Last news in Fakti

31 Август, 2021 14:42 4 635 63

Александър Симов, БСП за ФАКТИ: ДБ правят стратегическа грешка с това, че не идват на срещата

  • александър симов-
  • бсп-
  • демократична българия-
  • дб-
  • трети мандат-
  • правителство-
  • има такъв народ-
  • итн

"Надявам се здравият разум в ИТН да надделее, защото те държат ключа към съставянето на редовно правителство", каза Симов

Александър Симов, БСП за ФАКТИ: ДБ правят стратегическа грешка с това, че не идват на срещата - 1
Александър Симов; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Демократична България” няма да отиде на срещата си с представители на “БСП за България”, в която трябваше да бъдат обсъдени възможностите за съставяне на правителство с третия мандат. Това стана ясно по-рано днес. Срещата трябваше да се проведе в 10:00 часа отново в днешния ден.

“Рeшихмe, чe oт cрeщa c БCП имa cмиcъл eдвa кoгaтo тe вeчe ca cи ocигурили пoдкрeпaтa нa “Имa тaкъв нaрoд”. На всички ни е ясно, че без подкрепата на ИТН няма как да се сформира правителство”, коментира по-рано днес пред ФАКТИ заместник-председателят на парламентарната група на “Демократична България” Цецка Бачкова. “Ниe изнaчaлнo имaмe мнoгo ceриoзни чeрвeни линии oтнocнo БCП. Би билo нaиcтинa гoлям кoмпрoмиc oт нaшa cтрaнa, eвeнтуaлнo дa прeocмиcлим тeзи чeрвeни линии. Тoвa oбaчe нe мoжe дa cтaнe нa тoзи eтaп, кoгaтo нaй-гoлямaтa пaртия, oт кoятo зaвиcи упрaвлeниeтo, нe e дaлa мнeниeтo cи”, каза още Цeцкa Бaчкoвa.

За отказа на “Демократична България” да се срещне с БСП, а още и за очакванията на БСП към евентуална подкрепа от “Има такъв народ”, от ФАКТИ разговаряхме с народният представител от парламентарната група на “БСП за България” Александър Симов.

“Смятам, че “Демократична България” правят стратегическа грешка с това, че не идват на срещата. Мога да се впусна в хиляди критики към тях за това, че отказът им от среща показва наистина, че те не са чак такива борци с модела “Борисов”, за каквито се изкарват. Нека да оставим обаче това настрана - и без това на хората им е писнало от критики и обвинения. Смятам обаче, че това е грешка от чисто стратегическа гледна точка, защото никой не задължаваше “Демократична България”, идвайки, да подкрепя идеята за кабинет. Можеха просто да покажат някакво желание за диалог върху проблемите, които измъчват България днес. Отказът да говориш, отказът да комуникираш, отказът от такива преговори, смятам, че е точно това, което докара днешната ситуация до такава задънена улица, от която просто не може да се излезе”, коментира Александър Симов.

“Като политическа партия ние се опитваме да предложим точно това - не някой да чеше своето партийно его, а политическите партии да покажат, че са готови да говорят една с друга. Това е пътят, друг път няма. Само диалогът може да спаси следващ парламент. Без диалог няма да се получи. Когато ти откажеш да си част от диалога, значи предпочиташ да си част от разделението, а това вече е проблем”, категоричен беше той.

Симов коментира още дали евентуална подкрепа за правителство с мандата на БСП все пак би могла да дойде от ИТН въпреки предварителните заявки на Трифонов, че това е няма да се случи. “Това е тема, по която ми е трудно да дам прогноза. Позицията на ИТН, изразена от лидера Слави Трифонов, е, че те няма да подкрепят трети мандат. Слави Трифонов направи едно сравнение с “като в любовта” - че в любовта не вървяло теб да не те подкрепят, пък ти да подкрепяш. Смятам обаче, че това е абсолютно неправилно сравнение, защото тук не говорим за любов, не говорим за семейни отношения. Говорим за нещо друго - доколко една партия е в състояние да забрави различията в името на по-големите теми. По-големите теми са да предложим някакво решение на проблемите", каза той.

"Ако ти откажеш да търсиш такова решение, твърдейки, че това е едва ли не въпрос на любов, според мен това също е стратегически неправилно. Надявам се здравият разум в ИТН да надделее, защото те държат ключа към съставянето на редовно правителство в рамките на този парламент. Ако те променят своята позиция, ако покажат, че са в състояние да разпознаят проблемите, ако покажат, че са в състояние да направят компромис, който не трябва да е безсрочен - това е компромис, за да се състави кабинет само в рамките на половин година, мисля, че това ще ще бъде само полезно за тях”, допълни Симов.

