Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Април, 2023 10:00 3 417 28

Платени протести и кражба за милиарди: кой е Илан Шор?

  • молдова-
  • илан шор-
  • протести-
  • украйна-
  • русия-
  • приднестровие-
  • война-
  • хибридна война

Партията на Шор всячески се опитва да дестабилизира страната

Платени протести и кражба за милиарди: кой е Илан Шор? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Градчето Орхей - бастион на партията "Шор", създадена от молдовския олигарх Илан Шор, е на един час път с кола от Кишинев. То изглежда спретнато и добре поддържано, разказва в свой репортаж АРД.

За нуждаещите се има социални магазини, в които хранителните продукти се продават на по-ниски цени. Веригата се казва "Меришор", което буквално преведено значи "ябълчица". Но името напомня и за Шор, който е кмет на града от 2015 до 2019 година. Той все още има много поддръжници там.

Още новини от Украйна

Спорна личност, замесена в измама за милиарди

Светлана има добро мнение за олигарха: "Защото се вижда какво е направил за Орхей и околните села. Вижда се, че е направил промени, които са се отразили добре на общността". Той дори е изградил увеселителен парк край града с безплатен вход.

Михай, който е медицински техник, споделя, че Шор е доста спорна личност. "Майка ми и леля ми се възхищават на партия "Шор", но аз съм по-скептичен."

Скептицизмът е основателен - олигархът бе замесен в най-голямата банкова измама в историята на Молдова, нанесла щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в страната. Накрая се наложи намеса на Националната банка, за да не стигне Молдова до банков колапс.

"Шор е организаторът на кражба за един милиард долара. Затова всеки от нас - от децата до старите хора - трябваше да плати по 500 долара, за да се покрият създадените от него дългове", обяснява пред АРД Сергиу Тофилат, бивш съветник на президентката Мая Санду.

Проевропейското правителство, ръководено от Санду, успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той е закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 година е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната.

Правителството - общ враг на Шор и Путин

Сега от Израел Шор организира протести срещу проевропейското правителство заедно с приятелите си от партията, които са останали в Орхей. Демонстрациите започнаха в момента, в който Русия ограничи доставките на газ за Молдова, което пък доведе до ръст на цените на енергията и до инфлация.

"Можем да установим, че интересите на Илан Шор, който искаше да избегне правосъдието, съвпадат с интереса на Русия, чиято цел е да дестабилизира страната и да отклони Молдова от нейния проевропейски курс", казва пред АРД журналистката Даниела Калмиш. Тя и нейните колеги от вестник "Зиарул де Гарда" успяват да докажат, че т.нар. протести са инсценирани от партия "Шор". На участниците в тях са платени по 20 долара, като им е било наредено да викат "Долу Мая Санду". Кметът на Орхей Павел Вереяну, който е член на партия "Шор", не вижда нищо лошо в плащането. Шор просто давал средства, за да могат хората да се нахранят по време на протеста.

"Шор използва тежкото икономическо положение"

Според молдовския политолог Йон Табирта платените протести са опасна игра. Той посочва пред АРД, че партията "Шор" действа в интерес на Русия и се възползва от тежкото икономическо положение на хората.

"Русия се опитва да намери начини за дестабилизация на общественото и политическото положение в Молдова. Като особено много проруски сили има в партия "Шор", казва политологът. Според него партията се ръководи от олигарха, цели да спре реформите и споделя общи интереси с Русия.

Ако икономическата ситуация на хората, които страдат от инфлацията, достигнала 30 процента, не се подобри осезаемо, този план може и да сработи, пишат от АРД. В един момент в протестите може да се включат и противници на партия "Шор" въпреки съображенията си спрямо олигарха. Като Николай, който казва: "Сегашните протести трябваше да започнат по-рано". Той изобщо не подкрепя Шор, но смята, че това, което прави този път, е правилно. "Това правителство е дошло до гуша на всички. Да се молим на Бога да се отървем от него."

Автор: Щефан Лаак АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    14 56 Отговор
    Сатрапите и престъпниците се обединяват. Диктаторите никога не спират сами, те биват възпирани. Ако украинците не възпрат и отблъснат ордите на руския фюрер, то не само Молдова е заплашена от руския кървав ботуш

    Коментиран от #27

  • 2 Руски драми пак

    8 29 Отговор
    Тоз кой е руския шорош ли?
  • 3 ТрампЛин

    17 48 Отговор
    Познат сценарий, който се разиграва и у нас под кресливия съпровод на к.копейкин!

    Коментиран от #25

  • 4 СЗО

    11 15 Отговор
    Нищо ново под слънцето.
  • 5 Пучо Кахучо

    17 19 Отговор
    Този крадльо Шор е евреин, а жена му - рускиня еврейка.
    Та, руснаците изглежда са си взели поука от случилото се в Окрайна, където властта беше взета от зеленото еврейче-комедиант, изявен слуга на краварите, и сега гледат да сложат Шорко на власт в Молдова. Направят ли го, Окрайна ще бъде пообкръжена от Русия и Молдова.
    Затова и от Зеленцето реват така яко.

