Last news in Fakti

15 Март, 2013 08:48 2 470 11

Как да заживеем по-добре?

  • протести

Колкото и разнопосочни да са скандиранията по българските улици, те искат едно и също: по-добър живот. Да не забравяме обаче, че това е постижимо единствено в условията на стабилна икономика. И именно тук е проблемът, се посочва в анализа на Георги Папакочев за Дойче веле

Как да заживеем по-добре? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Вече пета седмица в българското публично пространство се борят два вида гласове - мощните скандирания на улицата, която иска промяна на „всичко, навсякъде и незабавно”, и по-приглушените подкани за проява на разум и гражданска отговорност. В еуфорията на протестите малцина осъзнават, че тези две послания имат нещо общо: копнежа по по-добър живот, което обаче е постижимо единствено в условията на стабилна и развиваща се икономика. От което следва, че основна задача на временния кабинет, оглавяван от дипломат от кариерата, е да направи всичко възможно за подобряване на икономическата ситуация в България. Задача неимоверно трудна на фона на жалките икономически реалности от десетилетия насам, в условията на кипящо социално недоволство и с оглед на европейската икономическа криза.

Стремглаво надолу?

По отношение на икономическата нестабилност най-бедната страна-членка на ЕС съвсем скоро може да се нареди до държави като Гърция, Испания и Италия. Неслучайно миналата седмица рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” недвусмислено предупреди, че ако бъде застрашен ориентираният към стабилност консенсус за икономическите политики, относително добрият рейтинг на страната ще се устреми стремглаво надолу. В агенцията се опасяват от рисковете, произтичащи от предстоящите извънредни избори, както и от евентуалните промени в данъчната система и енергетиката.

От своя страна агенция Ройтерс цитира експерт от Института за пазарна икономика, който отбеляза, че продължаващите протести неизбежно ще се отразят на икономическото положение в България. И ако не бъде съставено стабилно правителство, чуждестранните инвеститори ще започнат да бягат от страната.

Отново 1 800 лева за 1 долар?

Сериозна тревога будят и приходите през първите месеци на тази година. Ако темпът на янаурската им събираемост се запази, те ще са с милиард и половина по-малко от предвиденото. През януари 2012-та държавата е събрала 9 пъти повече средства от корпоративни данъци, отколкото през тазгодишния януари. Подобно е положението и с акцизите и постъпленията от ДДС. В този контекст страховито недоумение предизвика идеята за спешен външен или вътрешен заем с цел повишаване на доходите и стимулиране на икономиката. Същото важи за исканията за отказ от прилагането на т.нар. ”валутен борд”, който вече 16 години гарантира стабилността на местната парична единица. Неслучайно в първото си послание служебният премиер обеща, че няма да допусне икономически авантюри, нито пък политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина.

"Икономиката, глупачетата ми!"

Тези дни пред австрийския вестник ”Дер Щандарт” президентът Плевнелиев описа визията си за съставения от него служебен кабинет със следните думи: правителство от „мъже и жени, сами изградили репутацията си, с натрупани знания и умения, които да действат до изборите като кабинета на италианския технократ Марио Монти”. Да припомним - през миналата година с умела дипломация Монти съумя да осигури икономическа помощ за закъсала Италия, благодарение на което успя да възвърне позагубените й позиции в Европа. Бързо ще се разбере дали служебният кабинет на Райков ще съумее да изкопира успешно Монти. Няма да е излишно обаче новите властимащи да си припомнят от време на време трите знакови послания от предизборната кампания на Бил Клинтън през 1992-ра: „Промяна versus още от същото”, „Икономиката, глупачетата ми!” и „Не забравяйте здравеопазването!”. Вслушвайки се в тях, те биха свършили доста работа и току-виж биха успокоили дори улицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аналитично-песимистично