Предвид определянето на действията на ИТН и ДБ като “стратегически грешки”, на въпроса поправими ли са те, Симов отговори: “Поправими са, ако се види, че е възможно да се формира едно работещо мнозинство и ако те решат да подкрепят един редовен кабинет. Няма нищо, което ще стане след третите избори, което да не може да стане сега, което да не можеше да стане и в 45-тия Парламент”.

“Рано или късно българските избиратели ще започнат да задават въпроса защо трябваше да минем през тази въртележка отново и отново, вместо същото да беше направено още след 4 април, за да могат нещата да тръгнат. Вместо да се направи компромис, вместо да има разбирателство, след 4 април ние живеем в нещо като лунапарк. Постоянно се блъскат някакви колички, въртят се някакви люлки, само че големият проблем е, че времето не спира - цените скачат, геополитическите проблеми назряват, мигрантска вълна чука на вратата, Covid-кризата наближава. В това време, вместо политическите сили да адресират тези проблеми, те започнаха да се занимават с вътрешнопартийните си страстни, с вътрешнопартийните си отношения. Това не е път за изход от ситуацията”, завърши Александър Симов от БСП.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Било

    19 16 Отговор
    Джуджи се активира и умни мисли

    Коментиран от #27

  • 2 доган

    61 30 Отговор
    БСП на следващите избори ще са първи с над 30% гласове!

    Коментиран от #6

  • 3 Те си

    20 1 Отговор
    знаят !
  • 4 ИСТИНАТА

    41 11 Отговор
    Аламанов: Даже и числата да не са съвсем точни, тенденцията е кошмарна.

    От две седмици повтарям какво може да се случи. Мразя да съм прав. Изследване на Маркет Линкс. Ако изборите бяха днес, резултатите щяха да са:

    1. ГЕРБ - 21,6 %
    2. Демократична България - 16,5 %
    3. Има такъв народ – 15.7 %
    4. БСП - 15,7 %
    5. ДПС - 11,0 %
    6. "Изправи се! Мутри вън!" - 4,5 %
    7. "Възраждане" - 4,3 %

    Няколко тенденции са видими:


    • Огромен срив за Слави Трифонов и партията му. Високомерното поведение на ИТН, отказ от нормална политическа комуникация, както и неяснотата какво точно искат и как си представят общото ни бъдеще разбираемо водят до този срив. Имат точно един шанс да поправят нещата. Дано си вземат поука. Иначе онзи резерв от доверие, който имаха, ще се изчерпа окончателно.

     

    • ГЕРБ се връщат на бял кон. Благодаря, г-н Трифонов! Не че ГЕРБ са си вдигнали резултата, не. Те са стабилни и монолитни като бетонен блок. На дъното на морето. Но вместо да им се търси отговорност за загубените 12 години и раздадените милиарди, вместо да се оправят законите, които ГЕРБ си направиха за своя изгода, вместо да възстановят нормална парламентарна демокрация, ИТН се занимаваха със служебните министри. Та, отново, благодаря, г-н Трифонов

    Коментиран от #18, #48

  • 5 Айде стига

    20 17 Отговор
    с този патос, другари чак сами си повервахте!
  • 6 Ей ей еееей

    20 35 Отговор

    До коментар #2 от "доган":

    Ти знаеш ли какво са 30% от избирателите, че и с над 30% гласове! Върви да поучиш малко математика и тогава се изказвай. Ти не разбираш ли, че БСП върви главоломно надолу!
  • 7 Мут Лабен

    18 24 Отговор
    ""Всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха!""
    Симе, вижда се, че не си от най-умните, но едно поне трябва да разбереш: няма как да ви обединява само омразата към Борисов! ДБ е дясна партия и с нея имате диаметрално противоположни идейни разбирания за управлението на държавата. Няма как да сформирате единно управление най-малко с тях. Пробвайте там с мутрите на маямата- с тях сте си най-близки!

    Коментиран от #33, #57

  • 8 Факт

    40 9 Отговор
    Истината е, че ИТН или по точно Слави Трифонов, май-май, като че ли играе за ДПС и ГЕРБ.... Защото те не потърсиха подкрепа, разговори и съгласие с другите партии извън доскоро управляващите ГЕРБ и ДПС... Подкрепата се търси и се преговаря, не се налага силово... Със 65 депутати, задължително трябва да търсиш съюзници, а не да налагаш диктат, все едно имаш 130 депутати ???

