Отидете към основна версия

2 476 11

Как да заживеем по-добре?

  • протести

Колкото и разнопосочни да са скандиранията по българските улици, те искат едно и също: по-добър живот. Да не забравяме обаче, че това е постижимо единствено в условията на стабилна икономика. И именно тук е проблемът, се посочва в анализа на Георги Папакочев за Дойче веле

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Вече пета седмица в българското публично пространство се борят два вида гласове - мощните скандирания на улицата, която иска промяна на „всичко, навсякъде и незабавно”, и по-приглушените подкани за проява на разум и гражданска отговорност. В еуфорията на протестите малцина осъзнават, че тези две послания имат нещо общо: копнежа по по-добър живот, което обаче е постижимо единствено в условията на стабилна и развиваща се икономика. От което следва, че основна задача на временния кабинет, оглавяван от дипломат от кариерата, е да направи всичко възможно за подобряване на икономическата ситуация в България. Задача неимоверно трудна на фона на жалките икономически реалности от десетилетия насам, в условията на кипящо социално недоволство и с оглед на европейската икономическа криза.

Стремглаво надолу?

По отношение на икономическата нестабилност най-бедната страна-членка на ЕС съвсем скоро може да се нареди до държави като Гърция, Испания и Италия. Неслучайно миналата седмица рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” недвусмислено предупреди, че ако бъде застрашен ориентираният към стабилност консенсус за икономическите политики, относително добрият рейтинг на страната ще се устреми стремглаво надолу. В агенцията се опасяват от рисковете, произтичащи от предстоящите извънредни избори, както и от евентуалните промени в данъчната система и енергетиката.

От своя страна агенция Ройтерс цитира експерт от Института за пазарна икономика, който отбеляза, че продължаващите протести неизбежно ще се отразят на икономическото положение в България. И ако не бъде съставено стабилно правителство, чуждестранните инвеститори ще започнат да бягат от страната.

Отново 1 800 лева за 1 долар?

Сериозна тревога будят и приходите през първите месеци на тази година. Ако темпът на янаурската им събираемост се запази, те ще са с милиард и половина по-малко от предвиденото. През януари 2012-та държавата е събрала 9 пъти повече средства от корпоративни данъци, отколкото през тазгодишния януари. Подобно е положението и с акцизите и постъпленията от ДДС. В този контекст страховито недоумение предизвика идеята за спешен външен или вътрешен заем с цел повишаване на доходите и стимулиране на икономиката. Същото важи за исканията за отказ от прилагането на т.нар. ”валутен борд”, който вече 16 години гарантира стабилността на местната парична единица. Неслучайно в първото си послание служебният премиер обеща, че няма да допусне икономически авантюри, нито пък политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина.

"Икономиката, глупачетата ми!"

Тези дни пред австрийския вестник ”Дер Щандарт” президентът Плевнелиев описа визията си за съставения от него служебен кабинет със следните думи: правителство от „мъже и жени, сами изградили репутацията си, с натрупани знания и умения, които да действат до изборите като кабинета на италианския технократ Марио Монти”. Да припомним - през миналата година с умела дипломация Монти съумя да осигури икономическа помощ за закъсала Италия, благодарение на което успя да възвърне позагубените й позиции в Европа. Бързо ще се разбере дали служебният кабинет на Райков ще съумее да изкопира успешно Монти. Няма да е излишно обаче новите властимащи да си припомнят от време на време трите знакови послания от предизборната кампания на Бил Клинтън през 1992-ра: „Промяна versus още от същото”, „Икономиката, глупачетата ми!” и „Не забравяйте здравеопазването!”. Вслушвайки се в тях, те биха свършили доста работа и току-виж биха успокоили дори улицата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини