Last news in Fakti

1 Септември, 2021 09:16 4 582 56

Явор Божанков пред ФАКТИ: От тази ситуация печелят единствено ГЕРБ и ДПС

  • явор божанков-
  • бсп-
  • демократична българия-
  • има такъв народ-
  • итн-
  • трети мандат-
  • актуализация на бюджета-
  • правителство

"Надеждите за редовен кабинет клонят към нула, но третият мандат има няколко функции", каза Божанков

Явор Божанков пред ФАКТИ: От тази ситуация печелят единствено ГЕРБ и ДПС - 1
Явор Божанков; Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Още със заявката на “Има такъв народ”, че няма да подкрепят правителство, Трифонов ни изпрати на трети избори. Надеждите за редовен кабинет клонят към нула, но третият мандат има няколко функции. Първо, той е възможност да обсъдим държавния бюджет, защото актуализацията на бюджета е работа именно на парламентарно представените партии. С липсата на мнозинство има риск на второ четене да започне наддаване и вълна от популизъм. Една от причините да поискаме разговори е тази. Другата е, че и в този парламент, и в миналия, и в следващия трябва да проведем разговор, да постигнем съгласие по приоритети и отлагането на този процес е загубено време за България. Разговорите за нас в никакъв случай не са излишни. Ние положихме всички усилия държавата да има редовен кабинет, както поиска президентът Радев, както и ние твърдим, че е правилно в тази ситуация”.

Това каза в интервю за ФАКТИ народният представител от парламентарната група на “БСП за България” Явор Божанков. Разговаряхме с г-н Божанков както относно отказа на “Демократична България” да разговаря с БСП вчера, така и относно очакванията към срещата между БСП и “Има такъв народ”, която предстои да започне в 11:00 часа днес.

“Не разбирам наистина тази позиция да откажеш разговор в ситуация, в която държавата е изправена пред три сериозни кризи - Covid-кризата, инфлационна криза и бежанска криза. Да откажеш разговор в такъв момент според мен е проява на изключителна безотговорност, но всеки взима своите решения”, коментира Божанков.

“Една от темите, които се обсъждат с всяка група, е актуализацията на бюджета. Освен разговора, който вече проведохме с ИБГНИ, вчера този разговор го водихме със синдикати, с работодатели, които настояха за актуализация на бюджета, за консенсус в парламента, за недопускане на тази вълна от популизъм, за която говоря, защото има риск в една предизборна ситуация всяка партия да започне да прави предложения, да наддава и така държавата да бъде въвлечена в една още по-тежка криза. Надявам се колегите да подходят отговорно. Според нас този разговор трябваше да бъде проведен. “Демократична България” казват "няма да дойдем". Представете си БСП реципрочно да каже, че в следващ парламент ние пък отказваме да разговарям с “Демократична България”, защото те отказаха да говорят с нас. Какво би станало с държавата в тази ситуация?”, каза още той.

На въпроса какво би станало действително, Божанков отговори: “За мен така добавяме четвърта криза - парламентарна, към останалите три. Накрая, както казва Слави Трифонов, щяло да има правителство на всяка цена, но опасявам се, че цената се очертава да бъде висока и отново да я платят всички българи”.

Явор Божанков каза още, че по време на предстоящия разговор между ИТН и БСП една от темите ще бъде актуализацията на бюджета. “Самият разговор около третия мандат се води на няколко основи. По време на първия мандат ние вече постигнахме съгласие за някои ключови приоритети - съдебна система, повишаване на доходите. Нашето намерение бе да използваме тези разговори като основа, да надградим, да прецизираме, да направим още стъпки в този процес по отношение на ключовите политики и да започнем да изясняваме вижданията на партиите за състав на Министерски съвет. Ако приемем, че това няма да стане с третия мандат, идва въпросът какво ще се промени след два месеца. Няма ли същите политически сили, в горе-долу същия състав и със същите лидери, да трябва да проведат отново този разговор”, обясни той.