    Коментиран от #50

  • 9 Ставри

    17 47 Отговор
    БСП е най корумпираната партия в България с фашистки уклони и деспотизъм!

    Коментиран от #12, #45

  • 10 Излишни

    10 21 Отговор
    напъни, излишни чупки, излишни клишета! Само ни губите времето със словесни еквилибристики.
  • 11 Факт

    39 16 Отговор
    Явно само бесепарите мислят за пенсионерите и бедните хорица в България.

    Коментиран от #23

  • 12 Дааа

    41 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ставри":

    Най- корумпирани са Пеевски, Доган, Борисов, тяхното управление за 12 години изпрати България на дъното на всички нива...
  • 13 Разтургай

    19 8 Отговор
    Скоро и Копейкин ще ви изпревари
  • 14 Българка

    40 10 Отговор
    За мое огромно огорчение от поведението на ДБ, Александър Симов е прав и то аргументирано. Нима ДБ ще следват част от поведението на ИТН. За краткото си оставащо време в НС трябва спешно да приемат и актуализацията и да започнат съдебна реформа със закриване на бюрото за защита, спец прокуратура и съд

    Коментиран от #31

  • 15 Sss

    29 5 Отговор
    ДПС+ ГЕРБ= мафия

    Коментиран от #21

  • 16 преговори

    12 24 Отговор
    ДБ има право да откаже среща с БСП на този етап, защото тази среща е безмислена. Без подкрепата на ИТН всички преговори са безмислени и ДБ го знаят. Така че нека БСП първо си осигурят подкрепата на най-голямата партия ИТН и после да говорят с ДБ. Така се прави, а те отзад напред. Преговори се започват първо с най-голямата партия.
  • 17 ТРЕТИО МАНДАТ

    14 1 Отговор
    ..ОТНОВО МУЗИКАЛЕН ТОТАЛЕН ХИТ СТАВА ПЕСЕНТА НА ФСБ:„ОБИЧАМ ТЕ ДО ТУК”👏
  • 18 Тенеденцията

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    изобщо не е кошмарна, а е напълно логична на фона на тоталната некадърност управленска импотентност, показана от всички кандидат- управляващи!
  • 19 БСП за България и Радев

    31 12 Отговор
    Другарю Симов, остави ги. На седерасти като тия не може да се вярва. Пък и тоя Спондж боб Христо Иванов е измислен анимационен герой и се знае кой е зад него. Дано народа му дойде акъла и направи БСП непреодолима политическа сила или поне учиндолския чалгар да направи президентска република. Иначе всички е по-добре да последваме Зуека
  • 20 ааа

    19 5 Отговор
    ДБ = СДС

    Коментиран от #25

  • 21 Даа

    33 8 Отговор

    До коментар #15 от "Sss":

    Към мафията за съжаление, трябва да добавим и ИТН. Те са троянския кон на Пеевски, Доган и Борисов !

    Коментиран от #24, #51

  • 22 ПостМъдрост

    19 5 Отговор
    Не мисля че бездетният Слави има представа какво е любов. Сигурно си е мислил за секс. Любов е да преодолееш мързела и страха си за да може обектът на твоята любов да реализира в по-голяма степен неизмеримия си човешки потенциал за израстване и самоусъвършенстване. Подкрепяш децата си винаги с внимание и диалог, не и в идиотските им постъпки, но винаги с внимание и диалог, и им показваш че ги цениш. Същото и за любимата/любимия. Четете повече, дами и господа... особено автора Морган Скот Пек.
  • 23 мнение

    17 5 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Ами по принцип така би трябвало да е, нали са Социалдемократи, трябва да водят социална политика. Ама те не водят. Ако БСП водеха социална политика, трябва да премахнат плоския данък от 10% и да въведат прогресивното доходно облагане. Защото плосщия данък е в интерес на богатите, те плащат смешно малък данък и стават още по-богати.
  • 24 хтврп

    16 4 Отговор

    До коментар #21 от "Даа":

    Така е, то се видя от многобройните атаки на ИтН към тези, които наистина се борят за промяната в България.
  • 25 хони

    7 10 Отговор

    До коментар #20 от "ааа":

    Беше то едно време. СДС са предатели и властолюбци. ДБ са истински демократи.

    Коментиран от #46

  • 26 пешо

    20 1 Отговор
    "изнaчaлнo имaмe мнoгo ceриoзни чeрвeни линии oтнocнo БCП"

    знаем ги... стамбулската конвенция, бежански лагери, бази на "приятелски" държави, ваню драгалевски, един капиталов кръжец...
    не се свенете, кажете си!
  • 27 kuku

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Било":

    и този се притеснява дали ще влезе в следващия парламент
    иначе нас хората кучета ни яли
    цените хем нови , хем големи.........само обещанията им по-големи от цените
  • 28 Хей

    20 3 Отговор
    ДБ има май доста червени линии и с това си поведение, правят услуга на тези, срещу които уж са.Нищо не свършиха в парламента и да не се надяват, че ще бъдат в следващия

    Коментиран от #36

  • 29 Ясно

    13 4 Отговор
    ДБ=ГЕРБ=ДПС
  • 30 Ясно

    13 3 Отговор
    ДБ=ГЕРБ=ДПС
  • 31 Еразъм

    23 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българка":

    Аз съм избирател на ДБ. И се присъединявам към мнението Ви. Наистина беше грешка от страна на ДБ да не отидат на тези преговори, и то голяма. Не за коалиция, а за съвместни действия за жизнено важни за България прроблеми. Защото след НДСВ и ГЕРБ страната е на смъртното си ложе!

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Светлина

    4 20 Отговор

    До коментар #31 от "Еразъм":

    Жалко е, че дори избиратели на ДБ влизат в дребнотемията на БСП и ИТН. Ако на някой не е станало ясно, всички са срещу ДБ, защото само те могат да променят тази кочина. Кои бяха влъхвите на ИТН? Андрей Райчев, любовницата му Мира Баджева, от Брюксел Елена Йончева и все такива видни комунисти. А задкулисно ДПС. Какъв е резултатът от април досега? Реанимация на умрялата БСП. Нашият народ отказва да мисли и затова ще праща цена.

    Коментиран от #39

  • 33 Дали?

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мут Лабен":

    Никога либералните партии не са били десни.
  • 34 друг филм

    7 10 Отговор

    До коментар #31 от "Еразъм":

    А аз съм избирател на ДБ и смятам, че постъпиха правилно, че не отидоха на срещата с БСП. Срещата беше безмислена, след като ИТН и Слави Трифонов казаха, че няма да подкрепят БСП и отиваме на нови избори. Вие да не би да гледате друг филм?
  • 35 гост

    5 5 Отговор
    Всичко това звучи много добре,но какво правим с избирателите на ГЕРБ,това безправни хора ли са или лишени от граждански права,че да нямат представителство във властта,те не са никак малко,дори са доста повече от тези на БСП,плащат данъци тук.Не е нормално така популистки да бъдат лишени от представителство/изчегъртани/ защото това ще създаде напрежение.Не трябва партията която тези хора искат да ги представлява да бъде изолирана по този глупав начин,защото всички сме български граждани и трябва всички заедно да се справим с проблемите.Иначе това противапоставяне е многа удобно за така нареченото "задкулисие" с което уж всички се борят.

    Коментиран от #37

  • 36 мнение

    6 8 Отговор

    До коментар #28 от "Хей":

    ДБ имат много правилни червени линии. След целия цирк, който изиграха ИТН и жаждата им за еднолична власт, след цялата серия от плювни, омраза и черен PR от ИТН, след пародията на кабинет от ИТН, след категоричния отказ на ИТН да подкрепят третия мандат, който е в ръцете на БСП, най-нормалната реакция на ДБ е да не отидат на тази среща, тя е безпредметна, тя е един театър без смислен финал.

    Коментиран от #52

  • 37 хахаха

    6 5 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Избирателите на ГЕРБ си имат представители във властта, само че след 12 годишна власт е време да стоят малко в опозиция, че представителите ви много се оядоха.
  • 38 Евала

    3 4 Отговор
    Стратегически пак са изкарали раята да марширува..шкафа работи добре
  • 39 Мислещ

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Светлина":

    Е да, ама и ДБ са срещу ДБ. А и нормалните, читави хора, които не искат авторитарна "демокрация" с максимално изявено американско и евромафиотско влияние.

