Last news in Fakti

27 Септември, 2022 11:59 7 025 20

Кои хора са енергийно бедни и колко ще е по-скъпо парното? Цветанка Илиева пред ФАКТИ

  • цветанка-
  • илиева-
  • изправи се.бг-
  • парно-
  • вода-
  • кевр

Предвиждаме преизчислението на пенсиите да се прави по-често – в рамките на 3-5 години, за да няма такова голямо изоставане, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колко ще плащаме за парно през зимата? Темата е повече от актуална, но не само тя. Ще се увеличават ли пенсии, ще расте ли още цената на водата… Пред ФАКТИ говори Цветанка Илиева, енергиен експерт на „Изправи се България“.


- Г-жо Илиева, каква зима чака столичани, отопляващи се на парно?
- Зимата ще е трудна, ако говорим за плащане на парно. Сметките ще бъдат с около 30% нагоре. От 1 януари може да станат и още по-високи. Цената към момента, спрямо миналата година, е увеличена с 28%. Давам ви пример. Ако сте имали сметка за парно от 300 лева, сега ще е 380 лева.

- Защо искате КЕВР да изготви пълен анализ и отчет на дейността на целия топлофикационен бранш в страната. Каква е ситуацията извън столицата?
- Ние предложихме това нещо по време на общественото обсъждане на цените през юни 2022-а. Тогава в доклада на КЕВР не беше направен регулаторен преглед на дейността в толофикационните дружества. Плюс това топлофикациите получават компенсации за цената на природния газ към онзи момент, а също така продават и електроенергията, която произвеждат, на борсата.

При формирането на цената КЕВР не отчиташе това.

Сега, по данните на КЕВР, топлофикациите извън София за миналата година са 67 млн. лева на загуба, а само три са на печалба – в Перник, Варна и Сливен. Общо печалбата им е 4 млн. лева. Към края на юни 2022 година има публична информации за дружествата в Бургас, Плевен, Враца и Русе. Общата им загуба е 80 млн. лв. Към момента топлофикациите не получават компенсации за цената на природния газ и крайно време е да се направи анализ в държавата за развитието на този сектор и дали има изобщо бъдеще, защото цените стават социално непоносими за потребителите.

- От „Изправи се България“ стартирахте кампанията си „Не плащай“ срещу изравнителните сметки за парно. Какъв е ефектът?
- Призовахме столичани да не плащат изравнителните сметки до 14 септември, защото вече бе ясно, че има грешки в начисляването на ДДС. Закъсня се и с издаването на новите фактури и сега пак призоваваме да се не се плаща, защото „Топлофикация-София“ трябваше да издаде нови фактури до 15 септември, а такива за корекцията на изравнителните сметки към 31 август 2022 година още няма.

- Кои хора у нас са „енергийно бедни“… Как се определя прагът…
- Има европейска директива за определянето на хората, които са енергийно бедни. Това не е транспонирано в българското законодателство. Досега, съгласно Плана за възстановяване, трябваше в Закона за енергетиката да бъде заложена дефиниция за енергийно бедните. Трябваше да стане това до края на това тримесечие, но Министерството на енергетиката не е дало такава дефиниция и не е предложило закона за обществено обсъждане. Ние, от „Изправи се България“, смятаме, че като енергийно беден трябва да се определя всеки човек,

който дава над 10% от средномесечния доход на домакинството за отопление.

Цялата разлика, която се получава за един имот, да се поема от държавата.

- Казвате, че след 2 октомври ще предложите в Народното събрание държавата да поеме увеличението в сметките на потребителите. Какво показват разчетите ви?
- Някъде около 3,5 млн. българи са енергийно бедни. В тази група включваме и пенсионерите, които получават до 500 лева. Това са около 1,1 млн. Около 700 000 възрастни хора получават пенсии между 500 и 1000 лева. Говорим все за хора, които получават по-малко пари отколкото е издръжката на живот – 1260 лева. Имаме и работещи бедни, които са на минимална заплата от 700 лева. Те са около 700 000. Така стигаме и до хората, които не са здравно осигурени. Те са над 800 000. Крайно време е, след като в момента АЕЦ „Козлодуй“ произвежда електроенергия на 61 лева, а я продава на близо 1000 лева в последно време, да се направят промени компенсациите за цените на тока. Да има диференцирано изплащане на компенсациите на бизнеса, защото не е справедливо да се плащат компенсации на военните заводи, примерно.

