгo ceриoзни чeрвeни линии oтнocнo БCП. Би билo нaиcтинa гoлям кoмпрoмиc oт нaшa cтрaнa, eвeнтуaлнo дa прeocмиcлим тeзи чeрвeни линии. Тoвa oбaчe нe мoжe дa cтaнe нa тoзи eтaп, кoгaтo нaй-гoлямaтa пaртия, oт кoятo зaвиcи упрaвлeниeтo, нe e дaлa мнeниeтo cи”, каза още Цeцкa Бaчкoвa.

За отказа на “Демократична България” да се срещне с БСП, а още и за очакванията на БСП към евентуална подкрепа от “Има такъв народ”, от ФАКТИ разговаряхме с народният представител от парламентарната група на “БСП за България” Александър Симов.

“Смятам, че “Демократична България” правят стратегическа грешка с това, че не идват на срещата. Мога да се впусна в хиляди критики към тях за това, че отказът им от среща показва наистина, че те не са чак такива борци с модела “Борисов”, за каквито се изкарват. Нека да оставим обаче това настрана - и без това на хората им е писнало от критики и обвинения. Смятам обаче, че това е грешка от чисто стратегическа гледна точка, защото никой не задължаваше “Демократична България”, идвайки, да подкрепя идеята за кабинет. Можеха просто да покажат някакво желание за диалог върху проблемите, които измъчват България днес. Отказът да говориш, отказът да комуникираш, отказът от такива преговори, смятам, че е точно това, което докара днешната ситуация до такава задънена улица, от която просто не може да се излезе”, коментира Александър Симов.

“Като политическа партия ние се опитваме да предложим точно това - не някой да чеше своето партийно его, а политическите партии да покажат, че са готови да говорят една с друга. Това е пътят, друг път няма. Само диалогът може да спаси следващ парламент. Без диалог няма да се получи. Когато ти откажеш да си част от диалога, значи предпочиташ да си част от разделението, а това вече е проблем”, категоричен беше той.

Симов коментира още дали евентуална подкрепа за правителство с мандата на БСП все пак би могла да дойде от ИТН въпреки предварителните заявки на Трифонов, че това е няма да се случи. “Това е тема, по която ми е трудно да дам прогноза. Позицията на ИТН, изразена от лидера Слави Трифонов, е, че те няма да подкрепят трети мандат. Слави Трифонов направи едно сравнение с “като в любовта” - че в любовта не вървяло теб да не те подкрепят, пък ти да подкрепяш. Смятам обаче, че това е абсолютно неправилно сравнение, защото тук не говорим за любов, не говорим за семейни отношения. Говорим за нещо друго - доколко една партия е в състояние да забрави различията в името на по-големите теми. По-големите теми са да предложим някакво решение на проблемите", каза той.

"Ако ти откажеш да търсиш такова решение, твърдейки, че това е едва ли не въпрос на любов, според мен това също е стратегически неправилно. Надявам се здравият разум в ИТН да надделее, защото те държат ключа към съставянето на редовно правителство в рамките на този парламент. Ако те променят своята позиция, ако покажат, че са в състояние да разпознаят проблемите, ако покажат, че са в състояние да направят компромис, който не трябва да е безсрочен - това е компромис, за да се състави кабинет само в рамките на половин година, мисля, че това ще ще бъде само полезно за тях”, допълни Симов.

Предвид определянето на действията на ИТН и ДБ като “стратегически грешки”, на въпроса поправими ли са те, Симов отговори: “Поправими са, ако се види, че е възможно да се формира едно работещо мнозинство и ако те решат да подкрепят един редовен кабинет. Няма нищо, което ще стане след третите избори, което да не може да стане сега, което да не можеше да стане и в 45-тия Парламент”.

“Рано или късно българските избиратели ще започнат да задават въпроса защо трябваше да минем през тази въртележка отново и отново, вместо същото да беше направено още след 4 април, за да могат нещата да тръгнат. Вместо да се направи компромис, вместо да има разбирателство, след 4 април ние живеем в нещо като лунапарк. Постоянно се блъскат някакви колички, въртят се някакви люлки, само че големият проблем е, че времето не спира - цените скачат, геополитическите проблеми назряват, мигрантска вълна чука на вратата, Covid-кризата наближава. В това време, вместо политическите сили да адресират тези проблеми, те започнаха да се занимават с вътрешнопартийните си страстни, с вътрешнопартийните си отношения. Това не е път за изход от ситуацията”, завърши Александър Симов от БСП.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 33 гласа.

Свързани новини