Отидете към основна версия

6 445 68

Чрез Минск Кремъл тероризира Европа

  • беларус-
  • русия-
  • полша-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • украйна

Путин прилага изпитаната тактика от окупацията на Крим

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската федерация изкуствено организира настоящата миграционна криза и използва Беларус, за да създаде нова точка на дестабилизация на сигурността в Източна Европа. Русия отдавна използва подобни доказани методи за натиск, за да постигне своите имперски геополитически цели. По-специално, през 2015 г., след намесата на Руската федерация във военния конфликт в Сирия, в Европа започна хуманитарна катастрофа, причинена от масовия приток на мигранти.

Това се посочва в анализ на Владимир Ростоцкий.

Миграционната криза на беларуско-полската граница е един от инструментите на Кремъл, за да подтикне ЕС да преговаря с Руската федерация за ускоряване на пускането на "Северен поток 2", намаляване на санкционния натиск върху Русия и легализиране на сепаратиските проруски републики в Донбас - т. нар. Луганска и Донецка народни републики, така и признаването на анексирания Крим за руска територия.

Миграционната криза протича на фона на подписването на споразуменията за по-нататъшна интеграция на Руската федерация и Беларус в рамките на обща съюзна държава, в които по-специално е залегнала концепцията за обща миграционна политика и актуализирана военна доктрина.

С помощта на миграционната криза Москва също планира да легитимира Лукашенко, като инициира преговори между непризнатия президент на Беларус и Европейския съюз.

Руските разузнавателни агенции управляват миграционната криза по границите на Европейския съюз, използвайки стратегия, подобна на тази, която Русия приложи в Крим през 2014 г. и все още използва в Източна Украйна.

Русия, която води хибридна война във формат „не сме там” и „това не сме ние”, използва и режимът на Александър Лукашенко с нелегалните мигранти, за да дестабилизира ситуацията по източните граници на ЕС.

Също така през 2014 г. Русия нахлу в Украйна, използвайки т. нар. „малки зелени човечета“ за хибридна окупация на полуострова, а след това вкарване на диверсионните си групи в Донбас под прикритието на „опълчения от народните републики“.

Американската агенция "Блумбърг", позовавайки се на свои източници от Белия дом, писа на 11 ноември, че САЩ са предупредили съюзниците си в Европа за планираната от Русия военна операция за нахлуване в Украйна. Те се позовават на данни за струпването на руски войски близо до границата на Украйна. Подобни опасения се основават на събраните доказателства и тенденции, наблюдавани при подготовката на Русия за окупацията на Крим през 2014 г.

Представителят на САЩ в ОССЕ Кортни Остриен каза по време на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ на 11 ноември, че Русия е основната пречка за мирното уреждане на въоръжения конфликт, отприщен от Москва в Източна Украйна.

Военната активност на Русия спрямо Украйна, заедно с враждебната реторика на Кремъл са опасно провокативни. Руската федерация трябва да позволи на мониторинговата мисия на ОССЕ да изпълнява качествено мандата си и да извършва наблюдение във всички временно окупирани територии на Украйна, контролирани от Кремъл.

Не може да има помирение или стабилизиране на отношенията между Запада и Русия на консенсусна или компромисна основа, тъй като основата на руската геополитика е конфронтацията, а не развитието чрез сътрудничество.

На фона на организираната от Руската федерация миграционна криза на границата на Беларус и Полша и на провеждането на руско-белоруски извънредни десантни учения в района на Гродно, Кремъл демонстрира своята сила и влияние върху ситуацията в региона, като по този начин тества реакцията на Запад.

Анализът на ситуацията с военните учения от минали години показва, че легендата за съвместни учения на въздушно-десантните войски за отработване на задачи във връзка с натрупването на военна активност в близост до границата на Беларус всъщност не е отбранителен, а нападателен по характера на Кремъл.

Водещото в САЩ делово издание "Уолстрийт джърнъл" в статията си от 11 ноември отбелязва, че Владимир Путин създава проблеми на Европа, първо чрез съсредоточаване на войските на границата с Украйна, а сега и чрез миграционната криза и енергийните заплахи към Стария континент заради съюзника си в Беларус. Москва провежда хибридна политическа кампания за дестабилизиране на ситуацията в Полша и разцепление между страните от ЕС.

Владимир Ростоцкий, политолог, Русия

Полша - Беларус

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 39 гласа.

Свързани новини