- Подехте и поредица инициативи срещу високите цени на горивата. Виждаме вече, че цената пълзи надолу…
- Цената на бензина се движи около 3 лева на колонките, но цената на руския петрол „Урал“, с който работим в България, пада. Има друг фактор, който малко се коментира в медиите. И това е, че е висок курсът на долара в момента – вече е над 2 лева. Това също има отношение. Ние сме за въвеждане на таван на цените на горивата.

- След изборите се заканвате, че инициативата „Не плащай“ ще обхване освен парното и бензиностанциите, също така тока, газа и водата… Докъде ще стигнем така?
- Ние предвиждаме, а това го споделяме с хората, да се направи Закон за извънредната ситуация в енергетиката. В този Закон предвиждаме да се направят бързи реформи. Една от тях е да се въведе понятието „енергийно беден“. Също така е добре малките и средни фирми, както и бюджетните организации да се върнат на регулирания пазар на ток. Да се дадат по-дълги срокове за плащане на сметките на хората, както това бе по време на ковид пандемията.

Положението с цената на водата вече започва излиза извън контрол.

КЕВР между 40 и 60% увеличава цените без да отчита, че ВиК дружествата получиха компенсации от държавата. На всяко заседание поставяме този въпрос, но никой не го отчита. Има три постановления на Министерски съвет за ВиК сектора да бъдат дадени компенсации за цените на тока, където отидоха 123 млн. лева.

- Пенсионерите винаги стават обект на интерес от партиите, когато идват избори. Темата поражда и много дискусии...
- За нас е важно да се направи преизчисление на всички пенсии по средномесечния осигурителен доход за 2021 година. Сега преизчислението на пенсиите ще обхване само 1/3 от пенсионерите. На хората, които по-назад във времето са пенсионирани, парите им ще бъдат намалени с 35%, а след това ще се увеличават с процентите, обявени от НОИ. Този въпрос за равен трудов стаж да бъде увеличаван с равен % за осигурителния стаж, който в момента е 1,35%, ние възнамеряваме да го поставим. След това предвиждаме преизчислението на пенсиите да се прави по-често – в рамките на 3-5 години, за да няма такова голямо изоставане в пенсиите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И Филипини ще купуват руски

    21 7 Отговор
    Газ и петрол
    Само ЕС се наг.ъз.и на янките
    И хората ще умират от глад и студ
  • 2 Енергийно

    16 3 Отговор
    бедни хора е термин, който няма нищо общо с цената на парното.
  • 3 мижи да те лАжем

    25 4 Отговор
    Кои (българи) са енергийно бедни ли ??? Много глупав въпрос !!! Всички , ВСИЧКИ , без едни 2-3% ,в които влизат политиците и крадците от "прехода" !!! Всичко това - благодарение на ПП и коалиция . Па който иска - нека пак да глаДува за тях !

    Коментиран от #19

  • 4 Перо

    25 0 Отговор
    Защо трябва да се помпа инфлацията с хартии,без покритие,когато е нужно да се спрат кражбите и престъпната икономическа политика с картелите и монополистите,феодалите-олигарси!
  • 5 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Знае се Кои са бедни и Кои ги грабят, за да са Богати! Робът овца е във смъртен Сън омая. Са Пак ще Галсува уж, за да Гладува и Мизерува по нова Схема. Добре е!
  • 6 Хасковски каунь

    11 2 Отговор
    Богати енергийно са българите отопляващи се на дърва. В момента това е най-скъпото отопление.
    Бедни енергийно са българите - софиянци които са на парно. Това е най-евтиното отопление сега.
    Парадокси български.
  • 7 Българка

    9 2 Отговор
    Тая леля не е ли пенсионерка?

    Коментиран от #9

  • 8 Човек в 21 век

    5 2 Отговор
    Нека да престанем да си усложняваме живота!
    Пророци са казали че ще има рай на земята!
    Нека раят да бъде истински, с не фалшив!
    Става ли?
  • 9 Пенсионер е госпожата

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Ама има ъкъл за разлика.
  • 10 Бойко ни направи

    14 4 Отговор
    Бедни
  • 11 ха ха

    6 4 Отговор
    интересно е че цената на метана се увеличи на бензиностанциите с 400% а парното на софиянци с 28% ? пазарна икономика ама друг път
  • 12 Айде

    11 0 Отговор
    Цветанке, понятието "енергийно беден" е политическо и глупаво, защото не определя нищо! Освен умствената изостаналост на политиците! И въпросът с пенсиите е друг!
  • 13 Жертва на терор

    5 0 Отговор
    МВР служители изнасят Тероризъм в целият Европейският Съюз преследват жертвите до смърт!От МВР защо мълчат?.......................Мирослав Германов
  • 14 Тома

    3 0 Отговор
    Как кои са енергиино бедните ами това сме ние ромите защото ни мързи да работим
  • 15 Котка ученият

    6 1 Отговор
    Остава надеждата за субсидии от Брюксел. Но в замяна на това българите ще трябва да положат клетва за ненавист към Русия. Нищо на този свят не е безплатно.
  • 16 просто е

    6 0 Отговор
    Парното? Всички на парно ли са, бре некъпаняци, дървата скочиха със 100 %, който се грее на ток ще го водят богат и ще плаща на четвърни цени, пелети от 500 на 900 лв, въглища за две години от 300 на над 1000лв, вие само за парното ревете. Докато държавата не си влезе в роля и да ограничи износа нищо няма да се оправи, само едни хора ще получават помощи за сметка на други без оглед на кой наистина е нужно подпомагане.
  • 17 Някой

    4 0 Отговор
    По тая сметка колко са домакинствата в България които дават по малко от десет процента от доходите си за отопление?Не повече от 10% което означава че останалите 90%са енергийно бедни!
  • 18 Ча,, ча,, ча

    2 0 Отговор
    Що само пишете за Софето бе. Колкпто и да е скъпо локалното парно е най ефтеното отопление у нас. Що не пишеъе че дървата вече са 180,,,,200лв кубика. Що не пишете как накарахте хората за по чист въздух да минат на пилети. Що не пишете колко струват пилетите сега. Производителите продават от 950(по лоши) до 1200 лв тона. Вчера със очите си видях пилети във лидъл по 1,25кг или 1250лв тон. Средно за къща на парно отиват около 5 т пилети/за апартамент по малко/ И смятайте 6месеца идва по 1000 лв на месец. Да ни е честито. Пак да питам, да няма война във нашите гори че цената скача толкова много. Нали им плащат кпмпенсации за по скъпият ток. От къде идва тези цени бе търгаши. Къде е държавата. Що не направи внос. Пилети се произвеждат във много страни и се продават на много, много, много ниски цени. Държавата да защити населението, да направи внос и спекулантите да фалират. Пилетите бяха от 350 до 450 лв тона. Сега истинската цена със инфлацията мисля че е от 500 за обикновените до 600,,650 за най доброто качество. Всичко друго е спекула. Къде си Радев дето разбърка държавата със юмручето. Сега трябва да размахаш твъд юмрук и ако не се скрий зад полата на Деса
  • 19 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "мижи да те лАжем":

    Ти си или глупав, или купен! За 7 м-ца управление ПП са виновни, а мутрата крадец и ГРОБ за 12 г. командване на кражбите не са!
  • 20 Тарикат

    0 0 Отговор
    "Само мрънкате". Ето ви стимул за интимно сближение и току виж раждаемостта се увеличила. Кой ако не държавата ви ще ви оправи.