Отидете към основна версия

10 283 111

Мартин Димитров пред ФАКТИ: Ако служебният кабинет се обърне за разговори към „Газпром“, ще падне в капан

  • мартин-
  • димитров-
  • демократична българия-
  • сдс-
  • избори-
  • газ-
  • сащ

Седесарите отдавна гласуват в по-голямата си част за гражданските кандидати на „Демократична България“, казва той

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо ДБ отправи покана за съвместно явяване на изборите с ПП? Къде е дясното политическо пространство, какво остана от СДС, както и ще имаме ли газ. По темите пред ФАКТИ говори Мартин Димитров от „Демократична България“.

- Г-н Димитров, „Демократична България“ отправи към „Продължаваме промяната“ покана за съвместно явяване на изборите. Към днешна дата как стоят нещата…
- Поканата ни е изключително добронамерена, защото смятаме, че едно обединение между ДБ и ПП не само ще спечели изборите, а ще привлече и вота на част от хората, които не гласуват. Така ще се гарантира проевропейският път на България, а също така ще е много по-вероятно да се състави правителство. Причината е, че обединени очакваме убедителен резултат. Още нямаме отговор от ПП. Доколкото разбирам в момента трябва ръководните партийни органи на „Продължаваме промяната“ да се съберат и да вземат решение.

- Процесът по регистрацията на „Демократична България“ как върви. В такъв етап сме?
- Нещата вървят нормално. Имаме много активни привърженици, когато събираме подписи, така че не очаквам никакви проблеми.

- Предложението към ПП е свързано с това да се търси някакво дясно обединение или просто двете партии показаха голямо сходство във вижданията си и това ви подтикна към този ход?
- Идеята е да се направи една пронатовска и проевропейска голяма коалиция. На фона на всичко, което се случва в света – кризите, войната в Украйна и т.н., ние търсим обединение в голям политически субект, който да решава проблемите на хората, породени от кризите. Като първи проблем бих посочил, че е нужно съставянето на правителство, а един убедителен резултат много ще помогне. На второ място бих посочил, че такава коалиция ще е гарант, че България ще се движи по проевропейския път. И всички опити да бъде тласната страната в завой към Москва няма да се получат. Така че в момента е важно да се покаже как ще се развива България и по какъв път ще върви.

- Говоря за дясното, защото виждаме другата политическа формация ГЕРБ/СДС. СДС за вас е до болка позната партия. В този смисъл към кои избиратели се насочвате предвид това, че всяка партия си има симпатизанти?
- Имайте предвид, че ГЕРБ построиха „Турски поток“. Тяхното правителство построи „Турски поток“. И това бе единственото правителство в Европа, което даде 3 млрд. лева, за да помогне на Москва да заобиколи Украйна. Няма друг такъв случай. От тази гледна точка през моите очи ГЕРБ са в много неблагоприятно положение да твърдят, че са проевропейска партия, че искат България да бъде силна част от ЕС и т.н.

- А ролята на СДС как я виждате тогава в момента…
- Вижте, СДС в онзи си вид от преди години практически не съществува. Седесарите отдавна гласуват в по-голямата си част за хора от гражданската квота на „Демократична България“. Това добре може да се види по данните на преференциалния вот, включително хората, които подкрепят мен и колегите ми. Вижте, светът се променя, а с него и политическата система.

- Машинният вот оцеля. Имаше т.н. „хартиена коалиция“ в последния парламент...
- Четири пъти успяхме да спрем „хартиената коалиция“. В началото бяха ГЕРБ, ДПС и БСП. После към тях се присъедини и „Възраждане“, а част от хората това не можаха и да го разберат даже. Важното е, че успяхме да ги спрем – къде с един глас, къде с повече. В последните 5-6 години аз съм част от група хора, които направихме много, за да има машинно гласуване. Включително водихме и спечелихме съдебни дела, водихме и разяснителна кампания. За първи път гласувах с машина през 2006 година във Френската гимназия в София. Имаше експериментално гласуване тогава. И какво излиза, вече 16 години имаме различни етапи на гласуване с машини. А то винаги е било успешно. Това са доста опити.