    Коментиран от #62

  • 40 Редактор

    4 1 Отговор
    Сценаристите на Славчо объркаха политиката с шоу.Сценарият обаче, беше изключително долнопробен.Като прибавим и изключително слабите актьори от ДБ и онези с най- малкото проценти,представлението е почти провалено. Масовката от ИТН иска още репетиции. За всички обаче трябва да е ясно,че хората няма да чакат дълго и ще върнат билетите. Дори и в самодейните колективи,актьорите контактуват на сцената.
  • 41 СИМОВ....СКРИЙТЕ СЕ

    6 6 Отговор
    КОЙ ВИ БРЪСНЕ ВАС ЗА СЛИ......С ТИЯ 36 ДЕПУТАТЧЕТА СЕ ДЪРЖИТЕ ВСЕ ЕДНО ИМАТЕ 136......
  • 42 Макробиолог

    3 2 Отговор
    Сега е ред на ДБ да станат първа от четирите и да го играе велика за 2-3месеца.
  • 43 КОСТОВ ИВАН

    3 0 Отговор
    А ДИШАТЕ ЕДНИ И СЪЩИ ПРЪДНИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ....ПРЕМИНАЛИ СТЕ ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ...
  • 44 СИМОВ....СКРИЙТЕ СЕ

    4 6 Отговор
    ТОВА СА НАПЪЛНО БЕЗМИСЛЕНИ СРЕЩИ....АМА КАК ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ С ВАШИТЕ ПРОМИТИ И БЕТОНИРАНИ МОЗЪЦИ
  • 45 @#$_&-

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Ставри":

    ДБ е най корумпираната партия в България с фашистки уклони и деспотизъм!
  • 46 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "хони":

    Ха ха
  • 47 Христо Иванов

    6 3 Отговор
    Интервю си призна без да излъже че е финансирана от американски фондации и някои такива на Сорос Е как да гласуваме за такива като него. Много е важен и произхода му убеден съм че отвътре е червен до пръсване.
  • 48 LOSHIA

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    Даа бе............,та сякаш не знаем чия собственост Маркет Линкс! А за срива и белия кон други решават,А НЕ ТИ!!!!!!
  • 49 Обединен

    2 2 Отговор
    Със Костовиститв не може да се управлява България.Това са клонинги на СДС , която навремето унищожи земеделието, животновъдството, и разграби и съсипа икономиката.Тези нищожества трябва да низвергнат и изхвърлени от политиката.
  • 50 LOSHIA

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Не ви ли стана ясно че ИТН няма да се коалира,нито да управлява с синьо-червени креатури на БКП, като ДБ, ИБГНИ,ГЕРБ и ДПС!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #63

  • 51 LOSHIA

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Даа":

    Добавяй си каквото искаш,по важното е,че НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА АРИТМЕТИКАТА ТИ
  • 52 LOSHIA

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "мнение":

    Дали червените линии на ДБ са правилни или не,е без значение ДБ е жълтопаветна и ретроградна партия на статуквото, и ще отиде там където и е мястото-в кошчето на Историята!!!!!!!
  • 53 Гаро въчев

    5 2 Отговор
    Симов, земи отслабни малко, че не те приемат така гладните баби с тези бузи за социалист
  • 54 И ОТНОВО

    2 0 Отговор
    "Надявам се здравият разум в ИТН да надделее"-казва Симов, но кой ще поеме политическата отговорност-не казва Симов
  • 55 Много

    1 7 Отговор
    Съжалявам че гласувах за ДБ,защото късно разбрах че това са костовистите и прокопиевците.Подведе ме приятел,който се оказа агитатор.На следващите избори за ИТН и президента

    Коментиран от #61

  • 56 краси

    1 3 Отговор
    Ми тоя Симов е като к.р в главата!И толкова умен.....
  • 57 нннн

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мут Лабен":

    ДБ е даже психодясна партия.
  • 58 Тони

    1 2 Отговор
    Ако Дертлиев и Милан Дренчев бяха живи, щяха да ги изколят ние от юДБ
  • 59 петьо

    0 2 Отговор
    БКП е най мощната партия с подкрепата на братския съветски народ
  • 60 sbs no КОМУНИСТ

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Александър Симов, БСП за ФАКТИ: ДБ правят стратегическа грешка с това, че не идват на срещата

    САШКО МНОГО ГРЕШИШ -ВСЕКИ ИСКА ДА Е ОТ ПЕЧЕЛИВШАТА СТРАНА -В СВЕТОВЕН МАЩАБ КОМУНИСТИТЕ СА ГУБЕЩИ -
  • 61 Светлина

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "Много":

    Ехаа, колко смешно. Чудя се колко са ти платили да напишеш това?
  • 62 Светлина

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мислещ":

    Не виждам разумно съждение в този коментар. Съжалявам
  • 63 Светлина

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "LOSHIA":

    Стана ни ясно. ИТН направи каквото беше поръчано и взе парите