“Темите, които парламентарните партии трябва да обсъждат, да комуникират, не са малко. Времето ни касае. Ние ще направим предложение да бъдат скъсени сроковете за предложения между първо и второ четене на бюджета, и то с оглед да не задържаме твърде дълго мандата. Ако след последните разговори с ИТН - дали ще се проведат, или не, приемем, че възможността за трети мандат е изчерпана, няма причина да губим времето на държавата оттам насетне”, посочи народният представител.

На въпроса дали очаква катарзис в партията на Трифонов и подкрепа към правителство с мандата на БСП, той отговори: “Не, те обявиха, че няма да подкрепят достатъчно ясно и - според мен, със спорни аргументи. Г-н Трифонов каза, че било като в любовта - “те нас не подкрепиха, ние тях няма да подкрепим”. Първо, това не отговаря на действителността. Кабинет на ИТН не е гласуван. Те оттеглиха по лични причини своя министър-председател и Народното събрание констатира неговото оттегляне. До гласуване на кабинет не се стигна. Те също излязоха от зала. Припомням - това е важно, защото този аргумент с любовта, който не е сериозен държавнически аргумент, дори и той не съществува”.

Божанков коментира още причините за, както изглежда, втората поред невъзможност да се състави редовно управление. “За мен причините са заключени някъде дълбоко в онези неформални разговори, които сега започват да излизат наяве. Ние преди няколко седмици чухме, че Христо Иванов искал да одобрява министър, Трифонов искал Манолова да се оттегли като кандидат за кмет, тя пък искала да излъжат Иванов. Има някакви неформални разговори в офиса на Трифонов, които сега започват да се изясняват. Кои служебни министри ходили, какво искали те, какво участие. Според мен преговорите между тези партии са катастрофирали някъде там и сега последствията се виждат. Няма логична формална причина да не се състави кабинет. Втори път 140 души мнозинство могат да управляват без ГЕРБ и ДПС. Тогава каква е причината за тази ситуация? Ние предупредихме, че ГЕРБ се връщат на бял кон от тази ситуация. Кой печели от това - единствено ГЕРБ и ДПС”, категоричен беше Явор Божанков.

В края на разговора Божанков поясни, че въпросът пред 46-тото НС оттук насетне е не толкова съставяне на правителство, колкото приемане на актуализация на бюджета и “не просто актуализация на бюджет, а приемане на адекватна актуализация на бюджета”. “Рисковете пред приемането на актуализацията на бюджета на второ четене са огромни. Ясно е, че нелеки моменти ни очакват. Трябва да подхождаме с мъдрост и отговорно към държавата, не към един или друг моментен интерес на някого. Това ще ни изиграе лоша шега”, завърши Явор Божанков.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти що не вземеш да се

    31 39 Отговор
    Разкараш ве??? Озлобен комуноид.!

    Коментиран от #7, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 статукво

    24 37 Отговор
    тоя е от младата генерация на ченгетата ,направили "демократичния" преход преди 30г!

    Коментиран от #32

  • 4 Варненец

    43 9 Отговор
    Озлобените соросоиди не могат да скрият жалката си омраза.
  • 5 Спас Николов

    11 39 Отговор
    Че то така си беше замислено още миналата година. Изходът е в гласуване само за ДБ на следващите избори. Чалгарите нямат място в Парламента.

    Коментиран от #8

  • 6 Явор Божанов е...

    46 23 Отговор
    ...много точен и умен младеж...!Колкото и да го плюете,в пъти превъзхожда по знания,ум и интелект-Комсомолският Секретар на ЦК на БКМС-Другаря-Георг Георгиев...!!!

    Коментиран от #18

  • 7 пешо

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "Ти що не вземеш да се":

    бягай на доктор, ве!