Машинното гласуване спира измамите,

защото не може да се подменят протоколи, не може да се дописват, да се задраскват, променят данни и т.н. Машинният вот води до точно броене на гласовете. И най-важното – няма десетки хиляди невалидни бюлетини. Трябва ли да припомням, че имахме случай при избори преди време, когато броят на невалидните бюлетини бе стигнал до размерите на един малък град. Това прави целият изборен процес с машините по-честен, което е идеята и важното в случая.

- България ще се управлява от коалиции. Имам предвид голямото количество партии, които влизат в парламента. На какво ще държите от „Демократична България“, когато се стигне до евентуални преговори?
- Най-важното е се гарантира пътят на България напред като част от НАТО и ЕС. За нас е важно средата за малкия и среден бизнес в България да бъде благоприятна. Неслучайно ние внесохме предложението за увеличаването на прага по регистрация по ДДС от 50 000 на 100 000 лева. Това е ключово точно за малките предприятия и тяхното оцеляване в сегашните условия. Ние сме сред хората, които всячески се противопоставяме на идеите за увеличаване на данъците и това е пак заради условията за развитие на малкия бизнес. Това са нашите изключителни приоритети. Също така ние вярваме в дясната социална политика. С наш законопроект бяха премахнати пречките храни в края на срока на годност да бъдат дарявани, а да не се унищожават. Говорим за хиляди тонове храни, които вече ще бъдат дарявани на бедните, така че да няма гладни хора в България. Това е ясна дясна социална политика, която се основава на дарения. В областта на горивата трябват нови регулатори. Ние показахме, че КЗК за 2020 година имат една проверка на място, а за 2021-а нито една. Трябват ни регулатори, които да работят, да взимат мерки, така че пазарите да работят нормално. Не може да гледаме как цената на петрола пада, а цените на горивата остават с малки изменения. Това показва, че има някакви изкривявания, срещу които трябва да се взимат мерки.

- Заговорихме за горива. Темата дали ще имаме газ през зимата в момента вълнува всички. Ако вземем седемте танкера от САЩ – три до края на годината и четири през следващата, колко ще сме готови. Опция ли е с разговори с „Газпром“ да си гарантираме зимата, а след това да търсим други алтернативи за доставки на газ?
- Ако служебният кабинет се обърне за разговори към „Газпром“, ще падне в капан. Причината е, че Москва може да си въведе нови и нови изисквания във всеки един момент. В момента е факт това, че Русия спира газа за много европейски страни. Та представете си какво ще бъде зимата. Трябва да си много наивен, за да мислиш, че това е решението на проблема.

Аз съм за никакво приемане на ултиматумите на Москва.

Категорично това е и нашата позиция в „Демократична България“. А решението е в няколко посоки. Допълнителни количества азерски газ да бъдат закупени. По темата са водени вече разговори. Става въпрос за нови количества, които са извън тези, записани в договора. Въпросните танкери с втечнен газ от САЩ да бъдат закупени. Нямаме нищо против да се купи и още газ, ако се намерят изгодно и други танкери. Цяла Европа вижда, че Русия използва газта си като геополитическа стратегия. Дано това бъде разбрано и от служебния кабинет, който, за съжаление, ми изглежда трайно объркан по темата.

- В смисъл….
- Ми те от първия ден казаха, че има хаос и разруха в енергетиката, а това не е вярно. Явно говорят така, за да оправдаят връщането към „Газпром“. За това става въпрос. Но какво още да се направи. Освен тези 7 танкера нека да купим още, ако има възможност. Има къде да се разтоварват, защото в Гърция има свободни капацитети. Може да се говори и с Турция, където също има такава възможност. Много ключово е газовата връзка с Гърция да бъде готова документално, защото това автоматично ще намали цената на пълното количество азерски газ. Очаквам седмични отчети от служебното правителство какво правят по темата, а документалното завършване на газовата връзка да е изключителен приоритет на кабинета на Гълъб Донев. Ще ги наблюдаваме под лупа, както се казва, какво правят.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 86 гласа.

Свързани новини