Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2023 06:00 2 534 30

Молдова: опасен нов сценарий на Кремъл?

  • молдова-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • мая санду-
  • приднестровие-
  • хибридна война-
  • вадим красноселски

Кремъл има нова стратегия за дестабилизирането на Молдова

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ситуацията в Молдова става все по-напрегната заради засилващата се информационна война на Кремъл. Тази седмица проруските сили в сепаратисткия регион Приднестровие съобщиха за осуетен терористичен акт срещу лидера им Вадим Красноселски.

Според разпространените от тях твърдения украински агент, роден в Приднестровието, се е опитал да взриви автомобила на политика в центъра на Тираспол. И то близо до училище, като той целял да покоси не само Краноселски, но и цивилно население, в това число деца, твърди още проруското ръководство на Приднестровието.

Още новини от Украйна

Правителството в Кишинев и властите в Украйна отхвърлиха категорично въпросните твърденията. Още през февруари руските министерства на отбраната и на външните работи съобщиха за подготовката на въоръжена провокация от украинската армия в Приднестровието. Информацията се оказа невярна.

Съмнително "признание" и недоказани обвинения

На 9 март силовите структури на самопровъзгласилата се Приднестровска република публикуваха видеозапис на мъж, който твърди, че е получил заповед от украинските служби за убийството на Вадим Красноселски. Според недоказаните му твърдения той е бил заплашван със смърт, ако поръчката не бъде изпълнена. Властите в Приднестровието твърдят, че планът за извършване на терористичен акт бил подготвен от украинските служби. Извършителят трябвало после да се скрие и след време да се върне в Тираспол, за да ликвидира и други политически лидери. В четвъртък вечерта по приднестровската телевизия беше излъчен "документален филм" с подробности и показания на свидетели.

След филма Красноселски произнесе шестминутна реч, в която апелира населението да остане спокойно. Той също така призова съгражданите си да не се отнасят с омраза към украинските бежанци в Приднестровието, но уточни, че някои от предполагаемите нападатели са се представили за бежанци. Красноселски съобщи още, че за инцидента ще бъдат информирани Съветът за сигурност на ООН, ОССЕ и партньорите от преговорния формат "5+2".

"Провокация от страна на Кремъл"

Правителството в столицата Кишинев отхвърли твърденията на нелегитимните власти, а Киев определи съобщенията като "провокация от страна на Кремъл", целяща да създаде паника в Приднестровието. Министър-председателят на Молдова Дорин Речан успокои съгражданите си. Той заяви, че няма никакво потвърждение за предполагаемото нападение. "Няма риск от ескалация", уверен е още Речан.

Киев категорично отхвърли обвиненията от Тираспол и заяви, че става въпрос за сценарий на Кремъл. "Русия няма да спре да се опитва да дестабилизира Република Молдова", коментира Михайло Подоляк, съветник на президента Зеленски. Колкото и нелепа да е "информацията за украински терористични атаки", изводът е очевиден: "Местното население трябва да бъде стреснато чрез заплаха от военни действия, а Украйна да бъде представена негативно като потенциален източник на тази опасност", каза още Подоляк.

Хибридната война на Русия срещу Молдова

В четвъртък сутринта медии в Кишинев съобщиха, че няколко руски ракети са нарушили въздушното пространство на Молдова. Паниката се засили допълнително в социалните мрежи, където потребители твърдяха, че те са били забелязани над град Бричени. Впоследствие министерството на отбраната на Молдова отхвърли тези съобщения.

Дезинформацията е елемент от хибридната война, която Русия води срещу Молдова, обясни в телевизионно предаване министърът на отбраната Анатолий Носатай. Не спират опитите за дестабилизиране на страната чрез дезинформация и фалшиви новини, за дискредитиране на управлението на Молдова и за създаване на напрежение в обществото, посочи военният министър. Той уточни, че "става въпрос за сили отвътре и отвън". "Няма непосредствена опасност от военна конфронтация, от военна агресия. Но ние виждаме ефектите от войната в Украйна", каза още Носатай. Ефекти, които стават все по-осезаеми за Молдова.

Автори: Роберт Шварц | Витали Калугареану


Поставете оценка:
Оценка 2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    27 8 Отговор
    Молдова не е ли Македония за румънците

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Петър

    40 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    Да, така е, но молдованците не са изветряли като северно македонските, те си признаха, че езика им е румънски.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анти-дезинформация

    41 14 Отговор
    Информацията за украинска провокация в Приднестровието се оказа вярна. Зелката иска да въвлече Молдова във войната, да не останат само те бомбардирани.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сащ са зло

    49 15 Отговор
    Сащ са в основаната на войните и преврати. В Украйна организираха Майдана и поставиха фашистки режим... Сега пуделите им събарят съветски паметници от победата над фашизма, никой не събаря американските ... Американската пропаганда е върха на лъжата. Американскаите подпалвачи на война та готвят същия сценарий за цяла източна Европа.

    Мислещите не могат да бъдат лъгани и манипулиране.

    Коментиран от #15

  • 9 историк

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    обратно е. първо е била Молдова и от нея е създадена Румъния.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Оле затвори очички

    16 7 Отговор

    До коментар #6 от "След Молдова иде ред на България!":

    Лъжеш!!!
  • 12 Гориил

    32 6 Отговор
    Небесно високите тарифи са прекомерни за обикновените молдовци. По съветско време Молдова беше бедна и изостанала субсидирана република. Населението е възмутено от инфлацията (30 процента годишно). Причината за ужасяващата бедност е конфронтацията с Русия. Властите, опасявайки се от безредици, обещаха частично да компенсират разходите за гориво. На 12 март гневни хора излязоха по улиците на Кишинев, настоявайки правителството да плати техните „комунални сметки“. Брюксел и Вашингтон не дават пари за плащане на бедността. Ролята на Кишинев е да подкопава стабилността около Русия.
  • 13 ТаУмВзе

    14 30 Отговор

    До коментар #5 от "Анти-дезинформация":

    Значи не е пак руски империализъм както винаги, да завземат Молдова, същия сценарий като Украйна, ами това, което ти казваш.Всички други са виновни но не и ушанките.Брей, голяма логика.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дядото

    22 8 Отговор
    дезинформацията била хибридна война от русия.а какво да кажем за дезинформацията на страните от ес,нато и българия.не е ли същото.заловения в тираспол е провокация на кремъл,но ако бе извършен терористичен акт щяхте да го обявите като борба за свобода.време е да спрете и се опитате да бъдете честни с хората
  • 18 Биби

    26 5 Отговор
    Както в Молдова, така и във Финландия, напрежението и несигурността се създават от политиците им, нарочно и с определена цел. Молдова е толкоз мижава държава, а Финландия е добре уредена държава, която никой с нищо не заплашва, ни президентката им ще ги натика между шамарите.
  • 19 простата Санту като простия Киро

    29 8 Отговор
    Там където не им искат измислената демокрация и шарените шорти , все Путин е виновен .
  • 20 Анджело

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "След Молдова иде ред на България!":

    А турците колко имат? А англичаните?
  • 21 Хахахаха

    5 13 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    Не пишете глупости, няма нищо доказано. Знаете ли всъщност, как Путин е избран за президент? След слабото президентство на Елцин, шансовете му за преизбиране са малки, а и са малки за неговите наследници. Така руснаците решават да взривят един блок с цивилни, която пропагандата твърди че е взривен от чеченци, като тогава отговора на Путин, който се кандидатира за президент е че ще отговори твърдо, ако бъде избран за президент. Така той е избран за президент и Русия напада Чечня. Така, че да знаете рашките знаят какво и как да инсценират. Това тук е напълно възможно да е руска пропаганда, за да има причина да влязат в Молдова и Приднестровието.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 мммда

    15 3 Отговор
    Хората не са доволни, защото от както сложиха Санду(либерална демократка), нейна-дясна ръка стана най-големия мафиот в Молдова и хората вместо да богатеят още по-трудно свръзват двата края- тотална катастрофа. Краде се като за последно.
  • 25 Ахахаха

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хахахаха":

    A пък Вие знаете ли кой, как и защо инсталира Елцин?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МИНА

    1 1 Отговор
    БРАВО ИМАМЕ РУСКО МОМИЧЕ ВИКТОРИЯ ПРИ ШЕФ ВИКТОР АНГЕЛОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 Някой

    12 3 Отговор
    А какъв сценарий е това в Грузия? Тъп краварски?
    Защо хората в Молдова да не могат да си изкажат мнението? Проблем е, че мнозинството не харесва проевропейския път? Ми, като виждат какво се случва с България и Румъния, как да искат? И двете държави, особено първата, са се запътили към небитието по предимно демографски показатели. Благодарение на прозападния път.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.