    Коментиран от #10

  • 8 зрител

    13 4 Отговор

    До коментар #5 от "Спас Николов":

    както и психодесни нямат.
  • 9 Българка

    25 14 Отговор
    Божанков,освен актуализацията на бюджета ,приемете по спешност разграждането на извънредното правосъдие-спец.прокуратура и съд ипреместването на преторианците на Гешев

    Коментиран от #38

  • 10 Комуноид

    7 12 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Ти бягай в кофата!
  • 11 Никога повече

    9 15 Отговор
    БСП, ГЕРб, ДПС!!!
  • 12 дядоЯго

    14 6 Отговор
    Кой победи статуквото и управлява без бсп и дпс ? Кой мре от глад когато не е на власт ? Кои са глупаците що се литкат от измамниците и пак ще си останат най-бедните ?
  • 13 Антитрол

    16 13 Отговор
    "Трифонов ни изпрати на трети избори"

    Не е Трифонов а Мая и Ристю ви пратиха на трети избори като не подкрепиха първия мандат - полакомиха се за министерски кресла и с това решиха изхода.

    Нали щяха да се борят с модела Борисов който купуваше противниците си като им раздаваше министерски постове (патреотарите) или ги пращаше на тлъста заплата в Брюксел (Бареков). Нали ужким ги интересуваха само политики ама се оказа че ги интересува да имат няколко министри (ключови) пък и кмет на София.

    На следващото НС не Трифонов ще се съюзи с ГЕРБ а може да видим коалиция от ГЕРБ и ДБ и ДПС и тогава ще се разбере кой е наистина за политики и кой за министерски кресла в парламента.

    Коментиран от #15, #41

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #13 от "Антитрол":

    Ама ти си мислиш,че някой се интересува наистина от политики,а не от министерски кресла и облаги,сбъркал си държавата и хората.Тук такива ангели не живеят,всеки се бори за кокала и Борисов добре го разбра и се справяше с това.А който си мисли че не е така е голям наивник.

    Коментиран от #20

  • 16 Шопи

    12 12 Отговор
    Црлата му рода е в БСП, добре че е циганската махала в Горна Оряховица иначе бел човек нема как да гласува за тоя. Мина време и акъл почна да, дава.... Пази боже сляпо да прогледа...
  • 17 Илия /пророк/

    16 2 Отговор
    Слави сам си сложи клечка в спиците на инвалидната количка

    Коментиран от #22

  • 18 Чудя се

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Явор Божанов е...":

    Чудя се дали мислиш,че за политиката е важно само човек да е умен и красив.И как точно реши,че Георги Георгиев не е такъв.Или мразиш ГЕРБ и всички там не стават.Да ти имам логиката!Между другото колко пъти на БСПда й се казва,в прав текст,че никой от протестните партии,няма и намерение да се съобразява с тях,те се държат така все едно са фактор някакъв. На всички е ясно,че и да съставят някакво правителство, ще се изпокарат на втория ден. Какъв е смисълът от СБИРЩАЙН партии.Ами явно твоят умен и красив представител на БСП,не е толкова умен щом продължава с тази илюзия.
  • 19 Емил

    11 17 Отговор
    Това момченце с основно висше, защо го изхабявате?! Трябват му поне още 20 гадини опит, за да направи нещо смислено с живота си, а да не слугува на баща си и партията мумия.

    Коментиран от #33

  • 20 Прав си

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Нашите политици не се борят за пари , те се борят за МНОГО пари !
  • 21 ИСТИНАТА

    9 6 Отговор
    Аламанов: Даже и числата да не са съвсем точни, тенденцията е кошмарна.

    От две седмици повтарям какво може да се случи. Мразя да съм прав. Изследване на Маркет Линкс. Ако изборите бяха днес, резултатите щяха да са:

    1. ГЕРБ - 21,6 %
    2. Демократична България - 16,5 %
    3. Има такъв народ – 15.7 %
    4. БСП - 15,7 %
    5. ДПС - 11,0 %
    6. "Изправи се! Мутри вън!" - 4,5 %
    7. "Възраждане" - 4,3 %

    Няколко тенденции са видими:


    • Огромен срив за Слави Трифонов и партията му. Високомерното поведение на ИТН, отказ от нормална политическа комуникация, както и неяснотата какво точно искат и как си представят общото ни бъдеще разбираемо водят до този срив. Имат точно един шанс да поправят нещата. Дано си вземат поука. Иначе онзи резерв от доверие, който имаха, ще се изчерпа окончателно.

