Отидете към основна версия

2 541 30

Молдова: опасен нов сценарий на Кремъл?

  • молдова-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • мая санду-
  • приднестровие-
  • хибридна война-
  • вадим красноселски

Кремъл има нова стратегия за дестабилизирането на Молдова

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Молдова става все по-напрегната заради засилващата се информационна война на Кремъл. Тази седмица проруските сили в сепаратисткия регион Приднестровие съобщиха за осуетен терористичен акт срещу лидера им Вадим Красноселски.

Според разпространените от тях твърдения украински агент, роден в Приднестровието, се е опитал да взриви автомобила на политика в центъра на Тираспол. И то близо до училище, като той целял да покоси не само Краноселски, но и цивилно население, в това число деца, твърди още проруското ръководство на Приднестровието.

Правителството в Кишинев и властите в Украйна отхвърлиха категорично въпросните твърденията. Още през февруари руските министерства на отбраната и на външните работи съобщиха за подготовката на въоръжена провокация от украинската армия в Приднестровието. Информацията се оказа невярна.

Съмнително "признание" и недоказани обвинения

На 9 март силовите структури на самопровъзгласилата се Приднестровска република публикуваха видеозапис на мъж, който твърди, че е получил заповед от украинските служби за убийството на Вадим Красноселски. Според недоказаните му твърдения той е бил заплашван със смърт, ако поръчката не бъде изпълнена. Властите в Приднестровието твърдят, че планът за извършване на терористичен акт бил подготвен от украинските служби. Извършителят трябвало после да се скрие и след време да се върне в Тираспол, за да ликвидира и други политически лидери. В четвъртък вечерта по приднестровската телевизия беше излъчен "документален филм" с подробности и показания на свидетели.

След филма Красноселски произнесе шестминутна реч, в която апелира населението да остане спокойно. Той също така призова съгражданите си да не се отнасят с омраза към украинските бежанци в Приднестровието, но уточни, че някои от предполагаемите нападатели са се представили за бежанци. Красноселски съобщи още, че за инцидента ще бъдат информирани Съветът за сигурност на ООН, ОССЕ и партньорите от преговорния формат "5+2".

"Провокация от страна на Кремъл"

Правителството в столицата Кишинев отхвърли твърденията на нелегитимните власти, а Киев определи съобщенията като "провокация от страна на Кремъл", целяща да създаде паника в Приднестровието. Министър-председателят на Молдова Дорин Речан успокои съгражданите си. Той заяви, че няма никакво потвърждение за предполагаемото нападение. "Няма риск от ескалация", уверен е още Речан.

Киев категорично отхвърли обвиненията от Тираспол и заяви, че става въпрос за сценарий на Кремъл. "Русия няма да спре да се опитва да дестабилизира Република Молдова", коментира Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски. Колкото и нелепа да е "информацията за украински терористични атаки", изводът е очевиден: "Местното население трябва да бъде стреснато чрез заплаха от военни действия, а Украйна да бъде представена негативно като потенциален източник на тази опасност", каза още Подоляк.

Хибридната война на Русия срещу Молдова

В четвъртък сутринта медии в Кишинев съобщиха, че няколко руски ракети са нарушили въздушното пространство на Молдова. Паниката се засили допълнително в социалните мрежи, където потребители твърдяха, че те са били забелязани над град Бричени. Впоследствие министерството на отбраната на Молдова отхвърли тези съобщения.

Дезинформацията е елемент от хибридната война, която Русия води срещу Молдова, обясни в телевизионно предаване министърът на отбраната Анатолий Носатай. Не спират опитите за дестабилизиране на страната чрез дезинформация и фалшиви новини, за дискредитиране на управлението на Молдова и за създаване на напрежение в обществото, посочи военният министър. Той уточни, че "става въпрос за сили отвътре и отвън". "Няма непосредствена опасност от военна конфронтация, от военна агресия. Но ние виждаме ефектите от войната в Украйна", каза още Носатай. Ефекти, които стават все по-осезаеми за Молдова.

Автори: Роберт Шварц | Витали Калугареану

Поставете оценка:
Оценка 2 от 34 гласа.

Свързани новини