Отидете към основна версия

7 043 20

Кои хора са енергийно бедни и колко ще е по-скъпо парното? Цветанка Илиева пред ФАКТИ

  • цветанка-
  • илиева-
  • изправи се.бг-
  • парно-
  • вода-
  • кевр

Предвиждаме преизчислението на пенсиите да се прави по-често – в рамките на 3-5 години, за да няма такова голямо изоставане, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко ще плащаме за парно през зимата? Темата е повече от актуална, но не само тя. Ще се увеличават ли пенсии, ще расте ли още цената на водата… Пред ФАКТИ говори Цветанка Илиева, енергиен експерт на „Изправи се България“.


- Г-жо Илиева, каква зима чака столичани, отопляващи се на парно?
- Зимата ще е трудна, ако говорим за плащане на парно. Сметките ще бъдат с около 30% нагоре. От 1 януари може да станат и още по-високи. Цената към момента, спрямо миналата година, е увеличена с 28%. Давам ви пример. Ако сте имали сметка за парно от 300 лева, сега ще е 380 лева.

- Защо искате КЕВР да изготви пълен анализ и отчет на дейността на целия топлофикационен бранш в страната. Каква е ситуацията извън столицата?
- Ние предложихме това нещо по време на общественото обсъждане на цените през юни 2022-а. Тогава в доклада на КЕВР не беше направен регулаторен преглед на дейността в толофикационните дружества. Плюс това топлофикациите получават компенсации за цената на природния газ към онзи момент, а също така продават и електроенергията, която произвеждат, на борсата.

При формирането на цената КЕВР не отчиташе това.

Сега, по данните на КЕВР, топлофикациите извън София за миналата година са 67 млн. лева на загуба, а само три са на печалба – в Перник, Варна и Сливен. Общо печалбата им е 4 млн. лева. Към края на юни 2022 година има публична информации за дружествата в Бургас, Плевен, Враца и Русе. Общата им загуба е 80 млн. лв. Към момента топлофикациите не получават компенсации за цената на природния газ и крайно време е да се направи анализ в държавата за развитието на този сектор и дали има изобщо бъдеще, защото цените стават социално непоносими за потребителите.

- От „Изправи се България“ стартирахте кампанията си „Не плащай“ срещу изравнителните сметки за парно. Какъв е ефектът?
- Призовахме столичани да не плащат изравнителните сметки до 14 септември, защото вече бе ясно, че има грешки в начисляването на ДДС. Закъсня се и с издаването на новите фактури и сега пак призоваваме да се не се плаща, защото „Топлофикация-София“ трябваше да издаде нови фактури до 15 септември, а такива за корекцията на изравнителните сметки към 31 август 2022 година още няма.

- Кои хора у нас са „енергийно бедни“… Как се определя прагът…
- Има европейска директива за определянето на хората, които са енергийно бедни. Това не е транспонирано в българското законодателство. Досега, съгласно Плана за възстановяване, трябваше в Закона за енергетиката да бъде заложена дефиниция за енергийно бедните. Трябваше да стане това до края на това тримесечие, но Министерството на енергетиката не е дало такава дефиниция и не е предложило закона за обществено обсъждане. Ние, от „Изправи се България“, смятаме, че като енергийно беден трябва да се определя всеки човек,

който дава над 10% от средномесечния доход на домакинството за отопление.

Цялата разлика, която се получава за един имот, да се поема от държавата.

- Казвате, че след 2 октомври ще предложите в Народното събрание държавата да поеме увеличението в сметките на потребителите. Какво показват разчетите ви?
- Някъде около 3,5 млн. българи са енергийно бедни. В тази група включваме и пенсионерите, които получават до 500 лева. Това са около 1,1 млн. Около 700 000 възрастни хора получават пенсии между 500 и 1000 лева. Говорим все за хора, които получават по-малко пари отколкото е издръжката на живот – 1260 лева. Имаме и работещи бедни, които са на минимална заплата от 700 лева. Те са около 700 000. Така стигаме и до хората, които не са здравно осигурени. Те са над 800 000. Крайно време е, след като в момента АЕЦ „Козлодуй“ произвежда електроенергия на 61 лева, а я продава на близо 1000 лева в последно време, да се направят промени компенсациите за цените на тока. Да има диференцирано изплащане на компенсациите на бизнеса, защото не е справедливо да се плащат компенсации на военните заводи, примерно.

- Подехте и поредица инициативи срещу високите цени на горивата. Виждаме вече, че цената пълзи надолу…
- Цената на бензина се движи около 3 лева на колонките, но цената на руския петрол „Урал“, с който работим в България, пада. Има друг фактор, който малко се коментира в медиите. И това е, че е висок курсът на долара в момента – вече е над 2 лева. Това също има отношение. Ние сме за въвеждане на таван на цените на горивата.

- След изборите се заканвате, че инициативата „Не плащай“ ще обхване освен парното и бензиностанциите, също така тока, газа и водата… Докъде ще стигнем така?
- Ние предвиждаме, а това го споделяме с хората, да се направи Закон за извънредната ситуация в енергетиката. В този Закон предвиждаме да се направят бързи реформи. Една от тях е да се въведе понятието „енергийно беден“. Също така е добре малките и средни фирми, както и бюджетните организации да се върнат на регулирания пазар на ток. Да се дадат по-дълги срокове за плащане на сметките на хората, както това бе по време на ковид пандемията.

Положението с цената на водата вече започва излиза извън контрол.

КЕВР между 40 и 60% увеличава цените без да отчита, че ВиК дружествата получиха компенсации от държавата. На всяко заседание поставяме този въпрос, но никой не го отчита. Има три постановления на Министерски съвет за ВиК сектора да бъдат дадени компенсации за цените на тока, където отидоха 123 млн. лева.

- Пенсионерите винаги стават обект на интерес от партиите, когато идват избори. Темата поражда и много дискусии...
- За нас е важно да се направи преизчисление на всички пенсии по средномесечния осигурителен доход за 2021 година. Сега преизчислението на пенсиите ще обхване само 1/3 от пенсионерите. На хората, които по-назад във времето са пенсионирани, парите им ще бъдат намалени с 35%, а след това ще се увеличават с процентите, обявени от НОИ. Този въпрос за равен трудов стаж да бъде увеличаван с равен % за осигурителния стаж, който в момента е 1,35%, ние възнамеряваме да го поставим. След това предвиждаме преизчислението на пенсиите да се прави по-често – в рамките на 3-5 години, за да няма такова голямо изоставане в пенсиите.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.

Свързани новини