     

    • ГЕРБ се връщат на бял кон. Благодаря, г-н Трифонов! Не че ГЕРБ са си вдигнали резултата, не. Те са стабилни и монолитни като бетонен блок. На дъното на морето. Но вместо да им се търси отговорност за загубените 12 години и раздадените милиарди, вместо да се оправят законите, които ГЕРБ си направиха за своя изгода, вместо да възстановят нормална парламентарна демокрация, ИТН се занимаваха със служебните министри. Та, отново, благодаря, г-н Трифонов

    Коментиран от #27, #29, #44

  • 22 tate

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Илия /пророк/":

    Братче Слави ни сложи прът в ивицата Газа.Тоя Учиндолски тарикат направо се подигра със "Суверена" Всички намериха нещо да се обединят срещу пасмината ГРОБ/Дпс , Сашо Диков беше прав оня да не седи в тенекиената си кула като самодържец !! Много тежки времена ни чакат а и Тиквеника ни чака
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Валя

    11 10 Отговор
    Божанке, нали бяхте основен политически фактор и основна опозиционна сила с корнелия... или това само вие си го знаете, но народа не ви .... такова за слива
  • 25 Горо

    10 7 Отговор
    О о о, Божанката - пудела на корна
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 по точно

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНАТА":

    това е списъка на партиите,които тровят България от 30г !
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор
    никога герб никога БОРИСОВ до кога ДОГАН е е фактор
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНАТА":

    СОЦИОЛОГИЧНОТО е едно реалноста друго а как живеят повечето ХОРА в БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Хе,хе...🤣!

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "статукво":

    Преди 30 години,Явор Божанов е бил на 10 годинки ве ,соросоидна миризлива подметко...

    Коментиран от #35, #48

  • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Емил":

    господин ЕМИЛ няма такова образование ОСНОВНО ВИСШЕ има ОСНОВНО или ВИСШЕ
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Мунчо катъра":

    МАРШ в обора
  • 35 Поправка!

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Хе,хе...🤣!":

    Преди 30 години ,Явор Божанов е бил на 1(една) годинка...!!!!!
  • 36 Докато не

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ти що не вземеш да се":

    спрете да си начесвате егоцентризма си и да прикривате некадърността си чрез опити за обиди срещу опонентите си, нищо добро няма да се случи. Чувал ли си фразата "Който не е с нас, е против нас " - и знаеш ли на кого принадлежи?
  • 37 чичо

    2 5 Отговор
    БСП е КОМПРОМЕТИРАНА ПАРТИЯ,тя трябва да изчезне от молитическата сцена ,както и всички останали !!БългаиЯ и трабва друг начин на управление и той е чрез ГРАЖДАНСКИ ПРОЕКТ !!! Може и президенска република ,но никога повече парламентарна !!!!!

    Коментиран от #45

  • 38 Подкрепа за Борисов

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Защо на теб предателката какво ти пречи Гешев Или бюрото му Да не си от платените тролове на Радев На БКП На онези Олигарси погнати от Гешев
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 микимаус

    3 2 Отговор
    Наследниците на крадците от прехода в действие .
  • 41 Хайде да

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Антитрол":

    помислим кое е по-добра за всички ни - трети избори или правителство с пионки без опит и качества и министър-председател с необяснимо самочувствие, при това - плагиат? Не съм привърженик на Христо Иванов - но и не вярвам особено на Слави Трифонов и Тошето от Ямбол, че някой им е налагал кого да поставят в правителството...