    Коментиран от #24

  • 6 Ххх7

    40 9 Отговор
    Молдовския народ не иска да страда заради щатите и техните амбиции.каквото каже Дойче зеле истината е обратната
  • 7 ИВАН

    44 8 Отговор
    Аман от проевропейски партии, то поне да имаше някаква Европа, ами гето някакво със забулени фереджета.
  • 8 пппп

    38 4 Отговор
    А представяте ли си крадеца от Банкя бойко борисов колко милиадра е откраднал за 12 управление !!!??
  • 9 ТрампЛин

    17 10 Отговор
    Ако не се лъжа, този беше собственик на ФК Шериф Тираспол, клуб в който се перяха пари чрез закупуването на футболни звезди. Направиха няколко сезона в ШЛ и дори хвърлиха “бомба” с победи над Реал Мадрид….типично за руските олигарси. Кариерата му започва след разпада на СССР, който го заварва като редови милиционер от ниските чинове. Ужас!
  • 10 Тоз Е

    8 16 Отговор
    На Божков братчет ,плаща да протестират рушляците
  • 11 звучи: в бг се очакват като на снимката

    17 1 Отговор
    протести заради кражби за милиарди през последните 3 петилетки
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    15 6 Отговор
    ИСКАМЕ РУМЪНИЯ ДА НИ ВЪРНЕ ЧЕРНОМОРСКА ДОБРУДЖА , ЧАК ДО ДЕЛТАТА НА ДУНАВ

    Коментиран от #14, #17

  • 13 анонимен

    9 11 Отговор
    Избягал в Израел... Какъв е по националност?... Путин (Шеломов по майчина линия) и Медведев (Мендель, евреин и по майчина и по бащина линия) явно готвят своето бягство в Израел.
  • 14 Евала

    7 7 Отговор

    До коментар #12 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Аве мой ти във коя година живееш
  • 15 Пор Чвор

    20 2 Отговор
    Да не би да имаме поредния диктатор, който е станал такъв само защото отказва да се поклони на глобализма
  • 16 Както винаги

    8 17 Отговор
    Русия- олигарх -платени протести - кражби за милиарди -дестабилизация. Нищо ново
  • 17 Нако Маков

    8 7 Отговор

    До коментар #12 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ЗАРАДИ ГАЛФОНИ КАТО ТЕБЕ , ДЕТО МНОГО ИСКАХА Я ЗАГУБИХМЕ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА..И НЕ САМО НЕЯ..
  • 18 гост

    13 6 Отговор
    Светът е широк ! Пътищата са много! Всеки има право на избор! Но евроатлантиците налагат техния път! Дали той е най-верния ? За грабителите -ДА, а за ограбваните....... ???
  • 19 Демократ

    11 2 Отговор
    Да не е роднина на - иван костов сьщите приоми използва
  • 20 ........

    13 3 Отговор
    Хората там плачат,реват.Не могат да си платят сметките,не им стигат парите за нищо,гладни са,а вие пишете глупави статии.Не ви ли е малко неудобно или на чужд гръб и 100 тояги са малко?Това е фашизъм да не им позволяват протести и да ги държат гладни.
  • 21 Някой

    14 5 Отговор
    Така е! Ако има протест, който е срещу господарите ви, то той винаги е платен. Ако ли пък господарите ви са го организирали и платили, то протеста е за повече демокрация и в защита на правата на хората.
    Смешници!

    Коментиран от #22

  • 22 Каквото

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    И да правят, скоро Молдова ще се върне където и е мястото заедно с Одеса. И малкото останали фаш аги в града-държава Киев ще гледат Черно море през криво италианско тестено изделие!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Боиндо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пучо Кахучо":

    Аре сега кажи и че е плащал на леки жени като Тръмп с държавни пари , ще е дъното .
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    • Да, сценарият от Крим, Луганск и Донецк може да се повтори и в Кишинев, дано Европа не проспи отново преврата...на "вежливых людей"....Интересно, дали Молдова има някое полуостровче за окупиране, но май нямат излаз на Черно море.
  • 26 Реалист

    0 2 Отговор
    Всеки влиятелен, който не изповядва атлантическите ценности е за подсъдимата скамейка
  • 27 Реалист плюс

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Всеки влиятелен, който не изповядва атлантическите ценности е за подсъдимата скамейка. Да, ако ги няма украинците руските орди ще дойдат и за теб
  • 28 Глей сига

    3 0 Отговор
    СЕГА СХВАЩАШ ЛИ ОТ КАКВО НИ ОТЪРВА ТРИФОНОВ. ОТ ПОДОБНО НА МОЛДОВСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ МАРИОНЕТКИТЕ ПП ДБ СЪЩИТЕ КАТО САНДУ ПРОДАЖНИЦИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ АМА НЕ Е КЪСНО КОЗЯК СРИТА И БОРИСОВ И СЕГА ЩЕ ИМА ВМЕСТО КОАЛИЦИЯ ШАРЛАТАНИ КОАЛИЦИЯ ПРОДАЖНИЦИ