    1 0 Отговор
    Чиста проба PR си бяха прегръдките и ръкостисканията на предишните и сегашните „менiджъри” на държавата.Предишните оставиха „мини” и заложиха доста „бомбички със закъснител” на сегашните.Най малкият проблем е, че не е спазен законът за резерва,че сумата останала в резерва е 2 пъти по ниска и за това Дянков не беше съгласен с ББ.През тези 4 години плавно се забави ръста в индустрията и бизнеса, което пък доведе до рязко намаляване на приходната част.Ако погледнете числата ще видите че се случва това което стана и в щатите.Правителството обедня значително.Би трябвало сега новите „мениджъри” на страната на кратко да обявят пред обществото програмата си за да се види имат ли „рецепта” за излизане от ситуацията,но уви това не се случва.Като личности новите управници имат безупречни биографии но нямат практически опит в менажирането на държава.Ще им се наложи да работят със старите екипи от министерствата си.Не трябва да си голям специалист анализатор за да разбереш, че съвсем скоро протестите по улиците ще се засилят колкото и песимистично да звучи.
  • 2 тирирам

    1 0 Отговор
    намирисва ми на гражданска война
  • 3 мъченик

    1 2 Отговор
    ще заживеем по-добре само ако се преселим горе при свети петър
  • 4 Гост

    2 1 Отговор
    На един му мирише на гражданска война, на друг му се самоубива, на трети му се стачкува, а на никой не му идва на ум, че трябва да се бачка и то много яко и само така ще оправи себе си, а от там и държавата си...!
  • 5 Благослав Тангъров

    1 0 Отговор
    А, такава ли била работата, ние глупаците да бачкаме и да изнемогваме (а понякога и да гладуваме) пък и трябва да си траем? Беше тая! Т'ва вече нема как да стане! Като не може тук да се работи и да се живее нормално - има и други места! На който му харесва да бачка като роб за смешни пари и да поддържа една камара хрантутници - олигарси, монополи, мафия, политици и т. н. - то това ни е държавата! На мене не ми харесва! Който е решил да остава тук до край, пожелавам му вяра и надежда в "плавния преход" и Господ да му е на помощ! Аз няма да емигрирам, аз ще избягам...
  • 6 втн

    1 0 Отговор
    Че аз никога не съм спирал да бачкам бе, само дето някой друг взема парите. Стига толкоз ако трябва да бачкам и да гладувам ще правя така че да гладуват и тези дето съм хранил до сега.
  • 7 въшката

    1 0 Отговор
    Като се изчистим от гнидите, които смучат кръвта на народа вече 23 години.
    В противен случай, НИКОГА.
    Все едно да помпиш спукана гума, винаги ще спада, за това първо се запушва дупката и после помпиш,
  • 8 qqqqqq

    1 1 Отговор
    Най ме е яд някой като каже че трябвало да работим още по вече.
    1. В момента и да искаш да работиш, няма работа.
    2. Ако си намериш работа, работното време е 12 часа, 6 дена в седмицата, като те осигуряват на 4 часа. За отпуск или болничен изобщо не може да се говори. Заплата 300 - 400 лева.
    3. Ако имаш малко дете, направо забрави някой да те назначи на работа.
    Алчните български работодатели са виновни. Тях народът трябва да удари. Бизнеса управлява държавата, а не правителството.
  • 9 Христо Ковачев

    1 1 Отговор
    ВЕЧЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА РАБОТИМ И ПОЛИТИЦИТЕ ДА НИ ДОЯТ,ЕДИНСТВЕНИЯ ИЗХОД Е РЕВОЛЮЦИЯТА ,ВСИЧКО ДРУГО Е ПРАХ В ОЧИТЕ,СТИГА СМЕ СИ ГОВОРИЛИ ЗА НЯКАКВА ХИМЕРНА МИРНА ПРОМЯНА
  • 10 Цъци и Цъцка

    1 0 Отговор
    Един депутат в парлаМента /не казаха името по тв и беше в гръб/ каза ,,ние ще ставаме по богати ,а вие/народа/ по бедни,,. Изавление на цървул в костюм та дори да е от Банкя
  • 11 Недялко ЕмЦанев

    1 0 Отговор
    Навсякъде политиците смучат като гладни комари, само че по белите страни вземат от излишъка на хората, а тука в тоя див комунизо-капитализъм вземат от недоимъка.