    Коментиран от #46

  • 42 0001

    3 1 Отговор
    нагляри, досега ни настройвахте един срещу друг и викахте че няма вирус и др глупости ни разправяхте.
    МЛЪКНЕТЕ И СЛЕЗТЕ ОТ ПОЛИТИКАТА ЗАВИНАГИ!!!!!
  • 43 микимаус

    2 2 Отговор
    Абе при Тодор Живков 45 години се строеше ,а сега 32 години се разпродава и унищожава мръсни алчни б0клуци .Не си знаете милиардите а хората все по бедни .
  • 44 Сравнете

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "ИСТИНАТА":

    досегашните прогнози на тази социологическа агенция и ще установите, че тя винаги греши съсвсем случайно и винаги в полза на ГЕРБ. И второ - спечелил изборите е този, който успее да състави правителство. Съдейки обаче по репликата на Трифонов, че след третите избори "правителство трябва да има НА ВСЯКА ЦЕНА", виждам заявка за колаборация ГЕРБ -ИТН. Тя ще се осъществи, ако гласовете на двете партии + тези на купени депутати от други партии /а това ГЕРБ знаят как да го правят.../ са общо над 121. Ако не - ИТН ще играят "антиГЕРБ" и ще са съгласни на всичко /зер, Вождът е казал!/ - ако обаче стигнат до мандат. Я стигнат, я не...
  • 45 И какво ще

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "чичо":

    рече това "граждански проект"? Събира се сбирщина крекльовци, които се самообявяват за лицето на гражданското общество? Ами то такива са от ИТН - граждански проект... и резултатът - видяхме го - и кандидата им за министър-председател, и едно трийсетинагодишно пикле - кандидат за министър на образованието...
  • 46 Антитрол

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хайде да":

    Какво значи "без опит" - Вожда ви с "опит" ли беше когато стана министър председател преди 12 години. Или всичките му министри бяха с "опит".

    Вие май не знаете какво искате - нови хора или старите муцуни обходили всички партии само да са на власт. Сигурно Ристю е с опит в краденето щом е бил в герб и трябва него да сложим за министър председател.

    Как пък за 12 години никой не се нае да провери дипломите на ПКП, Барни Ръбал и другите малоумници които се съмнявам изобщо да са завършили училище или са завършили такова за бавноразвиващи се и сега изведнъж и то ужким от коалиционен партньор намериха цялата информация за всички кандидат министри на ИТН и оплюха половината.

    Що пък никой не се замисли защо е така. Казвам ви Ристю е такава скрита лимонка и няма да се учудя да направи коалиция с герб (бивш гербаджия) и най вече че е финансиран от Козяк.

    Та именно Ристю провали съставянето на кабинет (защото не получи министерски кресла) и ни прати на трети избори. Пък и му предричат повече проценти макар че никак не им вярвам на тази агенция.
  • 47 Анонимен

    1 1 Отговор
    Наште си купиха къщи на запад, с чисти честни пари. Като не ви изнася бягайте извън България, яворе, за Русия, а Бойко Борисов за сащ, великобритания
  • 48 Шопи

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хе,хе...🤣!":

    Бил е на баща си кесийте. Но црлата му рода.... Е друг въпрос къде е била
  • 49 Болярин

    3 0 Отговор
    Г- Божинков, пардон, божанкоф, ПЕЧЕЛЯТ СПОСОБНИТЕ ПОЛИТИЦИ !!!
    Аматьорите да гледат и да се учат ! Ако не - на поправителен, докато се получи нещичко ...
  • 50 божатнка

    2 1 Отговор
    нека кака ти корни подържи още малко мандата затова да му се порадва че повече мандат едва ли ще видите през следващите 50 години и България едва ли ще се управи навремето димитър талев каза БЪЛГАРИЯ ще се управи когато умре и последния комунист в дэржавата ни
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ЗАЩО ДА НЕ ПЕЧЕЛЯТ ??? КОЙ ДА ПЕЧЕЛИ --- "ГЪ Р БА ВИТЕ ИДАТ "; "ДайБе -ДеБе -Де БИЛ" ИЛИ " Е ТЕ СА ГО НАФЪРФОЛИХ НА НАРОДА " ??? КОЙ ДА ПЕЧЕЛИ БЕ--- ПРОТЕСТИТУИРОТЕСТЪРИ !?!?!?!?!?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гешев

    1 1 Отговор
    Божанка, много внимавай. Ти знаеш защо
  • 56 Или

    1 0 Отговор
    Божанков,Нинова излъга че ще предложи служебното правителство за редовно.Ако него направите,всички от бсп сте тогава ментъражии.